Peugeot Forums banner

Dostosuj adaptacyjny tempomat

11K views 8 replies 5 participants last post by  Tolis  
#1 ·
Cześć

Byłem zaskoczony, że mój GT line 308 nie ma adaptacyjnego tempomatu. Miałem Golfa Match, który go miał i cały czas z niego korzystałem.

Myślę, że z tego, co czytałem, nie jest to możliwe i jest to coś, co jest ulepszeniem w pakiecie wspomagania jazdy, gdy samochód jest zbudowany. Ale nie będąc mechanikiem, nie rozumiem, jak można zamontować standardowy tempomat, ale nie można ulepszyć standardowego tempomatu do adaptacyjnego tempomatu.

?
Dzięki

#2 ·
Patrząc na moją broszurę, ten element występuje w Allure Premium - Digital i kokpicie o nazwie Drive Assist Pack - Adaptacyjny tempomat.
Jest więc w wyższych modelach GT i GT Premium.
W tej broszurze z grudnia 2020 r. nie ma wzmianki o GT Line.

#5 ·
Zbadałem to samo i wydaje się, że największą przeszkodą byłaby prawidłowa kalibracja modułu radarowego autocruise ARTIV.

Ponieważ są to radary kierunkowe ze wzorem wiązki, muszą być regulowane po zamontowaniu, aby zapewnić prawidłowe widzenie drogi przed sobą pod właściwym kątem itp. To ten sam pomysł, co w przypadku ustawiania reflektorów.

Niestety, ta kalibracja nie jest tak prosta ani dostępna jak w przypadku reflektorów, a konsekwencje nieprawidłowej kalibracji mogą być znacznie poważniejsze. Podejrzewam, że jedyne miejsce, w którym znajdziesz narzędzie do kalibracji, to fabryka, dlatego prawdopodobnie nie jest to coś, co dealer mógłby zaoferować, a nawet utrzymać.

Zastanawiam się, co by się stało, gdybyś miał ten system i miał mały wypadek z uszkodzeniem przedniego zderzaka, który wymagałby usunięcia/wymiany. Nie jestem pewien, jak jakikolwiek warsztat miałby się upewnić, że ACC jest nadal prawidłowo skalibrowany.....

Wysłane z mojego SM-G950F za pomocą Tapatalk

#7 ·
Aha okej, więc tak naprawdę wystarczyłoby dodać części, zakodować je, a następnie znaleźć przyjaznego dealera, który by to skalibrował. Nie ma powodu, dla którego w takim przypadku miałoby to być niemożliwe.