Peugeot Forums banner

Wentylator chłodnicy pracuje po wyłączeniu silnika + KODY BŁĘDÓW

7.8K views 8 replies 3 participants last post by  PeugeotFan22  
#1 ·
Wentylator chłodnicy włącza się od czasu do czasu po wyłączeniu silnika... Dwa dni temu zaczął działać w nocy, aż do rozładowania akumulatora!
* Czasami otrzymuję ostrzeżenie o kontrolce serwisowej z błędem silnika - wymagana naprawa.

* Odłączyłem akumulator i naładowałem go, a następnie przeprowadziłem diagnostykę ODB2. Znalazłem następujące kody błędów:

P0215 Sterowanie przekaźnikiem głównym
P0494 Zespół wentylatora
P0495 Zespół wentylatora
P1199 Poziom paliwa
P1AA2 Urządzenie podtrzymujące napięcie

Czy ktoś ma pomysł, co może być nie tak i co mogę zrobić?

#2 ·
Sprawdź przekaźniki, wentylator i okablowanie wentylatora.

Stawiam na przekaźniki - prawdopodobnie brud i zanieczyszczenia na stykach. Widziałem ten problem w kilku 307 przez lata.

#3 ·
Dzięki za odpowiedź!

Zlokalizowałem przekaźnik wentylatora rezystora chłodnicy i zauważyłem na jego częściach małą korozję...

Ale nie mogę zlokalizować innych przekaźników, które są związane z wentylatorem... czy możesz udzielić jakiejś rady?

Sprawdź przekaźniki, wentylator i okablowanie wentylatora.

Stawiałbym na przekaźniki - prawdopodobnie wnikanie brudu i zanieczyszczeń na stykach. Widziałem ten problem w ciągu ostatnich kilku lat w kilku 307.

#4 · (Edited)
Wymieniłem rezystor przekaźnika wentylatora chłodnicy i używam Diagbox 9.129 i 9.68, ale nie mogę usunąć kodów błędów?

1. Otrzymuję Błąd silnika. Wymagana natychmiastowa naprawa, gdy włączam zapłon z nowym rezystorem wentylatora chłodnicy.

2. Ze starym rezystorem przekaźnika wentylatora chłodnicy otrzymywałem tylko informację o konieczności naprawy silnika, gdy włączałem klimatyzację.

Próbowałem również usunąć złącza z rezystora przekaźnika wentylatora chłodnicy, ale nadal otrzymuję te same kody błędów z diag?

Czy ktoś może mi pomóc zidentyfikować usterki?

P0692 13 Jednostka wentylatora niskiej prędkości
Przyczyna Lokalna
Status Stały
Charakterystyka usterki Otwarty obwód
-------------------------------------------------------------

P0215 71 Sterowanie przekaźnikiem głównym

Przyczyna Lokalna
Status Stały
Charakterystyka usterki Przekaźnik zablokowany
------------------------------------------------------------

P0495 62 Zespół wentylatora

Przyczyna Lokalna
Status Intermittentny
Brak spójności między wykrytym stanem
Charakterystyka usterki a wartością odniesienia dla dużej prędkości

-----------------------------------------------------------------------
P0693 13 Zespół wentylatora dużej prędkości

Przyczyna Lokalna
Status Stały
Charakterystyka usterki Otwarty obwód
----------------------------------------------------------------------------
P1199 7B Poziom paliwa

Przyczyna Lokalna
Status Intermittentny
Charakterystyka usterki Poziom zbyt niski
------------------------------------------------------------------------------

P0494 62 Zespół wentylatora

Przyczyna Lokalna
Status Stały
Brak spójności między wykrytym stanem
Charakterystyka usterki
a wartością odniesienia dla niskiej prędkości

-------------------------------------------------------------------------------

Attachments

#6 ·
Z kodów, które masz, wynika, że przekaźnik jest zablokowany w pozycji otwartej i to rozładowuje akumulator.
Załączyłem schematy sterowania wentylatorem
Bardzo dziękuję za pomoc z tym schematem

Do tej pory udało mi się wyczyścić wszystkie kody, ale P0494 62 Zespół wentylatora, P0692 13 Jednostka wentylatora niskiej prędkości i P0693 13 Zespół wentylatora dużej prędkości pozostały, pomimo że wymieniłem przekaźnik wentylatora chłodzącego.

Czy możesz pomóc, gdzie znajdują się pozostałe przekaźniki?

Image

#9 ·
Potrzebuję pomocy w zdiagnozowaniu ostatniego elementu mojego problemu...

Jak wspomniano wcześniej, mój wentylator chłodnicy działał na pełnych obrotach pomimo wyłączenia silnika, aż rozładował akumulator!
Zamówiłem rezystor wentylatora chłodnicy : Amazon.com: beler Radiator Fan Motor Relay Resistor Fit for Citroen C2 C3 DS3 Peugeot 2008 207 208 301 407 508 1267J6 : Automotive

Kiedy używam nowego rezystora, otrzymuję 3 błędy.. P0693, p0494 i p0495

Ze starym rezystorem miałem tylko 1 błąd P0495, kiedy używam klimatyzacji! Jeśli nie używam klimatyzacji, błąd wydaje się nie pojawiać!

1. Mam Diagbox ODB i używam v9.91, kiedy testuję mój wentylator chłodnicy, wysoka prędkość zawodzi, uruchamia wentylator tylko na kilka sekund, a następnie go zatrzymuje i daje mi wiadomość, że test nie mógł zostać uruchomiony.

2. Próbowałem podłączyć wentylator chłodnicy bezpośrednio do 12V i działa na pełnych obrotach bez widocznych problemów!

Co może być nie tak? Czy zamówiłem zły typ rezystora? Czy to wentylator jest problemem? Jakie są najczęstsze problemy dla P0495?