Peugeot Forums banner

Problem z uruchomieniem mojego samochodu

5.3K views 29 replies 7 participants last post by  Akos86  
#1 · (Edited)
Zaczęło się to dwa dni temu.
To jest wideo, które zrobiłem dziś rano. Jak widać, samochód za pierwszym razem odpalił OK, ale za drugim razem stało się to wideo
Czasami również szybko klika bez uruchamiania, oczywiście.

Peugeot 508 SW 2.2 GT, 12/2011, 230000 km.
Bezkluczykowy dostęp/zamykanie samochodu działa normalnie, lusterka boczne otwierają się normalnie.
Akumulator samochodu ma dwa miesiące i był ładowany przez ponad 4 godziny wczoraj, na początku miał 12,5 V, a po naładowaniu 13 V.
Alternator samochodu ładuje z napięciem 14 V lub podobnym na biegu jałowym.
Diagbox pokazuje wiele błędów po wystąpieniu tego problemu, ale przypuszczam, że jest to związane z problemem z uruchomieniem samochodu i odcięciem prądu. Wszystkie błędy można wykasować i gdy samochód odpali, jeździ normalnie.
Wczoraj zauważyłem, po tym jak samochód odpalił i pojechałem na przejażdżkę (na zewnątrz było ciemno), że światła mijania mignęły na ułamek sekundy kilka razy na początku, może 30 sekund na drodze.

Wszelka pomoc byłaby mile widziana.

P.S.
Może teraz słyszę rzeczy, ale nie pamiętam, żeby hamulce brzmiały tak wideo (dźwięk wydaje się dochodzić z tyłu samochodu) lub żeby włącznik/przekaźnik hamulca był tak głośny wideo

• Like
Reactions: Thwarter
#4 · (Edited)
Zastanawiam się, czy jeśli połączę "zawsze włączoną stronę" BPGA ze "stroną przekaźnika", i samochód się uruchomi, to czy BPGA jest uszkodzony?

Edytuj ^^^ pogrubione.

#5 ·
PEUGEOT 508 2.2 HDiF 200 DW12CTED4 (4HL) 2010 - Dalej

Jaki masz kod DTC... może pomóc, nawet jeśli kody tymczasowe, aby zobaczyć listę. I wiesz, gdzie szukać.
Hałas pochodzi z podwójnego przełącznika hamulca i nie sugeruje, że jest w stanie uszkodzenia. Ale może zacząć tutaj, jeśli zgadujesz bez informacji DTC.

Obwody rozruchowe - Przegląd
Image

Image

2120
Image
Image

1032
Image

Image

PSF1
Image

Image

1031
Image

PEUGEOT WSZYSTKIE MODELE SCHEMATY OKABLOWANIA - OGÓLNE (autoelectric.ru)
BSI Reset / Odłączenie akumulatora / Ponowne podłączenie - French Car Forum

Mam nadzieję, że to pomoże

Attachments

#7 · (Edited)
Teraz, gdy próbuję, tylko raz klika i resetuje się z powrotem do pozycji zapłonu, jak na drugim filmie. Wcześniej, kiedy ten problem się zaczął, działo się o wiele więcej. Było wiele kliknięć, wskaźniki wznosiły się i opadały, jakby energia elektryczna włączała się i wyłączała w szybkim tempie.

#8 ·
To jest odczyt, który zrobiłem, zanim zdałem sobie sprawę, że mogę drukować do PDF. Zostały one wykonane jeszcze przed tymi z poprzedniego postu.

#9 ·
Widzę, że ten wątek istnieje już od kilku dni, więc nie jestem pewien, czy nadal masz problem.

Jedną rzeczą, którą zauważyłem w wynikach Diagbox, jest to, że silnik był zablokowany. Jeśli tak jest, immobilizer uniemożliwia uruchomienie samochodu. Jest to prawdopodobnie związane z zgłaszanym błędem CAN-IS. CAN-IS to główna szybka magistrala CAN, która łączy ECU silnika i BSI. W twoim pierwszym filmie w stanie braku rozruchu wyświetlacz obrotomierza zachowywał się dziwnie, co również sugeruje problem z komunikacją na magistrali CAN-IS.

Trochę dziwne jest również to, że niektóre ECU są zgłaszane jako nieskonfigurowane. Czy w przeszłości wymieniano jakieś części, takie jak skrzynka bezpieczników silnika (BSM)?

#10 ·
Nie, nic elektrycznego nie zostało wymienione od czasu, gdy kupiłem samochód.

#11 ·
Istnieją trzy jednostki sterujące (ECU), które nie są skonfigurowane. Jeśli nie zostały zmienione, mogło dojść do awarii zasilania, która wyczyściła konfigurację. Jednostki to:
BSM - skrzynka bezpieczników w głównym przedziale silnika.
ECU klimatyzacji
Moduł drzwi kierowcy
Konfiguracja BSM jest nietypowa, ale wymaga konfiguracji w 508. Pozostałe dwa urządzenia mogą nie działać poprawnie, jeśli nie są skonfigurowane. Możesz skonfigurować te ECU za pomocą Diagbox. Sugeruję, abyś spróbował dowiedzieć się, jak skonfigurować BSM, zanim zrobisz cokolwiek innego.

Przeglądając wyniki Diagbox, widzę, że przy kilku okazjach ECU wspomagania kierownicy nie miało zasilania (0V). Sprawdziłem schemat okablowania wspomagania kierownicy i widzę, że przekaźnik 6 BSM zasila wspomaganie kierownicy. Przekaźnik ten jest również zaangażowany w immobilizer. Kiedy samochód rozpoznaje kluczyk, odblokowuje ECU silnika i zwalnia blokadę kierownicy, a przekaźnik 6 się przełącza. Myślę, że istnieją dwie możliwe przyczyny twojego problemu:
(i) Uszkodzona skrzynka bezpieczników silnika (BSM)
(ii) Uszkodzona blokada kierownicy
Zauważyłem jednak w jednym z oryginalnych wyników Diagbox, że ECU silnika było zablokowane. Oznacza to, że immobilizer nie odblokował ECU silnika. Blokada kierownicy jest częścią systemu immobilizera w 508, więc podejrzewam, że blokada kierownicy może być uszkodzona. Awaria blokad kierownicy w 508 jest dość powszechna. Problem polega na tym, że potrzebujesz kodu PIN samochodu, aby zaprogramować nową blokadę, a po zakodowaniu nie można jej przenieść do innego samochodu.

Załączyłem 3 schematy okablowania i dokument alokacji bezpieczników skrzynki bezpieczników silnika (BSM / PSF1).

Attachments

#12 ·
Kiedy włączam zapłon w samochodzie, słyszę odblokowywanie i blokowanie blokady kierownicy, gdy wyłączam samochód.
Jeśli usunę wszystkie kody, wyłączę i włączę zapłon, a następnie zeskanuję w poszukiwaniu kodów, nie ma żadnych kodów. Kody pojawiają się ponownie dopiero po próbie uruchomienia samochodu podczas przerw w dostawie prądu, jak widać na filmie.
Kiedy to wszystko się zaczęło i wciąż mogłem uruchomić samochód, również zeskanowałem w poszukiwaniu kodów i żadnych nie było. To sprawia, że wierzę, że większość kodów jest związana z przerwą w zasilaniu podczas próby uruchomienia samochodu.
Powinienem również wspomnieć, że dwa dni temu, kiedy odblokowałem drzwi kierowcy, lusterka boczne się nie rozłożyły, a wycieraczki przedniej szyby poruszyły się raz w górę i w dół.

#13 · (Edited)
Nie jestem pewien, czy fakt, że silnik blokady kierownicy działa, wystarczy, aby zagwarantować prawidłowe działanie blokady. Zamek pobiera zasilanie z przekaźnika 6 w BSM (skrzynka bezpieczników silnika). Jednak na pewnym etapie przekaźnik 6 musi przełączyć się z zasilania blokady kierownicy i podłączyć zasilanie do kilku rzeczy, w tym do ECU pompy wspomagania kierownicy. Wiem z innego 508 z problemem blokady kierownicy, że przekaźnik 6 nie przełącza się natychmiast po włączeniu zapłonu. Nie jestem pewien, ale może się przełączyć, gdy spróbujesz uruchomić silnik.

Jeśli blokada kierownicy jest w porządku, może być problem z samym BSM. Fakt, że jest zgłaszany jako nieskonfigurowany, jest podejrzany. Sugeruję, aby spróbować skonfigurować go za pomocą Diagbox.

Problem z wycieraczkami i lusterkami jest interesujący i może dotyczyć BPGA (skrzynka bezpieczników na akumulatorze). Ma on wewnętrzny przekaźnik, który kontroluje zasilanie wielu ECU, w tym lusterek i wycieraczek. Ten przekaźnik często staje się przerywany.

Myślę, że musisz wykonać kilka pomiarów napięcia. Na przykład warto sprawdzić napięcie na bezpiecznikach BPGA.

EDIT
Następnym razem, gdy zasilanie zawiedzie po naciśnięciu przycisku start, warto sprawdzić, czy na wszystkich bezpiecznikach BPGA jest napięcie. Niektóre bezpieczniki mają zasilanie cały czas, inne są sterowane przez przekaźnik BPGA.

#16 ·
Nie jestem pewien, czy fakt, że silnik blokady kierownicy działa, wystarczy, aby zagwarantować prawidłowe działanie blokady. Zasilanie blokady pochodzi z przekaźnika 6 w BSM (skrzynka bezpieczników silnika). Jednak na pewnym etapie przekaźnik 6 musi przełączyć się z zasilania blokady kierownicy i podłączyć zasilanie do kilku rzeczy, w tym do ECU pompy wspomagania kierownicy. Wiem z innego 508 z problemem blokady kierownicy, że przekaźnik 6 nie przełącza się natychmiast po włączeniu zapłonu. Nie jestem pewien, ale może się przełączyć, gdy spróbujesz uruchomić silnik.

Jeśli blokada kierownicy jest w porządku, może wystąpić problem z samym BSM. Fakt, że jest zgłaszany jako nieskonfigurowany, jest podejrzany. Sugeruję, aby spróbować skonfigurować go za pomocą Diagbox.

Problem z wycieraczkami i lusterkami jest interesujący i może odnosić się do BPGA (skrzynka bezpieczników na akumulatorze). Ma on wewnętrzny przekaźnik, który kontroluje zasilanie wielu ECU, w tym lusterek i wycieraczek. Ten przekaźnik często staje się przerywany.

Myślę, że musisz wykonać kilka pomiarów napięcia. Na przykład warto sprawdzić napięcie na bezpiecznikach BPGA.

EDIT
Następnym razem, gdy zasilanie zawiedzie po naciśnięciu przycisku start, warto sprawdzić, czy na wszystkich bezpiecznikach BPGA jest napięcie. Niektóre bezpieczniki mają zasilanie cały czas, inne są sterowane przez przekaźnik BPGA.
Zakładam, że problem z blokadą kierownicy, do którego się odnosisz, był mój?

Konfiguracja BSM jest prosta. Ten w moim 508 teraz, pochodził pierwotnie z Citroena DS5 (ten sam numer części). Był w większości skonfigurowany tak samo, jedyną różnicą były spryskiwacze reflektorów z pamięci (oczywiście 508 ich nie ma, ale były skonfigurowane jako obecne w BSM)

Kolejną kwestią do dodania w odniesieniu do przekaźnika 6 jest to, że stwierdziłem, że mój oryginalny BSM powodował problemy z blokadą kierownicy (problemy powróciły, gdy włożyłem oryginał z powrotem i zniknęły, gdy tylko został zamieniony na zamiennik), więc nie jestem pewien, czy przełączanie przekaźnika było normalne, czy nie. Mogę to sprawdzić, gdy następnym razem będę miał samochód.

Ian, czy ustaliliśmy również, że schemat okablowania mógł być błędny w odniesieniu do tego, które bezpieczniki przekaźnik 6 faktycznie przełącza?

#14 ·
Nie ma mnie w domu do poniedziałku, więc na razie nic nie mogę przetestować. Czy można uruchomić jakieś testy za pomocą Diagbox, jeśli silnik nie pracuje?

#18 ·
Na kanale O'Rileys Autos był film na YouTube, który pomógł mi z kilkoma sporadycznymi problemami (żaden nie był tak poważny, żeby samochód nie odpalał, ale głównie irytujące usterki).
Nie wiem, czy można tu bezpośrednio linkować do filmu, ale wyszukaj
"Citroen C4 Picasso Various Faults Gearbox ECU CAN communication Diagnostic Inspection", data publikacji 15 kwietnia 2023

Znalazłem kilka zaśniedziałych połączeń i po ich oczyszczeniu sytuacja znacznie się poprawiła. Może pewnego dnia zrobię to porządnie.

#19 ·
Był film na YouTube na kanale O'Rileys Autos, który pomógł mi z kilkoma sporadycznymi problemami (żaden nie był tak poważny, żeby samochód nie odpalał, ale głównie irytujące problemy).
Nie wiem, czy można tutaj bezpośrednio linkować do filmu, ale wyszukaj
"Citroen C4 Picasso Various Faults Gearbox ECU CAN communication Diagnostic Inspection", data publikacji 15 kwietnia 2023

Znalazłem kilka zanieczyszczonych połączeń i po ich oczyszczeniu sytuacja znacznie się poprawiła. Może pewnego dnia zrobię to porządnie.
Znalazłem film, do którego się odnosisz, patrz poniżej. Część, nad którą pracował, to BPGA (pozycja 1032 na schematach dostarczonych przez RedSector). Najczęstszą wadą tych elementów jest to, że przekaźnik wewnętrzny staje się sporadyczny. Niektóre bezpieczniki są sterowane przez przekaźnik, inne nie.

#20 ·
Cześć!
Wrócilem i mogę testować przedmioty w razie potrzeby.
Czy możliwe jest, że przekaźnik BPGA jest uszkodzony i odcina prąd, gdy próbuję uruchomić samochód?
Czy to wyjaśniłoby kody, które otrzymuję po próbie uruchomienia i nieudanej próbie?

Przekaźnik BPGA kontroluje zasilanie bezpieczników 3, 13, 9, 4, 11, ... Istnieją również bezpieczniki z tyłu BPGA.
Bezpieczniki 19, 2, 15, 5, 7 i dwa małe bezpieczniki nad/po lewej stronie 19 mają stałe zasilanie.
Image

Dzięki

#21 · (Edited)
Twój samochód ma starszy typ BPGA z oddzielnym przekaźnikiem. Zaznaczyłem przekaźnik na Twoim zdjęciu. Sposób działania BPGA jest zwykle taki, że po odblokowaniu samochodu przekaźnik się zamyka, a lusterka boczne się rozkładają. Po zamknięciu przekaźnika nie otwiera się on ponownie aż do kilku minut po zablokowaniu samochodu.

Jeśli chcesz pominąć przekaźnik, umieściłem link do filmu na YouTube, który może Ci pomóc.

Załączyłem również plik, który podaje funkcję bezpieczników.

Attachments

#23 ·
Czy można przetestować rozrusznik za pomocą Diagbox w stanie mojego samochodu i jak? To samo pytanie dotyczy akumulatora.

#24 ·
Jeszcze jedna obserwacja.
Kiedy próbowałem uruchomić samochód i się nie udało, usłyszałem iskrę w przycisku ON/OFF, jeśli to coś znaczy. Było to dość zauważalne.

#25 · (Edited)
Istnieje monitor stanu baterii, więc powinieneś być w stanie zobaczyć niektóre szczegóły baterii w Diagbox. Oto przykład, który niedawno zrobił inny użytkownik forum. Jest z innego samochodu, ale powinien dać ci pojęcie, czego szukać. Nie znam żadnych testów rozrusznika w Diagbox.

Wyniki poniżej przypomniały mi: - Zauważyłem w jednym z twoich wyników Diagbox, że twój bocznik BSI jest w pozycji Park, powinien być w pozycji Customer. Pozycja Park to pozycja przed dostawą. Dealer zmienia ją na pozycję Customer, gdy dostarcza samochód. BSI to główna skrzynka bezpieczników w kabinie i powinna być szara bezpiecznik oznaczony SH. To jest bocznik i ma dwie pozycje.

Iskra w przełączniku ON/OFF brzmi dość dziwnie. Przełącznik powinien przełączać tylko niskie prądy.

#28 ·
Zaczęło się to dwa dni temu.
To jest wideo, które zrobiłem dziś rano. Jak widać, samochód za pierwszym razem odpalił OK, ale za drugim razem stało się to wideo
Czasami również szybko klika bez uruchamiania, oczywiście.

Peugeot 508 SW 2.2 GT, 12/2011, 230000 km.
Bezkluczykowe otwieranie/zamykanie samochodu działa normalnie, lusterka drzwi otwierają się normalnie.
Akumulator samochodu ma dwa miesiące i był ładowany przez ponad 4 godziny wczoraj, na początku miał 12,5 V, a po naładowaniu 13 V.
Alternator samochodu ładuje z napięciem 14 V lub podobnym na biegu jałowym.
Diagbox pokazuje wiele błędów po tym, jak to się dzieje, ale przypuszczam, że jest to związane z awarią uruchomienia samochodu i odcięciem prądu. Wszystkie błędy można wymazać i gdy samochód odpali, jedzie normalnie.
Zauważyłem wczoraj po uruchomieniu samochodu i pojechałem na przejażdżkę (na zewnątrz było ciemno), że światła mijania mignęły na ułamek sekundy kilka razy na początku, może 30 sekund na drodze.

Wszelka pomoc byłaby mile widziana.

P.S.
Może teraz słyszę rzeczy, ale nie pamiętam, żeby hamulce brzmiały tak wideo (dźwięk wydaje się dochodzić z tyłu samochodu) lub żeby "przełącznik/przekaźnik" hamulca był tak głośny wideo
Teraz nie czytałem poprzednich komentarzy, ale obejrzałem twój film i mój zrobił to samo znikąd, pomijając ostrzeżenie, że przez chwilę spontanicznie przeszedł w tryb bezpieczeństwa, co, jak rozumiem, może być znakiem, że skrzynka BPGA żyje na pożyczonym czasie.

Dla mnie rozwiązaniem była nowa skrzynka BPGA i od tego czasu działa idealnie.

#29 ·
Miałem gościa z AA, który miał odholować samochód do serwisu. Miał ze sobą booster i zapytał, czy powinniśmy spróbować uruchomić samochód z jego pomocą.
Jasne, czemu nie... Zrobiliśmy 3 próby, kiedy próbowałem uruchomić samochód tylko na mojej baterii i się nie udało, potem udało mi się uruchomić samochód po tym, jak podłączył booster do samochodu.

Powiedział, że to bateria.
Zastąpię ją dzisiaj w ramach gwarancji.

#30 ·
Miałem gościa z AA, który miał odholować samochód do serwisu. Miał ze sobą booster pack i zapytał, czy powinniśmy spróbować uruchomić samochód z jego pomocą.
Jasne, czemu nie... Zrobiliśmy 3 próby, kiedy próbowałem uruchomić samochód tylko z mojej baterii i się nie udało, potem udało mi się uruchomić samochód po tym, jak podłączył booster do samochodu.

Powiedział, że to bateria.
Wymienię ją dzisiaj w ramach gwarancji.
Mam nadzieję, że to naprawi problem, o wiele taniej niż skrzynka BPGA 😁