Peugeot Forums banner

Peugeot hybrid 3008 usterka elektrycznego układu napędowego: napraw pojazd!

1 reading
28K views 44 replies 20 participants last post by  Richpug  
#1 · (Edited)
Witajcie wszyscy!

Naprawdę potrzebuję tutaj pomocy. W maju tego roku mój mąż i ja kupiliśmy w Szwecji Peugeota 3008 hybrid 4 (model 2020). W zeszłą niedzielę, kiedy jechaliśmy, na desce rozdzielczej losowo pojawiło się ostrzeżenie: „Usterka elektrycznego układu napędowego: napraw pojazd”. Silnik elektryczny wciąż działa. Czy ktoś doświadczył tego samego problemu? Czy jest coś, co mogę zrobić oprócz skontaktowania się z serwisem? Samochód jest tak nowy i dość drogi (dla nas), jak to możliwe, że tak szybko ma problemy?

Wielkie dzięki z góry!

#14 ·
Cześć, jestem właścicielem 3008 hybrid GT
Czy mogę zapytać, od którego ÅF w Szwecji go kupiłeś? Czy otrzymałeś pomoc?
Mieszkam w Szwecji i mam złe doświadczenia, dlatego jestem trochę ciekawy :)
Kupiłem go w JBil w Valingby (chyba). Mój mąż zawiózł samochód do certyfikowanego warsztatu Peugeota i naprawili go (wymienili akumulator) za darmo. Teraz jest w porządku. Już więcej problemów nie ma.

#15 ·
Cześć, mam jeden w Szkocji i właśnie otrzymałem ten sam komunikat.
Samochód wydaje się działać normalnie, chociaż czasami zawiesza się w trybie hybrydowym.

Jaki był wynik twojej usterki?
Hej!
Przepraszam za późną odpowiedź. Nie sprawdzałem moich e-maili w folderze spam, aby wiedzieć, że wysłałeś mi tutaj wiadomość. Cóż, musieliśmy wymienić akumulator i działa dobrze! Od tego czasu nie ma problemu. Czy naprawiłeś swój samochód? Czy również wymieniłeś akumulator?

#18 ·
Miło
odkryłem teraz po miesiącu, że na początku ładowanie od 0 do 100% zajmowało około 2 godzin, teraz zajmuje to 3 godziny? Stacja ładowania 22 kW zaczyna się zastanawiać, czy bateria już się psuje
Może dlatego, że teraz jest zima, więc ładowanie trwa dłużej? U mnie, przy pełnym naładowaniu, mogę teraz przejechać mniej niż latem.

#20 ·
muszę poczekać i zobaczyć, jak to będzie później, mam samochód dopiero od dwóch miesięcy. Czy jesteś zadowolony z samochodu? Osobiście uważam, że dobrze siedzi się w przekonaniu, że jest cicho i szybko podczas wyprzedzania

miłego dnia
Kiedyś mieliśmy VW gte, ale ten Peugeot bardziej nam się podoba, ponieważ jest cichszy, a jazda jest płynna. Zawsze chciałem większy samochód niż VW GTE, dlatego mój mąż i ja kupiliśmy crossovera od Peugeota. Czy wiesz, że możemy nie otrzymać pieniędzy od rządu, gdy kupujemy samochody hybrydowe/elektryczne, ponieważ skończyły im się pieniądze?

#22 ·
Ok, wcześniej miałem VW Tiguan. Ale kupiłem Peugeota, ponieważ był tańszy niż nowy Tiguan. Wynajmuję samochód, więc mam stałą cenę, a następnie firma wynajmująca otrzymuje pieniądze od rządu. Słyszałem, że państwo może dodać 400 000 SEK, aby więcej osób otrzymało premię.
Czy zaktualizowałeś mapę i aplikację urządzenia nawigacyjnego?
Otrzymałem linki i pobrałem wszystko i postępuję zgodnie z instrukcjami, ale udaje mi się zaktualizować tylko mapę, a nie program.

#23 ·
Ok, wcześniej miałem VW Tiguana. Ale kupiłem Peugeota, ponieważ był tańszy niż nowy Tiguan. Wynajmuję samochód, więc mam stałą cenę, a firma wynajmująca otrzymuje pieniądze od rządu. Słyszałem, że państwo może dodać 400 000 SEK, aby więcej osób otrzymało premię.

Czy zaktualizowałeś mapę i aplikację urządzenia nawigacyjnego?
Otrzymałem linki i pobrałem wszystko i postępuję zgodnie z instrukcjami, ale udaje mi się zaktualizować tylko mapę, a nie program
Te 400 milionów SEK to nic pewnego. Jedyną pewną rzeczą jest „pieniądze zostały wydane”. Myślę, że w tym roku zbyt wiele osób kupiło Teslę, więc te pieniądze zniknęły zbyt szybko :(. Chcieliśmy kupić hybrydowego crossovera/hybrydowego VW, ale nie było czegoś takiego, więc zamiast tego kupiliśmy Peugeota. Zgadzam się z tobą, że jest tańszy niż WV i ma dużo technologii za to, co płacimy. Czy aktualizacja jest nowa/ostatnia? Sprawdzę to.

#26 ·
Cześć, wtedy znowu nadszedł czas na wizytę w celu naprawy. Samochód jeździ tylko w trybie hybrydowym, nawet jeśli wszystkie akumulatory są w pełni naładowane. Zaczął również szarpać podczas hamowania do zatrzymania. Jeździ w Szwecji z plastikowymi osłonami chłodnicy. UWAGA: zaczyna się zastanawiać, czy samochód w ogóle jest zbudowany dla krajów nordyckich

#28 ·
Cześć, 5 tygodni temu na desce rozdzielczej mojego 3008 hydrid4 pojawił się błąd systemu trakcji elektrycznej, akurat gdy wjeżdżałem na stację, żeby zatankować. Wyłączyłem silnik i zatankowałem, mając nadzieję, że zniknie po uruchomieniu, ale nic z tego, samochód w ogóle nie chciał się uruchomić, a najgorsze było to, że ponieważ był w trybie parkowania, nie mogłem go nawet odepchnąć od dystrybutora, bo nie mogłem wybrać neutralnego. Samochód został tam na całą noc, utknął przy dystrybutorze i następnego dnia został odholowany do mojego lokalnego dealera, gdzie, jak mówiłem, stoi już od 5 tygodni. Jedyna aktualizacja, jaką dostaję, to informacja, że jest w Peugeot technica, więc najwyraźniej nie wiedzą, co jest z nim nie tak. Najgorsze jest to, że Peugeot zgodził się wymienić ten samochód ze względu na inne problemy, ale z powodu braku chipów wciąż czekam na zamiennik.

#29 ·
Cześć,

Czasami musiałem włączać samochód kilka razy, aby uzyskać tryb GOTOWY. Działo się to bez komunikatu o błędzie.

Miałem również 2 razy problem "usterka elektrycznego układu napędowego". W obu przypadkach po około 15 minutach samochód sam się naprawiał i zaczynał normalnie działać.

Po drugim przypadku mój samochód został odholowany do dealera i okazało się, że skrzynka sterowania akumulatorem trakcyjnym nie zawsze działa tak, jak powinna. Zamówiono nową skrzynkę sterowania. Oczekiwanie na część zamienną zajęło 8 tygodni. Podczas oczekiwania na część zamienną nie było żadnych problemów i mogłem normalnie jeździć.

Powiedziano mi, że ta część jest dość droga (około 6000 €, oczywiście w ramach gwarancji). Numer części został zmieniony, więc jest to nowy model.

#30 ·
Cześć,

Czasami musiałem włączać samochód kilka razy, aby uzyskać tryb GOTOWY. Działo się to bez komunikatu o błędzie.

Miałem również 2 razy problem "usterka elektrycznego układu napędowego". W obu przypadkach po około 15 minutach samochód sam się naprawiał i zaczynał normalnie działać.

Po drugim przypadku mój samochód został odholowany do dealera i okazało się, że skrzynka sterowania akumulatorem trakcyjnym nie zawsze działa tak, jak powinna. Zamówiono nową skrzynkę sterowania. Oczekiwanie na część zamienną zajęło 8 tygodni. Czekając na część zamienną, nie było żadnych problemów i mogłem normalnie jeździć.

Powiedziano mi, że ta część jest dość droga (około 6000€, oczywiście w ramach gwarancji). Numer części został zmieniony, więc jest to nowy model.
Cześć,

Po drugim przypadku mój samochód został odholowany do dealera i okazało się, że skrzynka sterowania akumulatorem trakcyjnym nie zawsze działa tak, jak powinna. Zamówiono nową skrzynkę sterowania. Oczekiwanie na część zamienną zajęło 8 tygodni. Czekając na część zamienną, nie było żadnych problemów i mogłem normalnie jeździć.

Powiedziano mi, że ta część jest dość droga (około 6000€, oczywiście w ramach gwarancji). Numer części został zmieniony, więc jest to nowy model.
Cześć,

otrzymałem aktualizację od mojego dealera, mają uruchomiony samochód, jednak poprosili, aby dział techniczny Peugeota porozmawiał z ich głównym technikiem na temat układu napędowego, ponieważ nie są pewni, czy problem się nie powtórzy.

#32 ·
Mam brytyjskiego Peugeota 3008 hybrydę z usterką, "Usterka układu napędu elektrycznego". Dealer poinformował dzisiaj, że jest to usterka akumulatora i ponieważ samochód miał ponad 6 miesięcy (mniej niż 3 lata), nie jest objęty gwarancją. Uważam to za niewiarygodne... samochód ma 15 miesięcy i przejechał tylko tyle mil, a teraz mam zapłacić 325 funtów za nowy akumulator! Czy ktoś inny doświadczył czegoś podobnego?

#33 ·
Mam brytyjskiego Peugeota 3008 hybrid z usterką, "Usterka układu napędu elektrycznego", dealer poinformował dzisiaj, że jest to usterka akumulatora i ponieważ samochód miał ponad 6 miesięcy (mniej niż 3 lata), nie jest objęty gwarancją. Uważam to za niewiarygodne... samochód ma 15 miesięcy i ma tak mało przejechanych kilometrów, a teraz mam zapłacić 325 funtów za nowy akumulator! Czy ktoś jeszcze doświadczył czegoś podobnego?
Miałem ten sam błąd, który przydarzył mi się 3 miesiące temu podczas jazdy. Diagnoza zajęła Peugeotowi ponad miesiąc, ale ostatecznie przeprowadzili ogromny zestaw testów i wymienili moduł konwertera DC/DC (mogę sprawdzić numer części, jeśli ktoś chce). W moim przypadku został on wymieniony w ramach gwarancji.

#37 ·
Tak, wymienili akumulator 13,2 kWh w ramach gwarancji. W każdym razie powiem, że jestem bardzo niezadowolony z ogólnej wydajności platformy hybrid4 i nie polecam. Przez pierwszy miesiąc miałem zasięg około 38 mil w trybie elektrycznym. Spadło to do 22-27 mil, gdy temperatura spadła poniżej 15 stopni Celsjusza. Wciąż czekam, aż zasięg wróci do >35 mil. Wkrótce skontaktuję się z dealerem. To bardzo nieefektywna platforma. Pojazd jest ciężki i przy tak małym zasięgu z akumulatora wydaję zasadniczo więcej pieniędzy na uzupełnianie energii samochodu (benzyna i prąd) niż na mój drugi samochód benzynowy. Jaki jest sens jazdy hybrydą, jeśli jest to złe dla portfela i dla śladu netto CO2???

#38 ·
Witajcie wszyscy!

Naprawdę potrzebuję tutaj pomocy. W maju tego roku mój mąż i ja kupiliśmy w Szwecji Peugeota 3008 hybrid 4 (model 2020). W zeszłą niedzielę, kiedy jechaliśmy, na desce rozdzielczej losowo pojawiło się ostrzeżenie: „Usterka układu napędu elektrycznego: napraw pojazd”. Silnik elektryczny wciąż działa. Czy ktoś doświadczył tego samego problemu? Czy jest coś, co mogę zrobić oprócz skontaktowania się z serwisem? Samochód jest tak nowy i dość drogi (dla nas), jak to możliwe, że tak szybko ma problemy?

Wielkie dzięki z góry!
Witajcie wszyscy!

Naprawdę potrzebuję tutaj pomocy. W maju tego roku mój mąż i ja kupiliśmy w Szwecji Peugeota 3008 hybrid 4 (model 2020). W zeszłą niedzielę, kiedy jechaliśmy, na desce rozdzielczej losowo pojawiło się ostrzeżenie: „Usterka układu napędu elektrycznego: napraw pojazd”. Silnik elektryczny wciąż działa. Czy ktoś doświadczył tego samego problemu? Czy jest coś, co mogę zrobić oprócz skontaktowania się z serwisem? Samochód jest tak nowy i dość drogi (dla nas), jak to możliwe, że tak szybko ma problemy?

Wielkie dzięki z góry!
Cześć - mam ten sam problem w tej chwili - w Hybrid 4 3008 z 2022 roku. To już drugi raz, kiedy się pojawił - i wszystko dotyczy akumulatora. Samochód obecnie nie działa na prąd - i wszystko sprowadza się do usterki akumulatora. Komunikaty, które daje ci samochód, są bardzo mylące. Zasadniczo 2 akumulatory nie ładują się prawidłowo, jeśli dużo używasz prądu - tak jak my.
Szczerze mówiąc - to najgorszy samochód, jaki kiedykolwiek miałem... i znowu jedzie do dealera!!!

#41 ·
Witajcie wszyscy!

Naprawdę potrzebuję tutaj pomocy. W maju tego roku mój mąż i ja kupiliśmy w Szwecji Peugeota 3008 hybrid 4 (model 2020). W zeszłą niedzielę, kiedy jechaliśmy, na desce rozdzielczej losowo pojawiło się ostrzeżenie: „Usterka elektrycznego układu napędowego: napraw pojazd”. Silnik elektryczny nadal działa. Czy ktoś doświadczył tego samego problemu? Czy jest coś, co mogę zrobić oprócz skontaktowania się z serwisem? Samochód jest tak nowy i dość drogi (dla nas), jak to możliwe, że tak szybko ma problemy?

Wielkie dzięki z góry!
Brzmi bardzo podobnie do mojego 3008 PHEV 4x4 GT 300, jeździł dobrze, bez usterek, a potem nagle zaczął wyświetlać komunikat o usterce elektronicznego układu napędowego, utracił napęd do tylnego silnika, ale nadal jechał, a potem następnego dnia w ogóle nie chciał włączyć napędu, miał nawet trudności z wrzuceniem go na luz.
Sprawdziłem napięcie obu akumulatorów 12 V i wszystko było w porządku, zrobiłem skan kodów i pojawiło się mnóstwo różnych kodów, próbowałem je wyczyścić, ale po prostu wróciły i nadal nic się nie zmieniło, więc jest w drodze z powrotem do głównego dealera, gdzie niedawno miał miejsce serwis przywoławczy akumulatora trakcyjnego, czy ktoś jeszcze miał tę usterkę po wykonaniu serwisu przywoławczego akumulatora? Mój samochód jest z 2020 roku

#42 ·
Mój samochód jest z 2022 roku. Nie mam go długo, ale jak dotąd nie miałem problemów... trzymam kciuki!

Daj nam znać, jak Ci idzie i co to było.