Peugeot Forums banner

Odpowiednik Peugeota dla Citroena C4 Grand Picasso?

3.6K views 3 replies 2 participants last post by  Wilf  
#1 ·
Kiedy moja żona przeszła na emeryturę, przejąłem jej 307sw z 2005 roku i kupiłem jej Citroena Grand Picasso 1.6hdi z 2012 roku z automatyczną skrzynią biegów.
Bardzo jej się podoba i zgadzamy się, że jest to ulepszenie w stosunku do Peugeota. Nie żeby miała jakieś skargi na Peugeota, był to niezawodny i wygodny samochód, którym przejechała ponad 400 000 mil.
W każdym razie szukałem w internecie odpowiednika forum Citroena do tego, ale bez większego sukcesu.
Rozumiem, że modele Peugeot i Citroen często są niewiele więcej niż przemianowanymi wersjami tego samego modelu.
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy istnieje model Peugeota z tym samym układem napędowym, który mógłby mnie poprowadzić w zakresie konserwacji i napraw?
Dzięki,
Roger.

#3 ·
Dzięki Wilf. Ponad 250 tys. mil to żaden problem dla silnika 2.0. 406 mojego szwagra miał ponad 350 tys. mil, kiedy go sprzedał i nadal widzi go jeżdżącego 4 lata później. Żaden z samochodów nie obył się bez wymiany oleju i filtra w terminie lub przed terminem. Oba samochody spędziły większość swojego życia w taksówkach.

#4 ·
Regularna wymiana oleju i filtra to najlepsza praktyka. Robiłem to bez wyjątku w każdym silniku, który miałem przez ostatnie 30+ lat. Dla kilku funtów to naprawdę dobrze wydane pieniądze, IMHO.

Widzisz wielu producentów z głupimi, długimi harmonogramami wymiany oleju. To w ogóle nie służy silnikowi na dłuższą metę.

350 tys. Tak, to robi wrażenie. 406 był jednym z najlepszych Pugów w historii. Mój brat jeździł nim przez kilka lat i dodał do niego 80 tys. Nigdy nie zawiódł i miał świetne spalanie. Wygodny samochód.