Peugeot Forums banner

peugeot 407 2.0 hdi stukanie

1 reading
9.2K views 9 replies 3 participants last post by  simonfitzp  
#1 ·
Mam Peugeota 407 2.0 HDI, silnik RHR z 2008 roku, który po rozgrzaniu zaczął wydawać tykający/stukanie. Regularnie wymieniałem olej co 3000 mil, miałem nowe wtryskiwacze i wyczyściłem zawór EGR. Samochód ma 96 000 mil. Czy to dźwięk popychacza czy łańcucha? Wszelka pomoc jest bardzo mile widziana!!!!

#5 ·
Ok. Trudno to zidentyfikować na podstawie filmu, ale mój pierwszy instynkt skłaniałby się ku awarii jednego z hydraulicznych popychaczy zaworów.
Łańcuch, który łączy wałki rozrządu, powinien wydawać bardziej ciągły dźwięk grzechotania, jeśli jest zużyty, a nie tykanie.
Praktycznie niemożliwe jest zidentyfikowanie pojedynczego popychacza zaworu bez uruchamiania silnika ze zdjętą pokrywą zaworów.
Użyj patyczka do słuchania (lub stetoskopu, jak to zrobiłeś), aby go zidentyfikować, ale jest to niechlujne, ponieważ olej dostaje się wszędzie.
Edytuj. BiGK opublikował tuż przede mną, więc najpierw zastosuj się do jego sugestii.
Nadal polecam użycie dużego śrubokręta jako patyczka do słuchania. Możesz zlokalizować dźwięki z dokładnością do 10 mm.

#6 ·
Tykanie zaczęło się jako sporadyczna sprawa, stopniowo pogarszało się przez kilka miesięcy, zamierzam wypróbować nowe uszczelki wtryskiwaczy w ten weekend, jeśli nie będzie poprawy, zamierzam wypróbować płynną kurację hydrauliczną moly, żeby zobaczyć, czy się uspokoi, hałas pojawia się tylko wtedy, gdy jest gorąco, co jest dziwne, inne rzeczy, o których myślę, to koło pasowe wału korbowego lub może wadliwa pompa wody? to zdecydowane głośne tykanie na biegu jałowym. do tej pory ten samochód miał olej mobil 1 esp 5w30, filtr, nowe wtryskiwacze, egr zdemontowany i wyczyszczony oraz filtr paliwa.

#8 ·
Miałem to tykanie długo po zamontowaniu nowych wtryskiwaczy, zaczęło się jako sporadyczne tykanie, a następnie przeszło w ciągłe tykanie, gdy silnik ma ponad 70 stopni. Zmieniam olej co 3 do 4 tysięcy mil z powodu wielu krótkich tras, więc nie chcę, żeby się rozrzedzał podczas regeneracji. Zauważyłem w ostatnich dniach, że tykanie występuje również przy rozruchu, więc albo koło pasowe wału korbowego, które wygląda dobrze i jest odsprzężone, albo złe popychacze hydrauliczne?

#9 ·
Rozcieńczanie oleju silnikowego miałoby miejsce tylko wtedy, gdybyś miał powtarzające się nieudane regeneracje. Nie wiem też dokładnie, jaką strategię wtrysku stosuje PSA, ale ponieważ 407 używa płynu eolys do obniżania temperatury spalania, silnik może nie używać wtrysku po spalaniu oleju napędowego, aby zasadniczo rozpalić ogień w DPF. Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś cierpiał z powodu rozcieńczania oleju. Jeśli jesteś tym zaniepokojony, zawsze możesz zapłacić około 30 funtów za analizę oleju.

Jakim paliwem tankujesz? W moim przypadku zauważam, że olej napędowy z supermarketu sprawia, że moje wtryskiwacze tykają znacznie bardziej!

#10 ·
Używam paliwa Texaco, próbowałem używać diesla premium w pełnym zbiorniku i nie zauważyłem żadnej zmiany. O ile wiem, 407 dawkuję zbiornik eloys za każdym razem, gdy otwierasz i zamykasz klapkę paliwa, a podczas regeneracji wstrzykuje na dłuższy czas i po wstrzyknięciu, aby rozgrzać katalizator. Właśnie dodałem puszkę płynnego dodatku do popychaczy hydraulicznych moly do mojego oleju, zobaczę, czy coś się zmieni w ciągu najbliższego tygodnia. To tykanie/stukanie brzmi jakby krzyż pompy wysokiego ciśnienia był zużyty, ale jest zupełnie nowy, ma mniej niż rok. Obawiam się tylko, że to tykanie zamieni się w stukanie i uszkodzi mój silnik.