Peugeot Forums banner

Peugeot 307 dziwny wzrost poziomu płynu chłodzącego i wirtualny problem z przegrzewaniem?

6.1K views 7 replies 5 participants last post by  shamooooot  
#1 ·
Cześć wszystkim.. Mam nadzieję, że w końcu znalazłem właściwe miejsce, aby zadać pytania i podzielić się z wami moimi doświadczeniami.

Jestem właścicielem Peugeota 307, 2003, 1.4, benzyna. A ponieważ jestem inżynierem biomedycznym, prawie wszystkie prace konserwacyjne wykonuję sam.

Ostatnio napotkałem następujący problem z moim samochodem:

* Wlewam płyn chłodniczy do zbiornika do wymaganego poziomu, gdy samochód/silnik jest zimny. https://teon.co/uploads/slide/image/51b886969b4437fd7700e2f5/watermarked_CL_-_060.jpg

* Uruchamiam samochód i jadę przez około 15 minut.

* Wskaźnik temperatury stopniowo wzrasta, aby osiągnąć punkt MAX i pojawia się alarm STOP.

* Otwieram maskę i mogę położyć rękę na silniku (jestem pewien, że temperatura jest poniżej 80!), a chłodnica jest zimna.

* Zaskakuje mnie to, że stwierdziłem, że poziom płynu chłodniczego w zbiorniku wzrósł do MAX!!!, co oznacza, że dodano połowę ilości płynu chłodniczego w zbiorniku?!.

* Użyłem strzykawki, aby przywrócić poziom płynu chłodniczego do normy.

* Ponownie jedź przez około 15 minut - zjedź na pobocze - otwórz maskę - płyn chłodniczy ponownie osiąga MAX w zbiorniku - wskaźnik temperatury wskazuje MAX - a temperatura silnika w żaden sposób nie może przekroczyć 80.

* To się teraz zdarzyło kilka razy.

Co o tym myślicie?, Czy obieg płynu chłodniczego jest gdzieś zablokowany?, Skąd wziął się dodatkowy płyn chłodniczy?...

Dzięki z góry...

#2 · (Edited)
Płyn chłodniczy rozpręża się, pochłaniając ciepło z silnika, powodując wzrost poziomu. Ta ekspansja powoduje, że układ chłodzenia zwiększa ciśnienie i podnosi temperaturę wrzenia płynu chłodniczego i jest to normalne działanie układu. Jeśli będziesz nadal wyjmować płyn chłodniczy, ostatecznie spowoduje to wyświetlenie ostrzeżenia o niskim poziomie płynu chłodniczego na zimno, a co ważniejsze, uniemożliwi prawidłowe zwiększenie ciśnienia w układzie, pozwalając na odparowanie płynu chłodniczego. Powinieneś i tak napełniać do maksymalnego znaku, ponieważ w zbiorniku wyrównawczym (część, którą nazywasz zbiornikiem) jest dużo miejsca.

Podejrzewam, że czujnik temperatury płynu chłodniczego wymaga wymiany. Zazwyczaj znajduje się on po lewej stronie głowicy cylindrów. Szczegóły w rozdziale 3, sekcja 7 w instrukcji Haynesa.

Diagnoza prawdopodobnie pokazałaby, czy czujnik jest dobry, czy zły.

#3 ·
Po tym, jak coś podobnego przydarzyło się mojemu bratu 106, a mojemu 106 kilka lat temu, powiem, że to uszczelka głowicy jest uszkodzona.
Zrób test zapachowy na swoim płynie chłodzącym, aby sprawdzić, czy dostają się tam gazy spalin i pod ciśnieniem układ chłodzenia.

#4 ·
Upewnij się, że system jest prawidłowo odpowietrzony, tzn. pamiętaj o zaworze odpowietrzającym na grodzi, aby usunąć całe powietrze, a następnie, jeśli nadal to robi, spróbuj wymienić korek zbiornika wyrównawczego, ponieważ jeśli jest uszkodzony, system nie będzie mógł się napełnić i poziom wody wzrośnie, gdy woda się nagrzeje.
To byłby mój pierwszy punkt kontaktu i najtańsza opcja, zanim pomyślę o problemach z uszczelką głowicy.

#5 ·
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Oto, co zrobiłem, aby rozwiązać problem:

1- Ta rura była zatkana :eek::

Image

2- Wymieniłem korek zbiornika wyrównawczego.

Teraz wszystko działa jak należy, a temperatura nie przekracza 90 stopni :thumb::thumb:.
Ponieważ nie wiem, jak cykl chłodzenia przechodzi przez system, nie jestem przekonany, że ta rura ma taki efekt!!.

#6 ·
Ten mały wąż pozwala niewielkiej ilości płynu chłodzącego wydostać się z górnej części silnika do zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego (zbiornika wyrównawczego). Zapobiega to tworzeniu się blokad powietrznych, których objawy pan opisywał.
Samochody Forda w latach 80. miały podobny system, który był podatny na zatykanie się, wiele samochodów miało wymieniane chłodnice, pompy wody i uszczelki głowicy, podczas gdy wystarczyło przewiercić małym wiertłem metalową rurkę w zbiorniku wyrównawczym.