Peugeot Forums banner

Peugeot 3008 2018 - 1.2 benzyna - Wymagana naprawa usterki silnika

23K views 28 replies 8 participants last post by  Tamagani  
#1 ·
Cześć,

Jechałem autostradą i musiałem zwolnić, wyłączyć tempomat, a następnie, gdy zakończyły się wszystkie roboty drogowe, ponownie włączyć tempomat dla prędkości, którą miałem (120 km/h). Jechałem pod górę i kiedy spróbował nabrać mocy, po prostu szarpnął (jak czkawka) i stracił moc. Zjechałem na pobocze i zatrzymałem się całkowicie. Zauważyłem, że zapaliła się kontrolka silnika i komunikat "usterka silnika - wymagana naprawa". Wyłączyłem i włączyłem silnik, a kontrolka nadal się świeciła, ale samochód mógł się uruchomić. Kontynuowałem podróż, ale zauważyłem, że samochód trochę się trzęsie i kiedy przekroczyłem 2 tys. obr./min, wyglądało na to, że traci moc. Samochód jeździł dobrze, nigdy nie miałem problemu. Jedyną rzeczą, którą zrobiłem w ciągu ostatnich dni, było zatankowanie benzyny na stacji benzynowej w "supermarkecie". Czasami to robię i nigdy nie miałem problemów. Udało mi się przejechać 50 km i zatrzymać w domu. Spędziłem dwie godziny na załatwianiu spraw i wróciłem, aby sprawdzić, czy problem nadal występuje, tak było. Czy ktoś ma pomysł, co to może być? I tak zabiorę go w tym tygodniu do serwisu Peugeota, ale chcę tylko wiedzieć, czy to się często zdarza.

Dzięki

#2 ·
Przeszukaj to forum w poszukiwaniu awarii paska rozrządu 308 1.2 pure tech, prawdopodobnie to Twój problem, ciekawe będzie, czy tak jest, ponieważ Twój jest z 2018 roku, ten problem miał zostać rozwiązany z nowym, lepszym paskiem, będzie wymagał pełnej diagnostyki, aby to ustalić, ale jeśli to Twój problem, główny dealer powie Ci, że potrzebujesz nowego silnika, ale tak nie jest.

#3 ·
Wyszukaj na tym forum awarię paska 308 1.2 pure tech, prawdopodobnie to Twój problem, ciekawe będzie, czy tak jest, ponieważ Twój jest z 2018 roku, ten problem miał zostać rozwiązany nowym, lepszym paskiem, będzie potrzebna pełna diagnostyka, aby to ustalić, ale jeśli to Twój problem, główny dealer powie Ci, że potrzebujesz nowego silnika, ale tak nie jest.
Dzięki. Kiedy mówisz "będzie potrzebny nowy silnik", masz na myśli to, że muszą wymienić cały silnik?

#4 ·
To może nie być Twój problem, jak mówię, będziesz musiał to zdiagnozować, ale z pewnością brzmi znajomo, i jeśli przeczytasz to, co powiedziałem: „główny dealer powie Ci, że potrzebujesz nowego silnika, ale tak nie jest”, jeśli rzeczywiście to Twój problem, jak mówię, sprawdź forum pod kątem awarii mokrego paska Peugeot 308 i przeczytaj to. Wszyscy byliśmy pod wrażeniem, że modele po 2016 roku były wyposażone w nowy, ulepszony pasek, więc ważne jest, abyś to przeczytał na forum i zgłosił, ponieważ jest to ważne dla tej społeczności, JEŚLI TO RZECZYWIŚCIE TWÓJ PROBLEM, może tak nie być, ale jestem pewien, że wszelkie wymagane prace będą objęte gwarancją.

#6 ·
Powinno być objęte gwarancją producenta Peugeot, pod warunkiem prawidłowego i aktualnego serwisu.

Jeśli jest lekko eksploatowany przez cały czas, może to nawet powodować nagar na zaworach wlotowych.

#12 ·
Tak, nie wątpię w to, ludzie, którzy używają ich jako codziennych dojazdów do pracy, robiąc 500+ tygodniowo, nie zawracają sobie głowy regularnym serwisowaniem, zastanawiając się, dlaczego się psują, i powiedziałem w wątku, który założyłem, że serwisowanie powinno być przeprowadzane bardziej jak co 6 miesięcy, ale jak również stwierdzono, regularny serwis nie zrobi żadnej różnicy dla paska mokrego, będzie interesujące, czy problem OP jest związany z paskiem mokrym, ponieważ miałem wrażenie, że naprawili problem z lepszym paskiem po 2016 roku, co położyłoby kres kilku podzielonym opiniom. Osobiście nie sądzę, żeby to zrobili i nawet jeśli zrobili, wszyscy wiemy, że gumowy pasek rozłoży się w oleju.

#14 ·
Dzięki - to bardzo niski przebieg. Moim zdaniem (i to czysta spekulacja), silnik miał epizod przedwczesnego zapłonu przy niskiej prędkości. To nie powinno być problemem w nowszych silnikach i zostało rozwiązane za pomocą różnych aktualizacji ECU - najnowsza była dostępna w ciągu ostatnich kilku miesięcy (nie jestem pewien dokładnie kiedy). Inni właściciele zgłaszali uszkodzenia świec zapłonowych (prawdopodobnie z tego samego powodu). Daj nam znać, jak idzie u twojego dealera, ponieważ byłoby bardzo interesujące wiedzieć, czy nowsze silniki nadal mają te problemy.

#15 ·
Czy w przypadku awarii turbosprężarki moc również nie spadłaby podczas próby przyspieszenia?

#16 ·
Turbosprężarka używana w silniku 1.2 Puretech to bardzo prosta jednostka ze stałymi łopatkami i jest niezawodna, o ile pamiętam, jest ona przystosowana do obrotów do 240 tys. obr./min.

Jeszcze nie widziałem ani nie słyszałem o awarii mechanicznej turbosprężarki w tym silniku.

#19 ·
Właśnie poszedłem do samochodu, żeby sprawdzić, czy błąd nadal się pojawia. Kiedy przekręcam kluczyk, nadal miga pomarańczowa kontrolka silnika, plus błąd tekstowy, ale po 2 sekundach oba znikają. Żadna pomarańczowa kontrolka, ani błąd tekstowy, jeśli nacisnę przycisk serwisowy. Wczoraj, kiedy jechałem i kiedy parkowałem w domu, świeciły się do momentu wyłączenia samochodu. Bardzo dziwne. Czy możliwe, że problem został zarejestrowany i nadal powinienem udać się na diagnostykę?

#21 · (Edited)
Jeśli jedziesz nim do swojego centrum serwisowego, jest wysoce prawdopodobne, że wróci, ponieważ samochód nie ma ciśnienia oleju, gdy tylko ciśnienie zostanie osiągnięte, zwykle się to sygnalizuje, ale jak wspomniano powyżej, te usterki zostaną zarejestrowane, poprosiłbym również o pełny raport diagnostyczny.

#23 ·
Tamagani, czy dzwoniłeś do Peugeot Assistance, aby uzyskać darmowy samochód zastępczy i darmowe holowanie?
Nie, nie dzwoniłem do Peugeot Assistance. Tylko do dealera Peugeota, z którym robiłem serwis. Na pewno mogę tam pojechać, bo to 10 m od mojego miejsca zamieszkania. Nie jestem pewien, czy zaoferują samochód zastępczy. Tutaj, w Czechach, zwykle oferują go za opłatą.

#24 ·
Ok, mały status. Wciąż mam kontrolę diagnostyczną w przyszłą środę, ale kiedy prześledziłem, co robiłem przed moim problemem, zauważyłem, że mogło to być związane z moim ostatnim tankowaniem. Więc spojrzałem na korek wlewu paliwa i wydawał się dziwnie ciasny, więc go otworzyłem, sprawdziłem pod kątem uszkodzeń i ostrożnie zamknąłem. Uruchomiłem zapłon i tym razem nie pojawiło się żadne ostrzeżenie. Wiem, że w niektórych rozwiązywaniach problemów mechanicznych może to być rozwiązanie. Nie mówię, że to był mój problem, ale dziwne jest, że błąd już się nie pojawia. Nawet kiedy jeździłem nim po sprawunki. Nadal zamierzam mieć diagnostykę, na wszelki wypadek, ale zastanawiam się, czy luźny korek wlewu paliwa mógłby być problemem, skoro wcześniej nic złego nie zauważono, a samochód jest dość nowy.

#25 ·
Cóż, jeśli tak jest, to osiągnąłeś pewien rezultat. Wyraziłem jedynie swoją opinię na temat objawów, które podałeś i wydawały się one bardzo podobne do problemu z mokrym paskiem, a także Twój samochód po 2016 roku powinien mieć rozwiązany problem z mokrym paskiem, ja i kilku innych tutaj uważamy, że problemu nie da się rozwiązać, wymieniając go na inny gumowy pasek i zmniejszając lepkość oleju, dlatego tak bardzo zależało nam, abyś aktualizował post z wynikami sesji diagnostycznej, abyśmy mogli zobaczyć, czy nadal występuje to w późniejszych modelach. Osobiście poszedłbym na sesję, nawet jeśli tylko po to, by uspokoić umysł, kiedy ostrzeżenie zostało uruchomione, dane te zostałyby zapisane w ECU i możesz sprawdzić, czy śledzenie problemu rozwiązało go, czy też jest to coś innego, dobrze byłoby znać wynik.

#29 ·
To interesujące - więc jaki był dokładny problem? Czy korek wlewu był za mocno dokręcony, czy źle założony?
To był korek wlewu paliwa. Najprawdopodobniej za mocno lub za słabo dokręcony. Zapytałem, dlaczego miałoby to wyświetlać "błąd silnika", a oni powiedzieli, że to ogólny komunikat o błędzie, aby ludzie mogli sprawdzić.