Peugeot Forums banner

Peugeot 3008 1.6 diesel, Błąd emisji Adblue

7K views 6 replies 4 participants last post by  Vladvlad47  
#1 ·
Mam więc powtarzający się błąd emisji adblue... Samochód to Peugeot 3008 z 2018 roku, 1.6 diesel z przebiegiem około 190 000 km. Wszystko działa dobrze, ale rano, od jakiegoś czasu, kiedy jadę do pracy, mam błąd emisji, a po południu, kiedy jadę do domu, podczas jazdy pomarańczowy klucz i znak Adblue znikają. Dzieje się to raz na 2 lub 3 dni...

Co powinienem zrobić? Co może być winowajcą? Gdzieś czytałem, że może pomóc aktualizacja oprogramowania, czy to coś mechanicznego?

#3 ·
Wrzucienie kilku tabletek do sterylizacji butelek dla niemowląt może czasami oczyścić pompę, lub dodatek AdBlue może zapobiec wystąpieniu tego problemu (dodawanie dodatku do dodatku jest jednak trochę dziwne).

Przy takim przebiegu wtryskiwacz może być zakarbonizowany, co jest stosunkowo tanie do naprawy. Potrzebujesz prawidłowej diagnozy, ponieważ przyczyn może być wiele.

#4 ·
Wrzucienie kilku tabletek do sterylizacji butelek dla niemowląt może czasami oczyścić pompę, a dodatek AdBlue może zapobiec wystąpieniu tego problemu (dodawanie dodatku do dodatku jest jednak trochę dziwne).

Przy takim przebiegu wtryskiwacz może być pokryty warstwą węgla, co jest stosunkowo niedrogie do naprawy. Potrzebujesz prawidłowej diagnozy, ponieważ przyczyn może być wiele.
Naprawdę? Czy tabletki do sterylizacji dla niemowląt działają? Nigdy o tym nie słyszałem😊

#6 ·
Więc mam powtarzający się błąd emisji adblue... Samochód jest z 2018 roku, peugeot 3008, 1.6 diesel z przebiegiem około 190 000 km. Wszystko działa dobrze, ale rano od jakiegoś czasu, kiedy idę do pracy, mam błąd emisji, a po południu, kiedy jadę do domu, podczas jazdy pomarańczowy klucz i znak Adblue znikają. Dzieje się to raz na 2 lub 3 dni...

Co powinienem zrobić? Co może być przyczyną? Gdzieś czytałem, że może pomóc aktualizacja oprogramowania, czy to coś mechanicznego?
View attachment 105117
Nazywam się Herman z Holandii. Jeżdżę peugeotem 308 SW diesel i mam ten sam problem. Ciekawy temat. Wygląda na to, że wszyscy mamy to samo ostrzeżenie o błędzie emisji i odliczaniu km. Wiem, że warsztat może zresetować ostrzeżenie, więc odliczanie km zaczyna się od nowa. Ale czy jest sposób, aby zrobić to samemu bez skrzynki diagnostycznej? Czy ktoś zna szybkie rozwiązanie odliczania km? Każda reakcja będzie bardzo mile widziana.

#7 ·
Nazywam się Herman i jestem z Holandii. Jeżdżę Peugeotem 308 SW diesel i mam ten sam problem. Ciekawy temat. Wygląda na to, że wszyscy mamy to samo ostrzeżenie o błędzie emisji i odliczamy kilometry. Wiem, że warsztat może zresetować ostrzeżenie, aby odliczanie kilometrów się zresetowało. Ale czy jest sposób, aby zrobić to samemu bez skrzynki diagnostycznej? Czy ktoś zna szybkie rozwiązanie problemu odliczania kilometrów? Każda reakcja będzie mile widziana.
Użyłem więc dodatku adblue.... I problem powoli zniknął....
Image