Peugeot Forums banner

Skrzynka bezpieczników Peugeot 207 (wrzesień 2009)

2.3K views 14 replies 4 participants last post by  dommi35  
#1 ·
Kupiłem niedawno Peugeota 207 (wrzesień 2009) we Włoszech. Chcę sprawdzić bezpiecznik spryskiwacza szyby, ponieważ spryskiwacz nie działa (wycieraczki działają dobrze). Zauważyłem, że układ mojej skrzynki bezpieczników różni się od wszystkich zdjęć online (w rzeczywistości utknąłem w poszukiwaniu prawidłowego schematu bezpieczników pasującego do mojej skrzynki bezpieczników, poza portugalskim Peugeotem 207, który odwraca etykiety f2 i f3 w stosunku do innych schematów online). Z tego powodu postanowiłem sprawdzić oba (oznaczone niebieskim czerwonym krzyżem na zdjęciu), ale podczas sprawdzania bezpiecznika 15A upuściłem go/zgubiłem. Więc teraz nie wiem, co zepsułem. Jestem zdziwiony, ponieważ portugalski schemat mówi, że jeden to klakson, a drugi to spryskiwacze, ale oba nadal działają pomimo braku bezpiecznika 15A. Kupię więcej bezpieczników, aby kontynuować sprawdzanie, ale chciałbym wiedzieć, co robi niebieski bezpiecznik 15A, zanim ponownie uruchomię samochód. Tak naprawdę nie mogę kontynuować, zanim nie będę miał schematu, więc czy ktoś wie, gdzie mogę go znaleźć? Wyszukałem w Google i znalazłem model skrzynki bezpieczników. Jego kod jednostki sterującej uchwytu bezpieczników Citroen C3/Peugeot 207: 9664997780 R07. Jeszcze jedna rzecz, na wszystkich zdjęciach online bezpiecznik oznaczony niebieskim krzyżem zawsze wydaje się mieć 10A, ale w moim samochodzie ma 15. Spekuluję, ale jeśli jest to dla spryskiwacza, czy może być problem z jego przepaleniem i ktoś wcześniej włożył wyższy amperaż? Jeśli tak, to zgaduję, że potrzebuję nowej pompy? Bardzo dziękuję wszystkim, którzy to czytają. (P.S. Jestem kompletnym nowicjuszem, po prostu googlowałem przez ostatnie kilka dni :D)

#3 · (Edited)
Twój spryskiwacz nie działa - nie dlatego, że bezpiecznik jest w porządku, ale dlatego, że uszkodzony jest przekaźnik wewnętrzny. To przekaźnik w skrzynce bezpieczników, do którego nie ma dostępu.

W wielu samochodach - bezpiecznik spryskiwacza steruje napięciem 12 V (przez przekaźnik gdzieś i elementy sterujące), a pompa spryskiwacza ma niezależną masę.

W tych samochodach - do pompy spryskiwacza prowadzą 2 przewody, a pompa jest dwukierunkowa. Będzie działać w jedną stronę (dla przodu), jeśli masa zostanie doprowadzona do 1 pinu na pompie i 12 V do drugiego. Zamień przewody do pompy, a umyje tylną szybę.

To przełączanie 12 V i masy do pompy spryskiwacza odbywa się za pomocą przekaźników w skrzynce bezpieczników w komorze silnika. Dziwnie się zachowują i nie ma spryskiwania, z przodu ani z tyłu.

Wyszukaj na tym forum, a powinieneś znaleźć moje posty/wątki, w których ja i inni omawialiśmy to szczegółowo, wraz z poprawkami/obejściami.

#4 ·
Twój spryskiwacz nie działa - nie dlatego, że bezpiecznik jest sprawny, ale dlatego, że uszkodzony jest przekaźnik wewnętrzny. To przekaźnik w skrzynce bezpieczników, do którego nie ma dostępu.

W wielu samochodach - bezpiecznik spryskiwacza kontroluje 12 V (przez przekaźnik gdzieś i elementy sterujące), a pompa spryskiwacza ma niezależną masę.

W tych samochodach - są 2 przewody do pompy spryskiwacza, a pompa jest dwukierunkowa. Będzie działać w jedną stronę (dla przodu), jeśli masa jest doprowadzona do 1 pinu na pompie i 12 V do drugiego. Zamień przewody do pompy, a umyje tylną szybę.

To przełączanie 12 V i masy do pompy spryskiwacza odbywa się za pomocą przekaźników w skrzynce bezpieczników w komorze silnika. Dziwnie się zachowują i nie ma spryskiwania, z przodu ani z tyłu.

Wyszukaj na tym forum, a powinieneś znaleźć moje posty/wątki, w których ja i inni omawialiśmy tę głębię, wraz z poprawkami/obejściami.
Dziękuję za wkład. Niestety, bardzo mało rozumiem z tego, co napisałeś, to znacznie przekracza moje 3-dniowe doświadczenie w "mechanice samochodowej" <smile>. Jeśli wymiana bezpiecznika nie zadziała, poszukam Twojego wątku i wydrukuję informacje i zaniosę je do mechanika, który być może zrozumie. W międzyczasie mam nadzieję dowiedzieć się, co się dzieje z bezpiecznikami i dlaczego klakson nadal działa? (Bezpieczniki to dla mnie lekcja 1).

#8 · (Edited)
Aktualizacja. Zmiana/sprawdzanie bezpieczników nie zadziałało (naprawiło jednak klakson, który w ogóle przestał działać). Kilka osób mówi, że prawdopodobnie to pompa. To przekracza moje możliwości (byłem pod wrażeniem siebie, że sprawdziłem bezpieczniki), więc zamierzam zabrać to do mechanika. Jeśli powiedzą, że to nie pompa, to znajdę sposób na przetłumaczenie tego, co dibs powiedział po włosku i przekazanie im tego. Wygląda więc na to, że wynikiem problemu z przekaźnikiem spryskiwacza jest zakup nowej skrzynki bezpieczników? Zgadza się? Jeśli tak, to chyba tak będzie... Dzięki wszystkim.

#10 ·
VF3WCKFVC9T043616 (ssg.asia)
Charakterystyka pojazdu[/TD>
Model:[/TD>
[TD][/TD>

[TD]207 (A7)[/TD>
Nadwozie:[/TD>
[TD][/TD>

[TD]5-DRZWIOWY SEDAN[/TD>
Silnik:[/TD>
[TD][/TD>

[TD]INJECTION TU3A[/TD>
Skrzynia biegów:[/TD>
[TD][/TD>

[TD]BVM5[/TD>
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[/TD>
[TD]
[TD]

Wygląda więc na to, że wynikiem problemu z przekaźnikiem spryskiwacza jest zakup nowej skrzynki bezpieczników? Zgadza się?
Tak naprawdę nie, z mojego zrozumienia wynikało, że wynikiem było dostarczenie dwóch przekaźników w celu zastąpienia funkcji, a nie wymiana skrzynki bezpieczników silnika PSF1.