Peugeot Forums banner

Błąd P2047 i kontrolka silnika

2.1K views 1 reply 1 participant last post by  candetandrei  
#1 · (Edited)
Cześć,

Ostatnio odblokowałem nową emotikonę w moim samochodzie - sprawdź silnik. Pojawiła się, gdy przypadkowo ruszyłem na 2. biegu (właściwie to był jeden z tych momentów, nie do końca 1. bieg, za mało na 2. bieg). Powiedziałem "hmmm... no cóż, powinno zniknąć, jeśli zatrzymam silnik", i oczywiście tak się nie stało.

Podłączyłem swój samochód do diagboxa, zaobserwowałem ten błąd P2047, wyczyściłem go i wtedy wszystko było w porządku. Następnego dnia, niestety, emotikona powróciła po kilku kilometrach w mieście (i nie, nie ruszyłem ponownie na 2. biegu, jechałem dość szybko, żeby "wyczyścić" silnik, niskie biegi, dość wysokie obroty).

Szukałem w internecie tego kodu, ale brak konkretnych informacji, wiele przyczyn i historii, ale brak konkretnych badań i naprawy. I oczywiście klasyczne "nowy zbiornik adblue eur2000", co nazywam bzdurą i brzmi jakby salon nie chciał przyjąć problemu.

Czy ktoś ma pomysł, co może być problemem? Czy jesteś z tym zaznajomiony?

Dzięki z góry!

Edycja:

Wygląda na to, że czujnik NOx ma jakieś szalone wartości przepływu gazu. Ponieważ nie mam żadnych innych lampek na desce rozdzielczej oprócz kontrolki silnika, prawdopodobnie problemem jest uszkodzony/brudny czujnik (?).

Mam następujące informacje z diagboxa:

Silnik zatrzymany:
Image

Image

Silnik pracuje:

Image

Image

#2 ·
Aktualizacja: Wtryskiwacz Adblue był uszkodzony. Włączyło to również inne błędy dla adblue i emisji (w tym "pojazd nie uruchomi się za 1100 km"). Po zainstalowaniu nowego wtryskiwacza należy zresetować oprogramowanie (nawet jeśli diagbox pokazuje 0 błędów, ostrzeżenie nie zniknie, dopóki nie przejdziesz do Naprawa -> wymień menu wtryskiwacza). I uważaj tutaj, serwis Peugeota nie mógł znaleźć żadnego problemu, ale losowy serwis zauważył uszkodzony wtryskiwacz w sekundę.