Peugeot Forums banner

P1445 Osiągnięto maksymalny próg dodatku w filtrze emisji cząstek stałych

61K views 11 replies 6 participants last post by  boostin  
#1 ·
Czy ktoś wie, co oznacza:

P1445 Osiągnięto maksymalny próg dodatku w filtrze emisji cząstek stałych

Według lokalnego specjalisty Peugeota oznacza to, że filtr DPF otrzymał tyle dodatku, ile może przyjąć i samochód wymaga nowego filtra DPF.

Nie jestem pewien, czy w to wierzę, ponieważ nie widzę, jak ECU może to wiedzieć, zwłaszcza że filtr DPF wskazuje na 95% czystości.

Jedyne, co mogę wymyślić, to to, że Peugeot zaprogramował samochód tak, aby decydował o wymianie filtra DPF po danej liczbie cykli regeneracji, niezależnie od rzeczywistego stanu filtra DPF.

Czy ktoś może wyjaśnić, co się tak naprawdę dzieje? Łącząc ten najnowszy błąd ze wszystkimi innymi problemami, jakie mam w moim 307, wygląda na to, że następna podróż może być na złomowisko.

#5 ·
Otrzymujesz dodatek osadzony w filtrze cząstek stałych, który nie spala się jako sadza. Komputer oblicza to na podstawie ilości wtryskiwanego dodatku i ilości dodatku, która jego zdaniem pozostała w zbiorniku. Jeśli zdemontowałeś i wyczyściłeś filtr cząstek stałych, a następnie po ponownym zamontowaniu poinformowałeś komputer, że zamontowano nowy filtr cząstek stałych, licznik dodatku obecnego w filtrze cząstek stałych zostaje zresetowany. Do tego potrzebny jest Planet/Diagbox.

#6 ·
Dziękuję za odpowiedzi, były bardzo pomocne.

Moim problemem jest to, że za nowy filtr cząstek stałych, czujnik korka wlewu paliwa i czujnik ciśnienia różnicowego żądają ode mnie 500 funtów. Nie mogę znaleźć nikogo, kto chciałby go wyjąć i wyczyścić lub zamontować regenerowany, chociaż mogę znaleźć mnóstwo miejsc, które chcą go wyjąć!

Czy ktoś zna jakieś miejsce w okolicy Poole/Dorset, które zaoferowałoby niższą cenę lub mogłoby pomóc w przypadku Peugeota, nie nalegając na wymianę wszystkiego?

#7 · (Edited)
Skąd wiesz, że czujnik ciśnienia różnicowego i czujnik korka wlewu paliwa wymagają wymiany, czy może coś przeoczyłem?
Czy w zbiorniku jest dodatek?
Czujnik korka wlewu paliwa kosztuje około 40 funtów od dealerów, dpf 120 - 200 funtów, jak wspomniano dla nowego. Nie jestem pewien co do ceny czujnika ciśnienia. Jak powiedzieliśmy, sesja na Planet pozwoliłaby na przetestowanie wszystkich tych części i danych na żywo. Myślę, że wiele osób tutaj spróbowałoby to rozwiązać samodzielnie, usuwając dpf i czyszcząc go, sprawdzając ilość dodatku i uzupełniając go w razie potrzeby, sprawdzając magnesy w korku wlewu paliwa i używając Planet do innych kontroli. Jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze i być w miarę pewnym, że ten problem zostanie rozwiązany, sugeruję podążanie tą drogą.

Śledź linki opublikowane przez Gibbo, a znajdziesz członka z Planet niedaleko ciebie (Ginger Magic), który może być chętny do pomocy.

#9 ·
Dzięki, lokalny niezależny specjalista Peugeota sprawdził to i stwierdził następujące usterki:
P1445 Dodatek itp.
Przełącznik wlewu paliwa nie reaguje
Przełącznik ciśnienia różnicowego nieprawidłowy odczyt przed uruchomieniem silnika

Sugeruje więc wymianę DPF i obu przełączników za 500 funtów. Następnie jest serwis i pasek rozrządu w tym roku oraz trzy nakrętki zabezpieczające koła, których nikt nie może zdjąć, z wyjątkiem jednej firmy, która wycenia to na 100 funtów za koło. Następnie lokalny specjalista Peugeota powiedział, że obawia się, że turbosprężarka jest na wyczerpaniu.

Jestem więc zdenerwowany, że zaczynam iść ścieżką wydatków, które mogą kosztować znacznie więcej niż samochód jest wart.

Miałem kiedyś 406 hdi, który nigdy nie miał żadnych problemów, wymieniłem go na 307 w 2011 roku i od tego czasu kosztował 4-800 funtów rocznie na nieoczekiwane rachunki i awarie!

#10 ·
Dzięki, lokalny niezależny specjalista Peugeota sprawdził to i stwierdził następujące usterki:
P1445 Dodatek itp.
Przełącznik wlewu paliwa nie reaguje.
Czujnik ciśnienia różnicowego nieprawidłowy odczyt przed uruchomieniem silnika.

Sugeruje więc wymianę DPF i obu przełączników za 500 funtów.
Powiedziałby, słowami Arthura Daleya, że byłby to niezły zarobek z zyskiem na drogiej części i kosztach robocizny.

Wydaje się, że czujniki korka wlewu paliwa nie działają i nie wstrzykiwał ELOYS do paliwa, a filtr się zatkał. Jeśli filtr jest zatkany lub uszkodzony, czujnik ciśnienia różnicowego zgłosi usterkę.

1) Kup czujniki korka od dealera i zamontuj je sam. Są tu często wspominane, więc powinieneś móc znaleźć cenę, wyszukując.

2) Znajdź lokalnego mechanika, który zdejmie DPF i umyje go ciśnieniowo.

Lub jeśli jest całkowicie zatkany, kup zamiennik za mniej niż 150 funtów od CATS2U. Ponownie, zleć montaż lokalnemu mechanikowi.

#12 ·
Czujnik obecności korka wlewu paliwa nr części P00001503T2 kosztuje około 37 funtów u głównego dealera;) Sam wyczyściłem filtr cząstek stałych (DPF), ponieważ uważano, że jest zatkany, to straszna robota, żeby go wyjąć, ale nie miałem 200 funtów wolnych pieniędzy na koszty robocizny w warsztacie.