Peugeot Forums banner

P0611 Problem 2.2 HDI

1 reading
3.5K views 41 replies 4 participants last post by  ghostme2007  
#1 ·
Witajcie wszyscy. Kupiłem kilka dni temu Peugeota 508 2.2 GT line 2012. Samochód jeździ dobrze, z wyjątkiem jednej usterki. I to P0611 (Usterka stała: Silnik nie napotkał warunków do zresetowania czasu jałowego wtryskiwacza (wysokie ciśnienie na szynie)). Nie mam usterki silnika, powtarzam. Samochód jeździ dobrze bez żadnych problemów. Z wyjątkiem pierwszego zapłonu, który "trochę brzydziej pracuje", ale zajmuje to tylko kilka minut i wszystko jest w porządku. Rozejrzałem się trochę po silniku i kablach i zobaczyłem, że niektóre kable są przecięte. Ale nie mogę rozgryźć, dokąd idą, a raczej gdzie były. Czy to może być przyczyną, kto by to zrobił i dlaczego? Nie wierzę, że to fabryczne. Wszelka pomoc byłaby wspaniała. Dzięki.
Image

Image

Image

#2 ·
Samochód dobrze jeździ, z wyjątkiem jednej usterki. I to jest P0611 (Permanent Fault: Silnik nie napotkał warunków do zresetowania czasu jałowego wtryskiwacza (wysokie ciśnienie na szynie)). Nie mam błędu silnika, powtarzam.
Tak, masz, czujnik ciśnienia paliwa common rail mówi, że regulator sterowania paliwem po drugiej stronie nie działa poprawnie, zakładając, że nie mamy usterki okablowania lub problemu po stronie upstream, dlatego testujesz multimetrem, aby dowiedzieć się, co ECU zgłasza jako DTC.

Niektóre diagnostyki będą miały możliwość zrobienia czegoś więcej niż tylko odczytania DTC.

Kupiłem kilka dni temu Peugeota 508 2.2 GT line 2012.
Czy to sprawia, że jest to problem gwarancyjny?

#3 ·
Tak, robisz to, czujnik ciśnienia paliwa common rail mówi, że regulator sterowania paliwem po drugiej stronie nie działa poprawnie, zakładając, że nie mamy usterki okablowania lub problemu po stronie upstream, dlatego testujesz multimetrem, aby dowiedzieć się, co ECU DTCuje.

Niektóre diagnostyki będą miały możliwość zrobienia więcej niż tylko odczyt DTC.

Czy to kwestia gwarancyjna?
Gdzie znajduje się regulator sterowania paliwem? Czy jest on w samym ECU? Jak przetestować go multimetrem? Jeśli możesz podać więcej szczegółów, byłbym wdzięczny.

#4 · (Edited)
Czy jesteś gotowy odpowietrzyć stronę HP wtryskiwaczy/szyny common rail, jeśli nie, może być łatwiej przekazać to mechanikowi diesla, jeśli nie jest to problem z okablowaniem?
Czujniki znajdują się zwykle na każdym końcu szyny common rail. Jeden to czujnik ciśnienia paliwa (który wykrywa błąd, może być błędny), a regulator paliwa znajduje się po drugiej stronie. Dopóki nie sprawdzę DTC, jest to tylko ogólna rada.

Potrzebuję EDC z numeru VIN.
Image

Tego również należy dokonać naprawy.
Image

#5 ·
Czy jesteś gotowy odpowietrzyć stronę HP wtryskiwaczy/szyny common rail, jeśli nie, może być łatwiej przekazać to mechanikowi diesla, jeśli nie jest to problem z okablowaniem?
Czujniki znajdują się zwykle na każdym końcu szyny common rail. Jeden to czujnik ciśnienia paliwa (który wykrywa błąd, może być błędny), a regulator paliwa znajduje się po drugiej stronie. Dopóki nie sprawdzę DTC, jest to tylko ogólna rada.

Potrzebuję EDC z numeru VIN.
View attachment 125326
8E4HLA

#6 · (Edited)
PEUGEOT 508 2.2 HDiF 200 DW12CTED4 (4HL) 2010 - Wzwyż

Image

DTC P0611 Wydajność jednostki sterującej wtryskiem paliwa.
Nie mogę iść dalej z Haynesem na tym, będę potrzebował całego numeru VIN i DAM/RPO, aby zajrzeć do schematów elektrycznych Peugeota.

Jakie ciśnienie pokazuje diagnostyka na starcie i biegu jałowym?
Czego używasz do diagnostyki?
I jak doszliśmy do tego, że zresetowałeś wtryskiwacze (ECU)?

Czy to może być przyczyną, kto by to zrobił i dlaczego? Nie wierzę, że to fabryczne.
Przewody nie zawsze dobrze działają i osiągają wysokie Ohmy (to znaczy powyżej 1 oma punkt do punktu na dowolnym przewodzie). Skuteczna naprawa może polegać na wymianie uszkodzonego okablowania lub ulepszeniu użytego przekroju/powłoki do prawdziwych polimerów olejowych. Czasami po prostu oszczędza się na naprawie w jednym miejscu, aby znaleźć inne i tak dalej.

Attachments

#7 ·
PEUGEOT 508 2.2 HDiF 200 DW12CTED4 (4HL) 2010 - Dalej

View attachment 125330

DTC P0611 Wydajność jednostki sterującej wtryskiem paliwa.
Nie mogę iść dalej z Haynesem, będę potrzebował całego numeru VIN i DAM/RPO, aby zajrzeć do schematów okablowania Peugeota.

Jakie ciśnienie pokazuje diagnostyka na starcie i biegu jałowym?
Czego używasz do diagnostyki?
I jak doszliśmy do tego, że zresetowałeś wtryskiwacze (ECU)?

Przewody nie zawsze działają dobrze i przechodzą na wysokie Ohmy. Skuteczna naprawa może polegać na wymianie uszkodzonego okablowania. Czasami po prostu oszczędza na naprawie w jednym miejscu, aby znaleźć inne i tak dalej.
Używam diagbox. Wychodzę teraz i zmierzę wszystko za pomocą diagbox i wyślę Ci zdjęcia. I zakodowałem wtryskiwacze, błąd nadal występuje.

#10 ·
Czy zakodowałeś je od 1 strony skrzyni biegów?

Jeśli wymieniłeś wtryskiwacze, czy odpowietrzyłeś szynę common rail i każdy wtryskiwacz?
(Czy uruchamia się natychmiast, czy też ma problemy z uruchomieniem)
Nie, nic nie zmieniałem. Kupiłem samochód 20 dni temu i miał ten błąd. Błąd jest stały i nie można go usunąć. Zakodowałem tak, jak powiedziałeś.

#11 · (Edited)
PEUGEOT 508 2.2 HDiF 200 DW12CTED4 (4HL) 2010 - Dalej

VF38E4HLACL040056 (ssg.asia) to są numery części OEM i widoki z rozstrzeleniem.
RPO to 12944

Image

Kalkulator ORGA Peugeot/Citroën - Forum Mittns Peugeot

Po prostu sprawdź to, co już wspomniałem, zwykle powietrze w wtryskiwaczu common/rail będzie miało niskie odczyty, ale może być również wysokie.
Tutaj opisano, jak usunąć powietrze DTC P0192 4HK DW12ME5 (Temp Fix) | Peugeot Forums .... dużo szmat i nie pozwól, aby dostało się w pobliże alternatora lub czujnika wałka rozrządu (który znajduje się w pobliżu czujnika ciśnienia paliwa, trochę pod częścią rury układu CCV i wchodzi za wałek rozrządu, ale olej napędowy może go zalać, jeśli nie jesteś ostrożny - nazwij to, nauczonym doświadczeniem z mojego silnika).

#16 · (Edited)
1321 - Czujnik wysokiego ciśnienia
Image
Image

1322 - Regulator wysokiego ciśnienia
Image

Image

1221 Czujnik termiczny Diesla (Zauważono nieprawidłowość na wydrukach z diagbox)
Image

Image

1312 Czujnik ciśnienia wlotowego (MAP)
Image

Image

Co ciekawe, ten układ silnika jest znacznie bliższy Freelanderowi 2 niż mojemu (choć to nie ma znaczenia, po prostu uznałem to za interesujące).

Mam nadzieję, że okaże się to przydatne.

#34 ·
To po prostu dlatego, że mogę tego użyć, sprawdź to w moim silniku 4HN, 4HK z 4007, schematy okablowania Peugeota są do bani w porównaniu (naprawdę brakuje tego poziomu szczegółowości, tylko PDF, który został zeskanowany).

1115 Czujnik wałka rozrządu
View attachment 125359
View attachment 125360

1313 Czujnik wału korbowego
View attachment 125361
View attachment 125362
Cześć. Czy mógłbyś zobaczyć, który czujnik wału korbowego tam pasuje? Numer lub kształt, cokolwiek. Aby go wyjąć, czy trzeba zdjąć koło? Dzięki

#26 · (Edited)
Samo dlatego, że czujnik temperatury odczytuje poprawnie, gdy paliwo ma temperaturę otoczenia, nie oznacza, że będzie odczytywał poprawnie, gdy jest ciepłe. Na przykład, gdy termistor się nagrzeje, może dojść do przerwania obwodu. Warto powtórzyć sprawdzenie po uruchomieniu silnika.

Miałem termistory, które działały w temperaturze 25 °C, ale powodowały zwarcie w innej temperaturze.

#21 ·
Właśnie wróciłem z diagnostyki, powiedziano mi, że temperatura paliwa jest za wysoka, a po 80° Celsjusza samochód stopniowo zmniejsza moc, aż do trybu awaryjnego... Zauważyłem więc, że również masz bardzo wysoką temperaturę paliwa. Powiedziano mi, że powinienem wymienić filtr paliwa jako punkt wyjścia, jeśli to nie pomoże, sprawdzić wtryskiwacze i wyczyścić je ultradźwiękami, ale pompa wysokiego ciśnienia również może być uszkodzona... więc...

#23 ·
Dzięki za przydatne informacje RedSector, mój szwankuje po tym, jak temperatura paliwa przekroczy 72° lub więcej, i z tego, co widzę, moje napięcie jest również nieprawidłowe, jestem ciekaw, co powinno pokazywać. Nawiasem mówiąc, nie mogę tego znaleźć jako samodzielnej części, myślę, że występuje tylko z przewodem paliwowym... co jest do bani. I z tego, co widać, filtr jest również grzałką?

Attachments

#25 ·
dzięki za przydatne informacje RedSector, mój wariuje po tym, jak temperatura paliwa przekroczy 72° lub więcej, i z tego, co widzę, moje napięcie jest również nieprawidłowe, jestem ciekaw, co powinno pokazywać. Nawiasem mówiąc, nie mogę tego znaleźć jako samodzielnej części, myślę, że jest tylko z przewodem paliwowym... co jest do bani. A z wyglądu filtr to również grzałka?
Cześć, dzisiaj spojrzałem na temperaturę paliwa na diagboxie i mówi mi, że jest w porządku. Pokazuje mi 3 stopnie wyższą niż temperatura zewnętrzna. Oczywiście mówi również NIEPRAWIDŁOWE NAPIĘCIE. Teraz, jeśli jest uszkodzony, pokazywałby również nieprawidłowe odczyty temperatury. Prawda? W tych dniach zamierzam wyczyścić zawór EGR i wszystko z nim związane (ponieważ mój silnik bardzo trzęsie się na biegu jałowym, a sygnały zużycia piszczą) i zdam relację z wyników. Nie mam odpowiedzi na DTC P0611 i wciąż nie wiem, co to jest. Jaki błąd pokazuje Ci Diagbox? Chciałbym, żebyś mógł zrobić zdjęcie okablowania komputera, jeśli masz silnik 2.2 HDI. Jak widać, moje kable są przecięte. Jestem ciekaw, czy tak jest, czy...

#24 · (Edited)
1221 - Czujnik temperatury oleju napędowego
Z pliku PDF w poprzednim poście.
Image

Powinno być możliwe przetestowanie tego w wodzie (aby uzyskać różne temperatury i wartości) za pomocą multimetru.

Spróbuj tutaj Peugeot lub podaj numer VIN i zobacz, czy uda mi się to znaleźć.
Image

Możesz również potrzebować przetestować okablowanie do ECU, wszystko powyżej 1 oma od wtyczki czujnika do wtyczki ECU (punkt do punktu na pojedynczym przewodzie) oznaczałoby, że problemem jest samo okablowanie/złącze.

Zatem w tym przykładzie przewód ma 1,5 oma, a przewód lub złącza mogą wymagać naprawy. Może się tak zdarzyć, a sam czujnik będzie sprawny. Warto również zauważyć, że samochodowe multimetry zwykle mają skalibrowane przewody pomiarowe, co oznacza (0,0 oma lub prawie) i nie trzeba ich testować pod kątem rezystancji (wykazano 0,5 oma), chyba że używasz przewodów przedłużających do przeprowadzenia testu.
Image

Mam nadzieję, że okaże się to przydatne.

#29 ·
@RedSector dzięki za cenne informacje, wypróbowałem czujnik temperatury, który działał bez zarzutu, następnie wymieniłem filtr paliwa na oryginalny peugeot i to było to, problem rozwiązany. Chcę wspomnieć, że mój filtr był marki Mann i miał przejechane tylko 4000 km. Ale teraz, jeśli zacznę trochę myśleć... może samo odkręcenie zaworu wody na samym filtrze i spuszczenie wody rozwiązałoby problem, ale trudno. Teraz temperatura nigdy nie przekracza 35°😃

Attachments

#32 · (Edited)
następnie wymieniłem filtr paliwa na oryginalny peugeot i to było to, problem rozwiązany. Chcę wspomnieć, że mój filtr był marki Mann i miał przejechane tylko 4000 km
Moglibyście rzucić okiem, który to był filtr Mann, są dwa, które pasują do 2.2HDi i tańszy z nich może być problemem. Używają różnych materiałów do plis lub ilość jest inna (nie pamiętam dokładnych szczegółów, tylko droższy WK12001 jest właściwym do użycia w moim silniku).
Peugeot 4007 How to change the Filter - WK12001 | Peugeot Forums

Podejrzewam, że paliwo było złe (4k to niewiele życia, więc coś było nie tak), plisy się zablokowały, zapewniając zwiększone nagrzewanie paliwa przechodzącego przez filtr.

#36 ·
Image

Image

Image

Image

Witaj. Czy możesz mi wytłumaczyć, jak zakodować wtryskiwacze? Wiem, że mówiłeś, że nie da się tego zrobić, jeśli silnik ma usterkę. Wierzcie lub nie, to działa. Mogę również zrobić zdjęcie dla ciebie, ponieważ zmieniłem ich miejsca. (eksperymentowałem) Zastanawiam się tylko, czy wprowadzane jest wszystkich 10 numerów, czy pierwszych 9? A pierwszy wtryskiwacz to ten od akumulatora? I mój problem może być związany z czujnikiem wału korbowego. Jak zmierzyć poprawność czujnika? Mają dwa, prawda? Bo silnik trzęsie się na biegu jałowym, nawet przednie koła trochę się trzęsą.