Peugeot Forums banner

Poziom oleju powyżej maks. (ponownie)

5.6K views 11 replies 3 participants last post by  GE500  
#1 ·
Peugeot 307, 2006, 1.6 HDI, 9HZ, 194 tys. km.
Zdecydowanie doszło do przelania, ale teraz poziom oleju znowu wzrósł?

Dwa tygodnie temu miałem wymianę oleju i filtra po 9 tys. km. Wszystko było w porządku, ale mój mechanik powiedział, że wlał 4,5 litra 5W30. Dopiero po wyjściu z warsztatu i sprawdzeniu faktycznie potrzebnej ilości zdałem sobie sprawę, że przelał. Zmierzyłem to wtedy i następnego dnia na zimnym silniku i rzeczywiście cały bagnet był pokryty. W warsztacie miał problem z włożeniem rury ssącej pompy wystarczająco głęboko w rurkę bagnetu, ale w końcu doprowadził poziom do znaku max. 10 dni i 100 km później widzę, że olej znowu pokrywa cały bagnet. Co się dzieje? Jeżdżę głównie po autostradach, regeneracja jest rzadka, więc olej nie mógł się rozcieńczyć. Brak (powiązanych) kodów błędów w DiagBox.

Samochód jeździ i brzmi tak samo; czytałem na innych forach, że ludzie celowo przelewają HDI, aby zmniejszyć szansę na zatkanie filtra turbo. Czy wszystko jest w porządku, czy mam jechać do warsztatu? A może coś jest poważnie nie tak, jeśli poziom znowu wzrósł?

Czysty vs. zmierzony olej

Image

Image

#2 ·
Zwiększający się poziom oleju w silnikach Diesla jest znanym zjawiskiem. Jest to wynik przepełnienia, które pozwala paliwu napędowemu dostać się do skrzyni korbowej. Kilka potencjalnych przyczyn. Zużyte, wadliwe lub nieszczelne wtryskiwacze, które przepuszczają zbyt dużo paliwa, to jedna z nich. Jeśli samochód posiada filtr cząstek stałych (DPF), jednostka sterująca silnikiem (EMU) będzie przeprowadzać regularne regeneracje DPF w celu pozbycia się osadów z DPF. Wymagają one wtrysku dodatkowego paliwa w suwie wydechu, które jest spalane w DPF w celu oczyszczenia osadów. Samochody z DPF wymagają regularnych długich jazd, aby DPF osiągnął temperaturę, aby regeneracje działały prawidłowo. Jeśli pojazd wykonuje regularne krótkie jazdy, EMU będzie próbować uruchomić cykl regeneracji DPF, prowadząc do nadmiernego wtrysku paliwa. Mówisz, że Twój samochód jest używany głównie na autostradzie, więc wydaje się to mało prawdopodobne. Podejrzewam, że Twój samochód może dość często przeprowadzać regeneracje DPF. Minęło trochę czasu, odkąd jeździłem dieslem, ale 500 km/300 mil wydaje się dość krótkim interwałem między regeneracjami, ale mogę się mylić. Test 'wąchania' może pozwolić Ci zdecydować, czy olej silnikowy jest zanieczyszczony paliwem napędowym.

#3 ·
Właśnie sobie przypomniałem, że krótko po serwisie dodałem dodatek czyszczący układ paliwowy. Osobiście nie wierzę w dodatki, ale zdecydowałem się na to, ponieważ silnik stuka i w samochodzie są lekkie wibracje, które według mojego mechanika są spowodowane wadliwym wtryskiwaczem, podczas gdy ja myślę, że to jeden z popychaczy. Pomyśleliśmy, że może to poprawić sytuację lub ją pogorszyć, co w obu przypadkach udowodni, że to wtryskiwacze. Mogą więc teraz przeciekać wtryskiwacze, chociaż ta naprawa miała być zaplanowana na cieplejszy czas, jak wiosna, bo powodzenia z wyjęciem 18-letnich wtryskiwaczy zimą, ale myślę, że dodatek czyszczący przyspieszył sprawę.

Mechanik powiedział mi, żebym wpadł później w ciągu dnia. Zrobię również szybki test DiagBox, aby sprawdzić poziom oleju, ponieważ te 106% było wtedy, teraz musi być wyższy.

Podejrzewam, że Twój samochód prawdopodobnie dość często wykonuje regeneracje DPF. Minęło trochę czasu, odkąd jeździłem dieslem, ale 500 km/300 mil wydaje się dość krótkim interwałem między regeneracjami, ale mogę się mylić.
Wygooglowałem to i 300 mil wydaje się być średnim interwałem regeneracji dla przeciętnego samochodu. To również nie mogły być próby regeneracji powodujące rozcieńczenie, ponieważ poziom oleju był w porządku po tym, jak samochód wykonał regenerację 26 km temu.

#4 ·
Mechanik spuścił nadmiar i powiedział, że jeśli poziom będzie nadal rósł, to trzeba będzie potraktować to poważnie.

DiagBox wciąż pokazuje 106%, więc przypuszczam, że czujnik poziomu oleju (czujnik ciśnienia?) jest uszkodzony i należy go zignorować.

Nadal brak wyjaśnienia, jak to przepełnili i jak poziom wrócił.

#7 ·
100 km później przeprowadzono diagnozę. DiagBox pokazuje 100% poziomu oleju.
Image

Sam zmierzyłem poziom oleju i ponownie cały bagnet był w oleju.
Image

Nie wiem, co o tym myśleć... Zużycie paliwa wynosi 4,6 l/100 km, dużo, ale w końcu jest zima. Widzę rozcieńczanie oleju przez paliwo jako jedynego podejrzanego. Co dalej?

#8 ·
Z pewnością sam odpowiedziałeś na swoje pytanie. Rozcieńczanie oleju wynika z nadmiernego dopływu paliwa (jak już sugerowałem powyżej) i już stwierdziłeś, że jest problem z pracą silnika, a zużycie paliwa jest wysokie. Twój mechanik wskazał, że uważa, że ​​jest problem z wtryskiwaczem. Przykro mi, ale „Co dalej?” ma prostą odpowiedź. Po prostu zajmij się naprawianiem oczywistych, znanych problemów.

#10 ·
Mechanik przywiózł dziś samochód do warsztatu, powiedział, że poziom oleju jest maksymalny. Przypuszczam, że krzywizna w rurze pokryła bagnet oleju olejem i dała mi fałszywy odczyt ostatnim razem. To, że mówi, że olej jest na maksimum, zgadza się z odnotowanym poziomem 100% w DiagBox.
Powiedziałem mu, żeby i tak zrobił regenerację wtryskiwaczy.

#11 ·
Dostałem dziś samochód. Trzy wtryskiwacze zostały wyczyszczone, a jeden wymieniony, brak wibracji w samochodzie. Mechanik powiedział, że poziom oleju pozostał taki sam podczas pobytu w warsztacie. Zobaczymy, jak będzie. Teraz problem polega na tym, że bagażnik się nie otwiera, przełącznik zawilgł zimą i otwierał się losowo, wygląda na to, że całkowicie się zepsuł.