Peugeot Forums banner

Zapytanie dotyczące wymiany oleju

14K views 11 replies 6 participants last post by  A webber  
#1 ·
Cześć wszystkim
Po przeszukaniu jestem trochę zdezorientowany.
Jeżdżę 1.4 hdi 206 2003 i właśnie zrobiłem wymianę oleju. Zapytałem w hurtowni części samochodowych, jakiego oleju silnikowego powinienem używać i po sprawdzeniu marki/modelu samochodu itp. przez rejestrację N0. facet wymyślił w pełni syntetyczny 5w-30. Teraz wlałem to do silnika i teraz przy uruchamianiu silnika na zimno słyszę klekot popychaczy, po osiągnięciu temperatury silnik się uspokaja. Wcześniej tego nie robił i teraz martwię się o uszkodzenie silnika. Czy powinienem był użyć półsyntetycznego? Powiedziano mi przez kolegę, że po użyciu silnika na oleju mineralnym lub półsyntetycznym nie należy używać w pełni syntetycznego. Czy to prawda? Czy syntetyk 10w40 to właściwy kierunek? Wszelkie rady mile widziane.

Pozdrawiam
Dave

#3 · (Edited)
Cześć, dzięki za odpowiedź, w dieslu myślę, że używają 5w30 do ochrony turbosprężarki, ponieważ jest to rzadszy olej, ale wydaje się, że to sprawiło, że silnik jest ogólnie głośniejszy, myślę, że będę musiał poszukać więcej, pytając w warsztatach itp. zobacz, czego używają. Pozdrawiam Dave

#4 ·
Czytam to z książeczki gwarancyjnej i konserwacyjnej Peugeota, która przyszła z moim nowym samochodem (nie mogę skorzystać ze skrótu i zrobić zdjęcia ze względu na prawa autorskie).

HDi FAP diesel Total Activa 10W/40 półsyntetyczny lub Total Activa 5W/40 syntetyczny lub Total Activa INEO ECS syntetyczny przeciw zanieczyszczeniom 5W/30

*w przypisie napisano, że można stosować inne oleje o równoważnej jakości (prawdopodobnie te niefunkcjonujące we Francji). Olejem, którego nie należy używać, jest olej mineralny 15W/40.

Właściwie, grzechot hydraulicznych popychaczy nie jest rzadkością w silnikach Diesla, przy zimnym rozruchu, ale o ile grzechot ustępuje, gdy olej jest gorący, a popychacze zaworów są w pełni napełnione olejem, nie powinno być problemu, ale jeśli da ci to spokój, być może najlepiej będzie przejść na wyższą lepkość 10W/40.

Możesz również kupić dodatek do oleju, aby przepłukać powolne, lepkie popychacze, nigdy go sam nie używałem, więc nie mogę komentować jego skuteczności, widziałem go tylko na półce w Halfords.

Mój podręcznik podaje również interwały serwisowe dla 206 wynoszące dwa lata lub 20 tysięcy mil, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej. Osobiście uważam, że dwa lata to za długo, zmieniam olej i filtr raz w roku.

Benny.

#6 ·
Wymiana oleju po 20 000 milach? Ja zrobiłem swoją po 6500! Tak czy inaczej, to mój roczny przebieg
Tak mówi moja książka serwisowa, 20 000 mil, mam mojego 206 od nowości, ale przez pierwsze trzy lata musiałem korzystać z sieci dealerów Peugeota w celu serwisowania, aby utrzymać przedłużoną gwarancję. "Przypomnieli" mi e-mailem, że zbliża się coroczny przegląd i umówienie się na wizytę, dwie różne opinie, oczywiście lokalni dealerzy Peugeota chcieli tylko zwrotu pracy serwisowej i byli głodni interesów. I moje 140 funtów!

Reklamowane wydłużone interwały serwisowe to tylko chwyt marketingowy mający na celu przyciągnięcie klientów, poprzez rzekomą oszczędność kosztów utrzymania.

Westchnąłem z ulgą, gdy wygasła moja gwarancja i mogłem wziąć we własne, sprawne ręce mój osobisty reżim serwisowy, pewnego razu odebrałem samochód z serwisu u dealera Peugeota i odkryłem, że wszystkie opony zostały spuszczone do nieprawidłowych ciśnień, zwłaszcza wąskie koło zapasowe, które powinno mieć 65 psi, dealer ustawił je na 25 psi. Nie będę wymieniał żadnych nazwisk, wystarczy powiedzieć, że ten dealer już nie istnieje!

Nawiasem mówiąc, dostałem 5 litrów Comma Lite 10W/40 półsyntetycznego oleju do silników benzynowych lub diesla za 13 funtów, z dostawą, wyszukując na Amazon, nie pamiętam od razu dostawcy, ale warto rozejrzeć się, jest wiele okazji w tej porze roku, kiedy handel motoryzacyjny jest w dołku!

Benny.

#7 ·
Zapłaciłem 15 funtów za 5 litrów 10W40, chcieli 32 funty za 5W40! Od razu to odłożyłem i wybrałem tańszy :p Pamiętałem, że czytałem w instrukcji Haynesa, że 10 było w porządku.

Nie sądzę, żebym dostał nowy samochód, jedyny nowy samochód, który kupili moi rodzice, miał źle wklejoną przednią szybę i ciągle przeciekał!!! Myślę, że to było Volvo coś.

#8 ·
Asda ma dobrą gamę w pełni syntetycznego oleju, 5 litrów za 20 funtów, a nawet taniej w promocji. Używam go od czasu posiadania mojego pojazdu i nie sprawia mi żadnych problemów. Ostatnio zauważyłem, że dużo oleju jest w pojemnikach 4-litrowych, tuż poniżej wymaganej ilości, więc upewnij się, że kupujesz 5 litrów.

#10 ·
Nie można się pomylić z tym:TRIPLE QX 5w40 W pełni syntetyczny olej silnikowy 5Ltr
£12.49
TRIPLE QX 5w40 W pełni syntetyczny olej silnikowy 5Ltr
Tak, kilka prawdziwych okazji w zimowej wyprzedaży Eurocarparts w tej chwili, warto zajrzeć na ich stronę internetową, właśnie kupiłem 3 litry koncentratu płynu niezamarzającego Triple QX red longlife, dostarczonego do drzwi przez UPS tracked, £10.03.
Benny.