Peugeot Forums banner

Aktualizacja mapy (+ 10 godzin)

Tags
mapupdate
6.7K views 10 replies 3 participants last post by  zulusik4  
#1 ·
Mam Peugeota 3008 PHEV, kupionego jako nowy w styczniu 2022 roku.

Próbuję zaktualizować mapy w nawigacji. To wgrywanie do samochodu mnie wykańcza. Udało mi się to zrobić tylko dla mojego własnego kraju (150 MB) i samo to zajęło około 30 minut. Teraz mam nawigację, która zna tylko jeden kraj. Powodem jest to, że tak działa oprogramowanie: kraje, których nie wybierzesz do aktualizacji map, zostaną usunięte. Szczerze mówiąc, interfejs użytkownika faktycznie mnie o tym ostrzega.

Zanim rozpocząłem aktualizację, miałem nawigację ze wszystkimi krajami europejskimi. Być może nie z najnowszymi mapami, ale przynajmniej były. Teraz mam tylko jeden kraj.

Chciałbym mieć przynajmniej swój własny kraj i kraje sąsiednie. To będzie około 3-4 GB.

Problem polega na tym, że wgrywanie do samochodu nigdy się nie kończy !! Zostawiłem to na 2-3 godziny.

Przetestowałem mój pendrive, aby sprawdzić, czy ma problem z wydajnością. W rzeczywistości ma całkiem doskonałą wydajność odczytu: Około 150 MB/s. Więc nie ma problemu.

Czytałem kilka porad, aby robić po jednym kraju na raz. Myślę, że to nie zadziała. Powodem jest to, że oprogramowanie wydaje się być na tyle głupie, że sumuje czas potrzebny. Przykład. Powiedzmy, że krajA zajmuje 20 minut, a krajB 40 minut. Jeśli zainstaluję tylko krajA, zajmie to 20 minut. (i 20 minut mogę znieść). Przy następnej próbie wybiorę zarówno krajA, jak i krajB. Spodziewałbyś się, że taka operacja zajmie 40 minut, ponieważ krajA został już wykonany. Tak nie jest: zajmie to 20+40 minut. Arghh! (oczywiście oprogramowanie gra bezpiecznie i po prostu robi wszystko ponownie, niezależnie od tego, czy jest to potrzebne, czy nie)

Jakieś rady? Po prostu nie mogę trzymać samochodu włączonego przez 10 godzin. Niezbyt przyjazne dla klimatu.

Użyłem aplikacji Peugeot Updater dla systemu Windows do przygotowania USB. Poszło dobrze. Rzeczywisty plik TAR nazywa się PSA_ovip-int-firmware-version_42-03-33-42_NAC-r0_NAC_EUR_WAVE4.tar.

#2 ·
Spróbowałbym innego pendrive'a USB.

Nie można robić po jednym kraju na raz, ponieważ za każdym razem, gdy rozpoczynasz instalację/aktualizację map, wszystkie inne stare są usuwane. Pełna instalacja mapy NAC Wave 4 powinna zająć 1 godzinę, port USB w systemie informacyjno-rozrywkowym to tylko wersja 2.0 (teoretycznie 480 Mb/s), więc tak naprawdę nie ma znaczenia, czy masz szybsze pendrive'y USB.

Ten plik .tar to aktualizacja oprogramowania układowego/systemu (i nawiasem mówiąc, nie najnowsza wersja), najnowsza aktualizacja map Europy powinna mieć postać PSA_map-eur_13.0.0-r0-NAC_EUR_WAVE4.tar

#3 ·
Spróbowałbym innej pamięci flash USB.
Zrobię to. I zaktualizuję wyniki tutaj.

Nie można robić po jednym kraju na raz, ponieważ za każdym razem, gdy zaczynasz instalować/aktualizować mapy, wszystkie inne stare są usuwane. Pełna instalacja mapy NAC Wave 4 powinna zająć 1 godzinę, port USB w systemie informacyjno-rozrywkowym to tylko wersja 2.0 (480 Mb/s teoretycznie), więc tak naprawdę nie ma znaczenia, czy masz szybsze pamięci flash USB.
Tak, to właśnie odkryłem.

Ten plik .tar to aktualizacja oprogramowania układowego/systemu (i nawiasem mówiąc, nie najnowsza wersja), najnowsza aktualizacja map Europy powinna mieć postać PSA_map-eur_13.0.0-r0-NAC_EUR_WAVE4.tar
Tak, moja wina. Rzeczywiście, plik mapy, o którym wspominasz, to ten, którego używam.

#4 ·
Próbowano z innym pendrivem. Ten sam wynik. Nie udało mi się ukończyć własnego kraju (150 MB) w 25 minut. Zaczynam się zastanawiać, czy jest jakakolwiek korzyść z wybierania poszczególnych krajów, czy to tylko mit?

Czy istnieje sposób na utrzymanie zasilania systemu informacyjno-rozrywkowego bez uruchamiania silnika?

#5 ·
25 minut to za mało - podczas instalacji system musi również odszyfrować, zdekompresować i zweryfikować pliki, a nie tylko je kopiować. W systemie NAC Wave 4 nie ma prawdziwego paska postępu (używa ruchu, ale procentu nie można wywnioskować ani ETA zresztą), ale nie ma dużej różnicy między wykonaniem pełnej aktualizacji mapy a zainstalowaniem tylko kilku krajów.

Silnik musi być uruchomiony, ponieważ samochód wyłącza wszystkie akcesoria elektryczne po 30 minutach (i tylko wtedy, gdy akumulator jest w pełni naładowany) - tryb eco. Dlatego zwykle robię pełną instalację mapy, podczas gdy jadę 1 godzinę.

#6 ·
25 minut to za mało - podczas instalacji system musi również odszyfrować, zdekompresować i zweryfikować pliki, to nie tylko kopiowanie. W systemie NAC Wave 4 nie ma prawdziwego paska postępu (używa ruchu, ale procentu nie można wywnioskować ani ETA), ale nie ma dużej różnicy między wykonaniem pełnej aktualizacji mapy a zainstalowaniem kilku krajów.
Tak, też to zauważyłem.

Silnik musi pracować, ponieważ samochód wyłącza wszystkie akcesoria elektryczne po 30 minutach (i tylko wtedy, gdy akumulator jest w pełni naładowany) - tryb eco. Dlatego zwykle robię pełną instalację mapy, podczas gdy jadę 1 godzinę.
Utrzymywanie silnika włączonego przez +1 godzinę? To szaleństwo. To nie twoja wina, wiem. To było złe/niemoralne, gdy samochód został zaprojektowany (około 2020/2021?), ale oczywiście tym bardziej w obecnych czasach, kiedy jest to nie tylko kryzys klimatyczny, ale także kwestia ceny benzyny. W każdym razie, wyobraź sobie, że samochód nie wyłączyłby Infotainment, gdyby był podłączony do ładowarki. W końcu to PHEV.

Znalazłem to w instrukcji obsługi (w sekcji dotyczącej ładowania):

Tryb Lounge
Gdy pojazd jest podłączony, można włączyć zapłon i korzystać z niektórych funkcji, takich jak system audio i telematyczny oraz system klimatyzacji przez kilka godzin.
(moje podkreślenie)

To daje mi trochę nadziei. W tej chwili, gdy mój akumulator ma 0%, aktualizacja mapy uruchomi się tylko wtedy, gdy silnik jest włączony. Samochód nie pozwoli na włączenie silnika i ładowanie w tym samym czasie. Mam jednak nadzieję na lepsze wyniki, jeśli uruchomię aktualizację mapy z akumulatorem, który jest w pełni naładowany i podłączony do ładowarki. Zobaczymy.

W każdym razie, rui.saraiva, bardzo dziękuję za Twoje wnikliwe odpowiedzi. Bardzo doceniam.

#7 ·
Mam również e-208 i aby wykonać aktualizacje oprogramowania układowego lub map, muszę uruchomić silnik (to tryb "gotowości" w EV). Jeśli tylko włączę akcesoria elektryczne (przycisk start/stop bez dotykania pedału hamulca), aktualizacja natychmiast się nie powiedzie. Nie jestem więc pewien, czy można to zrobić w PHEV. I nie można wyłączyć silnika bez wyłączenia również akcesoriów elektrycznych...

#9 ·
Może tak nie jest.:) Zwłaszcza jeśli masz jedną z wersji "43.04.26.52_NAC-r0" (07 lipca 2021) lub "43.04.27.52_NAC-r0" (21 stycznia 2022), Peugeot Update lub aplikacja MyPeugeot nie wyświetla najnowszej wersji "44.02.16.52_NAC-r0" (22 kwietnia 2022).