Peugeot Forums banner

Jak sprawdzić kolor?

8.7K views 8 replies 6 participants last post by  denzel  
#1 ·
Brzmi to trochę głupio, ale nie jestem pewien, jaki kolor samochodu właśnie otrzymałem....

Zamówiłem Cumulus Grey, który 'myślałem', że jest jasnoszary.
(To GT Line Premium).

Zamówienie mówi Cumulus Grey.
Książka w samochodzie ma naklejkę z ręcznie napisanym Cumulus Grey.

Ale....samochód jest ciemnoszary.....

Może to tylko światło (dziś jest ponury dzień).

Jak mogę znaleźć 'oficjalny' kolor samochodu?
Myślałem, że czytałem, że powinien być jakiś panel na słupku A, ale nie mogę znaleźć żadnego panelu w żadnym miejscu...

Porada?

#2 ·
Tak, "Cumulus Grey" ("Artense" w innych krajach, kod koloru KCA) powinien być jasnoszary, a "Nimbus Grey" ("Platinium" w innych krajach, kod koloru EVL) ciemnoszary.

Jest też "Amazonite Grey" (kod koloru EKL), ten zielonkawy...

Ten kod koloru można znaleźć na naklejce w słupku B, po stronie kierowcy.

#3 ·
Brzmi to trochę głupio, ale nie jestem pewien, jaki kolor samochodu właśnie otrzymałem....

Zamówiłem Cumulus Grey, który "myślałem", że jest jasnoszary.
(To GT Line Premium).

Książka w samochodzie ma naklejkę z Cumulus Grey ręcznie napisanym na niej.

Jak mogę znaleźć "oficjalny" kolor samochodu?
Myślałem, że czytałem, że powinien być jakiś panel na słupku A, ale nie mogę znaleźć żadnego panelu w żadnym miejscu...

Porada?
Ciesz się, że odebrałeś samochód :D. Dla mnie idiota zamówił zupełnie inny samochód. Czekałem 4 miesiące i przywiozłem inny niż zamówiłem. A jaki kolor jasnoszary jest jasny, a ciemnoszary to Nimbus Gray.

#4 ·
Brzmi trochę głupio, ale nie jestem pewien, jaki kolor samochodu właśnie otrzymałem....

Zamówiłem Cumulus Grey, który 'myślałem', że jest jasnoszary.
(To GT Line Premium).

Książka w samochodzie ma naklejkę z ręcznie napisanym Cumulus Grey.

Jak mogę znaleźć 'oficjalny' kolor samochodu?
Myślałem, że czytałem, że powinien być jakiś panel na słupku A, ale nie mogę znaleźć żadnego panelu...

Porada?
Wprowadź swój numer VIN na tej stronie internetowej, a powie Ci:

https://carinfo.kiev.ua/cars/vin/peugeot/vin_check

#5 ·
OK, rozmawiałem z warsztatem i potwierdzili, że zamówili zły.

Więc... spodziewałem się jasnoszarego (cumulus) i otrzymałem, 5 miesięcy później, ciemnoszary (nimbus).

Jakie mam opcje?

Zakładam, że mógłbym po prostu pogodzić się z nowym kolorem lub odrzucić go i poprosić o dostarczenie właściwego koloru.
Ale nie jest to produkt gotowy, ponieważ ma wiele opcji dodanych do standardowego modelu - więc musiałby być zbudowany specjalnie dla mnie, tak jak ten.
Nie jestem pewien, czy chcę czekać 'kolejne' 5 miesięcy.....

Jakieś przemyślenia?

#7 ·
Tak, zgadzam się. Zamierzałem to zapisać.

Zastanawiam się, czy mógłbym zaakceptować obecny samochód, ale zażądać rekompensaty w jakiejś formie (pieniądze/akcesoria/bezpłatny serwis).
Ale nie jestem pewien, czy by to zaakceptowali, ani jaka mogłaby być "rozsądna rekompensata".....

Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Co próbowali zrobić i/lub zdecydowali się zrobić?

#9 ·
Zaproponowano mi 500 funtów lub wymianę, ale musiałbym czekać do października! Zamówiłem więc 'w zeszłym' październiku i musiałbym czekać rok, aż otrzymam zamówiony samochód........ Nie jestem pewien, czy 500 funtów to odpowiednie odszkodowanie.....
Cóż, biorąc pod uwagę, że z samochodem wszystko jest w porządku, tylko inny kolor, jeśli naprawdę, naprawdę ci się nie podoba, poczekaj, aż przyjedzie właściwy samochód. W przeciwnym razie 500 funtów jest w porządku, jeśli pytasz mnie. Mój 5008 jest w kolorze, który otrzymałeś, tutaj nazywa się Platinum Grey (kod koloru EVL) i uwielbiam go. Nie jest zbyt wrażliwy na brud, wciąż brak odprysków kamieni na przedniej części, nawet po dwóch zimach w Austrii, i świetnie wygląda również w słoneczny dzień.