Peugeot Forums banner

Wahanie podczas przyspieszania na zimno

68K views 30 replies 8 participants last post by  scooper  
#1 ·
Zastanawiam się tylko, czy ktoś doświadczył czegoś podobnego do mnie i czy ktoś ma jakieś sugestie.

Mam 207 1.4 16v i ostatnio pojawił się problem, w którym podczas uruchamiania na zimno i przyspieszania silnik się waha przez kilka sekund, a obroty spadają w dół, po czym ponownie przyspiesza. Dzieje się tak prawie za każdym razem, gdy uruchamiam go na zimno, a czasem nawet całkowicie gaśnie.

Zleciłem mechanikowi sprawdzenie i zrobił pełny serwis samochodu, wyczyścił przepustnicę i dodał dodatek do paliwa; jednak to nie wydaje się rozwiązywać problemu. Sprawdził również ECU pod kątem kodów błędów, ale nic się nie wyświetla.

Sprawdziłem dziś rano, czy nie ma luźnych węży i kabli itp., ale nie będąc mechanikiem, tak naprawdę nie wiem, na co patrzę.

Jeśli ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać lub jeśli ktoś ma jakieś pomysły, które mogę wypróbować, byłbym bardzo wdzięczny za ich wysłuchanie!

#7 ·
Myślę, że najpierw spróbuję odłączyć czujnik MAF, zanim zapłacę głównemu dealerowi za aktualizację ECU. Czy czujnik MAF znajduje się z tyłu części oznaczonej na załączonym obrazku?

Attachments

#9 ·
Aktualizacja oprogramowania

Cześć, czy zaktualizowałeś oprogramowanie i czy rozwiązało to problem? Mam ten sam problem z moim 207 1.4 16v benzyna. Pozdrawiam
Zastanawiam się, czy ktoś doświadczył czegoś podobnego do mnie i czy ktoś ma jakieś sugestie..

Mam 207 1.4 16v i ostatnio pojawił się problem, w którym podczas uruchamiania na zimno i przyspieszania silnik zawaha się na kilka sekund, a obroty spadają w dół, zanim ponownie przyspieszy. Dzieje się tak prawie za każdym razem, gdy uruchamiam go na zimno, a czasem nawet całkowicie gaśnie.

Zleciłem mechanikowi sprawdzenie i wykonał pełny serwis samochodu, wyczyścił przepustnicę i dodał dodatek do paliwa; jednak wydaje się, że to nie rozwiązało problemu. Sprawdził również ECU pod kątem kodów błędów, ale nic się nie wyświetla.

Rano sprawdziłem, czy nie ma luźnych węży i kabli itp., ale nie będąc mechanikiem, tak naprawdę nie wiem, na co patrzę.

Jeśli ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać lub jeśli ktoś ma jakieś pomysły, które mogę wypróbować, byłbym naprawdę wdzięczny, gdybym mógł je usłyszeć!

#10 ·
A ile to kosztowało?

A ile to kosztowało?
Zastanawiam się tylko, czy ktoś doświadczył czegoś podobnego do mnie i czy ktoś ma jakieś sugestie...

Mam 207 1.4 16v i ostatnio pojawił się problem, w którym podczas uruchamiania na zimno i przyspieszania silnik przerywa na kilka sekund, a obroty spadają w dół, zanim ponownie przyspieszy. Dzieje się tak prawie za każdym razem, gdy uruchamiam go na zimno, a czasem nawet całkowicie gaśnie.

Zleciłem mechanikowi sprawdzenie i wykonał pełny serwis samochodu, wyczyścił przepustnicę i dodał dodatek do paliwa; jednak to nie wydaje się rozwiązywać problemu. Sprawdził również ECU pod kątem kodów błędów, ale nic się nie pojawia.

Sprawdziłem dziś rano, czy nie ma luźnych węży i kabli itp., ale nie będąc mechanikiem, tak naprawdę nie wiem, na co patrzę.

Jeśli ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać lub jeśli ktoś ma jakieś pomysły, które mogę wypróbować, byłbym bardzo wdzięczny za ich wysłuchanie!

#14 ·
Po wielu poszukiwaniach zorientowałem się, że samochód nie ma czujnika MAF, tylko czujnik MAP. Właśnie odczytałem kody z ECU i pokazuje P0107 i P0113. Znalazłem mnóstwo miejsc, które mówią, co to znaczy, ale nic na temat tego, jakie kroki podjąć, aby spróbować to rozwiązać.

Myślę, że może to być związane z czujnikiem MAP.

Jeszcze nie zabrałem samochodu do głównego dealera, ponieważ nie stać mnie na ich ceny, więc szukam tylko więcej pomysłów do wypróbowania, zanim się na to zdecyduję!

G
#15 ·
Po długich poszukiwaniach zdałem sobie sprawę, że samochód nie ma czujnika MAF, tylko czujnik MAP. Właśnie odczytałem kody z ECU i pokazuje P0107 i P0113. Znalazłem mnóstwo miejsc, które mówią, co to oznacza, ale nic o tym, jakie kroki podjąć, aby spróbować to rozwiązać.

Myślę, że może to być związane z czujnikiem MAP.

Jeszcze nie zabrałem samochodu do głównego dealera, ponieważ nie stać mnie na ich ceny, więc szukam tylko pomysłów, które mógłbym wypróbować, zanim podejmę decyzję!
Wygląda na to, że czujnik uległ awarii. Ale dziwne jest, że czujnik ciśnienia i czujnik temperatury uległy awarii jednocześnie.
Miałem przypadek, w którym ECU nie uziemiało przewodu sygnałowego dochodzącego z czujnika. W ten sposób generując błędy podobne do twoich.
Radziłbym sprawdzić okablowanie przez kogoś, kto się na tym zna.

#17 ·
Jeszcze nie Kruger, zarezerwowałem to na ten piątek u specjalisty od wtrysków. Ma on jeden z najbardziej zaawansowanych dostępnych urządzeń diagnostycznych. Nie pójdę do Peugeota, ponieważ słyszałem od zbyt wielu osób, że nie mogą znaleźć usterki. On pojedzie na jazdę próbną i podłączy się. Zaktualizuję Cię w późny piątek lub sobotę. Pozdrawiam

G
#18 ·
Jeszcze nie Kruger, zarezerwowałem to u specjalisty od wtrysków na ten piątek, ma on jeden z najbardziej zaawansowanych dostępnych urządzeń diagnostycznych. Nie pójdę do Peugeota, ponieważ słyszałem od zbyt wielu osób, że nie mogą znaleźć usterki. On wykona jazdę próbną i podłączy. Zaktualizuję Cię w późny piątek lub sobotę. Pozdrawiam
Oczywiście, dealer Peugeota ma dostęp tylko do centrum technicznego pierwszego poziomu w Coventry i drugiego poziomu we Francji oraz do fabryki. Jak mieliby to naprawić! Plus wszystkie schematy okablowania i procedury.

#19 ·
Wydaje się to BYĆ BARDZO powszechnym problemem, każdy, kto posiada ten model, wydaje się mieć dokładnie tę usterkę, ale główni dealerzy Peugeota podłączają się i nie mogą znaleźć przyczyny. Nie słyszałem, żeby ani jedna osoba gdziekolwiek udzieliła prostej odpowiedzi na przyczynę tej usterki. Facet, do którego to zabieram, jest używany przez inne duże centra naprawcze, kiedy nie mogą rozwiązać usterki, to on jest człowiekiem, do którego się zwracają. To żaden brak szacunku dla ciebie, po prostu nie chcę, żeby Pug Rochdale wymienił połowę mojego silnika, żeby naprawić mój samochód.

#22 ·
Wahanie przy uruchamianiu

Mam ten sam problem z moim 2.2 diesel 607, mój jest bardzo głośny przy uruchamianiu na zimno z dużą ilością dymu i nie wkręca się przez kilka sekund, jutro idę do dealera, dam znać co się dzieje, mam nadzieję, że nie będzie za drogo:mad:

#28 ·
Wszystkie aktualizacje oprogramowania są dostępne tylko u dealera.

Wysłane z AutoGuide.com Free App
Cześć David, jak mogę przekonać mojego lokalnego dealera do tego problemu, ponieważ twierdzą, że wszystko jest w porządku i nie ma takiej aktualizacji. Muszę przyznać, że byli wspaniali i nie pobierali opłat za oglądanie samochodu. ale nadal ma problem, gdy jest zimno.
Pozdrawiam
Steve

#25 ·
Możliwe

Niektórzy, ale niewielu niezależnych elektryków samochodowych MA dostęp do Peugeot Planet. Znalazłem jednego, który mógł to dla mnie zrobić, ale zabrałem to do Puga, ponieważ kosztowało to tylko 35 funtów. Nie sądzę, że można to pobrać, ponieważ procedura polega na podłączeniu samochodu do laptopa i zdiagnozowaniu problemów z oprogramowaniem. W trakcie tego procesu łączy się z serwerami Puga we Francji i stosuje aktualizacje specyficzne dla Twojego samochodu. Dzieje się tak dlatego, że parametry w silniku zmieniają się z powodu zużywania się komponentów, oprogramowanie musi być dostosowane, a „zużycie” każdego samochodu jest unikalne, częściowo z powodu różnych stylów jazdy, więc aktualizacje są dostosowane do Twojego samochodu. Sprawdź lokalnych specjalistów od ECU/elektryki lub obawiam się, że to długa podróż.

#29 ·
Zadzwoń do Peugeot UK.

0845 2001234

Wyjaśnij sytuację, podaj im swój numer rejestracyjny, a oni powiedzą Ci, czy są jakieś aktualizacje do wykonania.

Jeśli są aktualizacje, powiedz im, który dealer twierdzi inaczej.

#31 ·
307 2005 2.0 Benzyna mój ma ten sam problem. Jeśli rozgrzeję go przez 2 minuty, a następnie wyłączę, po ponownym uruchomieniu działa dobrze. Wygląda na to, że czujnik jest oszukiwany przez nagromadzenie się brudu. Ktoś jeszcze?