Peugeot Forums banner

Usterka skrzyni biegów w 5008 2014 półautomatyczna

7.2K views 4 replies 4 participants last post by  nickcc101  
#1 ·
Cześć,
Dołączyłem właśnie do tej grupy, ponieważ nie wiem już, co zrobić z moim samochodem.
To 5008 z 2014 roku z półautomatyczną skrzynią biegów
Mam problem ze skrzynią biegów od 7 miesięcy, ale usterka pojawia się tylko na kilka minut. Nigdy nie udało mi się pojechać z tą usterką do warsztatu. Powiedziano mi w różnych warsztatach, że samochód nie przechowuje usterki, więc bez wyświetlania usterki maszyna diagnostyczna nic nie wykryje.
Teraz zdarza się to częściej, ale nadal trwa tylko krótko, na ekranie miga błąd skrzyni biegów i nie mogę utknąć na biegu, zwykle na 2. lub 3. biegu. Użycie łopatek lub drążka zmiany biegów nie zmienia biegów. Muszę poczekać, aż będę mógł zatrzymać samochód, co zwykle go resetuje, lub mogę wrzucić na luz, a następnie z powrotem na automat lub manual, a wtedy zwykle przeskoczy na 5. bieg, jeśli wystarczająco zwiększyłem prędkość. Próbuję z powrotem zawieźć go do warsztatu, żeby mogli nim pojeździć i mam nadzieję, że zobaczą usterkę, chociaż mieli go już 3 razy i powiedzieli, że usterka się nie pojawiła. Myślę, że nie jeździli nim wystarczająco daleko/długo... w każdym razie, to długa dygresja
Czy ktoś tego doświadczył?
Czy możesz mi coś doradzić, byłbym bardzo wdzięczny

#2 ·
Właśnie dostałem 5008. Prywatny zakup. Właściciel miły. Mnóstwo dokumentów, w tym 1 dotyczący niedawnej pracy nad sprzęgłem.
Po długiej podróży autostradą, na światłach, wciąż na biegu, obroty silnika rosną, ale nie ma 1. biegu.
Wyłączyłem samochód na kilka sekund (dużo klaksonów i języka migowego). Bieg włączony, zdarzyło się kilka razy od tego czasu i teraz mam również błąd hamulca postojowego.
Sprzedaję lub zamieniam mój bardzo szybko.

#3 ·
Trochę późno odpowiadam, ale mój 5008 active z 2015 roku z elektroniczną skrzynią biegów dwukrotnie stracił napęd, odczekałem 5 minut, a następnie napęd powrócił. Okazało się, że przyczyną była awaria dwumasowego koła zamachowego i sprzęgła. Na szczęście miałem samochód tylko 2 miesiące, więc dealer Peugeota wymienił go bezpłatnie.

#4 ·
Trochę późno odpowiadam, ale mój 5008 active z 2015 roku z elektroniczną skrzynią biegów dwukrotnie stracił napęd, odczekałem 5 minut, a następnie napęd powrócił. Okazało się, że przyczyną była awaria dwumasowego koła zamachowego i sprzęgła. Na szczęście miałem samochód tylko 2 miesiące, więc dealer Peugeota wymienił je bezpłatnie.
Cześć

Mam ten sam problem. Czy ktoś jeszcze ma tutaj jakieś informacje na ten temat, czy to naprawdę była awaria sprzęgła? Jakieś pomysły na temat kosztów?

Mam 52 tysiące mil na liczniku, tablica rejestracyjna 62, czyli 12 lat. Zastanawiam się, czy warto to naprawiać.