Peugeot Forums banner

Klapa wlewu paliwa nie chce się otworzyć, proszę o pomoc

28K views 4 replies 5 participants last post by  Torgeir  
#1 ·
Cześć, klapka paliwa w mojej 407 sedan 2006 3.0 24v Benzyna postanowiła się zepsuć, otwiera się raz na jakiś czas, ale potem pozostaje zablokowana. Czy istnieje sposób ręcznego otwarcia tego? Proszę o pomoc, prawie skończyło mi się paliwo!!

#3 ·
Piszę to, ponieważ miałem ten sam problem, ale nie znalazłem rozwiązania w internecie. Ale zasadniczo ten problem jest prawie zawsze spowodowany wadliwym działaniem silnika blokującego, silnik ten ma mechanizm, który zapewnia mu wydłużoną pozycję spoczynkową, więc gdy przestaje działać, klapka wlewu paliwa pozostaje zablokowana. Nie ma dokumentacji dotyczącej awaryjnego otwierania klapki wlewu paliwa (przynajmniej w moim modelu 508, 2011 automatyczny diesel), ale rozwiązanie jest bardzo proste. Wewnątrz nadkola po stronie klapki wlewu paliwa znajduje się osłona przeciw zabrudzeniom, którą można dość łatwo poluzować za pomocą płaskiego śrubokręta. Sięgnij ręką pod osłonę i zlokalizuj silnik, gdy go złapiesz, przekręć go do wewnątrz i powinien wyskoczyć razem z otwarciem klapki wlewu paliwa. Mam nadzieję, że to komuś pomoże w przyszłości.

#4 ·
Piszę to, ponieważ miałem ten sam problem, ale nie znalazłem rozwiązania w internecie. Ale zasadniczo ten problem jest prawie zawsze spowodowany nieprawidłowym działaniem silnika blokującego, silnik ten ma mechanizm, który daje mu wydłużoną pozycję spoczynkową, więc gdy przestaje działać, klapka wlewu paliwa pozostaje zablokowana. Nie ma dokumentacji dotyczącej awaryjnego otwierania klapki wlewu paliwa (przynajmniej w moim modelu 508, 2011 automatyczny diesel), ale rozwiązanie jest bardzo proste. Wewnątrz nadkola po stronie klapki wlewu paliwa znajduje się osłona przeciw zabrudzeniom, którą można dość łatwo poluzować za pomocą śrubokręta płaskiego. Włóż rękę pod osłonę i zlokalizuj silnik, gdy go złapiesz, przekręć go do wewnątrz i powinien wyskoczyć razem z otwarciem klapki wlewu paliwa. Mam nadzieję, że to komuś pomoże w przyszłości.
Dziękuję za to, właśnie zastosowałem tę technikę i zadziałała.