Peugeot Forums banner

Pytanie dotyczące skrzyni biegów ETG

11K views 4 replies 2 participants last post by  Harrythephot  
#1 ·
Chcę zmienić mojego Hyundaia Tucson z 2017 roku na Partnera Tepee z 2016 roku.
Chciałbym wziąć wersję automatyczną, ale przeczytałem kilka strasznych ostrzeżeń dotyczących ogromnej złożoności półautomatycznych skrzyń biegów, prawdopodobieństwa awarii i niezwykle kosztownych napraw.
Gdyby skrzynia EAT6 była dostępna w tym modelu, nie wahałbym się ani chwili, ale skrzynia EGS ETG jest całkowitą niewiadomą.
Jaka jest rzeczywistość? Wystarczająco niezawodna, czy unikać jak zarazy i wziąć manualną skrzynię biegów?

#2 ·
Cześć Harry. Mam dokładnie takie same obawy (dotyczące skrzyni biegów ETG6). Jak się sprawy potoczyły u ciebie? Jakieś rady, które mógłbyś udzielić, których mogłeś się nauczyć podczas swoich badań? Zastanawiamy się nad kupnem używanego modelu z 2015 roku (45 000 km) ze skrzynią biegów ETG6. Pod każdym innym względem jest świetny, ale równie dobrze słyszałem ostrzeżenia dotyczące tej skrzyni biegów...

#3 ·
Cześć. Sprzedałem Tucsona i kupiłem w zeszłym październiku Partnera bluehdi 100 z 2016 roku z niskim przebiegiem i manualną skrzynią biegów, chociaż musiałem w tym celu podróżować, ponieważ wydają się być zaskakująco poszukiwane.
Patrzyłem tylko na samochody z manualną skrzynią biegów, ponieważ uważałem, że niezawodność ETG6 jest wątpliwa, a zatem potencjalnie zbyt kosztowna.
Chciałem również stalowe felgi, a nie aluminiowe, ale ta decyzja pozbawiła mnie konsoli środkowej, dodatkowych gniazd 12 V, Bluetooth i radia DAB.

Jeśli nie stać Cię na najnowsze modele z EAT6 lub 8, trzymałbym się 5-biegowej wersji manualnej, ale unikałbym przeróbek dla wózków inwalidzkich.
Brak różnicy między Partnerem a Berlingo.

Zdecydowanie podjąłem właściwą decyzję, kupując go, ponieważ jest niezwykle praktyczny i naprawdę lubię nim jeździć, chociaż ma kilka francuskich "dziwactw".
Jest kilka rzeczy, które sprawiają, że zastanawiasz się, co oni myśleli/pili, a potem inne, które są całkowicie genialne i logiczne.

Skorzystałem również z rady lokalnego, niezależnego właściciela warsztatu, który jest guru w kwestii Citroena / Peugeota i który bardzo wysoko ocenia te konkretne samochody.

Powodzenia w poszukiwaniach.

#4 ·
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, Harry. Właściciel warsztatu, o którym mówisz, że jest guru od Citroena / Peugeota, czy to on ostrzegał przed skrzynią biegów ETG6? Bardzo trudno nam to zrozumieć, więc jesteśmy bardzo ciekawi, skąd masz informacje, że niezawodność skrzyni biegów ETG6 jest kwestionowana. (Być może będziemy musieli kupić automat/półautomat, ponieważ mój partner nie jeździ manualem - ale bardzo chcemy Berlingo / Partner Teepee - stąd nasz dylemat!)

#5 ·
Cześć. Nie polecał ich, ponieważ były złą technologią (Fiat Tiptronic, jeśli dobrze pamiętam) i że WSZYSTKIE tego samego typu (zautomatyzowane manualne) skrzynie biegów dowolnego producenta były narażone na potencjalnie kosztowne awarie, zwłaszcza VW / Audi DSG i skrzynie dwusprzęgłowe Ford Powershift.

Prawdziwa automatyczna skrzynia biegów nie ma sprzęgła, ale wszystkie te je mają.

To powiedziawszy, na drogach muszą być dziesiątki tysięcy, które działają bez problemu.
Zawsze będziemy słyszeć o tych strasznych, ale prawie nigdy o tych niezawodnych.

W pracy rozmawiałem z wieloma osobami z Berlingo / Partnerami i niektórzy mają automatyczną skrzynię biegów.
Jeden właściciel miał z tym trochę problemów, ale żaden z pozostałych nie ma złego słowa do powiedzenia i uważa, że są wspaniałe.

Każdy zakup będzie ryzykiem, więc jeśli musisz kupić automatyczną skrzynię biegów, spróbuj również uzyskać gwarancję.
Prawdopodobnie będzie dobrze, ale niestety nie ma żadnych gwarancji.

Powodzenia.