Peugeot Forums banner

DiagBox - 1 skan, a potem nic...

7.7K views 13 replies 6 participants last post by  renegade  
#1 ·
Cześć,

Zastanawiam się, czy ktoś miał takie same problemy jak ja. Próbuję uruchomić Diagbox (v7.02), po instalacji i aktywacji offline mogę połączyć się z samochodem (407) i automatycznie znajdzie VIN i wykona pełne skanowanie, wszystko wydaje się działać dobrze przez jedno skanowanie. Następnym razem, gdy podłączę kabel, nie znajdzie VIN i nie otrzyma odpowiedzi z żadnego modułu. Moją jedyną opcją, aby wykonać kolejne skanowanie, jest odinstalowanie i ponowne zainstalowanie Diagbox. (Win XP 32bit) Jakieś pomysły?

#4 ·
Cześć!
Wygląda na problem ze sterownikiem.

Spróbuj ponownie zainstalować sterowniki. Powinienem zostać znaleziony za pomocą google szukaj sterowników diagbox ;-)

W przeciwnym razie możesz wysłać mi wiadomość prywatną...

Pozdrawiam
Dzięki za to, próbowałem ponownie zainstalować sterowniki i oprogramowanie (wiele razy), ale niestety nie zrobiło to żadnej różnicy

Gibbo said:
Dzięki za link, przeczytałem to FAQ i prawie wszystkie inne informacje, które mogę znaleźć dotyczące instalacji i uruchamiania zarówno DiagBox, jak i PP2000 i wciąż nie mogę tego posortować.

Moje sterowniki interfejsu zostały zainstalowane poprawnie, o ile mogę powiedzieć (brak problemów w menedżerze urządzeń). Uruchomiłem program Scary's PSA Interface checker i zanim otworzę PP2000 lub DiagBox, wszystko wydaje się w porządku. (Uruchomiona wersja 4.2.2). Mój numer seryjny referencyjny to 963830 B/ PEUGEOT. Jak tylko załaduje się PP2000 (lub DiagBox), oprogramowanie nie ma komunikacji z pojazdem, a program Interface checker wyświetla teraz "Numer seryjny referencyjny: 921815 B/ Nieznany".

Czy ktoś wie, dlaczego zmienia numer seryjny na Nieznany po załadowaniu DiagBox lub PP2000, a co ważniejsze, jak to naprawić?

#9 ·
Nie uruchomisz poprawnie Diagbox 7 ze sprzętem Rev B.

Zaktualizuj lub użyj Planet.
To mój główny problem, tak naprawdę nie obchodzi mnie, którego programu używam, jeśli mógłbym uruchomić którykolwiek z nich, byłbym przeszczęśliwy. Planet daje mi dokładnie ten sam problem, który mam z DiagBox. Znalazłem sprzedawcę na eBayu z interfejsem "Rev C", ale trochę się waham, żeby go kupić, ponieważ nie jestem w 100% pewien, czy rozwiąże to problem, który mam.

#6 · (Edited)
Mam również wiele problemów z moim Diagboxem, kupiłem go jako pakiet z interfejsem od faceta na Ebayu, nie był najtańszy, ale twierdził, że jest najbardziej aktualny i obiecywał wsparcie techniczne. W praktyce spędziłem z nim dosłownie dni, nigdy nie udało mi się uruchomić go z XP i kiedy to kwestionowałem, powiedziano mi tylko, że sprzedawca nie miał problemu z XP, co nie jest naprawdę definitywną odpowiedzią. Rozbił jeden laptop, który teraz co jakiś czas prosi o dysk systemowy. Zainstalowałem go na drugim laptopie z systemem Windows 7, na którym zademonstrowano Diagbox (Windows 7, a nie laptop), który początkowo działał, ale potem miał problemy z ładowaniem sterownika USB. Teraz mam go na tablecie, z systemem Windows 7, który wydaje się być w porządku, gdy tylko posortowałem sterowniki ekranu. Szkoda, że nikt nie skonfigurował go dla systemów x64. Ostatecznie jest to oprogramowanie dealerskie za ułamek ceny, niestety wiele osób, które je sprzedają, najwyraźniej tego nie rozumie, a częścią problemu jest to, że interfejs ma również oprogramowanie układowe, które musi być kompatybilne z wersją PP/Diagbox, której używasz.

#8 · (Edited)
Niestety nie ma Gibbo i bractwo komputerowe twierdzi, że program 32-bitowy powinien działać na 64-bitowym systemie Windows 8.1, co robi podstawowy program Diagbox, ale po zainstalowaniu dwóch ostatnich aktualizacji, które wydają się nie pochodzić od Scary'ego, zgłasza błąd konfiguracji. Problem polega na tym, że systemy 32-bitowe stają się przeszłością. Kupiłem zupełnie nowego laptopa Acer, aby zainstalować na nim Diagbox i zostałem poinformowany przez sprzedawcę, że mogę zastąpić 64-bitowy system Windows 8.1 systemem Windows 7 32-bitowym, a następnie odkryłem, że to niemożliwe, ponieważ Acer nie obsługiwał systemu Windows 7 dla tego laptopa, więc teraz jestem zależny od starszego sprzętu, który może mieć własne problemy związane z wiekiem. Moim problemem jest znalezienie czasu na majstrowanie, ponieważ załadowanie Diagbox i wszystkich aktualizacji zajmuje prawie trzy godziny. Kupiłem pakiet, ponieważ myślałem, że jest bardziej prawdopodobne, że zadziała i nie chciałem iść na całość i kupować całego systemu z laptopem, ponieważ ludzie w zasadzie chcieli dwa razy więcej, niż wart był laptop. Niestety wydaje się, że to była trochę fałszywa ekonomia.

#10 ·
Niestety nie ma Gibbo i bractwo komputerowe twierdzi, że program 32-bitowy powinien działać na 64-bitowym systemie Windows 8.1, co robi podstawowy program Diagbox, ale po zainstalowaniu dwóch ostatnich aktualizacji, które wydają się nie być Scary'ego, zgłasza błąd konfiguracji. Problem polega na tym, że systemy 32-bitowe stają się przeszłością, kupiłem zupełnie nowego laptopa Acer, aby zainstalować na nim diagbox i zostałem poinformowany przez sprzedawcę, że mogę zastąpić 64-bitowy system Windows 8.1 systemem Windows 7 32-bitowym, następnie stwierdziłem, że to niemożliwe, ponieważ Acer nie obsługiwał systemu Windows 7 dla tego laptopa, więc teraz polegam na starszym sprzęcie, który może mieć własne problemy związane z wiekiem. Moim problemem jest znalezienie czasu na majstrowanie, ponieważ załadowanie Diagbox i wszystkich aktualizacji zajmuje prawie trzy godziny. Kupiłem pakiet, ponieważ myślałem, że jest bardziej prawdopodobne, że zadziała i nie chciałem iść na całość i kupować całego systemu z laptopem, ponieważ ludzie chcieli w efekcie dwa razy więcej niż warty był laptop. Niestety wydaje się, że była to trochę fałszywa ekonomia.
Wydaje się, że miałem prawie takie samo doświadczenie jak Ty! Ja również kupiłem nowego laptopa Acer z systemem Windows 8.1 64-bitowym wyłącznie do użytku z DiagBox/Planet. Wróciłem do domu, wyczyściłem dysk twardy i próbowałem zainstalować system Windows XP i/lub Windows 7 i nie miałem z tym szczęścia. Następnie kupiłem używanego laptopa i udało mi się skonfigurować go z systemem XP SP3, ale niestety nie mogę uruchomić oprogramowania Peugeota.