Peugeot Forums banner

Kody P2032 i C4D8

2.6K views 14 replies 3 participants last post by  michaelk  
#1 ·
Przyglądam się kilku usterkom w 1.6 HDi mojej siostry. Wyświetla się P2032 „Sygnał temperatury za katalizatorem”. Co i gdzie to jest? Czy to jest z boku katalizatora? Czy to czujnik tlenu?

Następnie jest C4D8 „Usterka oświetlenia przycisków” w BSI. Nie mam pojęcia, gdzie zacząć szukać.

Jakieś pomysły?

Dzięki,

Michael

#2 · (Edited)
PEUGEOT 207 1.6 HDiF 16V, DV6TED4 (9HZ) 2006 - 2009

DTC P2032 Czujnik temperatury spalin za katalizatorem, obwód niski (bank 1)
Image
Image
Image

Nie jestem pewien co do C4D8. Otwarty obwód może być przepaloną żarówką. Monitorowane, możliwe miejsce do sprawdzenia, na konsoli kierowcy, światła tylne / światła zewnętrzne (zazwyczaj mają bardziej specyficzne DTC), nie jestem pewien, tylko to, co myślę.

#6 ·
So, I’m getting 4.9 V supply, so that’s looking good. Across the sensor it reading 450 k ohms, which seems really high. Hmm
Zgadzam się, że 540k jest zdecydowanie za wysokie i pasuje do 4,9 V. Czujniki temperatury są zwykle termistorami NTC (o ujemnym współczynniku temperaturowym). Zazwyczaj mają rezystancję w temperaturze 25°C od 2k do 10k. Zazwyczaj są używane jako część dzielnika napięcia, więc gdyby czujnik działał, spodziewałbym się napięcia poniżej 4,9 V. Przy tak wysokiej rezystancji nie jestem zaskoczony, że odczyt jest za niski (0°C).

#11 ·
Zgadzam się, że wyniki wydają się być poprawne. Możliwe, że kod błędu jest historyczny. Sugeruję, aby go wyczyścić i sprawdzić, czy powróci. Inną dziwną rzeczą jest pomiar rezystancji. Być może w czujniku występuje sporadyczne połączenie.

Jestem trochę zaskoczony odczytem temperatury. Peugeot używa dodatku do paliwa, aby obniżyć temperaturę i spalić sadzę DPF do około 450°C. Twój czujnik sugeruje, że spaliny są w temperaturze spalania. Jest to możliwe, ale zwykle zdarza się to tylko podczas jazdy z prędkością autostradową lub podczas regeneracji.