Peugeot Forums banner

Nie można zaktualizować oprogramowania układowego w 308 z 2021 roku?!

1 reading
6.6K views 55 replies 9 participants last post by  Kirkp5560  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim 👋

Mam nadzieję, że u Was wszystko dobrze.

Kupiłem właśnie 308 Allure Digital Ptech S/S zarejestrowany w maju 2021 roku. Uważam, że to druga generacja (wybaczcie, nie znam się zbytnio na samochodach – jeszcze!).

W każdym razie, dzisiaj próbowałem zaktualizować oprogramowanie układowe, ponieważ zauważyłem, że jest nieaktualne. Postępowałem zgodnie z instrukcjami podanymi przez Peugeota i próbowałem rozwiązać problem, korzystając z porad, które znalazłem w Internecie i na tym forum. Jednak wciąż nie udało mi się pomyślnie zaktualizować oprogramowania 😥

Pobrałem program do aktualizacji oprogramowania układowego MAC i pomyślnie sformatowałem (za pomocą programu do aktualizacji MAC Peugeot) pendrive i zainstalowałem na nim oprogramowanie (ma tylko 16 GB, ale instalacja przebiegła pomyślnie).

Jednak mimo że system w samochodzie jest połączony z Wi-Fi i Bluetooth, cały czas otrzymuję ten komunikat o błędzie:

Image

Nie wiem, jak znaleźć szczegółowe informacje o tym, jaką wersję oprogramowania aktualnie posiadam lub jaki jest to dokładnie sprzęt.

Byłbym niezmiernie wdzięczny za wszelką pomoc, jakiej ktoś mógłby mi udzielić, aby rozwiązać ten problem, żebym mógł w pełni cieszyć się moim nowym starym samochodem 🙏🙂

Wielkie dzięki!

#3 ·
Dzięki @foppe8852! 🙌

Zatem @rui.saraiva mówi:

"To jest NAC Wave 2 (NAC_EUR_WAVE2), więc nie można zaktualizować oprogramowania układowego z powodu wygasłych certyfikatów we wszystkich aktualizacjach oprogramowania układowego dostępnych dla tego systemu."
Proszę mi wybaczyć, ale co to dokładnie oznacza? Czy to po prostu oznacza, że certyfikaty SSL na serwerze Peugeota wygasły, a jeśli tak, to czy jest jakaś nadzieja, że Peugeot odnowi te certyfikaty, abyśmy mogli ponownie dotrzeć do serwera i kontynuować aktualizowanie naszych systemów?

Po prostu uważam to za tajemnicze, ponieważ mój samochód ma zaledwie 3 lata, a aplikacja (która zidentyfikowała mój samochód za pomocą numeru VIN) sugeruje, że jest dla niego dostępna aktualizacja:

Image

Wygląda więc na to, że to nie tak, że Peugeot po prostu zaprzestał obsługi tego systemu, ale raczej problem z dostępem do tego, co jest potrzebne na serwerze, aby zakończyć aktualizację – co może być tym, co wyjaśniłeś innymi słowami @rui.saraiva (?).

Naprawdę mam nadzieję, że tak jest i że mój system nie jest już obsługiwany! Jeśli tak, to zastanawiam się, co mogę zrobić, aby spróbować skłonić Peugeota do zajęcia się tym i naprawienia tego :unsure:

#5 ·
@skafte Peugeot (czytaj PSA/Stellantis), praktycznie zaprzestał wsparcia dla tych systemów. Zarówno Bosch RCC (bez nawigacji), jak i Continental NAC (z nawigacją) są obecne na rynku od prawie 10 lat i zostały zastąpione w nowszych modelach przez systemy Bosch AIO i Magneti Marelli IVI.

Ta konkretna wersja oprogramowania układowego, 21.08.90.52_NAC-r0, została skompilowana 2 lata temu (17 października 2022 r.) i od tego czasu była w fazie testów, ale została udostępniona publicznie dopiero 27 września 2024 r. Było to bardzo nietypowe; poprzednie wersje były w fazie testów tylko przez kilka miesięcy. I tu tkwi problem - każda aktualizacja (oprogramowanie układowe/system lub mapy/kartografia) jest podpisana cyfrowo, ale certyfikat użyty w tej wersji został wydany 3 listopada 2021 r. i wygasł 3 listopada 2024 r. Od tego czasu aktualizacja kończy się niepowodzeniem z powodu ogólnego błędu "Wersja niezgodna ze sprzętem".

Tylko PSA może to naprawić, wydając nowy plik (może to być ta sama wersja), ale podpisany nowym/ważnym certyfikatem. Wydaje się, że są świadomi tego problemu - nie tylko coś podobnego wydarzyło się 2 lata temu, ale także (po cichu) wydali nowy plik 3 grudnia 2024 r. z nowym certyfikatem ("SWL/001315031666020829/Certificates/PSA-OVIP-CS-G1.crt"), niestety zapomnieli podpisać aktualizację tym certyfikatem...

Istnieją 4 różne rewizje sprzętowe (poziomy Wave) tych systemów NAC, to Wave 2 (NAC_EUR_WAVE2). Wave 1 nie widział aktualizacji oprogramowania układowego od 2019 roku i nie oczekuje się nowej. Może to była ostatnia wersja dla Wave 2, kto wie?

W każdym razie, tak jak w przypadku każdej innej wersji oprogramowania układowego, nie zobaczysz żadnych nowych funkcji.

#11 ·
@skafte Peugeot (czytaj PSA/Stellantis), praktycznie zaprzestał wsparcia dla tych systemów. Zarówno Bosch RCC (bez nawigacji), jak i Continental NAC (z nawigacją) są obecne od prawie 10 lat i zostały zastąpione w nowszych modelach przez systemy Bosch AIO i Magneti Marelli IVI.

Ta konkretna wersja oprogramowania układowego, 21.08.90.52_NAC-r0, została skompilowana 2 lata temu (17 października 2022 r.) i od tego czasu była w stanie testowania, ale została udostępniona publicznie dopiero 27 września 2024 r. Było to bardzo nietypowe; poprzednie wersje były w stanie testowania tylko przez kilka miesięcy. I tu pojawia się problem - każda aktualizacja (oprogramowanie układowe/system lub mapy/kartografia) jest podpisana cyfrowo, ale certyfikat użyty w tej wersji został wydany 3 listopada 2021 r. i wygasł 3 listopada 2024 r. Od tego czasu aktualizacja kończy się niepowodzeniem z powodu ogólnego błędu "Wersja niezgodna ze sprzętem".

Tylko PSA może to naprawić, wydając nowy plik (może to być ta sama wersja), ale podpisany nowym/ważnym certyfikatem. Wydaje się, że są świadomi tego problemu - nie tylko coś podobnego wydarzyło się 2 lata temu, ale także (po cichu) wydali nowy plik 3 grudnia 2024 r. z nowym certyfikatem ("SWL/001315031666020829/Certificates/PSA-OVIP-CS-G1.crt"), niestety zapomnieli podpisać aktualizację tym certyfikatem...

Istnieją 4 różne rewizje sprzętowe (poziomy Wave) tych systemów NAC, to Wave 2 (NAC_EUR_WAVE2). Wave 1 nie otrzymał aktualizacji oprogramowania układowego od 2019 roku i nie oczekuje się nowej. Może to była ostatnia wersja dla Wave 2, kto wie?

W każdym razie, podobnie jak w przypadku każdej innej wersji oprogramowania układowego, nie zobaczysz żadnych nowych funkcji.
Ok, rozumiem, o ile upewnią się, że przynajmniej 1 jest użyteczna. Na przykład, podpisując wersję z 3 grudnia poprawnym certyfikatem. Aby każdy, kto ma przestarzałą wersję wave 2, mógł ją przynajmniej zaktualizować do najnowszej wydanej wersji.

#7 ·
Bardzo dziękuję za ten naprawdę dogłębny i łatwy do zrozumienia wgląd @rui.saraiva! Złożyłem teraz skargę do Peugeota i mam nadzieję, że to trochę pomoże w naprawieniu problemu.

Zdaję sobie sprawę, że może to być ostatnia aktualizacja oprogramowania układowego dla mojego systemu, ale jeśli mógłbym przynajmniej zdobyć najnowszą/ostatnią wersję (która wydaje się być gotowa do użycia), to byłoby coś.

Niemniej jednak, będąc nowym w świecie nowoczesnych samochodów w dużym stopniu opierających się na oprogramowaniu, uważam za oszałamiające, że mój 6-letni iPhone wciąż otrzymuje aktualizacje, które sprawiają, że działa jak nowy telefon (pomijając wydajność sprzętu) i nie wygląda na to, żebym miał wkrótce zostać zmuszony do kupna nowego telefonu, jeśli chcę korzystać z aktualizacji oprogramowania – a jednak oprogramowanie w moim 3-letnim samochodzie jest już uważane za przestarzałe i tak naprawdę już się starzeje.

Z tego powodu nie mogę się powstrzymać od zastanawiania się, czy następnym razem znowu zdecydowałbym się na Peugeota, ponieważ czuję, że nowe Volvo i Tesle oferują bardziej elastyczny i przyszłościowy system (to wrażenie opiera się wyłącznie na krótkiej zabawie z ich systemami jako pasażer).

W każdym razie, jeszcze raz bardzo dziękuję za poświęcony czas, aby pomóc mi lepiej zrozumieć ten problem! Bardzo doceniam!

#9 ·
@Paul-R : To nie jest takie proste. BTA (Boîtier Télématique Autonome) / ATB (Autonomous Telematics Box) ma wewnętrzny zegar i baterię. Ma również wewnętrzną kartę eSIM dla usług połączonych i odbiornik GNSS dla systemu eCall - każdy z nich może być użyty do ustawienia zegara wewnętrznego.

Może to być możliwe, jeśli:
  • Wyłączysz ustawienia daty/godziny GPS w konfiguracji ekranu dotykowego;
  • Odłączysz akumulator 12V;
  • Odłączysz BTA. Odłączenie tylko zielonego gniazda FAKRA z tyłu jednostki centralnej, które łączy ją bezpośrednio z BTA, może nie wystarczyć. Zarówno NAC, jak i BTA są również podłączone do magistrali CAN;
  • Ponownie podłączysz akumulator 12V.
System informacyjno-rozrywkowy powinien uruchomić się ponownie z datą ustawioną na 2017 rok i bez możliwości ustawienia prawidłowej daty/godziny. Ponieważ system jest teraz offline, potrzebujesz również cyfrowego klucza licencyjnego przechowywanego na dysku flash USB (Peugeot Update powinien to zrobić podczas przygotowywania dysku).

#17 ·
@Paul-R : To nie jest takie proste. BTA (Boîtier Télématique Autonome) / ATB (Autonomous Telematics Box) ma wewnętrzny zegar i baterię. Ma również wewnętrzną kartę eSIM dla usług połączonych i odbiornik GNSS dla systemu eCall - każdy z nich może być użyty do ustawienia zegara wewnętrznego.

Może to być możliwe, jeśli:
  • Wyłączysz ustawienie daty/godziny GPS w konfiguracji ekranu dotykowego;
  • Odłączysz akumulator 12V;
  • Odłączysz BTA. Odłączenie tylko zielonego gniazda FAKRA z tyłu jednostki centralnej, które łączy ją bezpośrednio z BTA, może nie wystarczyć. Zarówno NAC, jak i BTA są również podłączone do magistrali CAN;
  • Ponownie podłączysz akumulator 12V.

System informacyjno-rozrywkowy powinien uruchomić się ponownie z datą ustawioną na 2017 rok i bez możliwości ustawienia prawidłowej daty/godziny. Ponieważ system jest teraz offline, potrzebujesz również cyfrowego klucza licencyjnego przechowywanego na dysku flash USB (Peugeot Update powinien to zrobić podczas przygotowywania dysku).
Witajcie wszyscy -

Przed chwilą wypróbowałem obejście pokazane powyżej i nie zadziałało dla mnie. Otrzymałem ten sam błąd „niekompatybilny”. Odłączyłem wszystkie kable z tyłu jednostki centralnej, z wyjątkiem wielopinowego, który trzyma zasilanie i kabel do ekranu dotykowego. Jestem prawie pewien, że postępowałem zgodnie z instrukcjami poprawnie, ale nie mogłem znaleźć w Internecie zdjęcia, które kable są które. Więc chyba po prostu czekamy, aż Peugeot zaktualizuje oprogramowanie układowe.

#10 ·
Cześć wszystkim,

Chciałem tylko dać wam znać, że rozmawiałem z obsługą klienta Peugeota i potwierdzili, że są świadomi problemu i że zbliża się nowa aktualizacja oprogramowania układowego, w której problem zostanie naprawiony. Miejmy więc nadzieję, że to prawda! 🤞😊

W każdym razie, bardzo dziękuję za całą pomoc! Nie wiedziałbym, co powiedzieć obsłudze klienta, gdyby nie to wspaniałe forum i mam nadzieję, że zgłoszenie tego problemu pomogło im trochę w przyspieszeniu wydania poprawki.

Pozdrawiam!

#13 · (Edited)
Rozumiem, ale o to mi chodzi. Kupiłem samochód ze starą wersją. I dlatego chciałbym go zaktualizować. Do najnowszej użytecznej wersji, w tym z prawidłowymi certyfikatami. Więc dopóki publikują najnowszą dobrą aktualizację, ponieważ prawdopodobnie w ogóle nie zostanie wydana nowa. Byłbym osobiście zadowolony i usatysfakcjonowany.

Jak wspomniano wcześniej, czy to prawda, że ​​nie można zainstalować wersji Wave 2?
Nawet starszych, prawda?

#14 ·
Jak wspomniano wcześniej, prawdą jest, że żadna wersja Wave 2 nie może zostać zainstalowana?
Nawet te starsze, prawda?
Tak, wszystkie wersje oprogramowania układowego dla NAC Wave 2 zostały podpisane certyfikatami, których ważność już wygasła.

#16 ·
@dimimiras : Te aktualizacje oprogramowania układowego/systemu to w większości poprawki błędów w połączeniu samochodu z telefonem (bluetooth, Apple CarPlay i Google Android Auto). Nie zobaczysz żadnych nowych funkcji, nie możesz przywrócić/zdegradować oprogramowania układowego, nowe wersje mogą naprawić błąd i wprowadzić nowy, a nieudana aktualizacja może dać ci niebieski ekran śmierci ("Ładowanie oprogramowania na żądanie").

#33 ·
Spróbowałem ponownie. (Nie znam nazw złączy, więc dołączyłem zdjęcia. W przeszłości dodałem kamerę cofania i moduł z rynku wtórnego, więc może to wyglądać nieco inaczej niż w oryginale). Wyłączyłem automatyczne ustawianie daty/godziny, odłączyłem akumulator. Następnie odłączyłem wszystko i ponownie podłączyłem dwa kable, aby umożliwić rozpoznanie USB i włączenie ekranu. (Zobacz zdjęcia) Włożyłem pendrive i otrzymałem ten sam błąd „niekompatybilny”.

#34 ·
Drugi koniec tego zielonego gniazda FAKRA/USB to BTA. Musisz odłączyć BTA, a nie kabel USB, który łączy BTA i NAC.

BTA to coś w rodzaju: