Myślę, że skrzynka bezpieczników na górze akumulatora to BPGA, która nie jest prostą skrzynką bezpieczników. Jest podzielona na dwie części. Jedna część jest podłączona bezpośrednio do akumulatora, a druga część jest podłączona przez przekaźnik sterowany przez ECU. Istnieje kilka wersji BPGA, więc nie wiem, do którego postu się odnosisz, ale jeśli odłączysz w niewłaściwym miejscu, nie odłączysz w pełni akumulatora.
Wiele instrukcji odłączania akumulatora mówi, aby najpierw odłączyć zacisk dodatni. Kiedy wiele lat temu zajmowałem się radiami samochodowymi, zawsze najpierw zdejmowałem zacisk ujemny. Powodem było to, że w większości przypadków potrzebowałem klucza i gdybym najpierw odłączył zacisk dodatni, ryzykowałbym zwarcie akumulatora z karoserią samochodu. Czy możesz łatwiej dostać się do ujemnego zacisku akumulatora?
Nawiasem mówiąc, nie sądzę, aby odłączenie-ponowne podłączenie-odłączenie w krótkim czasie mogło wyrządzić wiele szkody. BSI najprawdopodobniej ma kondensatory na wejściu zasilania. Kondensatory są tam w celu wygładzania, więc powinny utrzymać swój ładunek wystarczająco długo, aby BSI tego nie zauważyło. Druga sprawa jest taka, że po ponownym podłączeniu zwykle trzeba obudzić BSI.