Peugeot Forums banner

Ostrzeżenie o zresetowaniu BSI

38K views 26 replies 5 participants last post by  Ian M Davis  
#1 ·
Właśnie zostałem zamknięty w samochodzie z kluczykiem w stacyjce podczas resetowania BSI po ponownym podłączeniu akumulatora. Na początku wszystko poszło dobrze, podłączyłem akumulator, odczekałem 10 sekund, włożyłem kluczyk do stacyjki przez otwarte okno kierowcy, włączyłem światła pozycyjne, włączyłem zapłon i przytrzymałem przycisk blokady, zamki się zabezpieczyły i włączyło się automatyczne zamykanie okien, co zmusiło mnie do cofnięcia się, żeby uniknąć zmiażdżenia. Co robię źle?

#4 ·
Zobacz, czy to pomocne
Cześć RedSector,
Dzięki za odpowiedź i link do YouTube. Widzę, że to może zadziałać, jeśli miałbyś kolegę, który robiłby ponowne połączenie z tobą w samochodzie z zamkniętymi drzwiami przed ponownym podłączeniem. Problem pojawia się, gdy jesteś sam, ponieważ zakłóciłbyś reset, jeśli otworzysz drzwi. Musiałem znaleźć obejście tego problemu, ponieważ mój BSI zablokował system w trybie Eco, a elektryczne szyby nie chciały się otworzyć. Znalazłem na innym poście, że można oszukać system, ręcznie przesuwając zatrzask drzwi kierowcy do pozycji zamkniętej z otwartymi drzwiami przed ponownym podłączeniem akumulatora. Byłem sceptyczny, ponieważ czytałem, że nie należy otwierać drzwi po odłączeniu akumulatora, ale u mnie zadziałało.

#5 ·
Dziwne, okna zwykle wymagają najpierw ręcznego resetu, aby temu zapobiec.

Czy na pewno odłączyłeś akumulator na co najmniej 3 minuty?
Cześć Gibbo,
Nie jestem pewien, czym jest ręczny reset okien, ale dałeś mi do myślenia o zasadzie 3 minut, której, jak myślałem, przestrzegałem, ponieważ mój HDI 150 z 2011 roku wymaga usunięcia pokrywy filtra wlotowego przed uzyskaniem dostępu do odłączenia dodatniego zacisku akumulatora. Wynika to z tego, że jestem skąpcem i kupiłem mniejszy akumulator, który nie wypełnia skrzynki akumulatora, co oznacza, że muszę podnieść pokrywę akumulatora, aby zwolnić dodatnie odłączenie, a także mniejszą klapę nad nim. Rezultatem jest to, że nie zawsze uzyskujesz czyste odłączenie, a nawet ponowne podłączenie, ponieważ nie możesz podnieść pokrywy aż tak bardzo. Może to więc wynikać z tego, że jestem skąpcem.

#6 · (Edited)
Zostałem właśnie zamknięty w samochodzie z kluczykiem w stacyjce podczas resetowania BSI po ponownym podłączeniu akumulatora. Na początku wszystko poszło dobrze, podłączyłem akumulator, odczekałem 10 sekund, kluczyk do stacyjki przez otwarte okno kierowcy, włączyłem światła boczne, włączyłem zapłon i przytrzymałem przycisk blokady, zamki się zabezpieczyły i włączyło się automatyczne zamykanie okien, co sprawiło, że podskoczyłem, żeby uniknąć zmiażdżenia. Co robię źle?
Widziałem tę procedurę w internecie i większość z niej jest zbędna. Naprawdę istotną rzeczą jest odczekanie co najmniej 3 minut przed odłączeniem akumulatora. W przypadku niektórych Peugeotów serwis PSA podaje długi czas oczekiwania (w niektórych przypadkach potrzebne jest 12 minut). W przypadku niektórych Peugeotów należy odczekać 2 minuty po ponownym podłączeniu akumulatora, aby wszystkie ECU się skonfigurowały.

Włączenie świateł bocznych z zewnątrz w celu obudzenia BSI powinno wystarczyć i wątpię, żeby było to konieczne (otwarcie drzwi powinno zrobić to samo). Następnie powinno być bezpiecznie otworzyć drzwi i wsiąść do samochodu.

Na filmie zamieszczonym przez Redsector widać, że facet nie zrobił tego z przyciskiem blokady kluczyka. Naciśnięcie przycisku blokady na kluczyku przy włączonym zapłonie powoduje resynchronizację zdalnego blokowania i można to zrobić, gdy jesteś w samochodzie. Jeśli spróbujesz to zrobić z zewnątrz, ryzykujesz wybranie niewłaściwej pozycji na przełączniku zapłonu, a nawet przypadkowe uruchomienie samochodu. Jeśli wybierzesz niewłaściwą pozycję, system zdalnego dostępu prawdopodobnie zadziała normalnie, tj. zablokuje drzwi, a jeśli nadal będziesz trzymać przycisk, zamknie okna.

Jeśli pozostawisz akumulator odłączony na dłuższy czas, niektóre z ECU (np. ECU elektrycznych szyb) utracą swoje ustawienia i będą wymagały zresetowania po ponownym podłączeniu akumulatora.

Załączyłem dwie procedury odłączania i ponownego podłączania akumulatora w 3008, które znalazłem na serwisie. Nie jestem pewien, jaka jest różnica. Jedno ostrzeżenie: te dokumenty pochodzą z zainstalowanej wersji serwisu z listopada 2013 r. Późniejsze wersje 3008 nie mają mechanizmu zwalniania hamulca postojowego, o którym mowa w dokumentach, co może być prawdziwym problemem, jeśli nie można obsługiwać silników hamulca postojowego i trzeba przesunąć samochód.

Attachments

#7 ·
Widziałem tę procedurę w internecie i większość z niej jest zbędna. Naprawdę istotną rzeczą jest odczekanie co najmniej 3 minut przed odłączeniem akumulatora. W przypadku niektórych Peugeotów serwis PSA podaje długi czas oczekiwania (w niektórych przypadkach wymagane jest 12 minut). W niektórych Peugeotach trzeba odczekać 2 minuty po ponownym podłączeniu akumulatora, aby wszystkie ECU się skonfigurowały.

Włączenie świateł bocznych z zewnątrz w celu obudzenia BSI powinno wystarczyć i wątpię, aby było to konieczne (otwarcie drzwi powinno zrobić to samo). Następnie powinno być bezpiecznie otworzyć drzwi i wsiąść do samochodu.

W filmie zamieszczonym przez Redsectora widać, że facet nie zrobił tego z przyciskiem blokady kluczyka. Naciśnięcie przycisku blokady na kluczyku przy włączonym zapłonie powoduje resynchronizację zdalnego blokowania i można to zrobić wewnątrz samochodu. Jeśli spróbujesz to zrobić z zewnątrz, ryzykujesz wybranie niewłaściwej pozycji na przełączniku zapłonu, a nawet przypadkowe uruchomienie samochodu. Jeśli wybierzesz niewłaściwą pozycję, system zdalnego dostępu prawdopodobnie zadziała normalnie, tj. zablokuje drzwi, a jeśli nadal będziesz trzymać przycisk, zamknie okna.

Jeśli pozostawisz akumulator odłączony na dłuższy czas, niektóre z ECU (np. ECU elektrycznych szyb) utracą swoje ustawienia i będą musiały zostać zresetowane po ponownym podłączeniu akumulatora.

Załączyłem dwie procedury odłączania i ponownego podłączania akumulatora w 3008, które znalazłem w serwisie. Nie jestem pewien, jaka jest różnica. Jedno ostrzeżenie: te dokumenty pochodzą z zainstalowanej wersji servicebox z listopada 2013 r. Późniejsze wersje 3008 nie mają mechanizmu zwalniania hamulca postojowego, o którym mowa w dokumentach, co może być prawdziwym problemem, jeśli nie można uruchomić silników hamulca postojowego i trzeba przesunąć samochód.
Cześć Ian, WOW, to mnóstwo dobrych informacji, dziękuję za poświęcony czas i trud w ich znalezieniu. Wygląda na to, że to 4-minutowa zasada dla mojego 3008 z 2011 roku i jak mówisz, większość informacji w internecie wydaje się nie być wymagana. Jedyną rzeczą, którą znalazłem, aby dodać do mojego modelu, jest usunięcie ładowalnej latarki i lampy bagażnika przed uśpieniem BSI. Również interesująca uwaga, którą dodałeś o ECU okna tracącym informacje, jeśli akumulator jest odłączony na długi czas. Mój był wyłączony przez wiele dni, ponieważ musiałem ponownie uszczelnić regulator pompy wysokiego ciśnienia diesla, który jest ukryty z tyłu silnika 2.0 HDI.
Skopiowałem Twoje informacje, więc wielkie dzięki, tylko mam nadzieję, że nie będę ich potrzebował zbyt szybko.

#8 ·
Myślę, że niektóre procedury w internecie zostały zbudowane na przestrzeni lat w oparciu o doświadczenia z różnymi modelami. Jakiś czas temu miałem akumulator dostarczony przez serwis mobilny i facet miał swój własny system, o którym wiedziałem, że niektóre elementy nie były konieczne w moim samochodzie, ale mogą być potrzebne w innych samochodach.

Utrata ustawień przez ECU jest interesująca. To podobna sytuacja z pilotami do kluczy. Nigdy nie musiałem ponownie synchronizować kluczy po wymianie baterii. Dzieje się tak dlatego, że kondensator znajduje się na baterii i utrzymuje swój ładunek przez pewien czas.

#9 ·
Myślę, że niektóre z procedur w internecie zostały zbudowane na przestrzeni lat w oparciu o doświadczenia z różnymi modelami. Jakiś czas temu miałem baterię dostarczoną przez serwis mobilny, a facet miał swój własny system, o którym wiedziałem, że niektóre z nich nie były konieczne w moim samochodzie, ale mogą być potrzebne w innych samochodach.

Utrata ustawień przez ECU jest interesująca. To podobna sytuacja z pilotami do kluczy. Nigdy nie musiałem ponownie synchronizować kluczy po wymianie baterii. Dzieje się tak dlatego, że kondensator znajduje się na baterii i utrzymuje swój ładunek przez pewien czas.
Cześć Ian,
Jeszcze więcej dobrych informacji od ciebie! Myślę, że być może wyjaśniłeś coś, co mnie zaniepokoiło, dostaję duży błysk między dodatnim biegunem akumulatora a zaciskiem złącza podczas ponownego montażu, mimo że usunąłem wszystkie obciążenia (światła wewnętrzne wyłączone, ładowalna latarka i lampa bagażnika usunięte). Czy to może być ładowanie kondensatora ECU? Jeszcze raz dziękuję za cały Twój czas i pomoc w tym, członkowie forum tacy jak Ty tworzą to forum.

#10 ·
Myślę, że to może się zdarzyć. Jedną z rzeczy, których uczysz się na pierwszym roku elektrotechniki, jest to, że rozładowany kondensator jest zwarciem po początkowym podłączeniu do źródła prądu stałego i staje się obwodem otwartym dopiero po naładowaniu. Induktory są odwrotnością - obwodem otwartym po pierwszym podłączeniu i stają się zwarciem po ustaleniu pola magnetycznego.

#12 ·
Myślę, że to może się zdarzyć. Jedną z rzeczy, których uczysz się na pierwszym roku elektrotechniki, jest to, że rozładowany kondensator jest zwarciem, gdy jest początkowo podłączony do źródła prądu stałego i staje się obwodem otwartym dopiero po naładowaniu. Induktory są odwrotnością - obwód otwarty po pierwszym podłączeniu i stają się zwarciem po ustaleniu pola magnetycznego.
OK, więc to wyjaśnia, dlaczego brzmi to tak, jakbym zwierał akumulator, gdy go ponownie podłączam. Teraz będę musiał sprawdzić, czym jest induktor.

#11 ·
Jeśli akumulator był odłączony przez pewien czas, zauważysz, że szyby w oknach nie poruszają się płynnie w jednym ruchu. Zamiast tego szarpią się w górę o kilka centymetrów na raz.

Aby działały prawidłowo, musisz opuścić szybę do końca, przytrzymać przycisk przez 3 sekundy, a następnie podnieść szybę i przytrzymać przycisk przez trzy sekundy.

#13 ·
Kiedy bateria jest odłączona przez pewien czas, powinieneś zauważyć, że twoje okna nie poruszają się płynnie w górę i w dół w jednym ruchu. Zamiast tego szarpią się w górę o cal lub dwa na raz.

Aby działały poprawnie, musisz opuścić okno całkowicie w dół, przytrzymać przycisk przez 3 sekundy, a następnie podnieść okno i przytrzymać przycisk przez trzy sekundy.
Cześć Gibbo,
Jedyne co mogę powiedzieć to, że w moim modelu, z moją głową i ramionami przez otwarte okno, kiedy nacisnąłem przycisk blokady na pilocie, okno podniosło się do góry jednym szybkim ruchem. Dlatego chciałem wiedzieć, co robię źle, ponieważ myślę, że nie rozmawiałbym z tobą, gdybym nie odskoczył na bok. Moja przestroga dla wszystkich członków 3008 brzmi: przeczytaj to, co opublikował Ian i pomiń część o naciśnięciu przycisku blokady przez otwarte okno, którą można znaleźć w internecie.

#18 · (Edited)
Myślę, że skrzynka bezpieczników na górze akumulatora to BPGA, która nie jest prostą skrzynką bezpieczników. Jest podzielona na dwie części. Jedna część jest podłączona bezpośrednio do akumulatora, a druga część jest podłączona przez przekaźnik sterowany przez ECU. Istnieje kilka wersji BPGA, więc nie wiem, do którego postu się odnosisz, ale jeśli odłączysz w niewłaściwym miejscu, nie odłączysz w pełni akumulatora.

Wiele instrukcji odłączania akumulatora mówi, aby najpierw odłączyć zacisk dodatni. Kiedy wiele lat temu zajmowałem się radiami samochodowymi, zawsze najpierw zdejmowałem zacisk ujemny. Powodem było to, że w większości przypadków potrzebowałem klucza i gdybym najpierw odłączył zacisk dodatni, ryzykowałbym zwarcie akumulatora z karoserią samochodu. Czy możesz łatwiej dostać się do ujemnego zacisku akumulatora?

Nawiasem mówiąc, nie sądzę, aby odłączenie-ponowne podłączenie-odłączenie w krótkim czasie mogło wyrządzić wiele szkody. BSI najprawdopodobniej ma kondensatory na wejściu zasilania. Kondensatory są tam w celu wygładzania, więc powinny utrzymać swój ładunek wystarczająco długo, aby BSI tego nie zauważyło. Druga sprawa jest taka, że po ponownym podłączeniu zwykle trzeba obudzić BSI.

#19 ·
Myślę, że skrzynka bezpieczników na górze akumulatora to BPGA, która nie jest zwykłą skrzynką bezpieczników. Jest podzielona na dwie części. Jedna część jest podłączona bezpośrednio do akumulatora, a druga część jest podłączona przez przekaźnik sterowany przez ECU. Istnieje kilka wersji BPGA, więc nie wiem, do którego postu się odnosisz, ale jeśli odłączysz w niewłaściwym miejscu, nie odłączysz w pełni akumulatora.

Wiele instrukcji odłączania akumulatora mówi, aby najpierw odłączyć zacisk dodatni. Kiedy wiele lat temu zajmowałem się radiami samochodowymi, zawsze najpierw zdejmowałem zacisk ujemny. Powodem było to, że w większości przypadków musiałem użyć klucza i jeśli najpierw zrobiłem dodatni, ryzykowałem zwarcie akumulatora z karoserią samochodu. Czy możesz łatwiej dostać się do ujemnego zacisku akumulatora?

Nawiasem mówiąc, nie sądzę, aby odłączenie-ponowne podłączenie-odłączenie w krótkim czasie mogło wyrządzić wiele szkody. BSI najprawdopodobniej ma kondensatory na wejściu zasilania. Kondensatory są tam w celu wygładzania, więc powinny utrzymać swój ładunek wystarczająco długo, aby BSI tego nie zauważyło. Druga sprawa jest taka, że po ponownym podłączeniu zwykle trzeba obudzić BSI.
Cześć Ian,
Przepraszam, że nie odpowiedziałem wcześniej, ale w tym tygodniu byłem poza domem i nie miałem dostępu do internetu. Cieszę się, że zapytałem o Twoje przemyślenia na temat odłączania od tego, co uważałem za zwykłą skrzynkę bezpieczników. Nie wiem, co oznacza BPGA, ale brzmi to tak, jakbym mógł wyrządzić więcej szkody niż pożytku, odłączając ją najpierw lub ponownie podłączając na końcu. Chciałbym móc dostać się do zacisku ujemnego, ale jest on zakryty pokrywą skrzynki akumulatora, która z kolei ma ten BPGA do odłączenia przed usunięciem. Zmieniłeś też moje myślenie, że brak czystego odłączenia lub ponownego podłączenia akumulatora podczas uśpienia BSI był częścią problemu. Następnym razem po prostu zastosuję się do procesu Service Box, który zamieściłeś.
Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas i pomoc.

#22 ·
Wszystkie Peugeoty, nawet te bez BPGA, mają funkcję trybu ekonomicznego. Działa to w dwojaki sposób - (i) Odłącza zasilanie od wszystkich, z wyjątkiem niezbędnych rzeczy, jeśli napięcie akumulatora jest niskie. (ii) Wyłącza akcesoria, takie jak radio, po 30 minutach, jeśli silnik nie pracuje.

Jedynym sposobem na usunięcie tego jest uruchomienie silnika.

BPGA wyłącza również zasilanie niezbędnych rzeczy, a jeśli jego przekaźnik ulegnie awarii (i tak się dzieje), samochód nie uruchomi się. Wyłącza nawet zasilanie złącza OBD, więc niektóre skanery nie będą działać.

#24 ·
Kolejna dobra informacja do zapamiętania, więc jeśli Twój samochód nie chce się uruchomić, a skaner OBD nie działa, aby znaleźć usterkę, spójrz na przekaźnik BPGA.
Niektóre skanery OBD używają "stałego" zasilania 12 V na pinie 16 złącza OBD. System diagnostyczny Peugeota i inne dobre testery diagnostyczne tego nie potrzebują.

#27 ·
Czy istnieje jakiś sposób na odłączenie BPGA i kontynuowanie pracy mojego 3008? Obecnie we Francji i wszyscy dealerzy nie mają dostępu do BPGA dla mojego samochodu.
Nie można odłączyć BPGA, ale można ją pominąć jako środek tymczasowy. Istnieje kilka wersji BPGA, ale ten film może pomóc w jej pominięciu - patrz czas 13:23.