Peugeot Forums banner

Błąd ładowania akumulatora BPGA

54K views 79 replies 19 participants last post by  Ian M Davis  
#1 ·
Poświęciłem trochę czasu na poszukiwania i dzięki tym forom odkryłem, że bpga jest najbardziej prawdopodobną przyczyną tego, że samochód mojej żony nie odpala. Bateria i alternator zostały wykluczone.
Chciałbym go wymienić, ale mogę znaleźć tylko używane jednostki i Ali express, które je sprzedają.
Mam 2 pytania

1. Biorąc pod uwagę, że jest to opisane jako skrzynka bezpieczników, z pewnością wszystkie elementy elektroniczne można teoretycznie wymienić. Mógłbym przetestować miernikiem i wymienić uszkodzony element?
(Jestem obeznany z elektroniką i podstawowymi naprawami)

2. Jedna z firm zajmujących się częściami powiedziała mi, że będę musiał udać się do Peugeota i że będzie to kosztowne. Czy zaryzykowałbyś część z Aliexpress lub używaną z eBay za 150 funtów?

#2 ·
Kluczowym elementem w BPGA jest przekaźnik mechaniczny, który jest najbardziej prawdopodobnym elementem, który ulegnie awarii. Być może widziałeś go opisanego jako przekaźnik półprzewodnikowy, co jest nieprawidłowe. Jeden z członków forum zdemontował BPGA i nie było to łatwe urządzenie do pracy, zobacz #24 Błąd ładowania akumulatora - samochód nie uruchamia się

We wszystkich znanych mi przypadkach ludzie kupowali używane urządzenia. Nie znam nikogo, kto kupiłby urządzenie z Aliexpress.

#3 ·
Kluczowym elementem w BPGA jest przekaźnik mechaniczny, który jest najbardziej prawdopodobnym elementem, który ulegnie awarii. Być może widziałeś go opisanego jako przekaźnik półprzewodnikowy, co jest nieprawidłowe. Jeden z członków forum zdemontował BPGA i nie było to łatwe urządzenie do pracy, zobacz #24 Błąd ładowania akumulatora - samochód nie uruchamia się

We wszystkich znanych mi przypadkach ludzie kupowali używane jednostki. Nie znam nikogo, kto kupiłby jednostkę z Aliexpress.
Dziękuję za odpowiedź, musiałem przegapić informację o przekaźniku.
Wygląda na to, że najlepszym rozwiązaniem jest wymiana i decyzja, czy zaryzykować używaną część,
Jeszcze raz dziękuję za radę

#4 ·
Kupiłem zamiennik BPGA z Aliexpress przed świętami Bożego Narodzenia. Całkowity koszt, w tym wysyłka i podatek, wyniósł 160 funtów. Miał wszystkie te same naklejki z numerami części itp. co ten już w moim samochodzie (2017 1.2l 3008 Allure). Zleciłem jego montaż w lokalnym warsztacie, kiedy wykonywali mój serwis i przegląd na początku tego tygodnia. Bardzo wcześnie, żeby skakać z radości, ale jak dotąd nie mam żadnych problemów z uruchamianiem/światłem ostrzegawczym, na które cierpię prawie codziennie od roku.

#5 ·
Kupiłem zamiennik BPGA z Aliexpress przed świętami Bożego Narodzenia. Całkowity koszt, w tym wysyłka i podatek, wyniósł 160 funtów. Miał wszystkie te same naklejki z numerami części itp., co ten, który już był w moim samochodzie (2017 1.2l 3008 Allure). Został zamontowany przez mój lokalny warsztat, kiedy robili mi przegląd i MOT na początku tego tygodnia. Jest jeszcze za wcześnie, żeby skakać z radości, ale jak dotąd nie mam żadnych problemów z uruchamianiem/ostrzegawczymi światłami, na które cierpię prawie codziennie od roku.
To wspaniale słyszeć, mam nadzieję, że będziesz z niego korzystać przez wiele lat. Trochę się zdenerwowałem kosztem z aliexpress i dałem go Peugeot, złożyłem kilka zapytań i zgodzili się partycypować w kosztach - wciąż czekam na część!

#9 ·
#18 ·
Tak, wygląda tak samo, wygląda na to, że pominąłem pierwsze 2 numery na naklejce. Czy dostałeś to z AliExpress czy e-bay?
Ja dostałem swój z Aliexpress - pojawiło się wielu sprzedawców, myślę, że mój był Baificar lub podobny. Czytałem, że ktoś kupił z ebay, ale nie wiem, jak to poszło. Może warto sprawdzić cenę na Aliexpress itp., a następnie targować się z dealerem, ponieważ jest to powszechny problem. Twój jest jednak pierwszy z innym numerem części!! Czy miałeś jakieś diagnozy?

#28 ·
Czy to właściwy numer części?

To jest zdjęcie, które mi wysłał, czy wygląda dobrze?
To naprawdę mylące na aliexpress, prawda? Wyszukiwanie po numerze części (9675349880) również wyświetla zdjęcia części, której potrzebowałem (9675350380), czyli tego, co ci wysłał. Mój był/jest również oznaczony JL06, podczas gdy twój to JL01. Nie wiem, czy część jest taka sama, ale wydaje się, że potrzebujesz tej kończącej się na 880. Czy szukałeś w Google wyników z brytyjskich stron, aby sprawdzić, czy część wygląda tak samo?

#29 ·
#32 ·
Na ujemnym zacisku akumulatora powinien znajdować się monitor stanu akumulatora. Powinien on mieć połączenie zasilania z BPGA. Jeden z kodów błędów sugeruje, że to połączenie nie jest prawidłowo wykonane. Błąd BSI również sugeruje, że coś jest odłączone.

Widzę, że Twój zamiennik BPGA ma inny zestaw bezpieczników, co sugeruje, że pochodzi z innego modelu. Rozumiem, że są to te same numery części i że zamontowałeś prawidłowe bezpieczniki do swojego samochodu.

#33 ·
Powinien być monitor stanu akumulatora na ujemnym zacisku akumulatora. Powinien on mieć połączenie zasilania z BPGA. Jeden z kodów błędów sugeruje, że to połączenie nie jest prawidłowo wykonane. Błąd BSI sugeruje również, że coś jest odłączone.

Widzę, że Twój zamiennik BPGA ma inny zestaw bezpieczników, co sugeruje, że pochodzi z innego modelu. Rozumiem, że są to te same numery części i że zamontowałeś prawidłowe bezpieczniki do swojego samochodu.
Bardzo dziękuję, tak, powiedziałem mu numer VIN, powiedział, że będzie dobrze dla mojego samochodu, musiałem zamienić kilka bezpieczników, ale dziękuję za pomoc, bardzo doceniam 👍

#36 · (Edited)
Oto część schematu połączeń z innego Peugeota. Widać, że na BPGA (1014) znajduje się 6-pinowe złącze. Połączenie z monitorem stanu akumulatora (1031) jest wykonane na tym złączu. Na zdjęciu widać, że BPGA ma wielożyłowe brązowe złącze, czy jest ono prawidłowo podłączone? Niektóre BPGA mają dodatkowe bezpieczniki na małym złączu, warto tego poszukać.

#41 ·
Cześć wszystkim, mam błąd w systemie elektrycznym, który pojawia się tylko przy drugim uruchomieniu w ciągu dnia, przy pierwszym uruchomieniu nie ma problemów. Zatrzymuję samochód, uruchamiam go ponownie i pojawia się komunikat? Miałem nową baterię, aby spróbować to naprawić, ale pojawia się ten sam komunikat. Kiedy przejadę kilka mil, a następnie zatrzymam kota i uruchomię go ponownie, znika!! Doprowadza mnie to do szału, ponieważ albo jest wadliwe, albo nie, ale ponieważ pojawia się przy drugim uruchomieniu, jestem zdezorientowany, jakieś pomysły? SS działa dobrze z nową baterią, nie widzę żadnych innych problemów

#42 ·
Cześć wszystkim, mam błąd w systemie elektrycznym, który pojawia się tylko przy drugim uruchomieniu w ciągu dnia, przy pierwszym uruchomieniu nie ma problemów. Zatrzymuję samochód, uruchamiam ponownie i pojawia się? Próbowałem nowej baterii, aby to naprawić, ale pojawia się ten sam komunikat. Kiedy przejadę kilka mil, a następnie zatrzymam kota i uruchomię go ponownie, znika!! To mnie doprowadza do szału, ponieważ albo jest uszkodzony, albo nie, ale ponieważ pojawia się przy drugim uruchomieniu i dalej, jestem w kropce, jakieś pomysły? SS działa dobrze z nową baterią, nie widzę żadnych innych problemów
Problem prawdopodobnie nie jest związany z BPGA omawianym w tym wątku. Musisz wykonać skan diagnostyczny. Jest kilku właścicieli Peugeota z narzędziem diagnostycznym Peugeota. Oto link do mapy diagnostycznej w Wielkiej Brytanii: Peugeot Diagnostics Map - August 23 - Google My Maps

#46 ·
Image

Więc, jak ten przykład? Czy to wystarczy? Myślałem, że tam, gdzie nie ma bezpieczników, nie ma wewnętrznego połączenia!
Zdaje mi się, że numer referencyjny 9675350380, który jest na sprzedaż na aliexpress, odpowiada powyższemu zdjęciu, a ten, który mam w samochodzie, to 9675349880 (jak na zdjęciu poniżej). Więc mogę kupić i zaadaptować, prawda?
Bardzo dziękuję

#47 ·
View attachment 112168

Zatem, jak ten przykład? Czy to wystarczy? Myślałem, że tam, gdzie nie ma bezpieczników, nie ma połączenia wewnętrznego!
Wydaje mi się, że odniesienie 9675350380, które jest na sprzedaż na aliexpress, odpowiada powyższemu obrazowi, a to, które mam w samochodzie, to 9675349880 (jak na obrazku poniżej). Więc mogę kupić i zaadaptować, prawda?
Dziękuję bardzo
W przypadku BSM (główna skrzynka bezpieczników silnika), jeśli bezpiecznik nie jest zamontowany, jest wysoce prawdopodobne, że nie ma z nim połączenia. Jednak zazwyczaj nie ma to miejsca w przypadku BPGAs. Kołki, które zaznaczyłem, łączą się z płytką po drugiej stronie BPGA. Dołączyłem również zdjęcie BPGA z 308 T9, które pokazuje drugą stronę BPGA i płytki, do których łączą się kołki. Jedna część BPGA łączy się bezpośrednio z akumulatorem, a druga część jest sterowana przez przekaźnik, który jest wbudowany w BPGA.

Nie znam wystarczająco dobrze numerów części BPGA, aby to potwierdzić, ale dwa różne BPGAs, o których wspominasz, to prawdopodobnie ten sam podstawowy BPGA z różnymi zestawami bezpieczników, w takim przypadku jest to po prostu kwestia zamontowania odpowiednich bezpieczników. Istnieje jednak złącze, które kontroluje przekaźnik i musi być takie samo.

Image

Image

#48 ·
Ta strona, którą pokazałeś, jest w porządku. Linki są widoczne. Mój problem jest dokładnie po drugiej stronie, którą pokazałem. Zdjęcie, które zamieściłem, pochodzi ze sprawy Rodbowe88, więc myślę, że to ta sama sytuacja co moja. Mam nadzieję, że on może odpowiedzieć, czy zadziałało :)

#49 ·
Ta strona, którą pokazałeś, jest w porządku. Linki są widoczne. Mój problem jest dokładnie po drugiej stronie, którą pokazałem. Zdjęcie, które zamieściłem, pochodzi z przypadku Rodbowe88, więc myślę, że to ta sama sytuacja co moja. Mam nadzieję, że może odpowiedzieć, czy zadziałało :)
Ta sama płyta łączy obie strony BPGA. Kołki przechodzą przez obie strony. Zaznaczyłem dwa kołki, jeden na zielono i jeden na niebiesko po obu stronach BPGA.
Image

Image

#61 ·
Cześć wszystkim, czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu? Jak ostatecznie rozwiązałeś problem? Wymiana całego urządzenia i małego bezpiecznika nic nie daje! Nie można usunąć bieżącego błędu B1606 01 i B1624 73. Dzięki za pomoc, Christian
Cześć, drogi przyjacielu. Powiedz mi, czy udało ci się rozwiązać problemy z kodem b162473? Dzień dobry

#55 ·
Cześć wszystkim, chciałbym zapytać, czy ktoś zna różnicę między BPGA JL01 a BPGA JL06? Mam problem z błędem zarządzania akumulatorem w 308, mój moduł JL01, ale dostępność na eBayu jest tylko JL06.
Odkryłem, że w przypadku BPGA istnieją różne opcje, głównie chodzi o to, które bezpieczniki są zamontowane. Wygląda na to, że masz 308 T9, który ma inną BPGA niż starszy 308 T7, ale wyglądają one zupełnie inaczej.

Najważniejsze pytanie - czy wyglądają tak samo? Jeśli brakuje jakichś bezpieczników lub mają one niewłaściwą wartość, możesz je zamienić ze starej jednostki.

#57 ·
Cześć,

Chcę założyć zworkę, aby zmostkować przekaźnik i umożliwić jazdę moim samochodem do czasu przybycia nowego bpga.

Mógłby mi ktoś doradzić, gdzie dokładnie ją zamontować?

Dzięki z góry
Istnieje kilka typów BPGAs, więc najlepsza lokalizacja dla zworki jest różna. Powinny być dwie szyny zbiorcze (przewody aluminiowe) w BPGA, jedna będzie podłączona bezpośrednio do akumulatora, a druga jest podłączona przez przekaźnik. Musisz umieścić zworkę między tymi dwiema szynami zbiorczymi. Ten film może dać ci pojęcie.