Peugeot Forums banner

Problem z połączeniem Bluetooth

22K views 26 replies 7 participants last post by  TachaP  
#1 ·
Cześć wszystkim

Właśnie odebrałem używanego GT z tablicą rejestracyjną 67' dla mojej żony i po zabawie z wieloma funkcjami odkryliśmy kilka problemów, których nie zauważyliśmy przed zakupem :(
Jednym z nich jest to, że mikrofon nie działa podczas rozmów telefonicznych, słyszymy osobę po drugiej stronie telefonu, ale ona nas nie słyszy? Próbowałem z 3 różnymi telefonami.
Ponadto kamera cofania z widokiem z lotu ptaka pokazuje tylko fragment tyłu samochodu, czy to prawdopodobnie usterka przednich kamer? Załączam zdjęcie.

Z góry dziękuję

#4 ·
Kamera przednia w tym nie pomoże. Kiedy zaczniesz się cofać, zacznie pokazywać więcej obrazu w widoku z lotu ptaka. Jeśli chodzi o mikrofon, czy sprawdziłeś w swoim połączeniu Bluetooth, czy połączenia są zaznaczone, zarówno w telefonie, jak i w samochodzie?
Tak, upewniłem się, że opcje telefonu i danych były zaznaczone, kiedy próbowałem każdego urządzenia?

#6 ·
To dziwne, sterowanie głosowe rozpoznaje polecenia, ale nic dla połączeń telefonicznych? Usunąłem wszystkie telefony i ponownie podłączyłem, ale wciąż to samo. Znalazłem kolejny problem - Nie mamy żadnych stacji radiowych FM? Nieważne, jaką częstotliwość wybierzemy, nic się nie odtwarza, tylko stacje DAB?

#8 ·
Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu, że przejmuję Twój wątek, mam podobny problem z połączeniami z 3008 2017, który kupiłem w zeszłym tygodniu. Mogę wykonywać połączenia przez Siri lub panel dotykowy za pośrednictwem mojego iPhone'a, ale kiedy się łączy, muszę włączyć głośnik przez telefon, aby móc słyszeć i aby rozmówca mnie słyszał. Jakieś pomysły?

Aktualnie aktualizuję swój telefon do najnowszego systemu iOS (14.5), być może to rozwiąże problem. Przepraszam również za moją niewiedzę, ale jeśli korzystam z CarPlay, czy ma się rozłączyć z Bluetooth?

#9 ·
Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu, że przejmuję Twój wątek, mam podobny problem z połączeniami z 3008 2017, który kupiłem w zeszłym tygodniu. Mogę wykonywać połączenia przez Siri lub panel dotykowy za pośrednictwem mojego iPhone'a, ale kiedy się połączy, muszę włączyć głośnik przez telefon, aby móc usłyszeć i aby rozmówca mnie usłyszał. Jakieś pomysły?

Aktualnie aktualizuję telefon do najnowszego systemu iOS (14.5), być może to rozwiąże problem. Przepraszam za moją niewiedzę, ale jeśli używam CarPlay, czy ma się rozłączyć z Bluetooth?
Jasne, że nie. Brzmi to samo jak nasz problem. Słychać nas, gdy przełączamy na głośnik w telefonie i słyszymy drugiego rozmówcę przez głośniki, ale nic przez mikrofon? Sterowanie głosowe działa?
Zabieramy go z powrotem do warsztatu, w którym kupiliśmy samochód na początku przyszłego tygodnia, ale nie sądzę, żeby mogli coś naprawić, więc wyobrażam sobie, że wizyta u głównych dealerów będzie na porządku dziennym 🙄

Informujcie nas na bieżąco, jeśli coś rozwiążecie?

#11 ·
Szybka aktualizacja w tej sprawie. Poszedłem do centrum Cazoo i przyjrzeli się samochodowi. Wygląda na to, że problem z oprogramowaniem powoduje błąd komunikacji między samochodem a moim telefonem. Zatem pod koniec miesiąca trafi do głównych dealerów, aby mogli to naprawić. Na szczęście wszystko w ramach gwarancji.

Jedną z rzeczy, które sprawdzili, był kabel, którego używałem. Mam iPhone'a i najwyraźniej jeśli nie jest to oficjalny kabel Apple, mogą wystąpić problemy z komunikacją między telefonem a samochodem. Na wypadek, gdyby ktoś to czytał i jeszcze nie próbował zmienić kabli.

#12 ·
Dzięki za aktualizację.
Nasz również jest zarezerwowany na aktualizację oprogramowania w Peugeot na dzisiejsze popołudnie, a garaż, w którym go kupiliśmy, pokrywa koszty. Trzymam kciuki, że to rozwiąże problem, ponieważ to jedyna rzecz, której jeszcze nie próbowałem po przywróceniu ustawień fabrycznych i odłączeniu akumulatora na kilka godzin.
Dam znać, czy to rozwiąże problem 🤞

#13 ·
Aktualizacja - Co za katorga. Bez szczęścia. Peugeot powiedział, że występuje problem telematyczny w ekranie dotykowym, co moim zdaniem uniemożliwiło również aktualizację oprogramowania, ponieważ nadal wyświetla się ta sama wersja systemu 😣
Oczekuję na odpowiedź z warsztatu, w którym kupiliśmy samochód.

#14 ·
Aktualizacja - Co za PITA. Bez szczęścia. Peugeot powiedział, że występuje problem telematyczny w ekranie dotykowym, co moim zdaniem również uniemożliwiło aktualizację oprogramowania, ponieważ nadal wyświetla tę samą wersję systemu 😣
Czekam na informację zwrotną z warsztatu, w którym kupiliśmy samochód.
Ah, przykro mi to słyszeć, kolego. Aktualizacja ode mnie; samochód ma trafić do głównych dealerów za kilka tygodni, jednak zupełnie niespodziewanie moje problemy zniknęły. Nie wiem dlaczego ani jak! Zamierzam do nich zadzwonić, żeby ich poinformować. Być może oprogramowanie zostało zaktualizowane i samo się naprawiło.

#16 ·
Już prawie 2 miesiące i wciąż brak części. Absolutny żart.

Toomey powiedział, że nie mogą mi udzielić żadnych informacji na temat tego, kiedy część będzie dostępna i podali mi numer Peugeot Customer Care, z którym założyłem sprawę, aby spróbować dowiedzieć się więcej.

Nie mam pojęcia, jaka to część, której potrzebujemy, poza tym, że Peugeot powiedział, że mamy problem z telematyką, powodujący problem z Bluetooth/mikrofonem.
Czy ktoś może uzyskać dostęp do tego numeru części? Podali mi numer części: 1635858680

Naprawdę frustrujące teraz. 😣

#20 ·
Tylko po to, aby dodać swój głos do tej śmiesznej sytuacji. Mam dokładnie ten sam problem z moim GT z 2017 roku. To irytujące, że trzeba rozłączyć się z samochodem i używać głupiego małego głośnika w moim iPhonie, aby rozmówcy mogli usłyszeć mój głos. Musi istnieć jakieś rozwiązanie, które nie kosztuje setek funtów! Na pewno? Połączenia się łączą, a sygnał od rozmówców do moich głośników jest bez zarzutu, tylko ten głupi problem z mikrofonem, który się utrzymuje. Problem z mikrofonem, który ISTNIEJE TYLKO podczas próby wykonania połączenia i prowadzenia rozmowy. Aarghh!

#22 ·
Cześć wszystkim

Właśnie odebrałem używaną GT z tablicą rejestracyjną 67' dla mojej żony i po zabawie z wieloma funkcjami odkryliśmy kilka problemów, których nie zauważyliśmy przed zakupem :(
Jednym z nich jest to, że mikrofon nie działa podczas rozmów telefonicznych, słyszymy osobę po drugiej stronie telefonu, ale ona nas nie słyszy? Próbowałem na 3 różnych telefonach.
Ponadto kamera cofania z widokiem z lotu ptaka pokazuje tylko fragment tyłu samochodu, czy to prawdopodobnie usterka przednich kamer? Załączono zdjęcie.

TIA

View attachment 93276
Cześć L33. Zobacz mój post na dole tego wątku. ROZWIĄZANE!

Mam nadzieję, że Ci pomoże. Derek.

#23 ·
Cześć L33. Zobacz mój post na dole tego wątku. POSORTOWANE!

Mam nadzieję, że Ci pomoże. Derek.
Cześć Derek

Próbowałem tego po odłączeniu akumulatora (chociaż zostawiłem go na kilka godzin, żeby się upewnić) i nadal nam to nie pomogło.
Wymieniliśmy część i od tego czasu działa dobrze. Nie jestem pewien, co to była za część, ale kosztowała kilkaset i na szczęście dealer samochodowy, od którego kupiliśmy, pokrył koszty 👍

Cieszę się, że to u Ciebie zadziałało 😊

#26 ·
Rozwiązałem problem po kilku tygodniach czytania i studiowania. Musisz wymienić NAC ("komputer multimedialny"). Możesz to zrobić sam lub znaleźć kogoś, kto ma jakąś wiedzę z programowania komputerów / Arduino i czas na czytanie. Wymieniłem moje radio NAC Wave 2 na używane NAC Wave 4. Zwróć uwagę, czy masz DAB+ i czy masz wersję HD czy non-HD. Jeśli masz wersję non-HD, musisz również wziąć wersję non-HD. W przeciwnym razie grafika nie będzie wyglądać dobrze.

Albo pojedziesz do Peugeota / Opla i zrobią to za ogromne pieniądze.

Oto link do francuskiego forum (skopiuj go) z samouczkiem Arduino:
Code:
https://www.forum-peugeot.com/Forum/threads/tuto-t%C3%A9l%C3%A9codage-et-calibration-dun-nac-rcc-cirocco-cmb_num-sans-diagbox-via-arduino.121767/