Peugeot Forums banner
Status
Not open for further replies.

Błąd ładowania akumulatora - samochód nie odpala

117K views 71 replies 12 participants last post by  nickolay83  
#1 ·
Mam sporadyczną usterkę, która objawia się w następujący sposób:

Sygnał dźwiękowy po włączeniu zapłonu, na wyświetlaczu pojawia się błąd ładowania akumulatora, a rozrusznik nie działa.

Po raz pierwszy miałem tę usterkę około 5 tygodni temu - zadzwoniłem do pomocy drogowej i kiedy przyjechali, samochód uruchomił się bez problemów, z wyjątkiem migającej lampy świateł mijania na desce rozdzielczej. Pomoc drogowa podążała za mną do mojego lokalnego warsztatu (nie dealera Peugeota), a warsztat sprawdził akumulator i układ ładowania i nie stwierdził żadnych usterek. Sprawdzili zapisane błędy i znaleźli dziesiątki niezwiązanych błędów, takich jak temperatura oleju, wysokie ciśnienie klimatyzacji, brak katalizatora. Warsztat nie mógł znaleźć problemu, a samochód uruchamiał się i jeździł dobrze, więc zabrałem samochód do domu. Akumulator był w porządku według warsztatu, ale ponieważ SS nigdy nie działał od czasu zamontowania akumulatora 18 miesięcy temu, a radio włączało się tylko na kilka minut, gdy silnik nie pracował, zamontowałem nowy akumulator.

Samochód od tego czasu jest w porządku, a SS działał do wczoraj, kiedy próbowałem uruchomić samochód i usterka powróciła. Akumulator pokazywał 12,77 V, więc nie był rozładowany. Alternator nie działał, więc o ile nie ma jakiejś sprytnej diagnostyki pokładowej, nie rozumiem, dlaczego można by go uznać za uszkodzony. Usterka utrzymywała się przez około godzinę, a następnie zniknęła i samochód uruchomił się, napięcie akumulatora 14,4 V podczas pracy, więc alternator ok. Wyświetlacz pokazuje błąd przednich świateł przeciwmgielnych, więc włączyłem je, aby sprawdzić i usterka zniknęła.

Jest sporo osób, które miały podobne objawy, ale nikt nie wydaje się publikować ostatecznego rozwiązania.

Próbuję zrozumieć, jak działa system zarządzania akumulatorem, aby móc dalej badać. Do ujemnego zacisku akumulatora przymocowana jest jednostka, która jest różnie nazywana Battery Charge Status Unit (BCSU), BECB lub BCS.

Widziałem również wzmiankę o BPGA - skrzynka bezpieczników zarządzania akumulatorem? Wydaje się, że kontroluje, które elementy są zasilane i może wyjaśniać, dlaczego lusterka, rozrusznik i elektryczne szyby nie działają, gdy występuje usterka.

Czy ktoś może mi powiedzieć, jaka jest funkcja tych 2 jednostek i która z nich prawdopodobnie powoduje moje problemy?

#2 ·
Znalazłem na stronie internetowej firmy Bosch informacje o czymś, co wygląda bardzo podobnie do BCSU zamontowanego na zacisku ujemnym, który jest również częścią firmy Bosch:- "Elektroniczny czujnik akumulatora (EBS) z dużą precyzją mierzy prąd, napięcie i temperaturę akumulatorów kwasowo-ołowiowych 12V. Algorytm wykrywania stanu akumulatora (BSD) zintegrowany z EBS oblicza na podstawie tych podstawowych parametrów aktualny i przewidywany stan naładowania oraz funkcję akumulatora i wskazuje efekty starzenia się akumulatora. Informacje te są przekazywane do jednostki sterującej wyższego poziomu, np. systemu zarządzania energią elektryczną (EEM). W razie potrzeby system ten wdraża odpowiednie środki w celu zapewnienia zasilania urządzeń pomocniczych, które są ważne lub krytyczne dla bezpieczeństwa." Zastanawiam się, czy usterka tego urządzenia, powodująca, że myśli ono, że akumulator jest rozładowany lub być może nie komunikuje się z systemem sterowania samochodu (EEM), powoduje, że "skrzynka bezpieczników menedżera akumulatora" zostaje powstrzymana przed włączeniem zasilania do obwodów nieistotnych, takich jak lusterka, elektryczne szyby i rozrusznik. Kiedy będę miał okazję, odłączę złącze magistrali, które, jak przypuszczam, jest BCSU i zobaczę, co się stanie.

#3 ·
Próbowałem dziś rano uruchomić samochód i pierwotny problem powrócił. Odłączyłem złącze z boku BCSU - włączyłem zapłon i otrzymałem komunikat Engine fault ale samochód uruchomił się i działał bez zarzutu, bez żadnych ostrzeżeń innych niż kontrolka serwisowa na desce rozdzielczej - diagnostyka pokładowa wykazała Engine fault.

#4 ·
Ponownie miałem usterkę dziś po południu i nie miałem czasu odłączyć akumulatora zgodnie z zasadą 3 minut, więc po prostu zostawiłem BCSU odłączony, żeby móc korzystać z samochodu. Zamówiłem nową jednostkę u dealera Peugeota - 100,39 £ z VAT, powinna dotrzeć jutro, więc trzymam kciuki, że rozwiąże to problem.

Niewiele mogę dowiedzieć się o BPGA, poza tym, że jest to rodzaj inteligentnej skrzynki bezpieczników, która może odłączać obwody na polecenie systemu sterowania samochodu.

#5 ·
Właśnie zamontowałem nową część - Peugeot nazywa ją 9814653780 BATTERY UNIT. Po uruchomieniu samochodu zapaliła się kontrolka serwisowa, a na desce rozdzielczej migała kontrolka świateł mijania. Diagnostyka pokładowa wykazała błąd świateł przeciwmgielnych. Włączyłem i wyłączyłem światła przeciwmgielne, a kontrolka serwisowa zgasła i zniknęło migające ostrzeżenie o reflektorach.

Samochód uruchamia się i działa dobrze, bez wyświetlania błędów, ale minie trochę czasu, zanim będę pewien, że problem został rozwiązany, ponieważ stara jednostka działała przez długi czas bez problemów. Zaktualizuję ten wątek, jeśli będę miał więcej problemów.

Informacyjnie, na innym forum przeczytałem, że gdy to urządzenie jest po raz pierwszy montowane lub po odłączeniu od niego zasilania, przechodzi w tryb kalibracji, aby dowiedzieć się więcej o akumulatorze i jest mniej prawdopodobne, że zgłosi wadliwy akumulator. Może to wyjaśniać, dlaczego niektóre osoby mające problemy z tym urządzeniem lub akumulatorem stwierdziły, że odłączenie akumulatora może spowodować zniknięcie usterki - przynajmniej w krótkim okresie.

#6 ·
W instrukcji obsługi samochodu powinna być wzmianka o "Trybie redukcji obciążenia". Monitor stanu akumulatora na ujemnym zacisku akumulatora ma monitorować stan akumulatora. Jest on połączony z BSI i mierzy takie rzeczy jak temperatura akumulatora. Jeśli wykryje, że akumulator jest zbyt obciążony, BSI wyłącza nieistotne rzeczy, takie jak klimatyzacja i podgrzewana tylna szyba. Rozumiem, że czasami te jednostki mogą pękać, co może prowadzić do słabego połączenia akumulatora. Jeśli urządzenie jest w dobrym stanie, nie powinno uniemożliwiać uruchomienia samochodu.

BPGA jest często nazywany jednostką ochrony akumulatora. Jest to urządzenie zabezpieczające, które wyłącza zasilanie w nagłych wypadkach. Posiada półprzewodnikowy przekaźnik sterowany mikroprocesorem, który jest podłączony do BSI. Wiadomo, że te jednostki zawodzą w 308, a w przypadku 308 Mark II samochód nie zakręci i nie będzie zasilania na złączu OBD, więc niektóre skanery nie będą działać. Zamieściłem link do filmu wideo, który odnosi się do BPGA w 308 Mark I. W tym przypadku przekaźnik półprzewodnikowy był wymienny, ale rozumiem, że w Mark II jest zintegrowany z BPGA.

#7 ·
Dzięki za te informacje, Ian. Oto jak myślę, że działa system:-

BCSU zamontowany do ujemnego bieguna akumulatora jest wyłącznie monitorem akumulatora i dostarcza następujące informacje do BSI -
Napięcie akumulatora, pobór/ładowanie prądu akumulatora, temperatura akumulatora i stan naładowania akumulatora.

BPGA to tylko przełącznik sterowany przez BSI, który nie przekazuje żadnych informacji z powrotem do BSI. Jego funkcją jest odłączenie nieistotnych rzeczy, takich jak klimatyzacja, podgrzewana tylna szyba i elektryczne szyby, jeśli tak nakazuje BSI.

BSI jest mózgiem systemu, wykorzystuje informacje z BCSU do sterowania BPGA.

Oto co, moim zdaniem, dzieje się w moim przypadku, gdy występuje usterka - BSI otrzymało informacje z BCSU, które sprawiły, że pomyślało, że uruchomienie samochodu byłoby niebezpieczne, a BSI nie pozwala na uruchomienie rozrusznika ani na zasilanie przez BPGA nieistotnych obwodów. Jeśli usunę połączenie magistrali z BCSU, BSI po prostu myśli, że BCSU jest uszkodzone i pozwala na uruchomienie samochodu, ponieważ nie ma powodu, by sądzić, że byłoby to niebezpieczne.

#8 ·
Powrót do punktu wyjścia! Właśnie poszedłem wypróbować samochód i usterka wciąż występuje. Jedyną różnicą tym razem było to, że kiedy odłączyłem złącze magistrali od BCSU, samochód wciąż nie chciał się uruchomić - podłączyłem je ponownie i uruchomił się z normalnym błędem światła przeciwmgielnego, który zniknął po włączeniu świateł przeciwmgielnych.

#9 · (Edited)
Powrót do punktu wyjścia! Właśnie poszedłem wypróbować samochód i usterka nadal występuje. Jedyną różnicą tym razem było to, że kiedy wyjąłem złącze magistrali z BCSU, samochód nadal nie chciał się uruchomić - podłączyłem je z powrotem i uruchomił się z normalnym błędem światła przeciwmgielnego, który zniknął po włączeniu świateł przeciwmgielnych.
Czy oglądałeś film, do którego dałem ci link? Twoje rozumienie BPGA nie jest do końca poprawne. Zawiera dużą liczbę bezpieczników. Kilka bezpieczników jest podłączonych bezpośrednio do akumulatora, inne przechodzą przez przełącznik sterowany mikroprocesorem (czasami nazywany przekaźnikiem półprzewodnikowym).

Załączyłem schemat dla 308 Mark I BPGA. BPGA w Mark II jest inny, ale zasada jest taka sama, z wyjątkiem Mark I:
(i) Tylko F3 (zasilanie monitora akumulatora) jest podłączony bezpośrednio do akumulatora
(ii) Duża część zasilania omija BPGA i trafia bezpośrednio do BSM (głównej skrzynki bezpieczników silnika).
Jak widać na filmie, gdy ten przełącznik zawiedzie, samochód nawet się nie zakręci.

Oto link do innej dyskusji na forum z uszkodzonym BPGA w 308 Mark II diesel. Dyskusja przeszła na Prywatne Wiadomości i wiem, że przyjechał elektryk samochodowy i ominął przełącznik BPGAs i uruchomił samochód. W ostatniej PW facet próbował kupić nowy BPGA:

Czy to wygląda jak twój BPGA:
Image

Oto schemat Peugeot 508 BPGA, który ma więcej bezpośrednio podłączonych bezpieczników.
Image

W przypadku funkcji monitorowania akumulatora jego wyjście jest monitorowane przez BSI. BSI jest połączony z BSM (główną skrzynką bezpieczników silnika), a BSI wyłącza klimatyzację i podgrzewaną szybę przez BSM.

Attachments

#10 ·
Mój własny 307 odpala dobrze, ale gdy włączysz klimatyzację i będziesz jechał przez około 30 minut, pojawi się BŁĄD ŁADOWANIA AKUMULATORA i całkowicie rozładuje akumulator. Tak więc, jeśli jedziesz bez klimatyzacji przez około 5 kilometrów, pojawi się ten sam komunikat o błędzie. Proszę o pomoc

#11 ·
Mój własny 307 odpala bez problemu, ale gdy włączysz klimatyzację i jedziesz przez około 30 minut, zaczyna wyświetlać się BŁĄD ŁADOWANIA AKUMULATORA i całkowicie rozładowuje akumulator. Tak samo, jeśli jedziesz bez klimatyzacji przez około 5 kilometrów, pojawi się ten sam komunikat o błędzie. Proszę o pomoc
Sądzę, że masz uszkodzony alternator, ale myślę, że lepiej będzie rozpocząć nową dyskusję. Ta dyskusja jest w sekcji 308 i Twoje pytanie może nie zostać zauważone przez właściwe osoby.

#12 ·
Ian, bardzo dziękuję za poświęcenie czasu na zamieszczenie tak przydatnej i wyczerpującej odpowiedzi.

Obejrzałem film i był naprawdę przydatny i sprawił, że pomyślałem, że ja też mogę mieć problem z BPGA. Wiedziałem o stałych bezpiecznikach w BPGA, po prostu uprościłem to, aby pomóc mi zrozumieć interakcję między BSI a innymi modułami, ponieważ myślę, że to jest mój problem.

Dziękuję za schematy i zdjęcie BPGA, jest bardzo podobne do tego w moim samochodzie. Pójdę i zrobię więcej badań, gdy deszcz tutaj ustanie.

#13 ·
Ian, bardzo dziękuję za poświęcenie czasu na zamieszczenie tak przydatnej i wyczerpującej odpowiedzi.

Obejrzałem film i był naprawdę przydatny i sprawił, że pomyślałem, że ja też mogę mieć problem z BPGA. Wiedziałem o stałych bezpiecznikach w BPGA, po prostu uprościłem to, aby pomóc mi zrozumieć interakcję między BSI a innymi modułami, ponieważ myślę, że to jest mój problem.

Dziękuję za schematy i zdjęcie BPGA, jest bardzo podobny do tego w moim samochodzie. Pójdę i zrobię więcej badań, gdy deszcz tutaj ustanie.
Następnym razem, gdy samochód nie uruchomi się, najlepiej wziąć multimetr i zmierzyć napięcie na wyjściu wszystkich bezpieczników. Powinieneś być w stanie zobaczyć, które bezpieczniki są podłączone do akumulatora, abyś wiedział, czy przekaźnik ulega awarii.

W dwóch znanych mi przypadkach (w tym ten, do którego podałem link) ludzie stwierdzili, że w większości przypadków samochód zwykle uruchamiał się po kilku próbach, ale ostatecznie osiągnął punkt, w którym BPGA uległ całkowitej awarii. W przypadku 308 Mark I można po prostu wymienić moduł przekaźnika półprzewodnikowego, jak w filmie, ale w przypadku 308 Mark II trzeba wymienić całą jednostkę.

#14 ·
Jeszcze raz dziękuję Ian. Monitorowałem napięcie na śrubie BPGA, która znajduje się w lewym dolnym rogu urządzenia na zdjęciu, które zamieściłeś powyżej, napięcie tutaj wydaje się być kontrolowane przez przekaźnik. Jeśli samochód stoi przez jakiś czas, napięcie tutaj wynosi 0 V, gdy tylko otworzy się drzwi lub użyje pilota, napięcie przełącza się na napięcie akumulatora. Słyszę kliknięcie z BPGA, które brzmi jak przekaźnik mechaniczny. Śruba pozostaje na napięciu akumulatora przez około 30 minut (jest zbyt mokro, żeby się kręcić i dokładnie to mierzyć). Usterka nie wystąpiła dzisiaj, ale jestem w 90% pewien, że kiedy mierzyłem ją wczoraj, gdy usterka występowała, wynosiła 0 V.

Usterka wydaje się mieć wszystkie cechy uszkodzonego styku przekaźnika mechanicznego - przerywana i staje się coraz częstsza z czasem. Doszedłem do wniosku, że muszę wymienić BPGA. Opcje, które znalazłem to:

Dealer Peugeota - cena katalogowa wydaje się wynosić 300 funtów z VAT.
Używana jednostka Ebay 110 funtów z dostawą
Aliexpress 105 funtów z dostawą, ale 3 tygodnie wysyłki.

Zamierzam utworzyć łącze, aby ominąć przekaźnik (podobne do tego w filmie), aby móc w międzyczasie nadal korzystać z samochodu.

#15 ·
Opcje, które znalazłem, to:-

Dealer Peugeota - cena katalogowa wydaje się wynosić 300 funtów z VAT.
Używana jednostka Ebay 110 funtów z dostawą
Aliexpress 105 funtów z dostawą, ale 3 tygodnie wysyłki.

Zamierzam stworzyć link, aby ominąć przekaźnik (podobny do tego na filmie), aby móc w międzyczasie korzystać z samochodu.
Tak, facet z dieslem 308 Mark II (Steve112) miał ten sam dylemat. Sprzedawcy Aliexpress, z którymi miałem do czynienia, byli bardzo dobrzy, ale nigdy nie wiesz, skąd pochodzą sprzedawane przez nich przedmioty. Niektóre przedmioty są używane. Uważam, że opinie są wiarygodne.

Interesujące było to, że słychać było klikanie BPGA. Widziałem, jak opisuje się to jako przekaźnik półprzewodnikowy i podejrzewałem, że to nieprawda. Istnieją naprawdę dobre tranzystory polowe mocy (MOSFET), ale nie widziałem żadnych, które mogłyby obsłużyć prąd. Mniej prawdopodobne jest, że MOSFET będzie miał tego rodzaju sporadyczną usterkę, jaką mają ludzie. Mogą być nazywane półprzewodnikowymi, ponieważ są kompletnym pakietem z mikroprocesorem.

Myślę, że 308 był jednym z pierwszych Peugeotów z BPGA. Najwyraźniej ma on wiele funkcji, które warto mieć, ale tymczasowe obejście jest prawdopodobnie w porządku. Znalazłem to na forum właścicieli C4 Fora / Problemy i problemy / Jednostka BPGA - Właściciele C4 - DS4. Nie jestem pewien, czy wszystko to jest zaimplementowane w Peugeotach, ponieważ Peugeoty mają oddzielne monitory akumulatorów na ujemnym przewodzie akumulatora:

"[...]Jednostka zarządzania i odłączania akumulatora to samodzielny ECU, który jest instalowany w pozycji szeregowej na dodatnim przewodzie akumulatora. Opatentowana elektronika zawarta w Jednostce monitoruje stan naładowania akumulatora, stan zdrowia i diagnostykę w celu optymalizacji żywotności i wydajności akumulatora. Sercem Jednostki jest czujnik prądu i programowalny mikrokontroler, który zawiera algorytmy stanu naładowania i stanu zdrowia do kontrolowania stanu naładowania/rozładowania zainstalowanego akumulatora. Zapewnia to, że akumulator jest utrzymywany w wysokim stanie naładowania i jest chroniony przed prądem spoczynkowym i rozładowaniem podczas użytkowania - główny czynnik przyczyniający się do poprawy niezawodności i integralności układu elektrycznego.

W przypadku poważnego wypadku, który powoduje uruchomienie systemu poduszek powietrznych pojazdu, potencjalne zagrożenie spowodowane uszkodzonym układem elektrycznym jest zminimalizowane. Sygnał z pokładowego czujnika zderzeniowego do Jednostki automatycznie odłącza akumulator w czasie krótszym niż pięć milisekund, zapobiegając zwarciom w układzie elektrycznym.

Możliwość odłączenia Jednostki zapewnia automatyczną ochronę sieci samochodu w przypadku nieprawidłowego działania, takiego jak rozruch akumulatora z odwrotną polaryzacją.

Oprócz tej zintegrowanej funkcji, kolejną cechą o dużym zainteresowaniu konsumentów i producentów samochodów jest łatwo dostępna możliwość ręcznego odłączenia akumulatora. Chroni akumulator przed prądem spoczynkowym podczas długotrwałego postoju pojazdu.
Podczas pętli logistycznej, czy to wysyłka morska, czy długotrwałe parkowanie, odłączenie chroni akumulator przed rozładowaniem. Rezultatem jest optymalnie naładowany akumulator zapewniający czysty rozruch, a unikając „głębokiego rozładowania”, przyczynia się do wydłużenia żywotności akumulatora.[...]"

#16 ·
Monitorowałem BPGA przez weekend i usterka nigdy się nie pojawiła. Czas, przez jaki przekaźnik w BPGA pozostaje włączony po opuszczeniu samochodu, wydaje się być związany ze stanem akumulatora, czas ten zmniejszył się, aż do kilku minut. Przekaźnik jest aktywowany przez otwarcie maski, drzwi kierowcy (ale nie pasażera) lub użycie pilota.

Chciałem dziś rano uruchomić samochód i usterka powróciła, więc zamontowałem zworkę, którą zrobiłem, jak pokazano na białym przewodzie na zdjęciu. Jest ona zamontowana do dwóch kołków M6 na BPGA, które są zwykle ukryte przez przesuwne plastikowe osłony. Samochód wtedy uruchomił się.
Image

Zamówiłem płytkę PCBA z serwisu eBay, która pochodzi od rozbiórki - zaktualizuję, gdy dotrze.

#17 · (Edited)
Monitorowałem BPGA w weekend i usterka nigdy się nie pojawiła. Czas, przez jaki przekaźnik w BPGA pozostaje włączony po opuszczeniu samochodu, wydaje się być związany ze stanem akumulatora, czas ten zmniejszył się, aż spadł do kilku minut. Przekaźnik jest aktywowany przez otwarcie maski, drzwi kierowcy (ale nie pasażera) lub użycie pilota.

Poszedłem dziś rano uruchomić samochód i usterka powróciła, więc zamontowałem połączenie, które zrobiłem, jak pokazano na białym przewodzie na zdjęciu. Jest on przymocowany do dwóch kołków m6 na BPGA, które są zwykle ukryte przez przesuwne plastikowe osłony. Samochód wtedy uruchomił się.
Pierwszą rzeczą, którą sugerowałbym, jest sprawdzenie, czy biały przewód nagrzewa się po użyciu samochodu przez jakiś czas. Trudno jest określić obciążalność prądową potrzebną dla przewodu. Jeśli po prostu dodasz obciążalność prądową wszystkich bezpieczników, potrzebujesz bardzo dużego przewodu.

Załączyłem przykładowy schemat okablowania (obwód rozruchowy) dla 308 Mark I. Nie mam dostępu do schematów Mark II. Są one dostępne na stronie internetowej PSA Servicebox, ale trzeba zapłacić, aby uzyskać do nich dostęp. Myślę, że schematy Mark I są wystarczająco blisko, ponieważ pokazują połączenie między BPGA (1032) a BSI (BSI1). Istnieje również połączenie zasilania z częścią BSM skrzynki bezpieczników silnika (PSF1). To połączenie zasilania jest kontrolowane przez ECU silnika (1320). BSI normalnie wyłącza się około 3 minuty po wyłączeniu samochodu i zamknięciu drzwi kierowcy. Spodziewam się, że BSI wyłączy BPGA w tym samym czasie. Właśnie sprawdziłem w moim samochodzie, to 307, ale podejrzewam, że to samo rozwiązanie nadal ma zastosowanie:
(1) Jeśli samochód jest odblokowany, wyświetlacz licznika kilometrów włącza się po otwarciu drzwi kierowcy, ale nie po otwarciu drzwi pasażera.
(2) Użycie pilota do odblokowania samochodu włącza wyświetlacz licznika kilometrów.

Jeśli licznik kilometrów jest wyświetlany, wiesz, że BSI jest aktywny, ale nie wiem, czy BPGA włącza się w tym samym czasie. BSI wydaje się mieć różne etapy budzenia. Na przykład mam iPoda podłączonego do radia i włącza się on po otwarciu drzwi pasażera lub bagażnika, ale wyświetlacz licznika kilometrów się nie włącza.

Uwaga. Zazwyczaj można stwierdzić, kiedy BSI się wyłączył, ponieważ wyświetlacz licznika kilometrów jest wyłączony, ale nie należy na tym polegać, jeśli trzeba odłączyć akumulator, ponieważ nadal może być częściowo aktywny. Odłączenie akumulatora, gdy BSI jest aktywny, może go uszkodzić.

Attachments

#18 ·
Ian - dzięki za schemat okablowania i informacje, wszystko to pomaga zbudować obraz tego, jak różne komponenty wchodzą w interakcje.

Przewód, którego użyłem do połączenia, to przewód sieciowy 15A. Połączyłem ze sobą trzy przewody, więc powinien być dobry na znacznie więcej niż 15 amperów. Odłączałem połączenie, jeśli samochód stał dłużej niż 30 minut, jako środek ostrożności przed rozładowaniem akumulatora - nie zauważyłem, żeby się nagrzewał.

Moje obserwacje były takie, że przekaźnik w BPGA może pozostawać pod napięciem nawet przez 30 minut i pozostaje włączony znacznie dłużej niż wyświetlacz przebiegu. Zależy to od stanu akumulatora, a pod koniec weekendu, kiedy akumulator był słaby, pozostawał włączony tylko przez kilka minut.

Kiedy BPGA jest aktywowane, na przykład przez otwarcie drzwi, zasila przekaźnik. Przekaźnik pozostanie wtedy pod napięciem, aż BPGA przejdzie w stan czuwania, więc sporadyczna usterka będzie się utrzymywać, aż przekaźnik się wyłączy i włączy ponownie. Myślę, że dlatego niektórzy ludzie stwierdzili, że problem znika, jeśli samochód zostanie na chwilę pozostawiony lub akumulator zostanie odłączony. Podejrzewam, że odłączenie połączenia magistrali BCS również to zrobi, co wyjaśniałoby, dlaczego początkowo myślałem, że BCS jest problemem.

#19 · (Edited)
Dziękuję za informację zwrotną. Wygląda na to, że opis BPGA na innym forum jest poprawny. Chciałbym znaleźć oryginalne źródło tych informacji.

Wiele Peugeotów (w tym instrukcja obsługi 308 Mark II ref) ma ustawienie trybu ekonomicznego, które wyłącza nieistotne wyposażenie, jeśli napięcie akumulatora spadnie zbyt nisko lub po 30 minutach, jeśli silnik nie pracuje. Wygląda na to, że BPGA uzupełnia tę funkcję. Z oczywistych powodów światła pozycyjne nie są kontrolowane przez tryb ekonomiczny. Niedawno na forum pojawił się przypadek, w którym światła pozycyjne były włączone przez 36 godzin, co rozładowało akumulator, a BSI uległo uszkodzeniu.

#21 ·
Ebay/złomowisko BPGA dotarło dzisiaj i właśnie je zamontowałem. Trzymam kciuki, wydaje się, że rozwiązało problem i wszystko działa, ale minie trochę czasu, zanim będę całkowicie pewny.

Kilka obserwacji:-
1) Numer części do mojego samochodu to 9675350280, zamówiona przeze mnie część to 9675350380, która pochodziła z 3008 - były one wymienione jako równoważne na Aliexpress. Nowa część nie miała dwóch bezpieczników, które były zamontowane w moim oryginale, ale łatwo było je zamienić.
2) Jak pisał Ian, doświadczenie innych było takie, że moja jednostka coraz częściej zawodziła.
3) Sprawdzając bezpieczniki nowej jednostki, zauważyłem, że te, które są podłączone przez "przekaźnik" w jednostce, były podłączone do zasilania akumulatora. Pomyślałem, że to oznacza, że jednostka jest uszkodzona, ale po podłączeniu akumulatora usłyszałem kliknięcie i połączenie akumulatora z tymi bezpiecznikami zostało usunięte.
4) Po zamontowaniu nowej jednostki elektryczne szyby podnosiły się tylko etapami. Instrukcja obsługi podaje, że po odłączeniu akumulatora funkcja zabezpieczenia przed przytrzaśnięciem szyb zostaje utracona i należy ją zresetować - to rozwiązało problem. Musiałem odłączyć akumulator kilkanaście razy i nigdy wcześniej nie musiałem resetować funkcji zabezpieczenia przed przytrzaśnięciem.
5) "Przekaźnik" w jednostce jest ukryty za plastikową osłoną i wygląda na to, że będę musiał wywiercić kilka spawów punktowych w metalu, aby się do niego dostać. Zrobię to, gdy będę bardziej pewny, że nigdy nie będę musiał go ponownie montować.

Ian - bardzo dziękuję za wszystkie Twoje wpisy, były dla mnie ogromną pomocą i mam nadzieję, że dla każdego innego z tym problemem, który znajdzie ten wątek.

#22 · (Edited)
1) Numer części do mojego samochodu to 9675350280, zamówiona część to 9675350380, która pochodziła z 3008 - były one wymienione jako równoważne na Aliexpress. Nowa część nie miała dwóch bezpieczników, które były zamontowane w moim oryginale, ale łatwo było je zamienić.
Znalazłem kilka ofert, w których twierdzi się, że 9675350280 i 9675350380 są równoważne. Jeśli przejrzysz servicebox, często znajdziesz, że Peugeot ma nową, zalecaną część zamienną. Zgaduję, że __380 to późniejsza zamiana dla __208. Zazwyczaj można zauważyć, że te numery części są numerem części producenta komponentu, a nie oficjalnym numerem części Peugeot.

3) Podczas sprawdzania bezpieczników nowej jednostki zauważyłem, że te, które są podłączone przez "przekaźnik" w jednostce, były podłączone do zasilania akumulatora. Pomyślałem, że oznacza to, że jednostka jest uszkodzona, ale po podłączeniu akumulatora usłyszałem kliknięcie i połączenie akumulatora z tymi bezpiecznikami zostało usunięte.
To trochę dziwne, sugeruje, że styki przekaźnika są normalnie zamknięte, co nie jest tym, co sugeruje schemat. Warto sprawdzić, co robi oryginalna jednostka.

4) Po zamontowaniu nowej jednostki elektryczne szyby podnosiły się tylko etapami. W instrukcji obsługi jest napisane, że po odłączeniu akumulatora funkcja zabezpieczenia przed przytrzaśnięciem szyb zostaje utracona i należy ją zresetować - to rozwiązało problem. Musiałem odłączyć akumulator kilkanaście razy wcześniej i nigdy wcześniej nie musiałem resetować funkcji zabezpieczenia przed przytrzaśnięciem.
Myślę, że to prawdopodobnie zależy od tego, jak długo akumulator jest odłączony. Komputer pokładowy szyb prawdopodobnie ma kondensator, który pomaga utrzymać pamięć przez pewien czas. Na przykład, gdy wyjmiesz baterię z pilota, może on stracić synchronizację z samochodem, ale w praktyce stwierdziłem, że kondensator tantalowy na akumulatorze ma wystarczający ładunek, aby zachować pamięć.

5) "Przekaźnik" w jednostce jest ukryty za plastikową osłoną i wygląda na to, że będę musiał wywiercić kilka spawów punktowych w metalu, aby się do niego dostać. Zrobię to, gdy będę miał większą pewność, że nigdy nie będę musiał go ponownie montować.
Tak, to będzie interesujące, ale zgadzam się, upewnij się, że jednostka jest uszkodzona, zanim to zrobisz. Jestem prawie pewien, że BPGA jest przyczyną twojego problemu, ale mogą istnieć inne przyczyny twojej usterki, np. BSM, BSI lub ECU silnika. Jeśli to nie rozwiąże problemu, warto zarejestrować się w servicebox i poszukać schematów okablowania. Musisz zapłacić, aby uzyskać rzeczywiste dane (np. 8 euro/godz.), ale zwykle możesz zobaczyć listę dostępnych danych przed dokonaniem płatności.

#23 ·
Używałem samochodu kilka razy dzisiaj bez problemów, wcześnie, ale zachęcająco.

Akumulator był prawdopodobnie odłączony przez około godzinę, podczas gdy montowałem nową jednostkę, co prawdopodobnie wyjaśnia, dlaczego elektryczne szyby straciły dane anty-przytrzaśnięciowe.

Stara jednostka pokazuje, że bezpieczniki podłączone do "przekaźnika" są w obwodzie otwartym od zasilania akumulatora, mogę tylko pomyśleć, że jeśli jest to przekaźnik mechaniczny, to jest to typ zatrzaskowy. Mogę dowiedzieć się więcej, gdy rozbiorę starą jednostkę.

#24 ·
Aktualizacja, która mam nadzieję zamknie ten wątek. Szukając w Internecie przyczyny mojego problemu, znalazłem kilka wątków, w których ludzie mieli ten sam problem, ale nie napisali, jakie było rozwiązanie - to irytujące.

Minęło już 17 dni od zamontowania nowego BPGA i nie miałem żadnych problemów, więc jestem pewien, że to było przyczyną problemu.

Rozebrałem starą jednostkę i jest tam przekaźnik mechaniczny i trochę elektroniki, ale wszystko jest zamknięte w masie zalewowej, więc nie ma szans na naprawę.

#26 ·
Dzień dobry Dave,

Mam problem z moim Peugeotem 3008. Kilka razy pojawił się błąd ładowania akumulatora, aż do momentu, gdy samochód w końcu nie odpala. Muszę mrugać światłami i wykonywać różne sztuczki, żeby go uruchomić. Jest to sporadyczne. Kiedy po raz pierwszy się to zdarzyło, sprawdziłem napięcie na akumulatorze, które pokazywało tylko 12, gdy samochód był uruchomiony. Po odłączeniu akumulatora na noc i ponownym uruchomieniu napięcie wynosiło 15. Działa przez jakiś czas, a potem ten sam błąd i problemy z uruchomieniem. Zazwyczaj nie odpala z samego rana, chyba że akumulator został odłączony na noc.

Czy miałeś jakieś dalsze problemy od czasu wymiany Pbga?

Z poważaniem
Steven

#27 ·
Cześć Steven,
Cieszę się, że mogę powiedzieć, że nie miałem już żadnych problemów od czasu wymiany BPGA, ale nie jestem pewien, czy masz tę samą usterkę, co ja. Jeśli widziałeś tylko 12 V na akumulatorze podczas pracy samochodu, alternator z jakiegoś powodu się nie ładuje.

Kiedy miałeś błąd ładowania akumulatora, czy silnik pracował? Kiedy samochód nie chce zapalić, czy rozrusznik obraca silnikiem?

#29 ·
Cześć Steven,
Cieszę się, że mogę powiedzieć, że nie miałem już żadnych problemów od czasu wymiany BPGA, ale nie jestem pewien, czy masz tę samą usterkę, co ja. Jeśli widziałeś tylko 12 V na akumulatorze przy włączonym samochodzie, alternator z jakiegoś powodu się nie ładuje.

Kiedy miałeś błąd ładowania akumulatora, czy silnik pracował? Kiedy samochód nie chce zapalić, czy rozrusznik obraca silnikiem?
Dzięki za odpowiedź, panowie. Powinienem zauważyć, że mam bardzo małą wiedzę na temat tego, co znajduje się pod maską samochodu. Przepraszam, jeśli to, co mówię, nie ma większego sensu. Zaznacz wszystko, co jest mylące.

Problem rozpoczął się więc od pojawienia się błędu ładowania akumulatora podczas próby uruchomienia samochodu. Pojawiał się i uniemożliwiał uruchomienie samochodu. Nie obracał nawet silnika. Zamykałem i odblokowywałem samochód, a potem działało. Brak błędu ładowania akumulatora. Potem było coraz gorzej w ciągu następnych kilku dni, zdarzało się to częściej. Pewnego ranka całkowicie się poddał, lusterka boczne się nie rozłożyły, nic, co zrobiłem, nie uruchomiło go. Pomyślałem, że to wadliwy akumulator, ale został przetestowany i wszystko było w porządku. 12 woltów. Udało mi się go uruchomić, po prostu pstrykając światłami i innymi rzeczami, po prostu ożył. Sprawdziłem napięcie na akumulatorze ponownie, nadal 12 woltów, więc pomyślałem, że alternator jest zepsuty. Odłączyłem akumulator na noc na wypadek, gdyby nie uruchomił się z samego rana. Kiedy ponownie podłączyłem go rano i pojechałem nim do warsztatu, wyjaśniłem to mechanikowi, a on sprawdził napięcie na akumulatorze i alternatorze. Oba pokazywały 14,4 lub 14,5. Dzień po dniu, teraz czasami przy uruchamianiu samochodu pojawia się błąd ładowania akumulatora przy uruchamianiu, czasami uniemożliwia to uruchomienie, czasami tylko miga i znika.

#28 ·
Gdy silnik pracuje, napięcie akumulatora powinno wynosić około 14 V. Jeśli otrzymujesz tylko 12 V, zwykle sugeruje to, że alternator jest uszkodzony. Jednak biorąc pod uwagę, że usterka jest sporadyczna i musisz mrugać światłami, aby uruchomić samochód, może to sugerować, że coś innego jest nie tak. Pierwszą rzeczą, którą bym zrobił, jest sprawdzenie uziemienia akumulatora. Upewnij się, że nie ma śladów korozji i że są one dobrze dokręcone.

Na alternatorze powinny znajdować się dwa połączenia: mała dwupinowa wtyczka i główny kabel ładujący. Upewnij się, że wtyczka jest prawidłowo wciśnięta, a połączenie kabla ładującego jest dobrze dokręcone.

#30 ·
Kiedy silnik pracuje, napięcie akumulatora powinno wynosić około 14 V. Jeśli otrzymujesz tylko 12 V, zwykle sugeruje to, że alternator jest uszkodzony. Jednak biorąc pod uwagę, że usterka jest sporadyczna i musisz mrugać światłami, aby uruchomić samochód, może to sugerować, że coś innego jest nie tak. Pierwszą rzeczą, którą zrobiłbym, jest sprawdzenie uziemień akumulatora. Upewnij się, że nie ma śladów korozji i że są dobrze dokręcone.

W alternatorze powinny być dwa połączenia: mała dwupinowa wtyczka i główny kabel ładujący. Upewnij się, że wtyczka jest prawidłowo wciśnięta, a połączenie kabla ładującego jest mocne.
Cześć Ian,

Dziękuję za odpowiedź. Przyjrzę się uziemieniom akumulatora i kablom w alternatorze. Może to zająć trochę czasu i badań, zanim zacznę grzebać, nie jestem tak pewny pod maską. Mam przeczucie, że to okablowanie lub coś elektrycznego. Nie sądzę, żeby to był sam alternator. Po prostu z tego, co przeczytałem i co widzę, chociaż może tak być. Samochód ma zaledwie 4 lata i przejechał 33000 mil. Mam go od nowości i regularnie serwisuję. Frustruje mnie, że to się stało. Nie chcę od razu skakać do warsztatów i zostać obciążonym fortuną.

#31 · (Edited)
Dobra bateria powinna mierzyć 12,8 V po pełnym naładowaniu. Myślę, że uziemienie akumulatora jest najbardziej prawdopodobnym problemem. Nie zaszkodzi po prostu sprawdzić - na przykład można zobaczyć biały proszek w miejscu, gdzie kabel jest przykręcony do karoserii samochodu.

Przy okazji, jeśli Twój samochód ma cztery lata, akumulator może być na wyczerpaniu. Mój padł, gdy samochód miał 3 lata.

Edytuj
Wiem, że wcześniej odłączyłeś akumulator, ale chciałem tylko sprawdzić, czy wiesz, że po wyłączeniu wszystkiego i zamknięciu drzwi samochodu należy odczekać 3 minuty przed odłączeniem akumulatora.

#32 ·
Dobry akumulator powinien mierzyć 12,8 V po pełnym naładowaniu. Myślę, że uziemienie akumulatora jest najbardziej prawdopodobnym problemem. Nie zaszkodzi po prostu spojrzeć - na przykład można zobaczyć biały proszek w miejscu, gdzie kabel jest przykręcony do karoserii samochodu.

Przy okazji, jeśli Twój samochód ma cztery lata, akumulator może być na wyczerpaniu. Mój padł, gdy samochód miał 3 lata.

Edycja
Wiem, że wcześniej odłączyłeś akumulator, ale chciałem tylko sprawdzić, czy wiesz, że po wyłączeniu wszystkiego i zamknięciu drzwi samochodu należy odczekać 3 minuty przed odłączeniem akumulatora.
Zleciłem przetestowanie akumulatora i wszystko było w porządku. Mój znajomy, który zna się trochę lepiej na samochodach, wyjął go i przetestował. Wyniki były dobre. Tak, odłączam akumulator po 3 minutach. Kiedy będzie jasno, wyjdę i zobaczę, czy uda mi się coś zobaczyć z uziemieniem akumulatora.

#33 ·
Jeśli masz swój problem, czy większość urządzeń elektrycznych, takich jak światła, okna i radio, działa? Jeśli tak, problem może leżeć w BSM (skrzynka bezpieczników silnika). BSM to nie prosta skrzynka bezpieczników, ma dużo elektroniki i przekaźników. Jeśli tracisz zasilanie tylko kilku rzeczy, np. elektromagnes rozrusznika i składane lusterka, może to wynikać z usterki w BSM.

#34 ·
Steven,
Twój problem brzmi coraz bardziej jak usterka, którą miałem. Jeśli spojrzysz na post 9 tego wątku, jest zdjęcie BPGA z usuniętą pokrywą - w lewym dolnym rogu urządzenia widoczny jest kołek. Post 16 pokazuje zdjęcie urządzenia w samochodzie z tymczasowym połączeniem z tym kołkiem. Czy możesz zlokalizować ten kołek na BPGA w swoim samochodzie i monitorować na nim napięcie względem masy akumulatora, gdy występuje usterka i gdy samochód pracuje? Kołek może być zakryty plastikową osłoną, która się zsunie.

#35 ·
Niedawno, 3 tygodnie temu, kupiłem 3008 GT Line z 2018 roku, który działał bez zarzutu, ale w tym tygodniu zaczął wyświetlać ten sam błąd, co w oryginalnym poście. Usterka ma te same objawy, takie jak nie rozkładające się lusterka boczne itp... Chociaż samochód ma 4 lata, przejechał tylko 8000 mil, nie wiem, dlaczego miałoby się to teraz pojawić. Samochód wraca do serwisu w celu zbadania w ramach gwarancji, ale czy powinienem nalegać na wymianę akumulatora i BPGA, czy też może to być tylko akumulator, ponieważ zakładam, że samochód w ciągu ostatnich czterech lat jeździł bardzo mało i akumulator może być w złym stanie, pomimo że codziennie pokonuję nim 50 mil w obie strony. Interesujące jest również, czy może to być ponownie przekaźnik, który nie jest intensywnie używany i ulega awarii.

#36 ·
Niedawno kupiłem 3 tygodnie temu 3008 GT Line z 2018 roku, który działał bez zarzutu, ale w tym tygodniu zaczął wyświetlać ten sam błąd, co w oryginalnym poście. Usterka ma te same objawy, takie jak nie składanie się lusterek bocznych itp... Chociaż samochód ma 4 lata, przejechał tylko 8000 mil, nie wiem, dlaczego miałoby się to teraz pojawić. Samochód wraca do serwisu w celu zbadania w ramach gwarancji, ale czy powinienem nalegać na wymianę akumulatora i BPGA, czy może to być tylko akumulator, ponieważ zakładam, że samochód w ciągu ostatnich czterech lat jeździł bardzo mało i akumulator może być po prostu w złym stanie, pomimo że jeżdżę nim codziennie na 50-milowych trasach. Interesuje mnie również, czy może to być ponownie przekaźnik, który nie jest intensywnie używany i ulega awarii.
Dealer wymienił BPGA i to rozwiązało problem. Akumulator był w porządku.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.