Peugeot Forums banner

Poziom oleju w skrzyni biegów AT

22K views 21 replies 7 participants last post by  AKIRI  
#1 ·
Cześć,

Czy jest sposób na sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni biegów Aisin EAT6?
508 2014. 2.0 HDI 120 kWh.

Thx!

#2 ·
Peugeot nigdy nie dodał żadnej procedury kontrolnej, na przykład bagnetu itp. do AL4, EAT6 lub EAT8, ponieważ ma to być skrzynia niewymagająca konserwacji, a olej ma wystarczyć do zalecanego przebiegu ustawionego przez ECU, po którym trzeba będzie wymienić ATF i zresetować liczniki za pomocą planet. Istnieje procedura wymiany ATF, która dałaby ci pewność, że jest go wystarczająco dużo, ponieważ w tych skrzyniach biegów dzieje się tak wiele, że możliwe jest spalenie niewielkiej ilości.

#3 · (Edited)
Tak, jest.
1. Znajdź podnośnik samochodowy, ale jeszcze go nie podnoś.
2. Zdejmij obudowę filtra powietrza i wyjmij korek wlewu

3. Dodaj 0,5 - 1,0 litra oleju przekładniowego jak ten
lub podobny

4. Podnieś swój samochód i upewnij się, że jest wypoziomowany. Na dole skrzyni biegów znajduje się korek spustowy
, który ma długą rurkę.
Ta rurka jest zaślepiona mniejszą śrubą.
Wykręć tę mniejszą śrubę i pozwól, aby nadmiar oleju spłynął.
5. Kiedy przestanie kapać, włóż wszystko z powrotem na swoje miejsce.
GOTOWE

#4 ·
Tak, jest.
1. Znajdź podnośnik samochodowy, ale jeszcze go nie podnoś.
2. Zdejmij obudowę filtra powietrza i wyjmij korek wlewu View attachment 88766
3. Dodaj View attachment 88770 0,5 - 1,0 litra oleju do skrzyni biegów jak ten View attachment 88767 lub podobny
4. Podnieś swój samochód i upewnij się, że jest wypoziomowany. Na dole skrzyni biegów znajduje się korek spustowy View attachment 88769 , który ma długą rurkę. View attachment 88768 Ta rurka jest zaślepiona mniejszą śrubą.
Wykręć tę mniejszą śrubę i pozwól, aby nadmiar oleju wypłynął.
5. Kiedy przestanie kapać, włóż wszystko z powrotem na swoje miejsce.
ZROBIONE
Denis,

Czy podczas tej procedury samochód jest uruchomiony i czy należy monitorować temperaturę oleju? A może robimy to, gdy olej jest zimny, a samochód jest wyłączony?

#5 ·
Samochód musi być uruchomiony, gdy nadmiar oleju wychodzi, a temperatura oleju powinna wynosić około 60C. Można to monitorować za pomocą Diagbox. Zatem, ponieważ samochód musi być uruchomiony, odłóż filtr powietrza na bok i podłącz ponownie kabel elektryczny, aby nie było błędów. Jest to w zasadzie procedura pokazana w tym filmie tutaj:

#8 ·
Kiedy po raz pierwszy opróżniasz olej, powinien być ciepły, ale niekoniecznie. Silnik jest zawsze wyłączony podczas opróżniania lub napełniania.
"Jazda" pomiędzy napełnianiami oleju odbywała się na podnośniku samochodowym i użyliśmy wszystkich biegów + wstecznego.
Zawsze opróżniamy nadmiar oleju, gdy samochód był wyłączony i po tym, jak samochód pracował przez kilka minut.
Przynajmniej tak zrobiliśmy to 2 razy i wszystko jest w porządku.

• Like
Reactions: bruno508
#10 ·
Jeśli spuścisz nadmiar oleju w pozycji P, skrzynia biegów jest nieruchoma, a konwerter momentu obrotowego się nie obraca, więc olej nie krąży...

#14 ·
Czy możesz wydrukować cały proces w formacie PDF i opublikować go w celach edukacyjnych?

#18 ·
Wymieniłem 3 litry oleju w skrzyni biegów. Spuściliśmy stary olej (wyciekło 3L), który był dość ciemny (nowy olej jest czerwony). Wlaliśmy 3,5L nowego oleju, uruchomiliśmy samochód i przeszliśmy przez wszystkie przełożenia (P, R, N, D i z powrotem, ok. 10 sekund na każde przełożenie, jak na filmie). Poprzez diagnostykę sprawdziliśmy temperaturę oleju, która musi wynosić od 50 do 60 stopni. Podczas pracy samochodu spuściliśmy nadmiar oleju (około 0,5L). Zresetowaliśmy licznik wymiany oleju w skrzyni biegów poprzez diagnostykę. Po tym skrzynia biegów jest jak nowa. Przełączanie na D nie jest odczuwalne, a co ważniejsze, nic nie szarpie. Planujemy wykonać jeszcze dwie takie wymiany po 5000 km. Zatem samochód, który przejechał 320 000 km (198 838 mil), miał wymieniony olej w skrzyni biegów. Wszyscy mówią, że to nierozsądne, że będzie jeszcze więcej problemów. Może tak być w przypadku kogoś, ale nie w moim, jest to możliwe, ponieważ był prowadzony głównie na otwartej drodze, więc skrzynia biegów nie była pod dużym obciążeniem w dużym ruchu.

Zasadniczo polecam wymianę oleju w skrzyni biegów jako pierwszą procedurę, jeśli występuje problem (stukanie, drgania itp.). Specjalistyczne serwisy skrzyń biegów wspomniały o kwotach od 1500 do 2000 euro (hydroblok itp.) przez telefon. Na razie olej rozwiązał problem (około 40 euro za 4 litry oleju).

Dam znać, jak będzie się zachowywać skrzynia biegów w przyszłości.

#21 ·
Cześć, kupiłem 308 2.0hdi z 2015 roku z skrzynią biegów eat6, więc chciałbym wymienić olej w sposób, który opisałeś i załączyłem plik PDF w języku chorwackim. Jestem ciekaw, czy miałeś jakieś problemy po wymianie i jakiego dokładnie oleju użyć, ponieważ na wielu z nich jest napisane aw1, więc nie wiem, czy będzie problem, jeśli wymienię go przy 130000 km, ponieważ nie mam pojęcia, czy poprzedni właściciel go wymienił.

#22 ·
Cześć ... Jechałem i nagle mój samochód dał mi powiadomienie o usterce skrzyni biegów, po czym poszedłem do mechanika i odkryłem, że nie było oleju. Następnie dodano olej, ale kiedy zmieniam z P na jazdę, uderza mocno i pokazuje mi tylko D3 zamiast D1 i nie zmienia się, ale pozostaje na D3 i porusza się ładnie, więc jestem zdezorientowany, co robić, proszę...dzięki