Peugeot Forums banner

Filtry cząstek stałych z rynku wtórnego?

729 views 7 replies 4 participants last post by  Mihael_M  
#1 ·
Próbując dowiedzieć się, co zrobić, aby mój samochód przeszedł kontrolę emisji spalin tutaj, na Słowacji, dostałem aplikację FAP i czytnik kodów Bluetooth i próbowałem zregenerować DPF. Kilka razy pojawił się kod błędu P1457 dotyczący czujnika różnicy ciśnień spalin, z wyjaśnieniem, że filtr DPF jest przebity lub nieobecny. Podobnie, niezależnie od wskazanego procentu obciążenia sadzą, ciśnienie FAP było zawsze niskie, zmieniało się zasadniczo tylko w zależności od tego, jak mocno pracował silnik (od 0 do 27 mbar).

Myślę więc, że jest bardzo prawdopodobne, że DPF został jakoś przebity. A biorąc pod uwagę, że mieszkamy na obszarach wiejskich, a stare traktory, którymi ludzie jeżdżą, i dymiące piece zimą są znacznie większym źródłem zanieczyszczeń cząstkami stałymi niż nasz Peugeot, nie czułbym się z tym winny, jednak muszę przejść emisję. Maksymalna dopuszczalna wartość zadymienia dla naszego samochodu (2010 308 SW 1.6 HDI) wynosi 0,55 m-1, podczas gdy nie przeszedł z wynikiem 3,6 m-1. I chociaż myślę, że część z tego może mieć związek z wyciekiem oleju z zaworu PCV, nie sądzę, żeby samochód mógł faktycznie zejść tak nisko bez filtra DPF.

Cóż, powiedziano mi, że jeśli zapłacę komuś 160 euro, może to przejść - ale to szybko się sumuje co 2 lata!

Chcę więc go wymienić i widzę w Internecie coś, co wygląda jak połowa rury KAT-DPF na sprzedaż. Czy to oznacza, że ​​oryginalna zostaje przecięta na pół? Chciałbym zachować oryginalny KAT, jeśli to możliwe, ponieważ zakładam, że będzie lepszy niż zamiennik. A czy zamienne DPF wytrzymują przyzwoitą ilość czasu? Upewnię się, że będę pilnował jego sadzy i planuję częściej odwiedzać Tatry, aby wybrać się na wędrówkę, aby miał szansę na regenerację na autostradzie.

A czy ktoś może wskazać mi właściwy kierunek, jaki kabel diagnostyczny kupić do mojego samochodu, aby uruchomić oprogramowanie Peugeota?

Zrzuty ekranu z różnych rzekomych poziomów sadzy:

#3 ·
Powinieneś wyjąć filtr i sprawdzić, co jest z nim nie tak. Jeśli jest zatkany, należy go wymienić. Załączam zdjęcie Twojego DPF. Ma 2 części i powinien być wyczyszczony. Ale nie ma sensu mówić, jeśli DPF został już wywiercony, a funkcja DPF została programowo usunięta.

Jeśli chodzi o program diagnostyczny, aplikacja FAP, którą posiadasz, wystarczy do pracy z FAP. Używam Lexia 3 (urządzenie) i programu Diagbox: PSA-DIAG - Diagbox 9.180 + MAJ 9.186 FREE 2024 - Forum Entraide Diagnostic Peugeot - Citroen - DS - Opel.

#4 ·
Dzięki za ten diagram i inne informacje. Tak, myślę, że nie zostało to usunięte programowo, skoro wciąż widzę informacje o tym, kiedy ostatnio nastąpiła regeneracja, jakie zmiany i wciąż otrzymuję kod błędu dla czujników. A gdyby zostało usunięte, czy jest to jakaś opcja w Diagbox, którą można by było ponownie włączyć? Bo jak mówiłem, 160 euro co dwa lata to dla mnie wysoka cena, zwłaszcza jeśli, powiedzmy, za 2 lata facet, który ma powiązania, aby oszukać system, zostanie złapany/zniknie i wtedy będę musiał ponownie legalnie przejść.

#5 ·
Nie wiem dokładnie, co zrobiono z Twoim samochodem w odniesieniu do filtra cząstek stałych. Ale jeśli filtr cząstek stałych został przewiercony, to prawdopodobnie program w ECU został zmieniony i nie można go po prostu przywrócić.

#7 ·
Zdjąłem górną osłonę termiczną, żeby lepiej się przyjrzeć i zdałem sobie sprawę, że to nie jest oryginalny FAP. Są miejsca na osłonie termicznej, które zostały wycięte i widzę, że zrobiono to, aby pomieścić inną lokalizację czujników. Nie widzę też, żeby ten był rozdzielny, ale jest tylko jednym kawałkiem. Co utrudniłoby wiercenie w FAP, ale może ktoś po prostu uderzył w niego młotkiem i wybił FAP?
Nawiasem mówiąc, właśnie przyszła Lexia 3, więc czy jest jakiś sposób, żeby z niej wywnioskować, czy ECU zostało zmienione?

#8 ·
Zmiana programu w ECU jest wykonywana przez programistów specjalizujących się w elektronice samochodowej. Są pewnego rodzaju hakerami. Nie jest to robione przez zwykłych mechaników samochodowych, nawet tych w oficjalnych warsztatach Peugeota.