Peugeot Forums banner

Przewód Adblue

1.1K views 9 replies 3 participants last post by  gsc1ugs  
#1 ·
Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie rura adblue z tyłu łączy się z silnikiem? Chcę usunąć z przodu, żeby zobaczyć, czy coś z niej wychodzi…

#4 · (Edited)
Jak często wtryskuje adblue do wydechu? Czy można go usunąć, aby sprawdzić, czy działa? Czy rura byłaby skrystalizowana? Powiedziano mi, żebym dodał trochę środka czyszczącego adblue
Z tego, co rozumiem, adblue w tej rurze ma mieć ciśnienie 6 barów, a zbiornik adblue zarządza wszystkim, aby zapewnić tę „gotowość” - tj. nie zamrożony i pod ciśnieniem. Czasami rura ma płaszcz grzewczy, który jest również kontrolowany przez zbiornik i ma procentową modulację ogrzewania.

Kiedy silnik się zatrzymuje, system adblue powinien zassać go z powrotem do zbiornika, aby zapobiec zaleganiu w rurach.

Wtryskiwacz adblue wtryskuje zgodnie z instrukcjami ECU i zmienia się w zależności od tego, ile NOX, zdaniem ECU, jest wytwarzane. Obserwowałem to na wykresie na Launch X431 i gdy system jest gotowy, robi to, jak podejrzewam, w krótkich seriach, więcej serii dla większego tłumienia NOX.

Jeśli wtryskiwacz adblue utknie w pozycji otwartej, DPF + SCR mogą zostać zniszczone. Nie wiem, dlaczego ECU adblue nie wykrywa tego stanu i się nie zatrzymuje, ale wydaje się, że niektóre wesoło pompują dalej. Więc chociaż jest to kosztowne, polecam kupić tylko jeden Peugeot i sprawdzić, czy jest czysty.
Wynn's wydają się je utrzymywać w czystości:

Gorąco polecam dodanie niewielkiej ilości Wynn's ad-protect lub crystal clear - zaprojektowanego w celu zatrzymania krystalizacji adblue.

Wtryskiwacz można przetestować, powinien mieć rezystancję około 12 omów i za pomocą lampy testowej na akumulatorze powinien prawie zatrzasnąć się po prostu od prądu na lampie testowej, z akumulatora 12 V.

Rurę odkręca się, ostrożnie naciskając „wypusty zwalniające kołnierz” i wtyczkę elektryczną, podnosząc maleńki czarny plastikowy języczek blokujący.
Spróbuj zdobyć plastikowe wtyczki żeńskie i męskie 6 mm do tego zadania, ponieważ adblue nigdy nie powinno wyschnąć. Tj. odłączyć - następnie - podłączyć.

Ostateczne płukanie rury powinno odbywać się wodą destylowaną (Tesco itp.), ponieważ nie chcesz, aby nic się tam gromadziło.

Odkręcając go z wydechu, miej zapasową śrubę M4 (lub M5 - nie pamiętam) dłuższą, ponieważ zacisk jest „trochę trudny”, ponieważ zawiera sprężynę i składa się z dwóch części - więc najłatwiej jest wyjąć krótką śrubę i tymczasowo włożyć dłuższą, ponieważ ułatwia to wyjmowanie go bez wypadania wszystkich części.