Peugeot Forums banner

Bezpiecznik Adblue w 308 T9 (2015) Wersja 1

11K views 14 replies 6 participants last post by  Paul-R  
#1 ·
Każdy schemat online, który mogę znaleźć dla skrzynki bezpieczników wersji 1 z 2015 T9 z układem, który mam, pokazuje "F8 30A" jako bezpiecznik systemu Adblue. Tylko że to nie jest 30A, tylko 10A w tym miejscu (jak pokazano na zdjęciu)... a kiedy go wyjmuję i uruchamiam samochód, dziwne jęki dochodzą z komory silnika i czuje się ospały, więc naprawdę nie sądzę, żeby F8 był właściwym bezpiecznikiem.

Czy ktoś wie, który z bezpieczników JEST FAKTYCZNIE dla pompy/ECU zbiornika Adblue w tej wersji skrzynki bezpieczników silnika?

#10 ·
Każdy schemat online, który mogę znaleźć dla skrzynki bezpieczników wersji 1 z 2015 T9 z układem, który mam, pokazuje "F8 30A" jako bezpiecznik systemu Adblue. Tylko że to nie jest 30A, tylko 10A w tym miejscu (jak pokazano na zdjęciu)... a kiedy go wyjmuję i uruchamiam samochód, z komory silnika dochodzą dziwne dźwięki i wydaje się ospały, więc naprawdę nie sądzę, żeby F8 był właściwym bezpiecznikiem.

Czy ktoś wie, który z bezpieczników JEST FAKTYCZNIE dla pompy/ECU zbiornika Adblue w tej wersji skrzynki bezpieczników silnika?

View attachment 105893
Cześć Zakster, Czy w końcu znalazłeś, które bezpieczniki są powiązane z AdBlue? Mój samochód to 308 2015 SW 1.6 120KM BlueHDI i moja skrzynka bezpieczników wygląda dokładnie tak samo jak Twoja.
Zgadzam się z Tobą, zdjęcia w instrukcji obsługi nie odpowiadają skrzynce bezpieczników, którą mam w moim samochodzie.

#11 ·
Zauważyłem to samo w naszym 308 z 2015 roku. Odkryłem, że jeśli pobrałem instrukcję obsługi z następnego roku, miała ona poprawny układ skrzynki bezpieczników. Dotyczyło to wersji Active, która miała niższe specyfikacje systemu elektrycznego (chyba nazywali to Eco), wersje Allure i inne o wyższych specyfikacjach mogą się różnić.

Jestem teraz poza domem, ale sprawdzę to, jak wrócę.

#12 ·
Zauważyłem to samo w naszym 308 z 2015 roku. Odkryłem, że jeśli pobrałem instrukcję obsługi na następny rok, miała ona poprawny układ skrzynki bezpieczników. Dotyczyło to wersji Active, która miała niżej specyfikowany system elektryczny (chyba nazywali go Eco), wersje Allure i inne o wyższej specyfikacji mogą się różnić.

Teraz mnie nie ma, ale sprawdzę to, jak wrócę do domu.
Dzięki Paul,
Właściwie patrzę na mój problem z innej perspektywy. Zamiast znaleźć właściwy bezpiecznik i go przetestować, przetestowałem wszystkie bezpieczniki w skrzynce bezpieczników w komorze silnika i wszystkie działają, więc problem rozwiązany.
Jeśli chodzi o twój punkt dotyczący ECO, myślę, że dotyczy to samochodów, w których silnik zatrzymuje się, gdy samochód się nie porusza. Mój samochód to GTLine i mam przycisk ECO (którego nienawidzę, ponieważ silnik włącza się i wyłącza w korkach lub na światłach).

#14 ·
Nie, to inne użycie słowa Eco. Może mi się to przyśniło?
Nie przyśniło mi się to. To opis w instrukcji obsługi zredukowanej funkcjonalności skrzynek bezpieczników wersji 2, montowanych w samochodach o niższej specyfikacji. Samochody o lepszej specyfikacji mają skrzynki bezpieczników wersji 1, znane jako Pełne.

Czy nadal chcesz, żebym zamieścił odpowiednie strony z instrukcji?
Postanowiłem i tak zamieścić te strony, aby mogły pomóc innym właścicielom 308 z tym samym problemem.

To jest instrukcja obsługi, która była dołączona do samochodu.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image