Próbowałem wyłączyć adblue w moim Boxerze...
(Zaktualizowano, aby pomóc osobom, które to czytają, z podobnymi problemami)
Powiedziano mi, że to tylko poprawka programowa, ale ostatecznie odłączyli również złącze zasilania + CAN-bus zbiornika adblue i schowali je, aby grzechotało w pobliżu osłony termicznej końcówki wydechu.
ETA: Znalazłem również starą modyfikację fabryczną lub dealerską - złącze ze zbiornika adblue do osłony grzewczej rury wtryskiwacza adblue było odłączone, ale częściowo przyklejone z powrotem mocną żywicą epoksydową: nie zostało to zrobione podczas usuwania, ale wyraźnie w 2019 roku ktoś w peugeot nie chciał, aby stary zbiornik napędzał ogrzewanie rury - być może tranzystory MOSFET nie były do tego przystosowane w ECU zbiornika.
Mój kołnierz grzewczy mierzy około 5,5 Ohm, więc przy 14,4 V to 2,6 A prądu.
Dodać do tego grzałkę w zbiorniku o mocy 100 W (tak mi powiedziano tutaj:
https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3827598.html ), co daje kolejne 8 A lub więcej, więc szybko dochodzimy do 11 A + na głównym złączu - więc być może była to tymczasowa fabryczna prowizorka?
Jeśli ktoś inny miał to dziwne, przyklejone, ale odłączone ogrzewanie (2-pinowe wtyczki tuż nad wylotem adblue), proszę powiedzieć - można zobaczyć klej, ale wskazówką jest to, że zakładki blokujące są widoczne, ponieważ wtyczka nie została wciśnięta do końca.
W każdym razie - wyniki tego konkretnego usunięcia - po pół godzinie jazdy, to sygnał dźwiękowy, żółta lampka silnika i 'Usterka silnika', które sprawdziłem na moim Launch X431 jako kod P24A4 i P246C.
Są to kody DPF, ale inspekcja za pomocą mojego endoskopu - wchodzącego między katalizatorem SCR a DPF przez złącze wykrywania różnicy ciśnień na wlocie, pokazuje nieskazitelny DPF, a odczyty różnicy ciśnień naniesione na moim Launch X431 Elite 2.0 pokazują idealny, zdrowy DPF - więc oczywiście partacze zamaskowali niektóre z DTC, ale nie wszystkie.
Te kody P24A4 i P246C zostały odczytane i wyczyszczone przez Launch, ale pojawiły się ponownie, potem szybciej, a następnie przy 4. czyszczeniu musiałem tylko uruchomić silnik i wkręcić go na 2000 obr./min, aby je odzyskać!!
Ponieważ na moją decyzję o wyłączeniu wpłynął koszt nowego zbiornika adblue w wysokości od 900 do 1200 funtów - ale dzisiejsza możliwość kupienia nowego zbiornika OE za 635 funtów, zdecydowałem się po prostu wymienić zbiornik adblue, sprawdzić, czy rura jest w porządku (ogrzewanie i przepływ) oraz wyczyścić i przetestować wtryskiwacz adblue (12 V przez lampę testową powinno pozwolić mu się otworzyć).
Z 10 l nowego adblue (i nowym dodatkiem Wynns anti-crystalline - to coś jest niesamowite), użyłem Launch do 'wymiany części zamiennej' nowego zbiornika adblue, odczytałem, a następnie wyczyściłem kody błędów.
Następnie pojechałem z powrotem do warsztatu tuningowego, który wykonał usunięcie, aby powrócić do standardowego oprogramowania. W drodze powrotnej, po około 30 minutach, ponownie zapaliła mi się żółta lampka silnika - ale nie zbadałem tego i kazałem przywrócić ją do najnowszego standardowego oprogramowania Peugeota.
Ruszyłem (tryb awaryjny), wyczyściłem DTC, a następnie pojechałem do domu - około godziny i było bez zarzutu - bez kodów.
To wczesne dni, ale wydaje się, że kody P24A4 i P246C były fałszywe, wygenerowane przez 'zły' ECU (LOL), ponieważ zniknęły.
W drodze powrotnej użyłem Launch, aby narysować wtryskiwane adblue i temperaturę SCR. Launch powiedział mi 'Autoryzowana - temperatura' i 'Nieautoryzowany - ciśnienie', podczas gdy w rzeczywistości czekał na temperaturę SCR - i przy około 180C katalizatora SCR system adblue obudził się i działał idealnie, bez kodów, bez ostrzeżeń, teraz jest znowu szczęśliwy (przynajmniej na razie LOL).
Adblue wymagało więc dobrego odczytu temperatury spalin, aby działać - między innymi, do tego czasu po prostu siedzi na 4 barach.
Ma to sens, ponieważ katalizator SCR działa tylko wtedy, gdy jest gorący, więc natryskiwanie adblue przed tym byłoby złe.
Moja rekomendacja jest więc taka, aby po prostu to uruchomić - ale najpierw kupić narzędzie diagnostyczne, naprawdę tego potrzebujemy w tym złożonym systemie.
Trwa dyskusja na temat tego, czy adblue wpływa na DPF - z pewnością każdy kod błędu adblue zatrzyma regenerację - ale teoretycznie nie powinien być dotknięty.
Jednak gdy adblue działa - SCR również działa, co oznacza, że robi się bardzo gorący (z powodu reakcji katalitycznej NOx), co również ogrzewałoby DPF - który znajduje się tuż za nim.
Myślę więc, że po usunięciu adblue DPF nieuchronnie będzie działał chłodniej, co tak naprawdę nie jest dobrym pomysłem, ponieważ chcemy, aby był gorący, aby utrzymać niski poziom sadzy.