Peugeot Forums banner

5008 1.5 Blue Hdi interwały serwisowe

16K views 7 replies 5 participants last post by  Chris54809  
#1 ·
Cześć,

Mam 5008 Blue Hdi 130 EAT8 z czerwca 2019 roku i muszę wiedzieć, jakie są interwały serwisowe od nowości. Mój ma przejechane tylko 3500 mil, a i-cockpit wyświetla komunikat, że serwis jest wymagany za 500 mil; czy to brzmi dobrze? Również przy jakim przebiegu następują kolejne serwisy, jeśli wyświetlacz i-cockpit jest poprawny?

Pozdrawiam :lol:

#2 ·
Cześć,

Mam 5008 Blue Hdi 130 EAT8 z czerwca 2019 roku i muszę wiedzieć, jakie są interwały serwisowe od nowości. Mój ma przejechane tylko 3500 mil, a i-cockpit wyświetla komunikat, że serwis jest wymagany za 500 mil; czy to brzmi dobrze? Również przy jakim przebiegu następują kolejne serwisy, jeśli wyświetlacz i-cockpit jest poprawny?

Pozdrawiam :lol:
To 1 rok lub 20 000 mil / 25 000 kilometrów, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej.

Twój wyświetlacz jest zdecydowanie błędny, prawdopodobnie nie zresetowali licznika serwisowego, gdy sprzedawali Ci samochód. Dealer musi go zresetować, gdy samochód jest sprzedawany, w przeciwnym razie liczy od dnia wyprodukowania w fabryce.

#3 ·
Jest to 1 rok lub 20 000 mil / 25 000 kilometrów, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej.

Twój wyświetlacz jest zdecydowanie błędny, prawdopodobnie nie zresetowali licznika serwisowego, kiedy sprzedali Ci samochód. Dealer musi go zresetować, gdy samochód jest sprzedawany, w przeciwnym razie liczy się od dnia, w którym został wyprodukowany w fabryce.
Cześć denzel,

Wielkie dzięki, jesteś najlepszy, myślałem, że coś jest nie tak. Samochód jest u dealera, gdy to piszę, a zamek prawych drzwi jest wymieniany. Poproszę ich o zresetowanie licznika serwisowego, gdy go mają.

Pozdrawiam, :):)
John

#5 ·
Drodzy przyjaciele, wciąż czekam na mojego 5008 1.5 eat8 na początku przyszłego roku, ale powiedziano mi w głównym salonie Peugeota na Cyprze, że serwis jest co 15000 km lub rok. Czy to brzmi normalnie? Czy to nie za mało w porównaniu do 25000 km? Wielkie dzięki!
To 25k. Chyba że uważają, że na Cyprze panuje "surowy" klimat? W niektórych rejonach świata, na przykład w bardzo gorących/zimnych lub zakurzonych obszarach, lub obszarach o dużej wysokości, interwały serwisowe będą krótsze ze względu na trudne warunki, w jakich eksploatowany jest samochód.
Na przykład, to nie to samo, jeśli prowadzisz samochód na pustyni Sahara lub jeśli prowadzisz go na francuskich autostradach.

#7 ·
Re: Państwa korespondencja w sprawie interwałów serwisowych. Posiadam 5008 z 2011 roku. Wtryskiwacze ulegały awarii co 16000 mil (16000 mil 4 wtryskiwacze wymienione; 33000 mil 4 ponownie wymienione, ostatnio 48000 mil 1 wymieniony, teraz czekam aż pozostałe 3 ulegną awarii jeden po drugim!). Wszystkie zostały wymienione przez tego samego głównego agenta Peugeota i zapłacili tylko za części w przypadku pierwszych incydentów. Straciłem wszelkie zaufanie do samochodu i złożyłem skargę do Peugeota w Paryżu, ale zostałem zlekceważony z pogardą. Akceptują, że wtryskiwacze mają bardzo krótką żywotność (patrz "afera emisyjna"?), a nowe mają jeszcze krótszą żywotność, jeśli są w starszym samochodzie. Peugeot ignoruje aspekty bezpieczeństwa związane z nagłą, całkowitą utratą mocy na autostradzie. Radziłbym wymieniać wszystkie wtryskiwacze przy każdym przeglądzie (lub nie kupować Peugeota!). W bezpośrednim wyniku ich odpowiedzi kupiłem stronę "peugeot-injectors.com", aby dać innym ludziom korzyści z mojego doświadczenia i zamierzam to nagłośnić krótkimi reklamami w prasie.

#8 ·
Drogi przyjacielu, jest mi bardzo przykro z powodu Twojego doświadczenia. To prawda, że silniki Diesla nowej generacji mają bardzo surowe normy emisji spalin, które sprawiają, że wtryskiwacze są bardziej podatne na awarie, ale bardzo ważne jest, aby używać dobrej jakości paliwa. Skoro odnosisz się do 5008 z 2011 roku, to oczywiście nie odnosisz się do silnika 1.5 bluehdi, ale z mojego doświadczenia wynika, że wielu moich znajomych ma starsze silniki 1.6 Hdi i 1.4 Hdi i w ogóle nie ma problemu. Mój brat ma Citroena C4 Grand Picasso 1.6 Hdi z 2010 roku, który jest kopią 5008 i ma 280000 km bez żadnych awarii silnika, z wyjątkiem szarpiącej skrzyni biegów EGS, w której trzeba było raz wymienić siłownik i dwa razy sprzęgło. Mam nadzieję, że to ostatni raz, kiedy wymieniasz wtryskiwacze i ktoś da Ci rozwiązanie, aby tego uniknąć. Uważaj na siebie!