Peugeot Forums banner

Aktywacja wizualnego asystenta parkowania 407

2.4K views 8 replies 2 participants last post by  BiGK  
#1 ·
Cześć wszystkim, mam 2.0hdi 407 sw z oryginalnymi czujnikami parkowania i rd4 z kolorowym ekranem fabrycznie, problem polega na tym, że podobno istnieje sposób na dostęp również do informacji wizualnych. Mam psa-com (nie różni się od lexia z pp2000, używałem go przez ponad 2 lata do rozwiązywania wielu problemów z tpms, rekodowania tpms, aktywacji aux 1 i 2 i wielu innych rozwiązywania problemów), czy wiecie jak aktywować ekran wizualny? Jakakolwiek wiedza na temat pp2000 lub diagbox byłaby pomocna. Dziękuję.

#3 ·
Kiedy mówisz "kolorowy ekran", to pomarańczowo-czarny czy pełnokolorowy?

Dla pełnokolorowego ekranu musi być on włączony zarówno w ECU ekranu, jak i w ECU BSI, aby wyświetlać obraz.
To kolor, ale nie należy go mylić z rt4, nie ma nawigacji ani przycisków sos i tak dalej, to klasyczny ekran rd4, ale z niebieskim, pomarańczowym, czerwonym, zielonym i wieloma innymi kolorami, dla bsi z jakiegoś powodu, kiedy ustawiam go jako parkowanie tyłem z wizualizacją, po zamknięciu samochodu i ponownym uruchomieniu, bsi mówi tylko tył bez wizualnego sprzężenia zwrotnego, zakodowałem wiele innych funkcji bsi, takich jak tymczasowe zamknięcie modułu tpms (zamierzałem zmienić dwa czujniki i nie chciałem komunikatów o błędach) i działało to wcześniej, więc wiem, że to nie chodzi o system, którego używam, również dla ecu asystenta parkowania niektórzy stwierdzili, że dla ekranów rt4 trzeba mieć 2 różne złącza wchodzące, ale moje ecu wydaje się mieć tylko jedno wchodzące, nie wiem, czy to problem, czy nie, ale wiem, że czujniki piszczą bardziej w prawo lub w lewo w zależności od sygnału, więc zakładam, że to nie to? Chociaż mogę się mylić. Dzięki za informacje, postaram się zrobić więcej badań i podać informacje, ale jutro muszę ciężko pracować, więc prawdopodobnie zajrzę do tego w nocy. Dla samego ecu parkowania nie wiem, czy musi być włączone, czy nie, tak naprawdę nie widziałem tej opcji. Przez ecu miałeś na myśli ecu ekranu? Jeśli tak, to już włączyłem asystenta parkowania, czy jest coś jeszcze, co muszę również włączyć?

#4 ·
Merhaba, Ok, muszę wyjaśnić kilka rzeczy, aby prawidłowo zdiagnozować problem. Masz ten sam ekran co ja, a mój działa idealnie. Więc powinno działać.

1. Ekran, jednostka centralna i ECU parkowania oraz czujniki, czy to wszystko jest oryginalne w Twoim samochodzie, czy też zostało zamontowane jako modernizacja?
2. Kiedy włączysz wizualną pomoc parkowania w BSI, czy ekran wyświetla czujniki parkowania? Tak czy Nie?
3. Czy masz przednie i tylne, czy tylko tylne czujniki parkowania?
4. Czy otrzymujesz prawidłowe informacje o samochodzie na ekranie? (np. zużycie paliwa, informacje o klimatyzacji?)

Ekran jest bardzo prosty. Potrzebuje tylko czterech przewodów. Zasilanie, masa i dwa przewody canbus, które łączą się z siecią canbus komfortu, która jest również współdzielona z jednostką centralną.

Z tego wszystkiego, co powiedziałeś, będziesz musiał zaprogramować BSI i ekran, aby upewnić się, że jest wizualne parkowanie. Upewnij się również, że w BSI typ jednostki centralnej jest ustawiony na RD4. Na koniec sprawdź jednostkę centralną i zestaw wskaźników, czy jest tam również opcja wizualnej pomocy parkowania.

#5 ·
Również, kiedy koduję bsi po kliknięciu zastosuj komputer każe mi wyłączyć zapłon, a po tym włączyć zapłon. Zrobiłem to i dla tpms ecu i sunroof ecu (mój to sw, przełącznik się zepsuł i dopóki go nie wymieniłem, nie chciałem, żeby zwariował, więc go odłączyłem i później naprawiłem.) Kiedy je wyłączałem lub włączałem, zawsze działało, ale dla bsi wraca tylko do tyłu bez wizualnego sprzężenia zwrotnego. Typ jednostki centralnej jest ustawiony na rd4, a na ekranach ecu asystent parkowania jest włączony. Nie mam brzęczyka, więc dźwięk czujnika parkowania pochodzi ze stereo, podczas gdy muzyka jest odtwarzana. Po prostu obniża głośność. Widziałem wiele 207 z tą opcją włączoną później, ale z jakiegoś powodu tutaj wiele samochodów peugeot z rd4 nie ma wizualnego sprzężenia zwrotnego z fabryki włączonego. Spróbuję ponownie dzisiaj i dam ci więcej informacji. Dziękuję za twoją opinię

#6 ·
Ok, teraz robi się naprawdę dziwnie, próbowałem ponownie zaprogramować bsi z tyłem z informacją wizualną. Teraz bsi mówi, że asystent parkowania jest nieobecny (choć nie ecu ani informacja dźwiękowa, co jest dziwne), a przycisk zamykania czujnika parkowania już nie działa. Ponadto ponownie słyszę czujnik parkowania przez rd4 i czujniki działają. Z jakiegoś powodu teraz, gdy próbuję wybrać jakąkolwiek inną opcję niż z informacją wizualną, otrzymuję podany błąd. Dotyczy to również innych opcji, które są nieobecne, przód i tył, tył bez informacji wizualnej. Próbowałem wszystkich, ale zawsze otrzymuję ten błąd, a kiedy ponownie koduję używając tyłu z informacją wizualną, nagle program mówi, że został pomyślnie zakodowany, a kiedy odświeżam, teraz mówi, że jest nieobecny. Co powinienem zrobić? Kable Lexia są tutaj drogie.
Image

#7 ·
Dzięki za to. Myślę, że znalazłem Twój problem. Diagnostyka aftermarketowa nie zawsze działa. Większość techników wie, że nawet jeśli konkretny sprzęt diagnostyczny działa idealnie w każdym samochodzie... dostaną samochód, w którym maszyna diagnostyczna odmawia działania.

Najlepiej zaopatrzyć się w kable Lexia z Diagboxem lub przynajmniej znaleźć kogoś, kto to ma, aby poprawnie go zaprogramować. Wygląda na to, że diagnostyka, której używasz, nie jest w stanie zaprogramować BSI.

Jakiego sprzętu diagnostycznego używasz?

Czy kiedykolwiek próbowałeś zamontować w nim jednostkę centralną z systemem Android?

#8 ·
Lexia jest droga w Turcji, ponieważ kiedy kupujesz ją za granicą, płacimy dużą kwotę podatków (prawie dwukrotność ceny), przez co osoby, które ją sprzedają, zawyżają ceny. Sprzęt nazywa się psa com, używam programu superscan. Bsi można kodować, nawet zakodowałem nowe klucze i tym podobne, ale z jakiegoś powodu to po prostu nie działa. Nie wiem, poszukam kogoś tutaj w Turcji, kto ma kabel lexia, który mógłbym pożyczyć.