Peugeot Forums banner

407 2.0hdi przewody podciśnienia/odmy

3.3K views 17 replies 3 participants last post by  BiGK  
#1 ·
Cześć wszystkim.

Obserwowałem tutaj z boku, ponieważ mam kilka Peugeotów (obecnie 206SW, 307SW i 407 sedan). Myślę, że potrzebuję trochę pomocy z 407.

Krótko mówiąc, kupiłem 407 2.0HDI 136 z 2005 roku, aby wziąć udział w dużym wyzwaniu charytatywnym i pomóc nam zebrać pieniądze dla naszego lokalnego hospicjum, które opiekowało się członkiem rodziny. Miał naprawdę duże problemy na wzgórzach i dowiedziałem się dlaczego, nie było próżni, a więc nie było turbosprężarki.

Cóż, w zasadzie te 2 małe rurki, które pasują za rurą wodną, zawsze były odłączone. Dzięki wątkowi tutaj znalazłem króćce, na które powinny pasować za rurą wodną, ale nie jestem pewien, która rurka pasuje do której, ponieważ są 2, jedna nad drugą.

Image

Założyłem je i turbosprężarka teraz gwiżdże. O mój Boże, to inny samochód, 65 km/h było wcześniej problemem, teraz ledwo mogę utrzymać poniżej tej prędkości. Chcę się upewnić, że są dobrze założone, ponieważ nie chcę stworzyć żadnego przeciwciśnienia i uszkodzić turbosprężarki. Z górnej rury wlotowej z przodu wydobywa się dużo sadzy/oleju itp., ale nie jestem pewien, czy to dlatego, że jest założona odwrotnie, czy dlatego, że w końcu ma obwód próżniowy i usuwa brud, ponieważ nie sądzę, aby były one podłączone nawet w posiadaniu poprzedniego właściciela.

Byłbym wdzięczny za pomoc, ponieważ musi jechać do Chorwacji i z powrotem. Aha i przepraszam, mój pierwszy post prosi o pomoc. Nie wiedziałem, gdzie indziej się zwrócić.

Dzięki wszystkim.

#3 · (Edited)
Bardzo dziękuję za to. Sprawdziłem i sposób, w jaki są skonfigurowane, wydaje się być prawidłowy (rura na górze idzie do pompy próżniowej, a dolna do mieszalnika powietrza elektromagnetycznego (zimnego). Byłem tylko trochę zaniepokojony, ponieważ dymiło trochę bardziej niż zwykle, ale czy to tylko dlatego, że turbosprężarka nie działała tak długo i jest to nagromadzenie oleju, czy też jest to oznaka większych problemów (wcześniej nie dymiło). Zdecydowanie nie straciło już mocy.

#5 ·
Jaki kolor? Jeśli czarny, oznacza to, że Twój DPF jest pęknięty.
Kaszel

Czarny dym pojawia się, gdy częściowo spalane paliwo przechodzi przez komorę spalania. Zazwyczaj silnik spala paliwo całkowicie i emituje wodę i CO2. Czarny dym wskazuje, że coś powoduje, że paliwo spala się tylko częściowo. Jest to problem z mieszanką powietrze/paliwo

Kilka innych przyczyn czarnego dymu (w dowolnej kolejności)

Niewłaściwy rozrząd
Brudne, zużyte lub wadliwe wtryskiwacze
Przelewanie paliwa
Uszkodzona turbosprężarka
Niewłaściwy luz zaworowy
Niewłaściwy stosunek powietrza do paliwa
Niska kompresja w cylindrach
Brudny filtr powietrza
Ograniczony układ dolotowy
Węgiel w kolektorach dolotowych
Niewłaściwe ustawienie silnika
Zła jakość paliwa
Nadmierne gromadzenie się węgla w komorze spalania
Niskie temperatury pracy

#6 ·
To nie jest czarny dym. Jest biały/szary, a rury wlotowe wyrzucają olej.

Mój samochód to model zenith, więc nie ma DPF ani FAP. W zeszłym tygodniu wymieniłem EGR, ponieważ samochód przestał przez to działać. Samochód zaczął ponownie działać po zamontowaniu nowego EGR, ale potem pojawiła się kontrolka silnika i kody doładowania. Ponowne zamontowanie tych przewodów podciśnieniowych naprawiło ten kod i jest o wiele szybciej.

Jednak w drodze do domu dzisiaj ponownie zaświeciła się kontrolka silnika, ale jedynym wyświetlanym kodem jest p1461 kontrola producenta, o której nie mam pojęcia, co to znaczy.

Ten samochód był używany i nadużywany przez poprzedniego właściciela (pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem, była wymiana oleju, ponieważ nie była robiona od około 2 lat), ale przysiągłem używać go dla organizacji charytatywnej, więc naprawię go i dam mu nowe życie, po prostu potrzebuję trochę pomocy.

#7 ·
PEUGEOT 407 2.0 HDiF 16V 136 DW10BTED4 (RHR) 2004 - 2011

Kod RPO byłby przydatny, ponieważ w trakcie produkcji tego pojazdu wprowadzono sporo zmian.

DTC P1461 Elektrozawór sterowania EGR
(1) Elektrozawór sterowania EGR
(2) Elektrozawór sterowania EGR z czujnikiem położenia
(3) Czujnik ciśnienia czynnika chłodniczego.

#11 · (Edited)
Nie było to zaprogramowane, więc zastanawiałem się, czy to był problem.
Załączyłem prawdopodobną procedurę, biorąc pod uwagę brak RPO. (Numer RPO znajduje się zwykle na tabliczce opony)
Mogę zapewnić testy elektryczne dla powyższych komponentów, które wymieniłem jako prawdopodobne, jeśli możesz użyć multimetru i jeśli podasz RPO.

Attachments

#14 ·
Kod p1461 pojawił się po wymianie zaworu EGR. Nie jestem pewien, jakiej był marki, ponieważ mechanik zamówił go w GSF car parts (kosztował 150 funtów + VAT, więc to nie była oferta z eBay). Patrząc tam teraz, mógł to być Hella.

Olej w wlocie wydaje się wyciekać z przedniej rury. Wystarczająco dużo, żeby wytrzeć palcem, ale nie kapie.

#17 · (Edited)
Dużo sadzy/oleju itp. wydobywa się z górnej rury wlotowej
Pochodzi z CCV, sprężyna z czasem osłabnie lub membrana, trzeba ją wymienić. Numery części OEM można znaleźć tutaj: Peugeot (ssg.asia)

Do czasu właściwej diagnostyki trudno powiedzieć, czy potrzebne jest tylko programowanie
Kiedy coś nie jest zainicjowane, zwykle wyrzuca DTC właśnie dla tego. Ten DTC nie jest rejestrowany. Ponadto procedura Peugeota, do której link podałem powyżej, zwykle mówi o użyciu diagnostyki, ale tak nie jest. Jednak, jak już wielokrotnie wspomniano, POTRZEBUJEMY RPO z pojazdu, ponieważ ta seria produkcyjna wykorzystywała dwa różne ECU i wiele układów BSI do przeprowadzania testów. Zgadzam się z właściwą diagnostyką, jeśli Lexia, wiemy, że kod jest odczytywany poprawnie i jest poprawny, czego używasz OP?

Nie można znaleźć RPO, OP, a następnie odczytaj ECU i powiedz nam, co masz. I potwierdź, czy możesz użyć multimetru, ponieważ szkoda czasu, szczegółowe informacje / pomoc, jeśli nie możesz nawet uruchomić testów, aby sprawdzić możliwości DTC.
Image

Image

Być może najlepiej byłoby w tym momencie zabrać go do zaufanego mechanika, który może przetestować problemy lub poprosić @BiGK, aby to dla ciebie naprawił, możesz poszukać uszkodzonego DPF, który odpadł (pęknięty) lub wymienić arkusze MSDS dotyczące płynów DPF lub jak DPF ukrywa niespalone paliwo, naprawdę ciesz się tym doświadczeniem?