Peugeot Forums banner

Klapa wlewu paliwa 406 Estate

9.2K views 6 replies 5 participants last post by  Hailey  
#1 ·
Kiedy pociągam wewnętrzną dźwignię, aby odblokować klapkę wlewu paliwa, nagle przestała się otwierać. Jeśli zablokuję dźwignię zwalniającą w pozycji otwartej, mogę otworzyć klapkę, naciskając na prawą stronę klapki, ale to tak naprawdę nie jest rozwiązanie. Oczywiście brakuje sprężyny w jakiejś formie lub jest uszkodzona, ale nie widzę żadnych oczywistych oznak, gdzie powinna być ani jak ją wymienić. Wszelka pomoc będzie bardzo mile widziana.

#2 ·
Nie wspominasz o roku ani modelu silnika, więc to może nie być właściwy schemat, ale powinien dać ci jakieś pojęcie.

Ustal, która część się zepsuła, a my możemy uzyskać cenę u dealera.

Na przykład, ten kabel - część 11 - kosztuje 30,65 £.

#3 ·
Dziękuję za odpowiedź, samochód to '02 406 2.0 HDi. Uwolnienie linki działa dobrze i chowa kołek blokujący tak jak powinno, ale nie mogę znaleźć sprężyny, która powinna otwierać klapkę, aby uzyskać dostęp do korka wlewu paliwa. Pewnie jestem bardziej niż zwykle tępy, więc wszelkie dodatkowe informacje będą mile widziane

#4 ·
alan47

Otworzyłem klapkę kawałkiem drewna wciśniętym w dźwignię otwierającą. Kiedy zajrzałem do otwartego obszaru wlewu paliwa, zobaczyłem dwie śruby u góry i u dołu obok zawiasu klapki. Złamałem plastikowy spinacz do prania i zgiąłem sprężynę do 90 stopni. Następnie częściowo odkręciłem dolną śrubę i wsunąłem otwartą sprężynę, z otwartym ramieniem skierowanym w stronę klapki paliwa. Następnie dokręciłem śrubę, aż zablokowała sprężynę. Działa idealnie. Zajmuje mniej niż 10 minut od początku do końca.