Peugeot Forums banner

308 1.6 hdi relokacja filtra powietrza

1 reading
22K views 38 replies 12 participants last post by  Piwoslaw  
#1 ·
Czy ktoś odniósł sukces w przeniesieniu filtra powietrza do przodu samochodu, pozbywając się całej tej rury, ale zachowując przepływomierz powietrza za pomocą przedłużenia?

#3 ·
28 dni i liczenie.....czy nie ma nikogo z odpowiedzią?
najlepsze, na co wpadłem, to zdobycie jednego z nich, Air Filter Flow Intake Hose Pipe for Ford Focus C-Max 1.6 TDCi 2003-2007 MPV | eBay
i odcięcie wtyczki od MAF i przylutowanie nowych przewodów w celu przedłużenia kabla i zamontowania filtra stożkowego lub zlecenie wyłączenia MAF przez kogoś takiego jak HDI-tuning na tym forum. Jeszcze tego nie zrobiłem w swoim, ponieważ wciąż próbuję rozwiązać problem z moim P0238 i systemem depollution.

#5 ·
Miałem nadzieję, że uda mi się zdobyć przedłużacz MAF z rynku wtórnego, tak jak można to zrobić w przypadku niektórych samochodów. Mój byłby już gotowy, gdybym mógł, ale wydaje się, że nie mogę go znaleźć, ani nikt inny, kogo pytałem. Albo go zmapowali, albo sami przedłużyli kabel. W ten sposób zrobił to pewien facet, z którym rozmawiałem. Uznanie dla Neila Peela za zdjęcie.

Attachments

#6 ·
Cześć wszystkim,
Bardzo ciekawy pomysł, dziękuję za to, zrobiłem to samo w moim 1.6 hdi:
Image

Jak widać na zdjęciu, czujnik maf nie jest podłączony, mam 3 opcje:
1- znaleźć kabel przedłużający z rynku wtórnego
2- lutować z przewodami przedłużającymi
3- oddzielić istniejący kabel od osłony

Dam znać, kiedy znajdę rozwiązanie

Pozdrawiam

#9 · (Edited)
Cześć wszystkim,
Bardzo ciekawy pomysł, dziękuję za to, zrobiłem to samo w moim 1.6 hdi:
View attachment 98022

Jak widać na zdjęciu, czujnik maf nie jest podłączony, mam 3 opcje:
1- znaleźć przedłużacz
2- lutować z przewodami przedłużającymi
3- oddzielić istniejący kabel od osłony

Dam znać, kiedy znajdę rozwiązanie

Pozdrawiam
Przepraszam za dołączenie do nieco starego wątku, ale dzięki Bogu znalazłem kogoś, kto to faktycznie zrobił, spędziłem miesiące szukając jakichś wyników... Sam mam 207 HDI 16 i jeśli znasz układ dolotowy w tym samochodzie, to wiesz, dlaczego szukałem. Mam tylko kilka pytań na ten temat.

1. Jak trudne było stworzenie przedłużenia MAF, ponieważ mam niewielkie doświadczenie w lutowaniu.

2. Jak wspomniano w poprzednim komentarzu, czy udało Ci się doprowadzić zimne powietrze do filtra?

3. Czy warto byłoby stworzyć niestandardową obudowę filtra powietrza ze stali/aluminium, która wykorzystuje ten wąż do zasilania turbosprężarki, aby odizolować wlot i utrzymać go w chłodzie?

4. Czy mogę ponownie użyć starego czujnika MAF z mojego samochodu, czy muszę kupić nowy, aby współpracował z wężem dolotowym Forda?

5. Jak dopasowujesz filtr pod do końca MAF?

Dzięki

#7 ·
O czym warto pamiętać: Silniki Diesla lubią zimne powietrze w dolocie. Zarówno dla mocy, jak i dla oszczędności paliwa.
Zasysanie powietrza spod maski, zwłaszcza za chłodnicą, grozi zasysaniem ciepłego powietrza.
Myślałem też o przeniesieniu dolotu w moim wycofanym z eksploatacji 307 z silnikiem 1.6 HDi, ale nie udało mi się go tak ustawić, żeby zasysał z zewnątrz, więc dałem sobie spokój.

#8 ·
Coś, o czym należy pamiętać: silniki Diesla lubią zimne powietrze w dolocie. Zarówno dla mocy, jak i dla oszczędności paliwa.
Zasysanie spod maski, zwłaszcza za chłodnicą, grozi zasysaniem ciepłego powietrza.

Myślałem też o przeniesieniu wlotu powietrza w moim emerytowanym 307 z silnikiem 1.6 HDi, ale nie udało mi się doprowadzić do zasysania z zewnątrz, więc zrezygnowałem.
Cześć Piwoslaw

Dobrze zauważyłeś, prawdopodobnie będzie potrzebne jakieś przedłużenie, aby uzyskać świeże powietrze z nadkola
Nawiasem mówiąc, wybrałem opcję 1 dla kabla przepływomierza: przylutuję przedłużacz, łatwo i tanio

Image

Pozdrawiam

#13 · (Edited)
Udało mi się znaleźć kogoś na Facebooku, kto robi przedłużenia MAF. Poszedłem tą drogą, ponieważ łatwiej jest ją odwrócić, jeśli chcesz wrócić do oryginalnego airboxu, gdy nadejdzie czas na sprzedaż. Mam swój od grudnia i nadal nie miałem żadnych kodów, więc wszystko jest w porządku z przedłużeniem, ale i mówię, że wlot Forda, który zamontowałem, nie jest najlepszy, ponieważ nie jest wystarczająco sztywny, aby utrzymać filtr mocno, a po krótkiej jeździe filtr stożkowy opada w pobliżu chłodnicy, więc sztywniejszy silikonowy wąż byłby lepszy. To nie jest dla mnie duży problem w tej chwili, ponieważ tak naprawdę nie używam samochodu, a jeśli już, to tylko na 5-minutową przejażdżkę.

#14 ·
Udało mi się znaleźć kogoś na Facebooku, kto robi przedłużki MAF, poszedłem tą drogą, ponieważ łatwiej jest ją odwrócić, jeśli chcesz wrócić do oryginalnego airboxa, gdy nadejdzie czas na sprzedaż. Mam swój od grudnia i nadal nie miałem żadnych kodów, więc wszystko jest w porządku z przedłużeniem, ale i mówię, że wlot Forda, który zamontowałem, nie jest najlepszy, ponieważ nie jest wystarczająco sztywny, aby utrzymać filtr mocno, a po krótkiej jeździe filtr stożkowy opada w pobliżu chłodnicy, więc sztywniejszy silikonowy wąż byłby lepszy. To nie jest dla mnie duży problem w tej chwili, ponieważ tak naprawdę nie używam samochodu, a jeśli już, to tylko na 5-minutową przejażdżkę. View attachment 101456
Skończyło się na rozmowie z HDI Tuning w Bristolu i powiedzieli, że można po prostu usunąć MAF i po prostu poprowadzić prostą rurę do zimnego powietrza. Wymaga to jednak trochę zabawy z ECU, ale osobiście jeszcze tego nie zrobiłem, ale najprawdopodobniej zrobię to w nowym roku.

Wysłane z mojego SM-G991B używając Tapatalk

#16 ·
W odniesieniu do tego tematu, czy jest możliwe przeniesienie standardowej skrzynki powietrza 307 w jakiś sposób w to samo miejsce? Umieszczenie jej z tyłu jest po prostu zbyt głupie.
Planuję po prostu zrobić 180 stopni z tyłu MAF, a następnie 90 stopni do miejsca, w którym wchodzi w swoją pierwotną pozycję wlotową, myślę o zbudowaniu skrzynki, ale jeszcze się nie zdecydowałem. Prawdopodobnie opublikuję post na ten temat po naprawieniu wypadania zapłonu.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalk

#17 · (Edited)
Mam 2.0 407. Po pracy nad 308 mojego znajomego w pełni rozumiem, dlaczego ten wątek istnieje. Gdyby to był mój samochód, przewodziłbym bitwie. Wymiana filtra powietrza to wyczyn godny cyrku. Dlaczego musimy wydawać tysiące funtów na specjalne narzędzia do pracy przy Peugeotach, jest dla mnie niezrozumiałe.

Klucze Alen... tak, lubimy je.
Posypmy różnorodnością śrub, aby dodać trochę tajemnicy...
8 mm 9 mm 10 mm 11 mm 12 mm 13 mm 14 mm 15 mm 16 mm 17 mm 18 mm 32 mm 35 mm 36 mm .
naaa, nie czuję tego... rzućmy trochę torxów na to.
Och, wiesz co? Zróbmy tak, żeby wszystko, czego dotkniesz, potrzebowało laptopa.
Odstąp, mam jeden! Zrozum to... plastikowy filtr oleju :ROFLMAO:
Więc jeśli akumulator się rozładuje, ludzie używają kabli rozruchowych? Poczekaj, aż to zobaczysz!🤪

#18 ·
Mam 2.0 407. Po pracy przy 308 mojego kolegi w pełni rozumiem, dlaczego ten wątek istnieje. Gdyby to był mój samochód, prowadziłbym bitwę. Wymiana filtra powietrza to wyczyn godny cyrku. Dlaczego musimy wydawać tysiące funtów na specjalne narzędzia do pracy przy Peugeotach, jest dla mnie zagadką.

Klucze Alen... tak, lubimy je.
Posypmy różnymi śrubami, aby dodać trochę tajemnicy...
8 mm 9 mm 10 mm 11 mm 12 mm 13 mm 14 mm 15 mm 16 mm 17 mm 18 mm 32 mm 35 mm 36 mm .
naaa, nie czuję tego... rzućmy na to trochę torxów.
Och, wiesz co? Zróbmy tak, żeby wszystko, czego dotkniesz, potrzebowało laptopa.
Odstąp, mam jeden! Zrozum to... plastikowy filtr oleju [emoji23]
Więc jeśli akumulator się rozładuje, ludzie używają kabli rozruchowych? Poczekaj, aż to zobaczysz! [emoji2957]
To jeszcze większy cyrk w 207, ale przynajmniej w moim przypadku większość z nich to T20, klucze imbusowe 6 mm lub nasadki 8 mm, z wyjątkiem obudowy filtra oleju, która jest metalowa w moim (dzięki Bogu) i ma 27 mm. Na szczęście można używać kabli rozruchowych w moim

#19 ·
#20 ·
Lubię trzymać skrzynkę z narzędziami z tyłu mojego samochodu. Przejrzałem każdy zestaw na Amazon i znalazłem ten. Mówi, że jest teraz niedostępny... ale jeśli możesz znaleźć jeden, polecam go (myślę, że kosztował 120 funtów) Ma wszystkie głupie bity torx męskie i żeńskie i nie pomija numerów w kluczach lub gniazdach.. więc masz tam 27 mm i 18 mm.
Przynajmniej nie znalazłeś jeszcze specjalnych szczypiec wymaganych do usunięcia zaworu EGR (CLIC-R), które kosztują 80 dolarów tam, gdzie mieszkam. Zazwyczaj można znaleźć podstawowy zestaw Bahco, który załatwi sprawę, jeszcze nie znalazłem żadnych E-Torx w moim. Ale tak, moja skrzynka powietrzna jest nieszczelnym draniem, a teraz mój MAF zaczyna szwankować, więc działa jak worek kluczy. To jednak jutrzejszy projekt haha

#28 ·
Byłem o jeden klik od kupna tego węża dolotowego i filtra stożkowego, kiedy zdecydowałem się zajrzeć pod maskę po raz ostatni.
I zauważyłem, że jest on inaczej umieszczony w moim 1.6 eHDi! Nie znajduje się w osi lewo-prawo, ale jest ustawiony pod kątem 45°.
Image

Cóż, to niezbyt dobrze :(

Czy istnieje szansa, że rura dolotowa C-Max może być łatwo dostosowana do tego moda?

#29 ·
Byłem o 1 kliknięcie od kupna tego węża dolotowego i filtra stożkowego, kiedy zdecydowałem się zajrzeć pod maskę po raz ostatni.
I zauważyłem, że jest on umieszczony inaczej w moim 1.6 eHDi! Nie jest on na osi lewo-prawo, ale pod kątem 45°.
Image

Cóż, to niezbyt dobrze :(.

Czy istnieje szansa, że rura dolotowa C-Max może być łatwo dostosowana do tego moda?
Si es que el acople es el mismo, el ángulo no debería ser ningún problema porque al menos en el que yo compré, el tubo es muy flexible...

#31 ·
OK, oto przewód zasilania olejem, który łączy mój silnik eHDi z wlotem powietrza (przed turbosprężarką):
Image

Zatem główna różnica między tą częścią eHDi a normalnym 1.6 HDi polega nie tylko na tym, że biegnie ona po przekątnej zamiast od lewej do prawej, ale także na tym, że między wlotem powietrza a gumowym wężem łączącym się z silnikiem znajduje się dodatkowy czujnik.
Przy wymianie wlotu C-Max nie wystarczyłoby podłączenie go w miejsce gumowego węża, ale musiałby pasować do obudowy czujnika ze złączką.

Złączka ma tutaj żółty plastikowy pierścień, który nie jest częścią żadnej z połówek, można go łatwo zdjąć, a następnie można rozdzielić 2 połówki. W środku znajduje się stalowa rura:
Image

Image
Image

Po stronie wlotu powietrza:
Image

Czy ktoś mógłby zamieścić zdjęcia złącza zwykłego HDi i jak wygląda ono na wlocie C-Max?

#32 ·
Przygotowując się do próby dopasowania tego moda dolotowego do mojego 1.6 eHDi, zamieszczę zdjęcia i pomiary, na wypadek gdyby mogły być pomocne dla innych :)

Po pierwsze, komora silnika z usuniętym standardowym układem dolotowym.
Średnica zewnętrzna:
  • obudowy turbosprężarki wynosi 52 mm,
  • metalowej rurki doprowadzającej olej wynosi 16 mm
Image

Strona turbosprężarki w zamienniku dolotu C-Max ma średnicę wewnętrzną 43 mm, ALE ten adapter można usunąć, a wynikowa średnica 51 mm powinna dobrze pasować na wejściu turbosprężarki.
Image

Image

Z drugiej strony, podłączenie do dopływu oleju będzie prawdopodobnie największym wyzwaniem - jak wspomniano we wcześniejszym poście, odległość i kąt są dla zwykłego 1.6 HDi, który różni się od 1.6 eHDi. Plastikowe gniazdo nie jest takie samo, a po jego usunięciu rura na wlocie ma średnicę wewnętrzną prawie dwukrotnie większą niż metalowa rura doprowadzająca olej. Miejmy nadzieję, że zadziała jakiś gumowy dystans/adapter.

Następnie czujnik temperatury i masy powietrza. Ten, z obudową, pochodzi ze standardowego dolotu eHDi, między filtrem powietrza a turbosprężarką. Końcówka 68 mm wlotu CMax powinna pasować na lewą, o średnicy 62 mm, a filtr powietrza stożkowego powinien pasować na końcówkę 65 mm. Jeśli kierunek przepływu powietrza nie wpływa na czujnik, to obracanie obudowy może zapewnić lepsze dopasowanie.
Image

Jeśli przestanie padać na zewnątrz, mam nadzieję poczynić jakieś postępy.
Zamieszczę więcej zdjęć.

#34 ·
Aktualizacja tego moda dla e-HDi.
Image

Jak wspomniałem powyżej, eHDi różni się od zwykłego 1.6 HDi położeniem przewodu doprowadzającego olej, więc musiałem dostosować tę część moda: usunąłem przewód doprowadzający olej z wlotu C-Max i włożyłem metalową rurkę/czujnik eHDi do wlotu, ale owinąłem tę metalową rurkę gumą, aby zwiększyć jej średnicę zewnętrzną na tyle, aby uzyskać dokładne dopasowanie.
Następnie usunąłem oryginalną gumową rurkę, która łączyła metalową rurkę/czujnik z silnikiem i zastąpiłem ją odciętym kawałkiem starego węża chłodniczego.
Image

Nadal muszę tymczasowo zabezpieczyć koniec filtra, aby nie podskakiwał podczas jazdy.

Na stałe chcę zrobić "ścianę" ze sztywnego materiału izolacyjnego, aby oddzielić róg komory silnika z filtrem od gorącego powietrza z silnika i chłodnicy.

#35 ·
Aktualizacja: Rzeczywiście, umieszczenie filtra bezpośrednio za chłodnicą to zły pomysł:
Miałem okazję jeździć z nim, monitorując temperaturę powietrza dolotowego za pomocą narzędzia OBD. Temperatura otoczenia wynosiła +6C, a IAT 6-7C, dopóki silnik się nie rozgrzał i nie otworzył się termostat. Po zalaniu chłodnicy gorącym płynem chłodzącym IAT szybko wzrosła do 20-22C. To dalekie od optymalnego dla silników Diesla, więc użyłem kawałka coroplastu, aby zrobić pudełko dla nowego filtra, które pozwoli mu pobierać chłodniejsze powietrze zza lewego reflektora, zamiast zasysać gorące powietrze z silnika i chłodnicy.
Image

Image

Image

Użyłem błyszczącej folii bąbelkowej po zewnętrznej stronie pudełka, aby je zaizolować i odbijać ciepło z chłodnicy:
Image

Efekt jest zauważalny: teraz, nawet gdy termostat się otwiera, temperatura powietrza dolotowego prawie nie wzrasta, nie więcej niż 1 lub 2 stopnie C powyżej temperatury otoczenia podczas jazdy.

#38 ·
Jak nazywa się osoba, która sprzedaje te przedłużenia czujnika Maf?
Wygląda na to, że @British_Bull88 znalazł kogoś na FB, kto je robi, możesz skontaktować się z nim z prośbą o szczegóły:
zdołałem znaleźć kogoś na Facebooku, kto robi przedłużenia MAF
W przeciwnym razie wszyscy inni wydają się robić przedłużenie samodzielnie.
W porównaniu do innych wyzwań, z którymi zmagałem się podczas adaptacji tego do e-HDi, było to jedno z najmniej trudnych.

#39 ·
Po roku, oto mała aktualizacja:
Pierwszą rzeczą, którą zauważyłem, było to, że silnik jest trochę głośniejszy podczas przyspieszania. Przyzwyczaiłem się do tego i muszę się skupić na dźwięku, żeby go teraz usłyszeć.

Trochę oleju wydaje się pocić na końcach węża łączącego silnik z czujnikiem MAF. Nie przecieka, tylko się poci.

Ostatnio kilka razy zapaliła się kontrolka silnika, przerywana. Narzędzie OBD pokazało problem P0102, problem z czujnikiem MAF. Wyjąłem czujnik i był czysty. Może to być losowe i niezwiązane.

Guma adaptera C-Max wydaje się prawie niezmieniona w niektórych miejscach, prawdopodobnie od ciepła silnika. Nie wygląda poważnie.

Poza tym wszystko wydaje się w porządku.