Czy ktoś odniósł sukces w przeniesieniu filtra powietrza do przodu samochodu, pozbywając się całej tej rury, ale zachowując przepływomierz powietrza za pomocą przedłużenia?
najlepsze, na co wpadłem, to zdobycie jednego z nich, Air Filter Flow Intake Hose Pipe for Ford Focus C-Max 1.6 TDCi 2003-2007 MPV | eBay28 dni i liczenie.....czy nie ma nikogo z odpowiedzią?
Przepraszam za dołączenie do nieco starego wątku, ale dzięki Bogu znalazłem kogoś, kto to faktycznie zrobił, spędziłem miesiące szukając jakichś wyników... Sam mam 207 HDI 16 i jeśli znasz układ dolotowy w tym samochodzie, to wiesz, dlaczego szukałem. Mam tylko kilka pytań na ten temat.Cześć wszystkim,
Bardzo ciekawy pomysł, dziękuję za to, zrobiłem to samo w moim 1.6 hdi:
View attachment 98022
Jak widać na zdjęciu, czujnik maf nie jest podłączony, mam 3 opcje:
1- znaleźć przedłużacz
2- lutować z przewodami przedłużającymi
3- oddzielić istniejący kabel od osłony
Dam znać, kiedy znajdę rozwiązanie
Pozdrawiam
Cześć PiwoslawCoś, o czym należy pamiętać: silniki Diesla lubią zimne powietrze w dolocie. Zarówno dla mocy, jak i dla oszczędności paliwa.
Zasysanie spod maski, zwłaszcza za chłodnicą, grozi zasysaniem ciepłego powietrza.
Myślałem też o przeniesieniu wlotu powietrza w moim emerytowanym 307 z silnikiem 1.6 HDi, ale nie udało mi się doprowadzić do zasysania z zewnątrz, więc zrezygnowałem.
Skończyło się na rozmowie z HDI Tuning w Bristolu i powiedzieli, że można po prostu usunąć MAF i po prostu poprowadzić prostą rurę do zimnego powietrza. Wymaga to jednak trochę zabawy z ECU, ale osobiście jeszcze tego nie zrobiłem, ale najprawdopodobniej zrobię to w nowym roku.Udało mi się znaleźć kogoś na Facebooku, kto robi przedłużki MAF, poszedłem tą drogą, ponieważ łatwiej jest ją odwrócić, jeśli chcesz wrócić do oryginalnego airboxa, gdy nadejdzie czas na sprzedaż. Mam swój od grudnia i nadal nie miałem żadnych kodów, więc wszystko jest w porządku z przedłużeniem, ale i mówię, że wlot Forda, który zamontowałem, nie jest najlepszy, ponieważ nie jest wystarczająco sztywny, aby utrzymać filtr mocno, a po krótkiej jeździe filtr stożkowy opada w pobliżu chłodnicy, więc sztywniejszy silikonowy wąż byłby lepszy. To nie jest dla mnie duży problem w tej chwili, ponieważ tak naprawdę nie używam samochodu, a jeśli już, to tylko na 5-minutową przejażdżkę. View attachment 101456
Planuję po prostu zrobić 180 stopni z tyłu MAF, a następnie 90 stopni do miejsca, w którym wchodzi w swoją pierwotną pozycję wlotową, myślę o zbudowaniu skrzynki, ale jeszcze się nie zdecydowałem. Prawdopodobnie opublikuję post na ten temat po naprawieniu wypadania zapłonu.W odniesieniu do tego tematu, czy jest możliwe przeniesienie standardowej skrzynki powietrza 307 w jakiś sposób w to samo miejsce? Umieszczenie jej z tyłu jest po prostu zbyt głupie.
To jeszcze większy cyrk w 207, ale przynajmniej w moim przypadku większość z nich to T20, klucze imbusowe 6 mm lub nasadki 8 mm, z wyjątkiem obudowy filtra oleju, która jest metalowa w moim (dzięki Bogu) i ma 27 mm. Na szczęście można używać kabli rozruchowych w moimMam 2.0 407. Po pracy przy 308 mojego kolegi w pełni rozumiem, dlaczego ten wątek istnieje. Gdyby to był mój samochód, prowadziłbym bitwę. Wymiana filtra powietrza to wyczyn godny cyrku. Dlaczego musimy wydawać tysiące funtów na specjalne narzędzia do pracy przy Peugeotach, jest dla mnie zagadką.
Klucze Alen... tak, lubimy je.
Posypmy różnymi śrubami, aby dodać trochę tajemnicy...
8 mm 9 mm 10 mm 11 mm 12 mm 13 mm 14 mm 15 mm 16 mm 17 mm 18 mm 32 mm 35 mm 36 mm .
naaa, nie czuję tego... rzućmy na to trochę torxów.
Och, wiesz co? Zróbmy tak, żeby wszystko, czego dotkniesz, potrzebowało laptopa.
Odstąp, mam jeden! Zrozum to... plastikowy filtr oleju [emoji23]
Więc jeśli akumulator się rozładuje, ludzie używają kabli rozruchowych? Poczekaj, aż to zobaczysz! [emoji2957]
Przynajmniej nie znalazłeś jeszcze specjalnych szczypiec wymaganych do usunięcia zaworu EGR (CLIC-R), które kosztują 80 dolarów tam, gdzie mieszkam. Zazwyczaj można znaleźć podstawowy zestaw Bahco, który załatwi sprawę, jeszcze nie znalazłem żadnych E-Torx w moim. Ale tak, moja skrzynka powietrzna jest nieszczelnym draniem, a teraz mój MAF zaczyna szwankować, więc działa jak worek kluczy. To jednak jutrzejszy projekt hahaLubię trzymać skrzynkę z narzędziami z tyłu mojego samochodu. Przejrzałem każdy zestaw na Amazon i znalazłem ten. Mówi, że jest teraz niedostępny... ale jeśli możesz znaleźć jeden, polecam go (myślę, że kosztował 120 funtów) Ma wszystkie głupie bity torx męskie i żeńskie i nie pomija numerów w kluczach lub gniazdach.. więc masz tam 27 mm i 18 mm.
Dobra rada, włącz nagrywanie w telefonie z włączoną latarką, a następnie możesz zobaczyć, co robisz na ekranie telefonuuwierzysz, że zajmowałem się tym problemem, kiedy to pisałeś [emoji23] udało się to zrobić za pomocą haka. Nie mogłem zobaczyć cholernej rzeczy tho
Si es que el acople es el mismo, el ángulo no debería ser ningún problema porque al menos en el que yo compré, el tubo es muy flexible...Byłem o 1 kliknięcie od kupna tego węża dolotowego i filtra stożkowego, kiedy zdecydowałem się zajrzeć pod maskę po raz ostatni.
I zauważyłem, że jest on umieszczony inaczej w moim 1.6 eHDi! Nie jest on na osi lewo-prawo, ale pod kątem 45°.
![]()
Cóż, to niezbyt dobrze.
Czy istnieje szansa, że rura dolotowa C-Max może być łatwo dostosowana do tego moda?
Wygląda na to, że @British_Bull88 znalazł kogoś na FB, kto je robi, możesz skontaktować się z nim z prośbą o szczegóły:Jak nazywa się osoba, która sprzedaje te przedłużenia czujnika Maf?
W przeciwnym razie wszyscy inni wydają się robić przedłużenie samodzielnie.zdołałem znaleźć kogoś na Facebooku, kto robi przedłużenia MAF