Peugeot Forums banner

308 1.2 Allure EAT6 - jakieś pytanie

5.1K views 12 replies 4 participants last post by  Twingoman  
#1 ·
Otrzymałem dziś mojego 308 1.2 Puretech Allure EAT6, z którego jestem bardzo zadowolony, jednak mam kilka pytań, z którymi mam nadzieję, że ktoś mi pomoże:

1. Natknąłem się na kilka specyfikacji technicznych online, z października 2013 i czerwca 2015, które stwierdzały, że specyfikacja Allure ma kamerę cofania. Jednak mój samochód, który został zarejestrowany we wrześniu 2016 roku, jej nie posiada. Zakładam, że w pewnym momencie została usunięta ze specyfikacji?

2. Elektrochromatyczne lusterko wsteczne ma na sobie małą plamkę (patrz załączone zdjęcie). Wygląda to jak wyciek, ale jest dość schludne. Czy to normalne?

3. Czy istnieje jakiś sposób ustawienia lusterek zewnętrznych tak, aby nie składały się po zablokowaniu samochodu?

4. System audio zawsze wydaje się domyślnie ustawiony na radio DAB po włączeniu zapłonu, mimo że po wyłączeniu samochodu był włączony Bluetooth. Czy jest jakiś sposób, aby zapamiętał ostatnie źródło?

Poza tym jestem bardzo zadowolony z samochodu. Mimo że przesiadłem się z diesla, nie mogę uwierzyć, jak cichy jest silnik, musiałem dwukrotnie sprawdzić, czy funkcja start/stop działa, ponieważ nie słyszałem, jak silnik się wyłącza i włącza ponownie. Zauważyłem jednak, że jest sporo hałasu opon.

Attachments

#2 · (Edited)
4) Nie jestem pewien, czy źródła strumieniowe działają jako domyślne, czy dajesz im wystarczająco dużo czasu na połączenie, czasami nawiązanie połączenia może zająć trochę czasu? Czy próbowałeś połączenia telefonicznego USB i sprawdzałeś, czy działa ono jako domyślne podczas uruchamiania?

#3 ·
Kamera cofania była opcją w Allure. Niektórzy ją mają, niektórzy nie.

Mam wrażenie, że składane lusterka są przydatnym wskaźnikiem tego, że samochód został zablokowany.

Przypuszczam, że system audio powróci do ostatniego znanego źródła, ale nie do źródła strumieniowania, ponieważ połączenie zajmuje trochę czasu. Jeśli używałeś szafy grającej, domyślnie do niej wraca.

#4 ·
Kamera cofania była opcją w Allure. Więc niektórzy ją mają, niektórzy nie.
Dziwne. Specyfikacja techniczna z 2015 roku, którą widziałem w Internecie, mówi, że Allure jest standardowo wyposażony w „Przedni i tylny asystent parkowania z kamerą cofania”. Być może nie rozróżnia kamery jako osobnego elementu. W każdym razie, mój na pewno jej nie ma.

Myślę, że składane lusterka są przydatnym wskaźnikiem, że samochód jest zablokowany.
Powodem, dla którego pytam, jest to, że mój Megane miał opcję pozostawienia lusterek rozłożonych, co zwykle robiłem, jeśli było zimno, aby zapobiec próbom rozłożenia lusterek po zamrożeniu.

Podejrzewam, że system audio powróci do ostatniego znanego źródła, ale nie do źródła strumieniowego, ponieważ połączenie zajmuje trochę czasu. Jeśli używałeś szafy grającej, domyślnie do niej przechodzi.
Próbowałem ponownie dziś rano i system audio domyślnie przełączył się na radio DAB po uruchomieniu i nie przełączył się, mimo że telefon był podłączony. Musiałem to zrobić ręcznie.

Szczerze mówiąc, to wszystko tylko drobne rzeczy, które nie umniejszają tego, jak dobry jest samochód.

#6 ·
Zauważyłem dziś wieczorem kolejny możliwy 'problem'. Używając wycieraczek po raz pierwszy, pióro po stronie kierowcy wydaje się schodzić poza krawędź szyby, a stojąc na zewnątrz samochodu z włączonymi wycieraczkami, pióro faktycznie dotyka słupka A.

Czy to normalne dla tego samochodu, czy nie?

#7 ·
Kiedy badałem zakup mojego obecnego samochodu, tak naprawdę chciałem kamerę cofania, więc dokładnie sprawdziłem specyfikację. Sprawdziłem również specyfikację każdego Allure wymienionego w Auto Trader i znowu, niektóre miały kamerę wymienioną w sekcji Bezpieczeństwo, a niektóre nie.

#9 ·
Tak. Spojrzałem na swój i są dwa zestawy białych kresek, a wycieraczka jest między nimi.
Ta po stronie kierowcy również zatrzymuje się równolegle do boku szyby, w odległości około 25 mm.

Twój został wyraźnie nieprawidłowo zmontowany. 5 minut pracy, aby to naprawić u dealera.

#13 ·
Nie kupiłem go od lokalnego dealera, kupiłem go przez buyacar.co.uk i zleciłem dostawę. Jednak myślałem, że dostarczający dealer (w Manchesterze) lub kierowca dostarczający, który przywiózł samochód z Manchesteru do Kornwalii, by to zauważył, ale mniejsza z tym..... Mechanik wspomniał o wezwaniu serwisowym wycieraczek w 308 i że prace prawdopodobnie zostały wykonane, a ramiona wycieraczek nie zostały prawidłowo zamontowane.