Niedawno kupiłem 307 z silnikiem benzynowym 2.0 16V EW10A RFJ. Rozwinął on wahania i brak mocy przy niskich obrotach (800-1500), szczególnie przy gwałtownym otwarciu przepustnicy po uruchomieniu. Jest znacznie gorzej, gdy jest zimny i czasami gaśnie. Wydaje się, że nie ma żadnych problemów do około 5-10 sekund po uruchomieniu na zimno (zakładam, że wtedy samochód pracuje w pętli zamkniętej). Jeśli utrzymam obroty na poziomie około 1200 obr./min, a następnie gwałtownie otworzę przepustnicę, silnik będzie przerywał zapłon i szarpał, a następnie obroty wzrosną normalnie. Przyspiesza i obraca się normalnie po przekroczeniu 1500 obr./min. Zrobi to również na biegu jałowym, więc prawdopodobnie nie jest to związane z przekładnią. Nie pokazuje żadnych kodów błędów.
Zaczyna mnie to doprowadzać do szału i kosztuje mnie małą fortunę, ponieważ wymieniłem szereg części, które mogłyby powodować podobne objawy. Oto, co zrobiłem do tej pory bez powodzenia.
Świece zapłonowe (Bosch)
Cewka zapłonowa (stara miała pęknięcia włoskowate)
Płukanie silnika (płynna detoksykacja silnika) i wymiana oleju
Filtr paliwa
Pompa paliwa
Czujnik temperatury płynu chłodzącego
Czujnik położenia wału korbowego
Usunięto i wyczyszczono wtryskiwacze (nie czyszczone profesjonalnie, ale dokładnie przepłukane środkiem do czyszczenia gaźników podczas włączania i wyłączania oraz usunięto wszelkie osady)
Wyczyszczono przepustnicę
Wyczyszczono dolot środkiem Liquimoly Petrol engine intake de-carb
Pełny zbiornik środka do czyszczenia wtryskiwaczy Liquimoly
Sprawdzono okablowanie ECU pod kątem uszkodzeń spowodowanych przez wodę
Sprawdzono rezystancję wtryskiwaczy na zimno (#1-12,5ohm, #2-13,1ohm, #3-12,5ohm, #4-12,4ohm)
Nie znaleziono żadnych oczywistych wycieków podciśnienia
Czy ktoś spotkał się z podobnymi problemami z tym silnikiem lub modelem, który mógłby mi doradzić? Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana.
Zaczyna mnie to doprowadzać do szału i kosztuje mnie małą fortunę, ponieważ wymieniłem szereg części, które mogłyby powodować podobne objawy. Oto, co zrobiłem do tej pory bez powodzenia.
Świece zapłonowe (Bosch)
Cewka zapłonowa (stara miała pęknięcia włoskowate)
Płukanie silnika (płynna detoksykacja silnika) i wymiana oleju
Filtr paliwa
Pompa paliwa
Czujnik temperatury płynu chłodzącego
Czujnik położenia wału korbowego
Usunięto i wyczyszczono wtryskiwacze (nie czyszczone profesjonalnie, ale dokładnie przepłukane środkiem do czyszczenia gaźników podczas włączania i wyłączania oraz usunięto wszelkie osady)
Wyczyszczono przepustnicę
Wyczyszczono dolot środkiem Liquimoly Petrol engine intake de-carb
Pełny zbiornik środka do czyszczenia wtryskiwaczy Liquimoly
Sprawdzono okablowanie ECU pod kątem uszkodzeń spowodowanych przez wodę
Sprawdzono rezystancję wtryskiwaczy na zimno (#1-12,5ohm, #2-13,1ohm, #3-12,5ohm, #4-12,4ohm)
Nie znaleziono żadnych oczywistych wycieków podciśnienia
Czy ktoś spotkał się z podobnymi problemami z tym silnikiem lub modelem, który mógłby mi doradzić? Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana.