Peugeot Forums banner

307 2.0 benzyna wahania przy niskich obrotach

9.3K views 6 replies 6 participants last post by  dudas3laszlo  
#1 ·
Niedawno kupiłem 307 z silnikiem benzynowym 2.0 16V EW10A RFJ. Rozwinął on wahania i brak mocy przy niskich obrotach (800-1500), szczególnie przy gwałtownym otwarciu przepustnicy po uruchomieniu. Jest znacznie gorzej, gdy jest zimny i czasami gaśnie. Wydaje się, że nie ma żadnych problemów do około 5-10 sekund po uruchomieniu na zimno (zakładam, że wtedy samochód pracuje w pętli zamkniętej). Jeśli utrzymam obroty na poziomie około 1200 obr./min, a następnie gwałtownie otworzę przepustnicę, silnik będzie przerywał zapłon i szarpał, a następnie obroty wzrosną normalnie. Przyspiesza i obraca się normalnie po przekroczeniu 1500 obr./min. Zrobi to również na biegu jałowym, więc prawdopodobnie nie jest to związane z przekładnią. Nie pokazuje żadnych kodów błędów.

Zaczyna mnie to doprowadzać do szału i kosztuje mnie małą fortunę, ponieważ wymieniłem szereg części, które mogłyby powodować podobne objawy. Oto, co zrobiłem do tej pory bez powodzenia.

Świece zapłonowe (Bosch)
Cewka zapłonowa (stara miała pęknięcia włoskowate)
Płukanie silnika (płynna detoksykacja silnika) i wymiana oleju
Filtr paliwa
Pompa paliwa
Czujnik temperatury płynu chłodzącego
Czujnik położenia wału korbowego
Usunięto i wyczyszczono wtryskiwacze (nie czyszczone profesjonalnie, ale dokładnie przepłukane środkiem do czyszczenia gaźników podczas włączania i wyłączania oraz usunięto wszelkie osady)
Wyczyszczono przepustnicę
Wyczyszczono dolot środkiem Liquimoly Petrol engine intake de-carb
Pełny zbiornik środka do czyszczenia wtryskiwaczy Liquimoly
Sprawdzono okablowanie ECU pod kątem uszkodzeń spowodowanych przez wodę
Sprawdzono rezystancję wtryskiwaczy na zimno (#1-12,5ohm, #2-13,1ohm, #3-12,5ohm, #4-12,4ohm)
Nie znaleziono żadnych oczywistych wycieków podciśnienia

Czy ktoś spotkał się z podobnymi problemami z tym silnikiem lub modelem, który mógłby mi doradzić? Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana.

#2 ·
Niedawno kupiłem 307 z silnikiem benzynowym 2.0 16V EW10A RFJ, który rozwinął wahania i brak mocy przy niskich obrotach (800-1500), szczególnie przy gwałtownym otwieraniu przepustnicy po uruchomieniu. Jest o wiele gorzej na zimno i czasami gaśnie. Wydaje się, że nie ma żadnych problemów do około 5-10 sekund po uruchomieniu na zimno (zgaduję, że wtedy, gdy samochód pracuje w pętli zamkniętej). Jeśli utrzymam obroty na poziomie około 1200 obr./min, a następnie gwałtownie otworzę przepustnicę, silnik będzie przerywał zapłon i szarpał, a następnie wchodził na normalne obroty. Przyspiesza i wchodzi na normalne obroty po przekroczeniu 1500 obr./min. Zrobi to również na biegu jałowym, więc prawdopodobnie nie jest to związane z przekładnią. Nie wyświetla żadnych kodów błędów.

Zaczyna mnie to doprowadzać do szału i kosztuje mnie małą fortunę, ponieważ wymieniłem szereg części, które mogłyby powodować podobne objawy. Oto, co zrobiłem do tej pory bez powodzenia.

Świece zapłonowe (Bosch)
Płukanie silnika (płynny detoks silnika) i wymiana oleju
Filtr paliwa
Pompa paliwa
Usunięto i wyczyszczono wtryskiwacze (nie czyszczone profesjonalnie, ale dokładnie przepłukane środkiem do czyszczenia gaźników podczas włączania i wyłączania oraz usunięto wszelkie osady)
Wyczyszczono przepustnicę
Wyczyszczono dolot środkiem Liquimoly do czyszczenia dolotu silnika benzynowego
Sprawdzono rezystancję wtryskiwaczy na zimno (#1-12,5ohm, #2-13,1ohm, #3-12,5ohm, #4-12,4ohm)
Nie można znaleźć żadnych oczywistych wycieków podciśnienia

Czy ktoś spotkał się z podobnymi problemami z tym silnikiem lub modelem, który mógłby mi udzielić jakiejś rady? Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana.
Cześć Skippy93,
Czy dostałeś jakąś odpowiedź na ten problem?
Mam ten sam problem i nie mogę nigdzie znaleźć rozwiązania. Wymieniłem przepustnicę, czujnik map, wyczyściłem dolot, wyczyściłem wtryskiwacze i do tej pory bez powodzenia.

Pozdrawiam,

#5 ·
Niedawno kupiłem 307 z silnikiem benzynowym 2.0 16V EW10A RFJ, który ma wahania i brak mocy przy niskich obrotach (800-1500), szczególnie przy gwałtownym otwieraniu przepustnicy z biegu jałowego. Jest o wiele gorzej na zimno i czasami gaśnie. Wydaje się, że nie ma żadnych problemów do około 5-10 sekund po uruchomieniu na zimno (zakładam, że wtedy samochód pracuje w pętli zamkniętej). Jeśli utrzymam obroty na poziomie około 1200 obr./min, a następnie gwałtownie otworzę przepustnicę, silnik będzie przerywał zapłon i szarpał, a następnie obroty będą normalne. Przyspiesza i wchodzi na obroty normalnie po przekroczeniu 1500 obr./min. Zrobi to również na biegu jałowym, więc prawdopodobnie nie jest to związane z przekładnią. Nie pokazuje żadnych kodów błędów.

Zaczyna mnie to doprowadzać do szału i kosztuje mnie małą fortunę, ponieważ wymieniłem szereg części, które mogłyby powodować podobne objawy. Oto co zrobiłem do tej pory bez powodzenia.

Świece zapłonowe (Bosch)
Filtr paliwa
Pompa paliwa
Wyjęte i wyczyszczone wtryskiwacze (nie czyszczone profesjonalnie, ale dokładnie przepłukane środkiem do czyszczenia gaźników podczas włączania i wyłączania oraz usunięto wszelkie osady)
Oczyszczona przepustnica
Wlot wyczyszczony środkiem Liquimoly Petrol engine intake de-carb
Nie mogę znaleźć żadnych oczywistych wycieków podciśnienia

Czy ktoś spotkał się z podobnymi problemami z tym silnikiem lub modelem, który mógłby mi doradzić? Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana.
Jak ci poszło z tym? Kupiłem mojemu synowi 2006 307 2.0 benzyna, który robi dokładnie to samo?

#6 ·
Czy przeczytałeś wszystkie wpisy na wątku? To stary wątek, więc najlepiej zacząć nowy ze wszystkimi szczegółami dotyczącymi samochodu i problemu, abyśmy mogli lepiej zdiagnozować przyczynę. Potrzebna jest również historia serwisowa oraz szczegóły dotyczące silnika i skrzyni biegów samochodu.

#7 ·
Niedawno kupiłem 307 z silnikiem benzynowym 2.0 16V EW10A RFJ. który rozwinął wahania i brak mocy przy niskich obrotach (800-1500), szczególnie przy gwałtownym otwieraniu przepustnicy z biegu jałowego. Jest o wiele gorzej, gdy jest zimny i czasami gaśnie. Wydaje się, że nie ma żadnych problemów do około 5-10 sekund po uruchomieniu na zimno (zgaduję, że wtedy, gdy samochód pracuje w pętli zamkniętej). Jeśli utrzymam obroty na poziomie około 1200 obr./min, a następnie gwałtownie otworzę przepustnicę, będzie przerywał zapłon i się potykał, a następnie obroty będą normalne. Przyspiesza i obraca się normalnie po przekroczeniu 1500 obr./min. Zrobi to również na biegu jałowym, więc prawdopodobnie nie jest to związane z przekładnią. Nie pokazuje żadnych kodów błędów.

Świece zapłonowe (Bosch)
Filtr paliwa
Pompa paliwa
Wyjęte i wyczyszczone wtryskiwacze (nie czyszczone profesjonalnie, ale dokładnie spłukane środkiem do czyszczenia gaźników podczas włączania i wyłączania oraz usunięto wszelkie osady)
Wyczyszczona przepustnica
Wlot wyczyszczony środkiem Liquimoly Petrol engine intake de-carb
Sprawdzono rezystancję wtryskiwaczy na zimno (#1-12,5ohm,#2-13,1ohm,#3-12,5ohm,#4-12,4ohm)
Nie można znaleźć żadnych oczywistych wycieków podciśnienia

Czy ktoś spotkał się z podobnymi problemami z tym silnikiem lub modelem, który mógłby mi udzielić jakiejś rady? Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana.
Wymiana pompy paliwa jest prawie zawsze zbędna.
Muszę wszystkim opowiedzieć moją pełną historię (17 lat P307, silnik benzynowy 1.4 KFU, 150000 km): wszystko zaczęło się od bardzo niewielkiego wahania silnika i braku mocy. Ale po wielu wymianach części zrozumiałem SZTUCZKĘ Peugeota: kiedy system kontroli spalin miał usterkę, taką jak sonda lambda 2, i występowały różne problemy w działaniu silnika - wahania, zatrzymywanie się - po rozwiązaniu rzekomego problemu, takiego jak wtryskiwacze, pompa paliwa, przekaźnik pompy paliwa, silnik zawsze działał dobrze przez około 100 km. To była faza ponownej nauki, kiedy sterowanie jakością spalin przez ECU było potajemnie wyłączone. Kiedy ECU ponownie włączył kontrolę, problem pojawił się ponownie.
Moja historia z silnikiem benzynowym KFU: kod błędu ścieżki paliwa. Wyczyściłem wtryskiwacze. Samochód był w porządku przez około 100 km. Potem problem pojawił się ponownie. Ten sam kod. Przeczytałem, że wtryskiwacze mają żywotność około 150 000 km. OK, wymieniłem je na nowe. Silnik był OK, ale tylko przez około 100 km. Sprawdziłem wizualnie pompę paliwa, wydawała się być w porządku i przeczytałem, że pompa prawie zawsze jest dobra. Potem silnik uruchamiał się dobrze za każdym razem, ale obroty szybko spadały. Przeczytałem kod błędu, był inny, ale związany ze ścieżką paliwa. Przeczytałem na forum, że ten objaw jest typowy, jeśli przekaźnik pompy paliwa jest uszkodzony. OK, wymieniłem przekaźnik. Silnik stał się super. Ale tylko przez około 100 km. Potem przeczytałem inny kod błędu i zorientowałem się, że sonda lambda 2 jest uszkodzona. (Wymieniłem sondę lambda 1 około trzy lata temu). Wymieniłem sondę lambda 2 i w końcu samochód jest w porządku, mogę się nim cieszyć i przejechałem około 400 km. Zatem sonda była głównym problemem, ale wiem, że jeden z wtryskiwaczy był zatkany, widziałem to, kiedy czyściłem go sprayem.
Podsumowując: jeśli nie absolutnie ważna linia kontroli spalin jest uszkodzona - sonda lambda 1, katalizator, sonda lambda 2 (i być może inne niepotrzebne czujniki potrzebne do działania silnika) - to po wymianie części ECU wyłącza niepotrzebny proces kontroli i uczy się optymalnych ustawień, głównie optymalnego czasu wtryskiwaczy. Po okresie uczenia się ECU przełącza się z powrotem i zaczyna sprawdzać również te dodatkowe, związane ze spalinami (zielone środowisko) wartości, a problem może powrócić... oszukując pracowników serwisu i tych samorobnych serwisantów, takich jak ja.
Podsumowując, po 150 000 km warto wymienić dwie sondy lambda, przekaźnik pompy paliwa i być może wtryskiwacze Magnetti Marelly. Mają one żywotność. Przypuszczam, że czujnik ilości powietrza również ją ma.