Peugeot Forums banner

307 2.0 hdi 90 czujnik przepływu powietrza

24K views 15 replies 4 participants last post by  307pugpete  
#1 ·
Cześć wszystkim,

kupiłem kolejnego peugeota 307 52 plate 90km siemens fuel system. Znowu mam problem z przepływomierzem, był odłączony, kiedy go kupiłem i wiedziałem o tym, bo wygląda to jak tania naprawa (tylko wymiana przepływomierza). Więc, kiedy jest podłączony, nie ma mocy, odłącz wtyczkę i jedzie dobrze, bez czarnego dymu i tym podobnych, a mpg spadło. Dostałem 2 błędy na PP:

p0102
p0113

Wiem, co oba oznaczają, jeden dla przepływomierza, drugi dla temperatury wlotu powietrza.

Chcę tylko zapytać, czy to naprawi, jeśli wymienię czujnik MAF, czy to nie tylko to?

Dziękuję
Samochód jeździ dobrze

#5 ·
Tylko po to, żeby podbić ten post, właśnie podjąłem pracę, która jest dokładnie taka, jak opisano powyżej w pierwszym poście.

Bez odłączonego MAF jeździ dobrze, a po podłączeniu w ogóle nie ma mocy, chyba że wkręcisz go powyżej 2000 obr./min na 1. biegu, a następnie zmienisz na 2. bieg bez spadku obrotów.

Jakieś pomysły, zanim zacznę nad tym jutro pracować? Zamierzałem najpierw sprawdzić stronę paliwową, ponieważ jedynymi zapisanymi usterkami, które nie są związane z MAF, jest U1213 - Zdalna usterka stała - multipleksowanie informacji ABS (czujnik ABS n/s/f jest uszkodzony)

Jakieś przemyślenia, chłopaki?

G
#6 ·
Tylko po to, żeby podbić ten post, właśnie podjąłem pracę, która jest dokładnie taka, jak opisano powyżej w pierwszym poście.

Z odłączonym MAF jeździ dobrze, a po podłączeniu w ogóle nie ma mocy, chyba że wkręcisz go powyżej 2000 obr./min na 1. biegu, a następnie zmienisz na 2. bez spadku obrotów.

Jakieś pomysły, zanim zacznę nad tym jutro? Zamierzałem najpierw sprawdzić stronę paliwową, ponieważ jedynymi zapisanymi błędami, które nie są związane z MAF, są U1213 - Zdalny błąd stały - multipleksowanie informacji ABS (czujnik ABS n/s/f jest uszkodzony)

Jakieś przemyślenia, chłopaki?
Czy masz dostęp do oscyloskopu? Jedyny właściwy sposób diagnozowania uszkodzonego przepływomierza powietrza.

#7 ·
Obawiam się, że nie znam Davida, przepływomierz został zmieniony na inny i odczyty na planecie wyglądają rozsądnie (temp. 13 stopni na starcie). Stara jednostka pokazywała -40, co z doświadczenia pokazało, że jednostka jest zepsuta.

Właściciel również niedawno wymienił EGR, ale podczas sprawdzania elektrozaworu EGR nie słyszę żadnej aktywacji? Odczyty ponownie w porównaniu na planecie są zgodne ze specyfikacją.

Miałem podobną usterkę z 407 w zeszłym roku i okazało się, że była to wadliwa pompa paliwa zamontowana w zbiorniku, więc zamierzałem najpierw zbadać układ paliwowy.

Po raz pierwszy od wieków natknąłem się na samochód, który działa normalnie z odłączonym przepływomierzem i jak świnia z podłączonym, Focus był ostatnim.

Doceniam twoje przemyślenia?

#13 · (Edited)
Szybka aktualizacja w związku z tym problemem dla wszystkich, którzy doświadczają czegoś podobnego. Nie wiem, co o tym myślisz, David?

Zastąpiłem 'nowy' przepływomierz (okazało się, że był używany) fabrycznie nowym urządzeniem i teraz działa całkiem dobrze. Nadal nie w 100%.

Bardzo, bardzo powolny do 2500 obr./min, kiedy włącza się turbosprężarka, wtedy jedzie normalnie. Dopóki obroty są utrzymywane w okolicach 2000 podczas zmiany biegów, wszystko przebiega normalnie, poniżej tego wraca do powolnego przyspieszania.

#15 ·
Hej Gibbo,

Więc to ty jesteś tym gościem?! lol To niezła robota, kolego, szczególnie nie ufam 'nowym dla ciebie' czujnikom.

Nadal nie działa do końca dobrze, zamierzam teraz wypróbować elektrozawór regulacji ciśnienia doładowania i przewody. Wydaje się, że działa świetnie z turbosprężarką, ale włącza się dopiero po 2500 - 2800 obr./min!

Poszukiwania trwają!

#16 ·
Posortowane, dzięki Bogu!

Podczas sprawdzania układu paliwowego zauważyłem, że warsztat, który niedawno go serwisował, nie zamontował górnej uszczelki obudowy paliwa i że dużo (i mam na myśli dużo) powietrza przepływało przez rurę do pompy.

Warsztat najwyraźniej miał problemy z uszczelnieniem, ponieważ obudowa wydaje się być dokręcona młotkiem i dłutem, co ją zniekształciło.

Po zdobyciu nowej uszczelki i O-ringów do luźno dopasowanych przewodów paliwowych powietrze prawie zniknęło (wiem, że nigdy do końca nie zniknie), ale usterka nadal występuje.

Powrót do punktu wyjścia, prześledzenie okablowania wtyczki MAF w celu zapewnienia ciągłości, sprawdzenie przewodów powietrznych (niewielki wyciek na dole turbosprężarki), sprawdzenie wszystkich przewodów podciśnieniowych, test szczelności wtryskiwaczy i test ciśnienia paliwa pod obciążeniem.

Wszystko przetestowane, nadszedł czas na montaż części, więc pierwszym przystankiem były elektrozawory EGR. Brzęczały tak, jak powinny i wydawały się bez zarzutu. Biorąc pod uwagę, że warsztat zamontował nowy EGR, a także „wymienił” elektrozawory...

Bingo, ich wymiana naprawiła usterki. Trauma za nami i szczęśliwy właściciel!