Peugeot Forums banner

207 1.4 16v vti Timing

1 reading
14K views 17 replies 4 participants last post by  Crabbie207  
#1 ·
Cześć, jestem nowy na forum, więc z góry przepraszam za wszelkie błędy protokołu.
Być może masz jakieś pomysły do podzielenia się na temat mojego Peugeota 207 1.4 16v vti z 2007 roku.
Sprawdzam podstawowe ustawienie rozrządu po awarii podczas jazdy po autostradzie M6 z prędkością 70 mil na godzinę na 5. biegu, natychmiastowa utrata mocy, brak ostrzeżeń, brak dławienia, szarpania, wibracji ani hałasów. Zjechałem do zatrzymania, po czym było jasne, że nie uruchomi się ponownie.
Dzięki AA wróciłem do domu i próbuję dowiedzieć się, co poszło nie tak.
Wygląda na to, że ze wszystkich świec zapłonowych jest dobra iskra
Benzyna wydaje się być wtryskiwana (nie jestem pewien, jak to dokładnie sprawdzić)
Wszystkie cylindry mają pewną kompresję, ale na razie nie mogę jej dokładnie zmierzyć.
Łańcuch, napinacz i prowadnice wyglądają dobrze, wszystko wydaje się połączone i obraca się zgodnie z oczekiwaniami
Sprawdzanie podstawowego rozrządu, wszystkie tłoki na równi, czuję wnękę w kole zamachowym przez płytę osłony. Jeśli dobrze rozumiem, 3 płaskie powierzchnie na wałkach rozrządu, w których pasuje narzędzie blokujące (patrząc na silnik od prawego przedniego błotnika, z końcem łańcucha rozrządu skierowanym w moją stronę), powinny znajdować się na godzinie 9, 12 i 3 dla obu wałków rozrządu. Rzeczywiste pozycje to
Dolot: 9, 6 i 3 (180 stopni poza tym?)
Wydech: 12, 3 i 6 (90 stopni poza tym?)
Czy coś pomijam? Wiem, że koła zębate są wciskane. Co może spowodować ich poślizg, wdzięczny za wszelkie przemyślenia?
Phil

#2 ·
Miałem dokładnie ten sam problem 10 dni temu, to był mój przepływomierz powietrza!!!! Zabrałem go do dealera Peugeota i od razu pojawił się kod! Myślałem tak samo jak ty, ale to było proste!! Ale musisz go podłączyć, aby odczytać kody, nowoczesne samochody tego potrzebują, w przeciwnym razie stracisz czas i pieniądze - po prostu idź do dealera po wycenę - nie musisz tego tam naprawiać, po prostu zapłać, aby ci wycenili.

#4 ·
Jeśli dobrze pamiętam, wał korbowy obraca się 4 razy na 1 obrót wałków rozrządu, więc obróć wał korbowy, aż płaskie powierzchnie wałków rozrządu znajdą się w górnej pozycji (pozycja, w której pasuje narzędzie blokujące), otwór wału korbowego powinien być teraz w prawidłowej pozycji, więc możesz sprawdzić za pomocą lusterka/zgiętego kawałka drutu, jeśli nie masz narzędzia.
Jeśli wszystko się zgadza, to rozrząd wałka rozrządu jest w porządku, na zdjęciu widać, jak blokada wałka rozrządu siedzi na płaskich powierzchniach wałka rozrządu.

#5 ·
Dzięki za odpowiedź. Post jest bardzo przydatny, ponieważ wydaje się potwierdzać moje zrozumienie, że powinno być możliwe, aby oba wałki rozrządu miały 3 płaskie powierzchnie w tej samej pozycji, tj. 1 z każdej strony i 1 na górze, z kołem zamachowym we właściwej pozycji. Po wielokrotnym obracaniu silnika, nigdy tak nie jest. W najlepszym razie wlot jest OK (środkowa płaska powierzchnia skierowana do góry), ale wylot jest opóźniony o około 90 stopni (środkowa płaska powierzchnia jest na godzinie 3). W obecnej sytuacji krzywki obu wałków rozrządu działają prawie w fazie, więc wszystkie zawory w danym cylindrze otwierają się i zamykają w tym samym czasie. To nie może działać, prawda? Musi być opóźnienie między wlotem a wylotem. To tak, jakby wylot przesunął się o około 90 stopni (problem z łańcuchem lub vanosem?). Jakieś pomysły?

#6 ·
Jeśli wytrzesz olej z wałków rozrządu, powinieneś zobaczyć słabą, wydrukowaną/wytłoczoną etykietę na każdym wałku, powinny być w górnej pozycji, gdy otwór na wale korbowym jest prawidłowy.
Jeśli wszystkie nie ustawią się blisko siebie, przypuszczam, że możesz mieć uszkodzone zawory, prawdopodobnie z powodu ślizgającego się koła zębatego wałka rozrządu, ponieważ są one wciskane, a nie wpustowe.
Sprawdź, czy możesz ustawić etykiety w górnej pozycji w ciągu 4 obrotów wału korbowego, a jeśli nie, przetestuj ciśnienie jako następne.

#8 ·
Szukałem wcześniej tych oznaczeń na wałkach rozrządu, ponieważ widziałem je na filmach z YouTube, ale nie zdawałem sobie sprawy, że są tak słabe. Po czyszczeniu mogę je teraz zobaczyć, więc dziękuję za radę. Teraz, gdy wał korbowy jest w pozycji, wałek ssący ma nadruk w górnej pozycji, a płaskie powierzchnie są również po bokach i do góry, ale wydech opóźnia się o około 90 stopni. Ponieważ oba wałki obracają się synchronicznie za pośrednictwem łańcucha, nigdy się nie zgrają (chyba że koła zębate wałków rozrządu się poruszą) lub coś przeoczyłem. Zdaję sobie sprawę, że koła zębate wałków rozrządu są tylko wciskane, ale czy mogą się po prostu ześlizgnąć, czy też jest to prawdopodobnie spowodowane inną usterką? Zgaduję, że masz rację co do zgiętych zaworów. Czekam na przybycie testera kompresji, aby uzyskać więcej wskazówek.

#9 ·
koła zębate wałka rozrządu/dephasery poruszają się pod wpływem sprężyny i ciśnienia hydraulicznego, ale wątpię, żeby to był problem, trzeba będzie ustawić rozrząd przed testem ciśnieniowym, ale myślę, że 90 stopni to za dużo i koło zębate się przesunęło.
Kiedy kręcisz silnikiem na kluczyku, czy brzmi to tak, jakby obracał się za szybko?

#10 ·
Minęło trochę czasu, odkąd próbowałem uruchomić silnik, ale nie pamiętam, żeby brzmiał dziwnie. Z drugiej strony, wcześniej uruchamiał się bardzo szybko, więc nie mam z czym go porównać. Nie jestem pewien swoich faktów, ale myślę, że gdzieś czytałem, że koła zębate wałka rozrządu/dephasery mają zakres około 40 stopni, więc zgodziłbym się, że poślizg jest bardziej prawdopodobny. Czy śruby mocujące koło zębate mogą po prostu stracić część wytrzymałości na rozciąganie? Niestety, poczta działa teraz bardzo wolno, na co uczciwie mówiąc nie mogę narzekać w obecnych okolicznościach, więc nie jestem pewien, kiedy dostanę tester kompresji i gniazdo E14, które, jak sądzę, jest potrzebne. Może dobrym pomysłem jest zamówienie nowej śruby.

#11 ·
Gniazdo E14 dotarło, więc zresetowałem koło zębate i przeprowadziłem test kompresji. Istnieje niewielka różnica między cylindrami, ale odczyty były zbyt niskie. Myślę, że to dlatego, że nie mam odpowiedniego adaptera gwintowego, więc musiałem użyć gumowego stożka. W każdym razie silnik odpala, pracuje i brzmi dobrze, ale nie mogę przeprowadzić prawdziwego testu z powodu wycieku oleju z obudowy pompy próżniowej, co, ponieważ jest napędzane przez winny wałek rozrządu, jest chyba powiązaną usterką. Nie mam też jeszcze nowych śrub torx do kół zębatych, więc nie chcę kusić losu. Wydaje się możliwe, że mogłem uniknąć problemów z zaworami, ale za wcześnie, aby być pewnym w tej chwili.

#14 ·
trzymam kciuki i dobry pomysł, żeby użyć nowych śrub, mam tu gdzieś kilka, które dostałem od Peugeota do podobnej roboty, ale ostatecznie nie musiałem zwalniać krzywek, daj znać, jeśli będziesz miał problem z ich zdobyciem.
Zamówiłem wczoraj rano nowe śruby z Peugeota i odebrałem je dziś rano, ale bardzo dziękuję za ofertę, bardzo doceniam.
Kilka godzin temu przyjrzałem się pompie próżniowej, żeby zobaczyć, gdzie wycieka olej i odkryłem, że może to być winowajca awarii silnika. Płyta wirnika w pompie jest zgięta wokół wirnika, to wymagałoby pewnej siły, co prawdopodobnie wystarczyło, żeby spowodować poślizg koła zębatego. Dwa łopatki, które normalnie siedzą na końcach płyty wirnika, po prostu tam leżały. Pomimo wycieku pompa była dość dobrze napełniona olejem, więc zastanawiam się teraz, dlaczego pompa mogła ulec takiej awarii.
Właśnie znalazłem ten filmik na youtube na ten temat.
youtube.com/watch?v=8CJX8RSjzZA

#13 ·
Łańcuchy rozrządu są naprawdę powszechne w przypadku rozciągania, wymieniłem je przy 20000 milach, zanim trzeba również użyć odpowiednich narzędzi blokujących, aby ustawić je we właściwym czasie, w przeciwnym razie mogą wystąpić błędy w czujniku czasu csm.
Jest też zmodyfikowany napinacz łańcucha.

#16 ·
Pompy próżniowe blokują się w tym silniku i powodują przeskakiwanie łańcucha rozrządu, zamiast poślizgu koła zębatego, zwykle pękają plastikowe prowadnice łańcucha i odrywa się górna

Wysłane z mojego SM-G960F za pomocą Tapatalk
Dzięki za posty. Nie mogę być pewien, ponieważ do tej pory zostawiłem łańcuch i prowadnice na miejscu, ale nie ma śladu uszkodzeń innych niż pompa, więc pomyślałem, że poślizg był bardziej prawdopodobny.

#18 ·
Mogło już dojść do wymiany łańcucha, a śruby nie zostały dokręcone prawidłowo, więc mogły się po prostu ześlizgnąć. Zmodyfikowali górną prowadnicę łańcucha, ponieważ gdy łańcuch się nieznacznie rozciągnął, uderzenia łańcucha je urwały.

Wysłane z mojego SM-G960F za pomocą Tapatalk
Z pamięci śruba powinna być dokręcona do 20 Nm + 180 stopni, ale byłem zaskoczony, jak łatwo było ją poluzować, więc bardzo możliwe.