Peugeot Forums banner

Problem zamykania tylnych drzwi w Boxerze z 2015 roku

2.4K views 7 replies 3 participants last post by  Vette  
#1 ·
Cześć, nowy na forum, ale nie nowy w samochodach ogólnie.
Obecnie mam problem z centralnym zamkiem tylnych drzwi w nowym dla mnie kamperze Boxer L2H3.
Wszystkie inne drzwi zamykają się i otwierają bez problemu z pilota, a alarm się włącza. Tylne drzwi zamykają się tylko z kluczyka i nie słyszę żadnej aktywacji ani próby aktywacji silnika po zablokowaniu lub odblokowaniu z pilota.
Sprawdziłem wiązkę drzwi pod kątem ciągłości (jako typowy podejrzany w takich przypadkach) i wszystko jest w porządku, sprawdziłem również wiązkę pod kątem ciągłości do masy i to również jest w porządku. Dlatego podejrzewałem zamek, więc wymieniłem go na nowy - nadal nie działa, ale nadal można go zablokować z kluczyka jak poprzednio, więc mechanicznie wydaje się być w porządku.
Przeprowadziłem teraz kilka testów "na żywo" i stwierdziłem następujące (wszystko przy wyłączonym zapłonie) na złączu zamka drzwi:
brązowy i pomarańczowy/zielony oba testy ciągłości do masy, co (patrząc na schemat okablowania dla podobnego Ducato) mnie zaskoczyło, ponieważ myślałem, że będą to styki zasilania i/lub zmiany kierunku dla silnika blokady?
Wszystkie inne, z wyjątkiem czarnego/fioletowego, są otwarte

Po przełączeniu otwarte i zamknięte otrzymuję następujące napięcia:
czerwony/czarny - 0 V przy poleceniu otwarcia lub zamknięcia
pomarańczowy/zielony - 12 V polecenie otwarcia; 0 V polecenie zamknięcia
brązowy - 0 V przy poleceniu otwarcia lub zamknięcia
czarny/fioletowy - 0 V przy poleceniu otwarcia lub zamknięcia
niebieski/biały - 2,1 V przy poleceniu otwarcia i zamknięcia (podejrzewam, że jest to zasilanie światła tylnej komory, które nie jest zamontowane w moim kamperze)

To powyższe wydaje mi się nieprawidłowe, ponieważ spodziewałem się, że wolty pojawią się na czerwonym/czarnym i brązowym, ponieważ przełącza się z stałym zasilaniem na pomarańczowo-zielonym (zasilanie z przełącznikiem do masy).

Ponieważ wszystkie inne drzwi działają bez problemu, podejrzewam przerwę lub złe połączenie gdzieś w kablu między tylnymi drzwiami a złączem drzwi przesuwnych... chyba że może to mieć coś wspólnego z programowaniem?

Wszelka pomoc mile widziana

#2 ·
Myślę, że to może być schemat okablowania, albo coś w tym stylu.

Klucz:-
CA00 - Stacyjka
BF01 - Skrzynka bezpieczników w komorze silnika
BSI1 - Interfejs wbudowanych systemów
BCM0 - Blok wielofunkcyjny
6036 - Panel sterowania drzwiami kierowcy
1203 - Przełącznik bezwładnościowy
6202 - Zespół zamka przednich lewych drzwi
6207 - Zespół zamka przednich prawych drzwi
6278 - Przełącznik drzwi przesuwnych lewych
6279 - Przełącznik drzwi przesuwnych prawych
6218 - Zespół zamka tylnych prawych drzwi
BMF2 - Jednostka bezpieczników Maxi
BB00 - Akumulator

#8 ·
Witaj Redsector,
Dzięki za zamieszczenie schematów okablowania elektrycznego.
Mam UK, RHD, 2017 L4H2 Boxer.
Drzwi blokują się tylko sporadycznie.
Otrzymam komunikat o błędzie na wyświetlaczu kierowcy "Tylne drzwi otwarte".
Rozumiem, że to fałszywy trop i w rzeczywistości w 99% jest to strona pasażera (i tylko) drzwi przesuwnych.
Czytałem, że bolce blokujące nie zawsze nawiązują kontakt, więc systemy myślą, że drzwi są otwarte, a więc nie blokują się.
Pytanie 1, czy na tylnych drzwiach są jakieś przełączniki, które mówią, że drzwi są zamknięte?

Wyczyściłem i wyregulowałem bolce blokujące drzwi przesuwne, a nawet wysunąłem nieco dalej nadwozie, ponieważ istnieje sugestia, że ​​z biegiem czasu i powtarzającym się zatrzaskiwaniem część słupka drzwi przesuwnych zostaje wepchnięta do wewnątrz, co uniemożliwia kontakt z bolcami kontaktowymi drzwi przesuwnych.

Zauważam 4 styki na nieruchomym zespole styków przełącznika, ale tylko 3 bolce na ruchomym zespole styków drzwi,

Mógłbyś mnie oświecić?
graham

#4 ·
Wielkie dzięki. Spróbuję prześledzić okablowanie, teraz gdy widzę układ.
Ponieważ wszystkie pozostałe zamki działają poprawnie i nie ma żadnych przerw ani usterek w wiązce przewodów drzwiowych z 6218 (63 PARDB), a ja wymieniłem moduł 6218 na nowy, wydaje się, że wskazuje to na problem z sekcją wiązki przewodów od złącza ICH1A do złączy E151 i E413... na przewodach 3 i 5 z zacisków 7 i 8...muszę tylko wiedzieć, gdzie znaleźć te połączenia E151 i E413!
Ponieważ jest to konwersja kampera, choć profesjonalna, zastanawiam się, czy mocowanie zostało wbite przez wiązkę przewodów, czy też się przetarło?

#5 ·
Przyglądałem się dzisiaj jeszcze raz, ale wciąż nie doszedłem do sedna sprawy. Jednak to zdjęcie BSI FB wygląda tak samo jak w moim Boxerze i zupełnie inaczej niż cokolwiek w instrukcji obsługi!- patrz załącznik
Rozważam również montaż kamery cofania, a w instrukcji obsługi wskazano, że bezpiecznik zasilania światła cofania to 35, ale powyżej wskazano F51, również powiązany z klimatyzacją, wspomaganiem kierownicy i kilkoma innymi elementami, więc myślę, że należy tego unikać! Zaczynam myśleć, że może po prostu z tym pomieszkam i zablokuję kluczyk, aż pociągnę kable kamery... Może po prostu pociągnę kolejną parę razem z kablem kamery i spróbuję zmostkować/wymienić przewody, które wydają się być problemem?
Myślę, że bezpieczniej będzie podłączyć kamerę do gniazda 12 V na desce rozdzielczej i mieć stałe źródło zasilania z włączonym zapłonem dla kamery i wyświetlacza.

Attachments

#6 ·
Szukam również kamery cofania
Przewodami wideo prowadzą pozytywne wyjście cofania, które podłączasz do świateł cofania. (jeśli jest to najbardziej podstawowy system)

Zasilanie kamery wykorzystuje się w ten sposób, z odpowiednim bezpiecznikiem. W zależności od funkcji, będzie to zawsze włączone i/lub włączane z ACC. (przy czym to drugie dotyczy tylko kamery o małej liczbie funkcji, zakładając, że w ogóle potrzebuje zasilania, a nie tylko z świateł cofania)
Image

#7 ·
Dzięki za te informacje.
Zamierzam podłączyć zasilanie do przełączanego źródła z uchwytem bezpiecznika typu piggy back, jak sugerujesz dla monitora, i pobrać zasilanie do kamery z przewodu światła cofania w tylnym słupku.
Wygląda na to, że z posiadanym sprzętem sygnał wyzwalania światła cofania jest również wysyłany do monitora za pomocą pojedynczego kabla z kamery, aby aktywować wyświetlacz.
Monitor ma również drugie wejście wideo dla dodatkowej kamery, aby zapewnić stały widok z tyłu, co może być przydatne w przyszłości, abym mógł mieć oko na tych, którzy jeżdżą na zderzaku i nie zdają sobie sprawy, że nie widzę ich, gdy oni nie widzą mnie w lusterkach drzwi! Z tego, co czytałem, wydaje się, że wyzwalacz cofania ma zmienić priorytet wyświetlania na kamerę cofania po wybraniu biegu wstecznego.