Peugeot Forums banner

2012 Peugeot 208 1.4HDi Problem ze skrzynią biegów automatyczną

2K views 2 replies 1 participant last post by  Researcher  
#1 · (Edited)
Witajcie wszyscy,

Mój Peugeot z rejestracją 62 ma jakąś usterkę w automatycznej skrzyni biegów. Przejechał niecałe 56000 mil.

Z okolic silnika dochodził metaliczny dźwięk klikania. Spryskałem WD40 pasek osprzętu i napinacz, ale bez efektu. Dźwięk wydaje się dochodzić bardziej ze strony silnika/skrzyni biegów.

Silnik uruchamia się normalnie i wkręca się na obroty jak należy, ale po wrzuceniu biegu (do przodu lub do tyłu), obroty nie przekraczają 1 tys. obr./min., a jeśli dalej wciskam pedał przyspieszenia, pojawia się błąd skrzyni biegów.

Widzę, że na górze skrzyni biegów znajduje się 2-pinowe złącze bez podłączonego złącza (załączone zdjęcie). Czy to normalne, czy jakiś przewód się odłączył?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Dzięki.

#2 ·
Jakieś przemyślenia?

Silnik uruchamia się normalnie i wchodzi na obroty jak powinien, ale po wrzuceniu biegu (do przodu lub do tyłu) obroty nie przekraczają 1000. Do przodu, jeśli nadal naciskam pedał przyspieszenia, pojawia się błąd skrzyni biegów i bieg zmienia się na 2.

Mam Diagbox. Jakie testy muszę wykonać?

Dzięki

#3 ·
Cześć,

Uruchomiłem Diagbox i znalazłem kod błędu P0750.

Objawy to:

1. Usterka skrzyni biegów; Otrzymuję komunikat o naprawie skrzyni biegów.
2. Na biegu obroty nie przekraczają 1000.
3. Po wrzuceniu biegów do przodu próbuje się poruszyć (tylko odczucie ruchu, brak faktycznego ruchu), a następnie przechodzi na 2. bieg, ale nie jedzie.
4. Nie rusza również do tyłu (chociaż widzę 'R' wybrane na desce rozdzielczej).
5. Ponieważ samochód jest półautomatyczny, wypróbowałem również tryb manualny, bez powodzenia.

Z wyszukiwania w Google wynika, że P0750 jest związane z uszkodzonym elektrozaworem. Jak trudna i kosztowna jest wymiana tego elektrozaworu?

Z tego, co wiem, olej w skrzyni biegów nigdy nie był wymieniany (przebieg około 56 tys.). Czy warto go wymienić? I gdzie znajduje się punkt wlewu oleju?

Dzięki.