Peugeot Forums banner

1.5hdi DV5 - Problem z łańcuchem wałka rozrządu?

88K views 105 replies 35 participants last post by  wacd  
#1 ·
Cześć, niedawno natknąłem się na artykuł z francuskiej publikacji dziennikarskiej, w którym opisują problem z łańcuchem rozrządu w tych silnikach. Pokazują nawet, gdzie jest problem i jak go rozwiązać. Istnieją również numery części, które są wadliwe i które nie powodują problemów. Czy ktoś miał takie problemy? Czy słyszałeś o tej usterce? Czy uważasz, że mogłaby być kampania serwisowa?

Attachments

#45 ·
To może być prosty sposób, aby sprawdzić, czy w 1.5 hdi jest nowy czy stary łańcuch.

• zdjąć czarną osłonę silnika
  • wizualnie sprawdzić, czy ta część w okręgu (pokrywa wałka rozrządu pod czarnym wężem) jest płaska, czy ma "garb" na tej części w okręgu.

Image

Stara pokrywa wałka rozrządu jest stosunkowo płaska (zdjęcia 1 i 2).
Nowa pokrywa wałka rozrządu ma tam mały garb (zdjęcie 3).

Możesz również poczuć ten "garb" dotykając tę część pokrywy wałka rozrządu, tylko uważaj, aby nie dotknąć gorącego silnika.

#49 ·
CamShaft - Naprawa autoryzowana przez gwarancje Peugeota - Mój 3008 jest obecnie w warsztacie z tym samym problemem - wrzesień 2019 tablica rejestracyjna GTI Line - 34 tys. mil. Niezależnie i serwisowany przez dealera, ale poza gwarancją. Lokalny kierownik serwisu dealera jest świadomy tej usterki i poinformował mnie o obowiązującym obecnie TSB. Zarówno on, jak i ja skontaktowaliśmy się z obsługą klienta Peugeota i po przeskoczeniu kilku przeszkód i zebraniu brakujących dokumentów serwisowych Peugeot UK faktycznie autoryzował pełną naprawę w ramach tego dokumentu TSB. Phew!!!. Części zamienne zostały zamówione, ale czekają na zestaw CamShaft i 1 inną część. Ten problem został "eskalowany", więc czekamy na informacje od UK Spares, kiedy część będzie dostępna. Daj mi znać, jeśli chcesz więcej informacji.

#56 ·
Wał rozrządu - Naprawa autoryzowana przez gwarancje Peugeota - Mój 3008 obecnie w warsztacie z tym samym problemem - tablica rejestracyjna z września 2019 r. GTI Line - 34 tys. mil. Niezależnie i serwisowany przez dealera, ale poza gwarancją.
Lokalny kierownik serwisu w salonie jest świadomy tej usterki i poinformował mnie o obowiązującym obecnie TSB. Zarówno on, jak i ja skontaktowaliśmy się z obsługą klienta Peugeota i po przeskoczeniu kilku przeszkód i zebraniu brakujących dokumentów serwisowych Peugeot UK faktycznie autoryzował pełną naprawę w ramach tego dokumentu TSB Phew!!!. Części zamienne zostały zamówione, ale czekają na zestaw wałka rozrządu i 1 inną część. Ta kwestia została "eskalowana", więc czekam na informacje od UK Spares, kiedy część będzie dostępna. Daj mi znać, jeśli chcesz więcej informacji.
Cześć, czy mogę prosić o więcej informacji? Mój 308 gt line z 2019 roku jest w warsztacie od maja i nie mogą zdobyć części, więc chcę teraz przejść przez Peugeota

#50 ·
Naprawa autoryzowana przez gwarancje Peugeota - Mój 3008 obecnie w warsztacie z tym samym problemem - wrzesień 2019 tablica rejestracyjna GTI Line - 34 tys. mil. Niezależnie i serwisowany przez dealera, ale po gwarancji. Lokalny kierownik serwisu wie o tej usterce i poinformował mnie o obowiązującym obecnie TSB. Zarówno on, jak i ja skontaktowaliśmy się z obsługą klienta Peugeota i po przeskoczeniu kilku przeszkód i zebraniu brakujących dokumentów serwisowych Peugeot UK faktycznie autoryzował pełną naprawę w ramach tego dokumentu TSB. Phew!!!. Części zamienne zostały zamówione, ale czekamy na zestaw wałka rozrządu i 1 inną część. Ten problem został „eskalowany”, więc czekamy na informacje od UK Spares, kiedy część będzie dostępna. Daj mi znać, jeśli chcesz więcej informacji.

#51 ·
Właśnie miałem ten problem z moim Vauxhall Grandland, który moim zdaniem ma również ten sam silnik. Wersja z października 2018 roku z przebiegiem 70 tys. km, łańcuch rozrządu pękł podczas uruchamiania - bez wcześniejszego ostrzeżenia ani niczego. Czekam w Vauxhall, aby zidentyfikować pełny zakres uszkodzeń, mam nadzieję, że dzisiaj/jutro. Czy dealer Peugeota zaoferował, że istnieje TSB, czy musiałeś go zakwestionować?

#52 ·
Miałem właśnie ten problem z moim Vauxhall Grandland, który, jak sądzę, ma również ten sam silnik. Październik 2018 var z przebiegiem 70 tys. km, łańcuch rozrządu pękł przy rozruchu - bez żadnego ostrzeżenia. Czekam w Vauxhall, aby ustalić, jaki jest pełny zakres uszkodzeń, mam nadzieję, że dzisiaj/jutro. Czy dealer Peugeota zaoferował, że istnieje TSB, czy musiałeś ich zakwestionować?
Czy ktoś wie, czy mogę potwierdzić z mojego numeru VIN, czy mam silnik, którego to dotyczy?

#54 ·
Vauxhall w zasadzie wyśmiał mnie, powiedział, że byłoby to objęte ubezpieczeniem do 5 lat, ale ponieważ ma ponad 5 lat (5 lat i 10 miesięcy), to pech. Wiedzą, że to problem, przedstawiciel obsługi klienta w zasadzie to przyznał, powiedział, że odmówił jakiegokolwiek wkładu w dobrej wierze wielu osobom.

#77 ·
Vauxhall w zasadzie wyśmiał mi w twarz, powiedział, że byłoby to objęte ubezpieczeniem do 5 lat, ale ponieważ ma ponad 5 lat (5 lat i 10 miesięcy), to pech. Wiedzą, że to problem, przedstawiciel obsługi klienta w zasadzie to przyznał, powiedział, że odmówił jakiegokolwiek wkładu w dobre imię wielu osobom.

Lekcja wyniesiona - nigdy nie kupuj vauxhalla.
Zaskoczony, że ci się śmiali, ponieważ Peugeot (Stelantis) płaci dealerowi za naprawę, więc mają z tego korzyści. Stracą pieniądze, jeśli Peugeot nie zatwierdzi naprawy. 12 miesięcy gwarancji tylko na części!. Jeśli znowu się zepsuje, musisz zapłacić za robociznę

#57 ·
Uzgodniono cenę z dealerem za naprawę - ale PSA nie ma dostępnych części!!!!!
Powiedziano mi dokładnie to samo przez PSA i dealera, ale po drugim telefonie tydzień później obiecali eskalować mój numer "sprawy" do Priorytetu 1. Początkowo uzyskanie zgody na naprawę w ramach gwarancji zajęło dużo czasu, ale po zaledwie 2 tygodniach od złożenia zamówienia przez PCS na części zamienne otrzymałem powiadomienie, że będą u dealera w ciągu kilku dni. Stało się to po tym, jak początkowo powiedziano mi, że może to potrwać do 3 miesięcy, zanim części zamienne dotrą! Wynik:). Czekam tylko na telefon, aby odebrać samochód i otrzymać dokumenty. Sprawa wciąż w rękach PCS, dopóki nie będę zadowolony z naprawy

#69 ·
Po przejściach z obsługą klienta Stelantis wygląda na to, że Peugeot zaakceptował, że wadliwy łańcuch w moim Partnerze z 2021 roku z przebiegiem 35 tys. mil jest w rzeczywistości objęty ich „specjalną gwarancją” (5 lat lub 100 tys. mil). Teraz czekam tylko na odpowiedź od dealera z odpowiedzią zespołu gwarancyjnego. Trzymam kciuki za bezpłatną naprawę! Dziwne jest to, że agent, z którym rozmawiałem dzisiaj, nie mógł zrozumieć, dlaczego sprawy zostały tak utrudnione, ponieważ wszyscy dealerzy zostali poinformowani, że jeśli pojazd w wieku do 5 lat i z przebiegiem poniżej 100 tys. mil zgłasza ten problem, muszą po prostu złożyć roszczenie gwarancyjne do Stelantis i o ile zachowano interwały serwisowe przy użyciu oryginalnych części (fakturowanych), zespół gwarancyjny powinien po prostu autoryzować pracę.

#70 ·
Po przejściach z obsługą klienta Stelantis wygląda na to, że Peugeot zaakceptował, że wadliwy łańcuch w moim Partnerze z 2021 roku z przebiegiem 35 tys. mil jest w rzeczywistości objęty ich „specjalną gwarancją” (5 lat lub 160 tys. mil). Teraz czekam tylko na odpowiedź od dealera z odpowiedzią zespołu gwarancyjnego. Trzymam kciuki za bezpłatną naprawę! Co dziwne, agent, z którym rozmawiałem dzisiaj, nie mógł zrozumieć, dlaczego sprawy zostały tak utrudnione, ponieważ wszyscy dealerzy zostali poinformowani, że jeśli pojazd w wieku do 5 lat i z przebiegiem poniżej 160 tys. mil zgłasza ten problem, muszą po prostu złożyć roszczenie gwarancyjne do Stelantis i o ile interwały serwisowe były przestrzegane przy użyciu oryginalnych części (fakturowane), zespół gwarancyjny powinien po prostu autoryzować pracę.

#74 ·
Czy ktoś ma ten dokument wymieniony powyżej, "z lipca 2022 r., grupa PSA wskazuje, że ta usterka techniczna jest teoretycznie objęta w 100% dla pojazdów w wieku poniżej 5 lat LUB z przebiegiem poniżej 150 000 km w pierwszym terminie."? Mój silnik uległ awarii po zerwaniu łańcucha (peugeot 5008 1.5 blueHDi 130 KM) przy przebiegu 106 000 km. Czy ktoś wie, czy ten próg PSA wynoszący 150 000 km jest ważny dla całej Europy?

#79 ·
Czy ktoś ma szczęście w zdobywaniu części?
Mamy trudności z uzyskaniem kołyski wałka rozrządu, tak jak wyjaśnił to warsztat. Jest w warsztacie od maja.
Płytka 19 D 308 gt line 46 000 mil po prostu powoli umiera
Nadal płacę za to finansowanie co miesiąc
Kiedy mój był w naprawie we wrześniu/październiku, warsztat poinformował mnie, że części są zwykle zawsze zamawiane z opóźnieniem, ale po tym, jak PSA zgodziło się pokryć to w ramach gwarancji, części faktycznie dotarły w ciągu kilku dni i miałem samochód z powrotem dwa dni po tym. Czy warsztat, z którego korzystasz, to dealer Peugeota?

#88 ·
Mam Toyotę Proace (2019), która ma silnik Peugeota 1.5, ponieważ jest to furgon PSA.

Wałek rozrządu uległ awarii i zniszczył silnik. Toyota wyceniła na 10200 € za nowy silnik plus koszty robocizny.

Czy mam szansę na wygraną, pociągając Stellanis lub Toyotę do odpowiedzialności za pośrednictwem mojego ubezpieczenia ochrony prawnej za koszt nowego silnika, CHOCIAŻ mój silnik nie jest już objęty gwarancją (260 000 km lub 5,5 roku)?

Jak wskazują wszystkie powyższe doświadczenia i ten francuski artykuł, powinno było dojść do wezwania do naprawy w związku z tym problemem lub przynajmniej do jego drobnej wzmianki w książeczce serwisowej.

Attachments

#91 · (Edited)
Wszystkich. Minęło trochę czasu...

Wezwanie do serwisu Stellantis.

Osobiście uważam, że przedłużona gwarancja na 10 lat lub 240 000 km to najlepsza "dobra wiadomość".

To znaczy, jeśli masz na czas i w pełni serwisowany pojazd - najlepiej serwisowany przez dealera.

Nie oczekuj automatycznego ulepszenia do 8 mm. Wezwanie do serwisu będzie zasadniczo obejmować rodzaj diagnozy dźwięków silnika przez sztuczną inteligencję. Aplikacja AI (nie mechanik) zdecyduje, czy silnik jest narażony na (wystarczająco wysokie) ryzyko uszkodzenia silnika.

Jeśli dźwięki silnika przekroczą arbitralny próg Stellantis - prawdopodobnie otrzymasz nowe części 7 mm lub ulepszenie z częściami 8 mm. Czas pokaże.

Jeśli dźwięki silnika nie przekroczą arbitralnego progu Stellantis, najprawdopodobniej otrzymasz aktualizację oprogramowania oraz wymianę oleju i filtra oleju.

Jeśli masz pojazd z daleką od nieskazitelnej historią serwisową, możesz mieć problemy.

W takim przypadku wymiana lub modernizacja jest znacznie mniej kosztowna pod względem części i robocizny niż naprawa i modernizacja.

Możliwe trasy:

1) Wymiana oryginalnych części 7 mm na nowe części 8 mm.

2) Wymiana oryginalnych części 7 mm na nowe części 7 mm, a następnie ciągła wymiana tych części co 75 000 km (większość silników wydaje się autodestrukcyjna w okolicach 90-100 000 km, ale niektóre już przy 60 000 km). Może to być realna opcja, jeśli znasz dobrego mechanika, który wykonał kilka takich prac, ponieważ powinieneś być w stanie uzyskać dobre oferty na części 7 mm, ponieważ będą one mniej więcej "przestarzałe".

Wymiana na części 7 mm lub 8 mm powinna być prawie taka sama pod względem części i robocizny. Wymiana na części 8 mm jest prawie podobna (pod względem części) do wymiany na części 7 mm

7 mm
# nowy łańcuch 7 mm
# nowy napinacz łańcucha 7 mm (żółty plastik)
# nowy wałek rozrządu wlotowego
# nowy wałek rozrządu wylotowego
# nowa śruba wałka rozrządu
# nowa uszczelka olejowa wałka rozrządu
# nowe uszczelki

8 mm
# nowa pokrywa wałka rozrządu (pokrywa wałka rozrządu 480)
# nowy łańcuch 7 mm
# nowy wałek rozrządu wlotowego
# nowe uszczelki

Naprawa będzie wymagała znacznie więcej części, a nawet nowego silnika.

Znajdziesz tu obszerne informacje

BG Automotive - Naprawa i modernizacja DV5

#92 ·
Wszystkich. Minęło trochę czasu...

Akcja serwisowa Stellantis.

Osobiście uważam, że przedłużona gwarancja na 10 lat lub 240 000 km to najlepsza "dobra wiadomość".

To znaczy, jeśli masz na czas i w pełni serwisowany pojazd - najlepiej serwisowany przez dealera.

Nie oczekuj automatycznego uzyskania ulepszenia 8 mm. Akcja serwisowa będzie zasadniczo obejmować rodzaj diagnozy AI dźwięków silnika. Aplikacja AI (nie mechanik) zdecyduje, czy silnik jest narażony na (wystarczająco wysokie) ryzyko uszkodzenia silnika.

Jeśli dźwięki silnika przekroczą arbitralny próg Stellantis, prawdopodobnie otrzymasz nowe części 7 mm lub ulepszenie z częściami 8 mm. Czas pokaże.

Jeśli dźwięki silnika nie przekroczą arbitralnego progu Stellantis, najprawdopodobniej "po prostu" otrzymasz aktualizację oprogramowania oraz wymianę oleju i filtra oleju.

Jeśli masz pojazd z daleką od nieskazitelnej historią serwisową, możesz mieć problemy.

W takim przypadku wymiana lub modernizacja części i robocizny jest znacznie tańsza niż naprawa i modernizacja.

Możliwe trasy:

1) Wymiana oryginalnych części 7 mm na nowe części 8 mm.

2) Wymiana oryginalnych części 7 mm na nowe części 7 mm, a następnie ciągła wymiana tych części co 75 000 km (większość silników wydaje się autodestrukcyjna w okolicach 90-100 000 km, ale niektóre już przy 60 000 km). Może to być realna opcja, jeśli znasz dobrego mechanika, który zrobił to kilka razy, ponieważ powinieneś być w stanie uzyskać dobre oferty na części 7 mm, ponieważ będą one mniej więcej "przestarzałe".

Wymiana na części 7 mm lub 8 mm powinna być prawie taka sama pod względem części i robocizny. Wymiana na części 8 mm jest (pod względem części) prawie podobna do wymiany na części 7 mm

7 mm
# nowy łańcuch 7 mm
# nowy wałek rozrządu dolotowego
# nowe uszczelki

8 mm
# nowa pokrywa zaworów (pokrywa zaworów 480)
# nowy łańcuch 7 mm
# nowy napinacz łańcucha 7 mm (czarny plastik)
# nowy wałek rozrządu dolotowego
# nowe uszczelki

Naprawa będzie wymagała znacznie więcej części, a nawet nowego silnika.

Należy pamiętać, że te części 7 i 8 mm NIE są wymienne i że znajdziesz sprzedawców online, którzy próbują pozbyć się części 7 mm jako części "Zestawów ulepszeń".

Znajdziesz tu obszerne informacje

BG Automotive - Naprawa i modernizacja DV5

I tak, zamieszanie z zaleceniami dotyczącymi oleju silnikowego powróci.

Stellantis zmienił zalecenia dotyczące oleju silnikowego w celu złagodzenia problemów z silnikiem - lepsze smarowanie, ale gorszy przebieg i "zielony ślad"?

DV5 wyprodukowane do lutego 2023 r.
Od
# PSA B51 2312 (0W30 - API SN+ / ACEA C2) [Total Quartz Ineo First 0W30)
# PSA B51 2010 (0W20 - API SN+ / ACEA C5) [Total Quartz Ineo Xtra First 0W20]
Do
# Stellantis FPW9.55535/03 (5W30 - API SN+ / ACEA C3) [Total Quartz Ineo RCP 5W30]

DV5 wyprodukowane od lutego 2023 r.
# PSA B51 2010 (0W20 - API SN+ / ACEA C5) [Total Quartz Ineo Xtra First 0W20]

Zatem, z ulepszeniem do części 8 mm, olej silnikowy powinien być wtedy 0W20?
Cześć RifterRafter.
Dziękuję za zamieszczenie tego, teraz muszę dowiedzieć się, jak ja/my mamy skontaktować się z głównymi dealerami, którzy zamierzają przeprowadzić ten test. Obszar Wolves.