glow plug and temp fault, please help asap - Peugeot Forums
Peugeot Forums - Peueot - Citroen Community
Home :: Peugeot Forums :: Rules :: Articles :: About Us :: Partner Vendors :: Advertise


Go Back   Peugeot Forums > Peugeot Models > Vans
PeugeotForums.com is the premier Peugeot All Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
 
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-02-10, 09:15 PM   #1
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 17
Default glow plug and temp fault, please help asap

Hi all

i have a problem with my 2001 partner 600 van, when to start it the other day but failed to start, spayed easy start, started but sounded very rougth, there no glow plug lamp and the temp gauge did not move after having it running for half hour! check all fuse in the engine bay and under driver dash all fine, started looking at the glow plugs so change them still no joy then moved on to the glow plug relay, there are two wire one for the permant live and another for live that heats the plugs up, the permant live is there but no live for the glow plugs, open the relay box and press down on the contack tha makes the live for the glow plug to heat up and worked fine started on the button so i replaced the relay with a new one as well as change the temp sensor but still no joy, back to square one! could any one please help really stuck and don't know what to do next! ?
Thanks
partner600 is offline   Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-02-10, 09:50 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Galway Ireland
Posts: 489
Default

Hmm..The relay is working but its not getting the feed to activate it...
If the temp sensor was faulty maybe it would think the engine is up to temp inturn it would not look to activate the glow plugs....

I think it will need to go for a diagnostic check and see if the temp sensor
is reading correctly.....where are you based as some members maybe able to help out...
Ron
risky1 is offline   Quick reply to this message
Old 03-02-10, 09:57 PM   #3
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 17
Default

Quote:
Originally Posted by risky1
Hmm..The relay is working but its not getting the feed to activate it...
If the temp sensor was faulty maybe it would think the engine is up to temp inturn it would not look to activate the glow plugs....

I think it will need to go for a diagnostic check and see if the temp sensor
is reading correctly.....where are you based as some members maybe able to help out...
Ron

Hi had it put on the computor but could not talk to the engine ecu, talk to body ecu and keep coming up coolant temp sensor fault and comnnication error, put new temp sensor but code will not clear i am based in enfield, i need this sorted asap it a pain in the arse lol thanks
partner600 is offline   Quick reply to this message
 
Old 03-02-10, 10:21 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Galway Ireland
Posts: 489
Default

Sounds like the engine ecu has gone ga ga or a wiring problem...
Is it running o.k. when you do get it started...??
Did you hit any floods in the last while..??
Ron.
risky1 is offline   Quick reply to this message
Old 03-02-10, 10:29 PM   #5
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 17
Default

Quote:
Originally Posted by risky1
Sounds like the engine ecu has gone ga ga or a wiring problem...
Is it running o.k. when you do get it started...??
Did you hit any floods in the last while..??
Ron.

when it running it runs fine, no floods think it may be a wireing faul but where do u start! thanks
partner600 is offline   Quick reply to this message
Old 03-02-10, 10:32 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Galway Ireland
Posts: 489
Default

If you send me your vin number I'll see if i can find wiring diagrams..
What diagnostic equip was the van checked with...??
Ron.
risky1 is offline   Quick reply to this message
Old 04-02-10, 09:17 PM   #7
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 17
Default

Quote:
Originally Posted by risky1
If you send me your vin number I'll see if i can find wiring diagrams..
What diagnostic equip was the van checked with...??
Ron.

will get it for you for tomorrow, scanner we used was snap on modis and texa txt, i put a split pin in the temp plug to see if the gauge moved but nothing and the switch is new and fuse is ok, when plug on the machine and when in to setting we could prob the gauge and glow plug light and both work but only overiding it useing the scanner! thanks
partner600 is offline   Quick reply to this message
Old 04-02-10, 09:33 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Galway Ireland
Posts: 489
Default

So you actuated the glow plug light and the temp sensor gauge in the
bsi and it worked....hmm it is looking like the engine ecu is faulty but i'm not totally sure..
When i get the vin from you i'll see can i send you the electrical drawings for the glow plug relay to ecu and the temp sensor to ecu....
Ron.
risky1 is offline   Quick reply to this message
Old 04-02-10, 09:38 PM   #9
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 17
Default

Quote:
Originally Posted by risky1
So you actuated the glow plug light and the temp sensor gauge in the
bsi and it worked....hmm it is looking like the engine ecu is faulty but i'm not totally sure..
When i get the vin from you i'll see can i send you the electrical drawings for the glow plug relay to ecu and the temp sensor to ecu....
Ron.

the light come on and the gauge working but only when u bypass it useing the scanner! feck up one lol, got the dude vin vf35bwjyf60353152 thanks
partner600 is offline   Quick reply to this message
Old 04-02-10, 09:48 PM   #10
Senior Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Galway Ireland
Posts: 489
Default

I have a look in awhile..I'm not sure if i can post electrical drawings here
as they are copyright...
If you want to send me your email i'll send on what i can get...
Ron

Here's some info on your van from servicebox....

Vehicle family Partner (M49)
AS RPO No 08848 FV 1 0182
Warranty Start Date 09/03/2001
Engine serial number 10 DXBQ 4023691
Gearbox serial number 20 TE49 2913991
General information
PRODUCT TYPE UTILITY VEHICLE
COMMERCIAL MARQUE/COMPONENT TYPE PEUGEOT
VEHICLE FAMILY PARTNER
SILHOUETTE SHORT VAN '600'
TRIM LEVEL LEVEL A
ENGINE DW8B DIESEL
TRANSMISSION BVM5
PAINT TYPE NON-METALLIC PAINT
INTERIOR TRIM TYPE DL CATHARE CLOTH
UPHOLSTERY COLOUR FR
GEARBOX (CHARACTERISTICS) BE3 L
ENGINE (TYPE) EW/DW
BADGE PARTNER

Vehicle characteristics
TRIM LEVEL LEVEL A
PAINT TYPE NON-METALLIC PAINT
INTERIOR TRIM TYPE DL CATHARE CLOTH
UPHOLSTERY COLOUR FR
GEARBOX (CHARACTERISTICS) BE3 L
STEERING EXCEPT POWER STEERING
SPEEDOMETER DRIVE TACHO TORQUE 19X17

Engine supply
ENGINE DW8B DIESEL
FUEL SUPPLY INJECTION
CYLINDER BLOCK (MATERIAL) CRANKCASE CAST IRON
FUEL DIESEL FUEL
EMISSIONS STANDARD (ENGINE) EEC 2000 DEPOLL (ENGINE)
PRE-FILTER ASSEMBLY WITHOUT PRE-FILTER
ENGINE (TYPE) EW/DW
CATALYTIC CONVERTER 3 PARTS CATALYST
OIL COOLER MNTG WATER/OIL EXCHANGER ON ENGINE
FUEL SUPPLY IMPROVEMENT W/O PETROL FEED IMPROVEMENT
CRANKCASE GAS CIRCUIT HEATING W/O HEATER CASING GAS CIRCUIT
POWER VARIATION (ENGINE) STANDARD POWER
REGULATION 70/221 (FUEL LEAKS) NO NON-RETURN VALVE
EOBD SELF-DIAGNOSIS SYSTEM WITHOUT EOBD AUTO-DIAGNOSTIC
VEHICLE TECHNICAL DEPOLLUTION W4 VEHICLE TECHNICAL DEPOLLUTION
FAN 2 FANS , 1 RATE
FUEL VAPOUR RETRIEVAL WITHOUT PETROL VAPOUR RECUPERATION
INJECTION ASSOCIATED VARIANT MOUNTING LUCAS-DIESEL
risky1 is offline   Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
 

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Peugeot Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT. The time now is 02:02 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.