Peugeot 407 2.0D Not starting - Peugeot Forums
Peugeot Forums - Peueot - Citroen Community
Home :: Peugeot Forums :: Rules :: Articles :: About Us :: Partner Vendors :: Advertise


Go Back   Peugeot Forums > Peugeot Models > 407
PeugeotForums.com is the premier Peugeot All Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Like Tree2Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-01-12, 09:54 PM   #1
Inactive User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Lancashire.
Posts: 83
Default Peugeot 407 2.0D Not starting

Hi there,

**NOW FIXED** Car started ok leaving Blackburn on Sunday, got to Wigan and on the way back, got a problem, it will not start, will not turn, we called the AA, who wouldn't really help as they got the car started from the start-motor solenoid and said that is as far as they go on a basic cover policy through the bank, would not put do any diagnostic system on for us.

We begged him to find the problem and he did test the battery few other basic things and left saying there is a fault with the wiring between ignition collum and the starter motor.

Checked the car myself today and found it was in some sort of hibernation mode, wouldn't start, windows wouldn't roll down, internal lighting not working. etc.. etc..

Looked at the 30amp fuses as per another thread, but they all seem fine. the battery didn't have the yellow lit on it, it is sealed battery, where you cannot check or top up the water level. not sure if it's causing the problem or not.

Thankfully, it will roll start, lucky we live on a hill and starts pritty effortlessly, but cannot turn it off anywhere else, before going for any expensive diagnosis's, want some help from anyone.

Thanking you in advance.

Last edited by icepac21; 14-01-12 at 04:04 PM. Reason: Title Update
icepac21 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-01-12, 11:17 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Northumberland.
Posts: 580
Default

Quote:
Originally Posted by icepac21 View Post
Hi there,

Car started ok leaving Blackburn on Sunday, got to Wigan and on the way back, got a problem, it will not start, will not turn, we called the AA, who wouldn't really help as they got the car started from the start-motor solenoid and said that is as far as they go on a basic cover policy through the bank, would not put do any diagnostic system on for us.

We begged him to find the problem and he did test the battery few other basic things and left saying there is a fault with the wiring between ignition collum and the starter motor.

Checked the car myself today and found it was in some sort of hibernation mode, wouldn't start, windows wouldn't roll down, internal lighting not working. etc.. etc..

Looked at the 30amp fuses as per another thread, but they all seem fine. the battery didn't have the yellow lit on it, it is sealed battery, where you cannot check or top up the water level. not sure if it's causing the problem or not.

Thankfully, it will roll start, lucky we live on a hill and starts pritty effortlessly, but cannot turn it off anywhere else, before going for any expensive diagnosis's, want some help from anyone.

Thanking you in advance.
Have you put a meter across the battery terminals to check if it's alive. Happened to me a couple of months ago with my 407. Drove it previous day OK. Next day battery completely dead.
Malcolm
__________________
2005 407 2.0 HDi SE 136
malgpz900 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-01-12, 02:52 PM   #3
Moderator
 
trem1's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: south shields,tyneside
Posts: 5,000
Default

yep i had an issue with my battery a couple of months ago, was only 18 months old so got it changed under warranty
need to get a meter on your battery or go to somewhere like national tyres etc who will do a free battery test and i suspect that'll be the cause of your problems
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2004 Iron Grey 136bhp 2.0 hdi SE .........Written off
2006 Icelandic Grey 136bhp 2.0HDI SE......Written off
2006 Silver 136bhp 2.0hdi SE......Current car
Join us on FB "Peugeot 407 uk"
trem1 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 10-01-12, 05:28 PM   #4
Inactive User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Lancashire.
Posts: 83
Default

Quote:
Originally Posted by trem1 View Post
yep i had an issue with my battery a couple of months ago, was only 18 months old so got it changed under warranty
need to get a meter on your battery or go to somewhere like national tyres etc who will do a free battery test and i suspect that'll be the cause of your problems
so what the AA wrote on the job sheet is total waste of time, not usually like them.

I find the meter and test and also will change with the battery with my 307 2.0 HDI. and get back to you soon.

thanks.
icepac21 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-01-12, 08:33 PM   #5
davidireland
Guest
 
Posts: n/a
Default

If they stated it from the starter solenoid then it shouldn't be the battery.
Check fuse 8 in the engine bay fuse box.
  Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-01-12, 10:11 PM   #6
Inactive User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Lancashire.
Posts: 83
Default

Quote:
Originally Posted by davidireland View Post
If they stated it from the starter solenoid then it shouldn't be the battery.
Check fuse 8 in the engine bay fuse box.


thanks david.

and heads up where i can find the fuse layout, its a 2.0L HDI.
icepac21 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-01-12, 12:24 PM   #7
Inactive User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Lancashire.
Posts: 83
Default

Quote:
Originally Posted by icepac21 View Post


thanks david.

and heads up where i can find the fuse layout, its a 2.0L HDI.
So, fuses are numbered and the 20amp fuse 8, was blown, and did start the car it was when changed, took it for spin, came back and tried to start again, and there was this loud click click and then the car did not start again, changed the fuse again and same again, click click and fuse blown again. Managed to push start it again and got it home.

Can only assume that the starter motor or the soleinoid is faulty - seems to blow when you start the car not on ignition, cant immagine any of the wiring or the ignition to be faulty.
icepac21 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-01-12, 07:09 PM   #8
Inactive User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Lancashire.
Posts: 83
Default

Went to the auto-electrician today, he was busy and all i managed to get out him, was that the bsi was faulty , was trying to findout why or how much this would cost, but he was rushing to go to a emergency callout job. going back at 9pm to collect the car.

Anyone think it is worth changing the starter motor first ? or anything else that can be done/checked first??

regards.
icepac21 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-01-12, 08:01 PM   #9
Inactive User
 
Join Date: Aug 2011
Location: Glasgow
Posts: 186
Default

First thing to do is get somebody with Peugeot Planet to do a full diag you find your nearest by looking at the map by clicking here
For a small fee they will be able to do a full diagnostics on the car and possibly locate the problem before you start throwing money on what might be the fault.
__________________
Megane 1.9 DCI Dynamique
Partner 1.6 HDI
Karl68s is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-01-12, 08:40 PM   #10
Inactive User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Lancashire.
Posts: 83
Default

Hiya mate got planet, just installed last night, trying to work how to use it. lol s there anything else becides ecu readings i need to check on it.
icepac21 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Peugeot Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT. The time now is 09:35 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.