407 starting but cuts out - Peugeot Forums
Peugeot Forums - Peueot - Citroen Community
Home :: Peugeot Forums :: Rules :: Articles :: About Us :: Partner Vendors :: Advertise


Go Back   Peugeot Forums > Peugeot Models > 407
PeugeotForums.com is the premier Peugeot All Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-02-19, 04:43 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Dagenham, Essex
Posts: 2
Default 407 starting but cuts out

Hello, new to the forum here.

I have had a look through and performed a few searches so hopefully I haven't missed some important information already.

I have a 407 SE 2.0 (2006 plate - Petrol) and it is currently not running. It starts but cuts out almost immediately.

Some history;

my Brother-in-law is a professional mechanic but not a Peugeot specialist and has helped thus far.

Over Christmas it would not start at all, checked error codes using Torque Pro mobile app and bluetooth OBD2 connector and it flagged up the below faults;

P0351 Powertrain - Ignition Coil 'A' Primary/Secondary Circuit
P0352 Powertrain - Ignition Coil 'B' Primary/Secondary Circuit

My brother-in-law replaced all 4 spark plugs and the coil pack and the problem went away - good as new including a few long drives.

Fast forward to last week and it suddenly did not want to start on the way home from work.

Called the AA out and he couldn't get it started (topped up fuel, banged on fuel pump/tank, connected battery to his van) and advised that he thought it was the fuel pump at fault and towed me home.

Brother-in-law had a look and the fault codes had returned - same as listed above, along with the below;

P0463 - Powertrain - Fuel Level Sensor Circuit High Input

Brother-in-law installed new fuel pump and replaced the rubber O ring that seals the pump in as the old one was a bit stretched.

Cleared the fault codes and tried again - no dice.
Original fault codes back, minus the Fuel Level Sensor one.

Tried the old coil pack - same issue. New coil pack back in place.
Tested battery - tester advised to replace. New battery installed - same issue. Brother-in-law tested the fuses - all showed as OK.

So current status is that if I clear the fault codes then try starting, it starts but cuts out almost immediately. Subsequent tries do not start until I clear the codes.

Brother-in-law is at a loss now, so have ordered a DiagBox to see if this gives us any more information than the bluetooth app.

I'm hoping that someone on here has seen this kind of thing before and can point me in the right direction.

Thanks in advance.
__________________
Peugeot 407 SE 2.0 | 2006 Plate | Petrol
BigBadBazza is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-02-19, 07:56 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: New Zealand
Posts: 1,134
Default

When you get the Diagbox, dont just check fault codes, do live readings while cranking and check cam/crank sync and fuel pressures [calculated and actual]. Also check other readings where you have calculated/actual and see if they closely match each other.

Live readings are far more important than codes as codes may only be the end result, not the actual fault.
WillNZ is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-02-19, 07:58 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 124
Default

Well.. as we have said many times on here, Peugeot Planet is the first step down the line of fault diagnosis. Pay for a session and see what it comes up with. It may not start or run long enough for live data but it may pick up an issue on cranking...
Pluggit is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 08-02-19, 08:08 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: New Zealand
Posts: 1,134
Default

Quote:
Originally Posted by Pluggit View Post
Well.. as we have said many times on here, Peugeot Planet is the first step down the line of fault diagnosis. Pay for a session and see what it comes up with. It may not start or run long enough for live data but it may pick up an issue on cranking...
The minute you start cranking it will provide live data...
WillNZ is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-02-19, 08:35 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Dagenham, Essex
Posts: 2
Default

Thanks, will see how it goes when the diagbox arrives next week.
__________________
Peugeot 407 SE 2.0 | 2006 Plate | Petrol
BigBadBazza is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 21-05-19, 11:13 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: May 2019
Posts: 3
Default

Quote:
Originally Posted by WillNZ View Post
When you get the Diagbox, dont just check fault codes, do live readings while cranking and check cam/crank sync and fuel pressures [calculated and actual]. Also check other readings where you have calculated/actual and see if they closely match each other.

Live readings are far more important than codes as codes may only be the end result, not the actual fault.
Hey WillNZ, I have a similar situation whith an 407 2008 VF36DRFNE5L001849 That fuk$#"$& car came to me with P0351 from another workshop were they change the coilpack. The car start well for one or two seconds, after that the injectors one and four just lost it signal's. Whit my diagbox I made the test of injectors, coils, actuators, etc and everything just well, do not blows DTCs since you are doing test, only and just only start the engine, the fuc/&%$ P0153. I test the injectors, exchange 2 with 1 and 3 with 4, realize the all coils always get spark, compression 175psi, connectors ok, all fuses, etc.

I check the tree wires of the coilpack with my oscilloscope and the signal its ok, a perfect, normal and same signal for the one-four and the two-tree coil. The 12v supple is strong and continuous (14,3v started). Check the sparkplugs and change it just for be sure. Then I concluded the PCM was fault, buy one, cloned, installed and just the same fail.

I start to read everywhere about these fail, and even in this forum two post resolved it changing the BSM (fusebox). I bought one, installed, just the same...

What you think about bro?
Jarripoter is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Peugeot Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dead Peugeot 206 2.0 HDI starts but cuts out again MathiasE 206 0 19-10-16 01:33 PM
307 starts but cuts out Angela1682 307 9 17-08-16 01:13 PM
54 plate 1.6 peugeot 206 cuts out 1 second after starting Roflcopter69 General Discussion 4 27-03-15 02:43 PM
peugeot expert 20 HDI runs and rev but cuts out when driving Taximan pete Expert 4 13-11-14 07:02 PM
Fuel pump cuts out but guage shows the notch before full ??????????? arsenalbates 206 6 22-04-12 08:47 PM


All times are GMT. The time now is 02:28 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.