GTI 270 cold start high idle speeds - Peugeot Forums
Peugeot Forums - Peueot - Citroen Community
Home :: Peugeot Forums :: Rules :: Articles :: About Us :: Partner Vendors :: Advertise


Go Back   Peugeot Forums > Peugeot Models > 308 > 308 (2014+)
PeugeotForums.com is the premier Peugeot All Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 21-07-18, 01:24 PM   #1
Member
 
Rickie88's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 33
Default GTI 270 cold start high idle speeds

So every few weeks my car stops starting normally and staying on 900 revs and decides to idle at about 1300/400 with loud popping crackling coming from the exhausts. After about 2 or 3 minutes it will go back to normal.
So far it's been happening about 9 days on the trot now.

Any one know the reason it does this?
Videos in the link

https://m.youtube.com/watch?v=9o799UyV1tM

https://m.youtube.com/watch?v=gFHOZJJRuwI
Rickie88 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 21-07-18, 02:28 PM   #2
Senior Member
 
xlineiain's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: NE Lincolnshire. Up the Mariners!
Posts: 1,947
Default

My RCZ always starts from cold like this. I have an aftermarket exhaust on and it's really loud from a cold start. Settles down normally after about 1/2 minutes.

Next time I start it I'll see where it idles.

Does yours usually idle from cold at 900 then? or is that after it's warmed up?
Petrols do always run rich and idle high when cold for a certain period.
__________________
Not a Peugeot, but a Toyota GT86.
xlineiain is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 21-07-18, 02:53 PM   #3
Member
 
Rickie88's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 33
Default

Yeah mine usually starts normally and goes straight to 900 revs. I would get the odd few days it would fast idle like this and sound like this.

But this is constantly happening now alot more frequent and like I said it's been about 9 days in a row starting like this.
Rickie88 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 23-07-18, 06:30 AM   #4
Senior Member
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 184
Default

It sounds like a sensor issue, it should not take 2-3 mins to drop from 13-1400 rpm, should be a matter of seconds to drop to 900rpm. Book in at the dealer and leave the car over night so they can investigate it 🙂
__________________
3008 GT Line 2ltr BlueHDi, RCZ-R, 207 1.4 Cielo
Tonyb1968 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 23-07-18, 08:46 AM   #5
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Jersey CI
Posts: 2,441
Default

Inlet air temp sensor or coolant temp sensor. Probably the first.
IanML is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 23-07-18, 09:58 AM   #6
Junior Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 26
Default

mines been doing the same for a good while now exactly same symptoms ....i dont know about you i find it pretty embarasing i have hold the throttle on for a min or two to stop the spluttring and popping. mines the 250 version aswell
Chris26 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 23-07-18, 10:33 AM   #7
Senior Member
 
xlineiain's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: NE Lincolnshire. Up the Mariners!
Posts: 1,947
Default

Mine idles at 1100 for about a minute then drops to idle speed.

Maybe you have a local person with Diagbox who could look at it for you?

Saves spending 100 at Peugeot.
__________________
Not a Peugeot, but a Toyota GT86.
xlineiain is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 23-07-18, 01:26 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 15
Default mine too...

Ive just bought a second hand 250 and mine has started too do this also. i quite like the sound though... let me know when its diagnosed please

Thanks Chris
scouse258 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 23-07-18, 02:21 PM   #9
Junior Member
 
Shorty's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 20
Default

My Gti never had one cold start from new, had my 1st service April and ever since cold starts at least 5 mornings a week. Every performance car I've owned had cold starts, long as it settles down after min or two it's normal. Shame the stock exhaust never sounded like that all the time in my opinion
Shorty is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 23-07-18, 05:56 PM   #10
Member
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 33
Default

This behaviour can be switched off with Diagbox.

My GT does this as well.
slpro is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Peugeot Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT. The time now is 10:08 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.