cruise control advice - Peugeot Forums
Peugeot Forums - Peueot - Citroen Community
Home :: Peugeot Forums :: Rules :: Articles :: About Us :: Partner Vendors :: Advertise


Go Back   Peugeot Forums > Peugeot Models > 307
PeugeotForums.com is the premier Peugeot All Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Like Tree1Likes
  • 1 Post By Eccles

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 21-01-14, 01:53 PM   #1
Inactive User
 
Join Date: Dec 2013
Location: plymouth
Posts: 55
Default cruise control advice

Hi all. Just a quick query....
Looked over the car with PP2000. very happy that no faults are showing.
Further playing showed cruise control and speed limiter available, so fitted CC/speed limiter stalk, believing it should be activated now.
Displays work, but both say off above the writing, and are not working.
Do I need to (re)activate the cruise again?
I'm assuming that I haven't actually activated it - it was just showing me it had the capability to be activated?
__________________
Ian
2006 2.0s 307cc in black
1998 ZZR600 in red
driftaround is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 21-01-14, 02:07 PM   #2
Moderator
 
Gibbo's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Southport
Posts: 11,622
Default

You have to change the settings from absent to present in a couple of places.

Have you got the 4 wire brake switch.
__________________
Planet Diags: Sefton - Merseyside
Gibbo is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 21-01-14, 02:29 PM   #3
Stubbo
Guest
 
Posts: n/a
Default

Also some cars don't work with certain settings

Mine only works if I use the one that doesn't show anything on the display (2003 model)

If I choose an option that uses the display I get random numbers appearing and no cruise control
  Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 21-01-14, 04:56 PM   #4
Senior Member
 
storeman's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Oldham, UK
Posts: 5,906
Default

Quote:
Originally Posted by Stubbo View Post
Also some cars don't work with certain settings

Mine only works if I use the one that doesn't show anything on the display (2003 model)

If I choose an option that uses the display I get random numbers appearing and no cruise control
My 04 reg 307 is the same. The op seems to have a 2006 model so the options with the display will work.

If the display is showing OFF then it sounds like it's already enabled and turned on via the rotary switch. To use cc you need to be driving at 30 mph or above in 4th or 5th gear and press either the + (top) or -(bottom) button on the rear of the stalk without your foot resting on the clutch pedal. Once cruise kicks in the OFF will be replaced by a number showing the set speed. Pressing the button on the end of the stalk will suspend cruise control and another press will resume it. To use limiter it's basically the same procedure though not sure what is the lowest speed it will switch on at. Limiter will only work if the correct accelerator pedal is fitted. The limiter pedal has a little extra travel against a spring so that by flooring the pedal you can temporarily override the set maximum speed. There is also some extra wiring for the sensor that tells the ecu that the limiter has been overridden.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by storeman; 21-01-14 at 05:04 PM.
storeman is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 21-01-14, 05:15 PM   #5
Inactive User
 
Join Date: Dec 2013
Location: plymouth
Posts: 55
Default

thanks guys.
After searching the forum, I believed that, because my car was 2006, I had the necessary brake switch and it was, literally, plug and play?
If I engage the cruise at low speed, it flashes up that I can't because the speed is too low, which I presume is correct?
I took it back to my mate with PP2000, and we tried uninstalling it and reinstalling it again, to no avail.
The software he has won't let him carry out a global test, as some instructions have said.
Reading through the experiences of other forum users, he's confident the ECU needs enabling, but can't seem to get the relevant screen/configuration.
He's tried installing just cruise, cruise and speed limiter and no luck in either.
All of this is being done under 'can' not 'van'. is that correct?
I'm sure it's something really simple, so your collective help is appreciated
__________________
Ian
2006 2.0s 307cc in black
1998 ZZR600 in red
driftaround is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 21-01-14, 05:51 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 3,415
Default

heres the 2 sections to activate



my cc shows where the mileage is. even when off if you flick it on it shows cc off
__________________
Peugeot 307 2.0hdi 110bhp Peugeot 308 1.6hdi110bhp
monty9120 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 21-01-14, 10:35 PM   #7
Inactive User
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 2
Default

Looks like I need to have another crack at getting the engine ecu to respond then.

Thanks.
stevieboy is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 22-01-14, 06:50 PM   #8
Inactive User
 
Join Date: Dec 2013
Location: plymouth
Posts: 55
Default

hello Stevie!!
__________________
Ian
2006 2.0s 307cc in black
1998 ZZR600 in red
driftaround is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 31-01-14, 06:57 PM   #9
Inactive User
 
Join Date: Dec 2013
Location: plymouth
Posts: 55
Default

We did it yay!! (well, Stevie did it) Certainly wasn't plug and play though.
He'll be better able to explain than I will
Obviously I love it - well worth Steve's tenacity....
__________________
Ian
2006 2.0s 307cc in black
1998 ZZR600 in red
driftaround is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-02-14, 05:15 PM   #10
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Braintree, Essex
Posts: 644
Default

I did a 207 today. Was surprisingly easy with DiagBox. Go to car preparation > accessory > activate cruise control > input DAM/RPO > confirm again > Diagbox download ecu firmware, modifies and uploads again. > ignition off for 15 seconds > back on and drive away for a test drive.
pr1vatepiles likes this.
Eccles is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Peugeot Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT. The time now is 05:12 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.